RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 康文署正式回覆 - 可玩電動遙控車地點 [打印本頁]

作者: ckcgary    時間: 2014-1-23 09:29
標題: 康文署正式回覆 - 可玩電動遙控車地點

苦等兩星期,今朝卒之收到康文署電郵回覆邊度可以玩電車.......另外仲問緊無咗灣仔橋底後,邊度仲可以玩油車,不過我估係......無.......
正如之前有師兄 share 過個公園 list,佢都係比番同一條 link 我,但起碼叫做白紙黑字回覆,以後如果師兄們比人趕時,就可以拎出嚟做證據喇........

Email 1
We have received your email of 08/01/2014.

Based on the information provided, the matter is under the purview of Leisure and Cultural Services Department.  We have referred your case to the department for follow-up action.

If you have any enquiry, please contact us at 1823.

Email 2
Regarding your above case, Leisure and Cultural Services Department has provided the reply as follows –

"Battery operated remote control model cars are allowed to be used in all outdoor leisure venues managed by this Department.  The full list of leisure venues is available in our website

http://www.lcsd.gov.hk/specials/anti-smoking/en/index.php

If you have any enquiry, please contact us at 1823.

作者: hellowong    時間: 2014-1-23 09:40
Good job, ching
作者: rk2    時間: 2014-1-23 09:59
play RC with HEART. LIKE.
作者: fai223    時間: 2014-1-23 10:05
師兄, 好野!!!!
作者: Dandan070902    時間: 2014-1-23 10:14
點解條LINK 係 禁煙
作者: jakee    時間: 2014-1-23 10:25
LIKE !!!!!
作者: ckcgary    時間: 2014-1-23 10:52
Dandan070902 發表於 2014-1-23 10:14
點解條LINK 係 禁煙

條 link 主要目的係指出佢地管轄嘅地點,所以唔使理係咪禁煙.......

作者: kenlou    時間: 2014-1-23 11:26

作者: freeboy303    時間: 2014-1-23 11:31
ching做得好!!!!\(^o^)/~
作者: DLAM    時間: 2014-1-23 11:40
Good job!!
作者: FFQQ    時間: 2014-1-23 11:41
Good Job !!!!
作者: patrickli071    時間: 2014-1-23 12:42
  THX CHING!!!
作者: hanswong    時間: 2014-1-23 13:44
勁呀師兄!
作者: RCandylau    時間: 2014-1-23 15:17
ching是否send康文署電郵問就得?
作者: ckcgary    時間: 2014-1-23 15:42
RCandylau 發表於 2014-1-23 15:17
ching是否send康文署電郵問就得?

係,但佢又會話唔係佢答,會 transfer 個 case 比有關人士,你睇我上次第一隻 email 就明......
中間可能要出 email 追,我追過又係耍官腔等有關人士覆......

作者: TRF418    時間: 2014-1-23 16:06
咁真係要玩齊全港18區公眾遊樂場至得喎
作者: RTM322    時間: 2014-1-23 16:12
抗戰勝利
作者: TRF418    時間: 2014-1-23 16:13
新年次後 , 就由第一站 九龍公園開始啦 , 貨櫃車/巴士/慢爬/細馬力Buggy/Truggy/大腳/CC01/XV01..... , 九龍公園一日團
作者: maxchow    時間: 2014-1-23 17:22
一定要好小心,萬一碰到人擦損少少,一投訴就隨時玩完。
LCSD到時就用『保障市民安全』呢啲高尚原因永久禁止。
唔使做少樣野煩。做幾廿年政府Project,唔知佢龍野。
作者: TOMY1988    時間: 2014-1-23 19:17
有體育館喎  ………都得??

兄弟   上次我地尖東海濱團比阿姐嘈

証明左我地無錯
作者: TRF418    時間: 2014-1-23 20:13
maxchow 發表於 2014-1-23 17:22
一定要好小心,萬一碰到人擦損少少,一投訴就隨時玩完。
LCSD到時就用『保障市民安全』呢啲高尚原因永久禁 ...

ching你系康文署公務員?

作者: maxchow    時間: 2014-1-24 12:55
TRF418 發表於 2014-1-23 20:13
ching你系康文署公務員?

唔系,只不過系工程外判商。
作者: ckcgary    時間: 2014-1-26 18:24
今日喺公園一角(大過半個籃球場)少人行嘅平地比小朋友們飛咗兩個幾三個鐘,可能無乜聯員巡,無比人趕,唔使山長水遠,真係好正。

只要玩得小心,有人行就停一停,其實大家都好。
作者: YSL    時間: 2014-2-4 20:15
師兄 可否post 原 e-mail 出呢? 方便比人阻我放車時,有斥 e-mail 有力D
作者: bigbigbig    時間: 2014-2-4 21:34
Good job!!
作者: NICKELHUNG    時間: 2014-2-14 11:40
Nice~!!
作者: nteast    時間: 2014-5-2 18:10
有冇tko車友一齊去寶康公園草地玩車....
作者: ccwtitan    時間: 2014-5-16 23:51
佐敦谷公園塊大草地係咪姐係可以玩呀張LIST有佢個名喎

作者: ckcgary    時間: 2014-5-17 13:30
ccwtitan 發表於 2014-5-16 23:51
佐敦谷公園塊大草地係咪姐係可以玩呀張LIST有佢個名喎

佐敦谷草地好多一家大細野餐休息,基本上都無乜位比你玩快嘅越野車,慢爬可能就得,但為免影響到其它人,建議去美孚公園玩,點飛都得.......

作者: YR4M2    時間: 2014-5-24 02:48
樓主師兄,You are No. 1!!!million Thanks!
如果可以提供電郵原文則更好了!感謝
作者: vision    時間: 2014-6-15 06:11
唔好咁開心住, 以上的list基本咩公園都系佢管, 但好多公園大閘都有個禁玩rc的牌的.
作者: ckcgary    時間: 2014-6-16 09:54
vision 發表於 2014-6-15 06:11
唔好咁開心住, 以上的list基本咩公園都系佢管, 但好多公園大閘都有個禁玩rc的牌的. ...

已經去玩過,開心咗好多次,無乜問題........

作者: warehouse    時間: 2015-8-30 17:45
ching,這網址話錯url,唔該俾多1次,Thx.

作者: warehouse    時間: 2015-8-30 17:46
ching,這網址話錯url,唔該俾多1次,Thx.
作者: warehouse    時間: 2015-8-30 17:56
ckcgary 師兄,這條link無嘢http://www.lcsd.gov.hk/specials/anti-smoking/b5/index.php?dist=03
唔該幫忙。

作者: ckcgary    時間: 2015-8-30 20:58
warehouse 發表於 2015-8-30 17:56
ckcgary 師兄,這條link無嘢http://www.lcsd.gov.hk/specials/anti-smoking/b5/index.php?dist=03
唔該幫忙 ...

試下呢個丫.....

http://www.lcsd.gov.hk/tc/facili ... st=all&keyword=

作者: warehouse    時間: 2015-8-30 23:26
ckcgary 發表於 2015-8-30 20:58
試下呢個丫.....

http://www.lcsd.gov.hk/tc/facilities/facilitiessearch/phoneaddress.php?cat=PARK&d ...

唔該ckcgary 師兄,其實康文署好X衰,好多公園D保安或管理員至今都唔知可放電動車,我試過俾張解禁文件佢睇,佢望都唔望,話上頭冇通知冇得傾,有D大公園其實都幾好玩,如摩士及九龍仔,可惜啊。

作者: ckcgary    時間: 2015-8-31 01:39
係好無奈,大家努力爭取下。
作者: ricekwan    時間: 2015-8-31 11:01
各位師兄,如有投訴,可用以下途經
http://www.1823.gov.hk/big5/comp ... rvices%20Department

至少佢會開個case跟一下,寫得愈仔細愈好,例如邊個場,咩時間,等佢揾返負責人

我之前都投訴過體育館一些問題,佢係會有指示卑返當時負責人,都係打工啫

作者: ckcgary    時間: 2015-8-31 11:07
ricekwan 發表於 2015-8-31 11:01
各位師兄,如有投訴,可用以下途經
http://www.1823.gov.hk/big5/complain/complaint_business_dept.shtm?s ...

同意,上面交啲老細交代得唔清楚,作為打工仔,梗係少做少錯,唔做唔錯,我地唔好為難他人,玩樂啫,亦無謂自己激氣。

作者: hkfrakie2000    時間: 2015-11-6 22:59
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/ ... 1106_00822_001.html
作者: JCMAN    時間: 2015-12-23 23:37

香港幾時有RC場呢?

港島係垃圾

作者: alamso141    時間: 2016-7-6 22:25
做到野

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2