RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 收集在香港玩HO火車的方案 [打印本頁]

作者: skyhawk    時間: 2014-2-25 17:59
標題: 收集在香港玩HO火車的方案

我搬咗屋後都再玩了,

但成日都想玩..

我之前係天花起咗個HO火車城, 而家無心機再起返, 因為高位實在唔方便

想收集下各位係屋企玩火車的方法
作者: wyman18    時間: 2014-2-25 18:33
想玩就拎出黎玩,玩完就收翻埋
香港地方細系咁咖啦,此次攞出黎都要拆盒真系好煩
作者: wallace123    時間: 2014-2-26 09:44
你住新界平房定住樓先?
我現有例子大部份人不合用, 但見意如下:
1) 在廳或房天花對下門之上做双軌或以二(跟你之前差不多,但較易睇到), 而在轉角位可做轉軌或layout, 但要在對上位加鏡以便睇
2) 利用類似油厭臂的鉸,能將一平板收納垂直於wall surface

Hope the above suggestion may help.

PS : I am planning to install my new rail system at ceiling level in the coming few years! But will probably with N and HO at the same time.
作者: skyhawk    時間: 2014-2-26 14:41
我都諗到有個方法, 不過係好大工程, 如果要玩, 就由天花降個沙盤落來, 唔玩升返上去....

第二個見到安樂媧有人用, 做個玻璃地台, 下面玩車
作者: 楓仔    時間: 2014-2-27 13:43
我都係做左玻璃地台。
作者: skyhawk    時間: 2014-2-28 01:55
楓仔 發表於 2014-2-27 13:43
我都係做左玻璃地台。

有乜要注意, 承重方面又點樣做得好??
作者: 楓仔    時間: 2014-3-21 10:07
成個地台要特別做,因為玻璃好重。
作者: Annie268    時間: 2015-1-9 17:31
Very good
作者: fyin    時間: 2015-7-24 10:43
我就整咗幾塊1'x2' 情景玩時併合一起再加散路玩.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2