RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 你會選擇BD7 or 418 [打印本頁]

作者: irvine    時間: 2014-1-10 03:11
標題: 你會選擇BD7 or 418
你會選擇BD7 or 418

作者: blackshark3    時間: 2014-1-10 04:48
使乜揀?我兩架都有
作者: enrico    時間: 2014-1-10 06:17
作者: albertau2011    時間: 2014-1-10 08:57
bd7 black ver.
作者: pui    時間: 2014-1-10 09:17
bd7.2014
作者: trf415msx    時間: 2014-1-10 11:18
bd7 吾值呢個價…買左之後option 到驚……
作者: carrc    時間: 2014-1-10 12:00
trf415msx 發表於 2014-1-10 11:18
bd7 吾值呢個價…買左之後option 到驚……

yes
我揀418

作者: trf415msx    時間: 2014-1-10 12:17
轉向杯粒鏍絲冇改善……波頭high一high刀走位……一pair就斷手斷脚……好命,就兩排电上吓架睇下toe in out camber走幾多……吾好彩排排电跟……
作者: trf415msx    時間: 2014-1-10 12:21
418刀吾好得多……勝在經濟好多……跟車番姦生買刀冇option再買……只係油壓波頭好麻煩……冇O隊枝批入去……
作者: blackshark3    時間: 2014-1-10 13:39
trf415msx 發表於 2014-1-10 12:21
418刀吾好得多……勝在經濟好多……跟車番姦生買刀冇option再買……只係油壓波頭好麻煩……冇O隊枝批入去… ...

師兄,42231六角波子 幫到你 http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=42231 加四粒3x8長機米,掂晒
作者: sykwok    時間: 2014-1-10 14:12
查實考慮得呢兩部,
唔會係碰碰車司機呱,
係咪應該從車架特性同適應能力作考慮因素呢?
襟唔襟同抵唔抵...........
好跑自然少出錯
少碰撞咪襟囉,
好跑圈速快,
就算貴都係抵買
作者: carrc    時間: 2014-1-10 14:27
blackshark3 發表於 2014-1-10 13:39
師兄,42231六角波子 幫到你 http://www.tamiyausa.com/product/item.php?product-id=42231 加四粒3x8長 ...

有無那四粒3x8長機米parts no?

作者: oolongtea    時間: 2014-1-10 14:29

至少BD7都會出份convention kit比你升級!
Tamiya parts no複雜, 一件parts幾個number, 頭都暈。bd parts好多部份都可以散買,就連油壓筒都可以獨立買!Tamiya parts部份parts要連埋一啲不需要的部件買!
BD7金屬件硬過Tamiya, BD原廠option件多過Tamiya, 雖然分開買,但至少多一樣選擇!
手腳混炭料大家差不多,都係撞得勁就爛
車架設計BD新少少,有單邊pully,唔like用番雙邊亦可
作者: blackshark3    時間: 2014-1-10 14:40
carrc 發表於 2014-1-10 14:27
有無那四粒3x8長機米parts no?

3x8長機米好多模型舗都有,鴨記電子舗都有
作者: sakata    時間: 2014-1-10 15:01

BD7勝在好彎力
418就唔太清楚.....論parts support 應該兩邊差唔多 都多option件
係F1方面既support應該星星略勝......

作者: irvine    時間: 2014-1-10 15:14
418有冇解决手脚易松問题
作者: sykwok    時間: 2014-1-10 16:11
irvine 發表於 2014-1-10 15:14
418有冇解决手脚易松問题

同以前一樣,
玩mod十零排電就現型
但星星膠件唔貴,
如果部車啱你手型,
勤啲換唔係咩大問題
況且虛虛地對行車表現影響唔太大

作者: ALEXANDER    時間: 2014-1-10 18:55
bd7係咪仲要買servo mount同三節棍?果到又比多五六百
418原裝好似已跟
作者: nghoming    時間: 2014-1-10 19:08
ALEXANDER 發表於 2014-1-10 18:55
bd7係咪仲要買servo mount同三節棍?果到又比多五六百
418原裝好似已跟

係呀,418原裝已跟了

作者: georgej    時間: 2014-1-10 19:28
各有長短,架架頂級車都一樣吾係用黎撞。主要parts.兩部都吾難買,到最後,兩部既結果都一樣,yokomo就BD7 wc版,Tamiya.就418X.到時又討論過邊部好
作者: rikuchoi    時間: 2014-1-19 01:32
blackshark3 發表於 2014-1-10 04:48
使乜揀?我兩架都有

使乜揀?我兩架都有+多個VBC D05+XRAY T4 2014

作者: sykwok    時間: 2014-1-19 17:55
rikuchoi 發表於 2014-1-19 01:32

認同玩得梗要玩多幾款,
想玩邊部就玩邊部,
自然明白咩嘢叫做各有各好

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2