RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TB04牙差組裝 [打印本頁]

作者: gtimax    時間: 2013-10-1 00:35
標題: TB04牙差組裝
細心組裝, 不掃牙不漏油

作者: gtimax    時間: 2013-10-1 00:40
-先查AW再裝oring
-查紅grease
-介子要加多一隻薄
-磨傘齒0.2mm
-加油
-油封查AW
搞掂, 無虛位又暢順
作者: kelvinayhh    時間: 2013-10-1 00:41
冇車都幫推,btw thx for sharing
作者: gtimax    時間: 2013-10-1 00:45

正如事前預測TB04是膠牙(外面)40T, 較易掃
買TB EVO5 39T 是混纖維超硬, 玩幾十排電都冇事
100%岩位, 但記得頭尾一起用
作者: gtimax    時間: 2013-10-1 00:46
2X8 鈦縲絲超抵用
作者: vcslll    時間: 2013-10-1 02:13
多謝分享.有冇試過安在TB03?
作者: Kporsche99    時間: 2013-10-1 04:19
Can this diff be used on TT02?
作者: spacewagon    時間: 2013-10-1 09:23
請問用珠差齒定用頭直用齒呢?
作者: gtimax    時間: 2013-10-1 09:51
頭直
作者: vNistelrooy    時間: 2013-10-1 11:23
what is AW??
作者: gtimax    時間: 2013-10-1 15:40
雙星跟車既抗磨油anti wear
其實它抗磨效果很差,只是取它的粘性防漏
作者: tsfai    時間: 2013-10-1 18:51
師兄,綠油定AW好啲。
作者: gtimax    時間: 2013-10-1 19:52
冇錢買,只試過aw, 滴油不漏
作者: Oakfield    時間: 2013-10-2 23:54
TB EVO 3 can use that?
作者: iCoke    時間: 2013-10-3 00:08
請問買左tb04既師兄。部04尾波箱同魔打坐連埋果2枝野有冇卡卡地?我獨立一枝轉就好順。但2枝一合埋裝埋波箱殼就會卡。返整幾次都搵唔出原因。。。。
作者: iCoke    時間: 2013-10-3 00:10
就算唔上波箱殼用手安實啤呤轉都會卡。
作者: tofai    時間: 2013-10-3 20:41
師兄不如比個PART NUMBER黎睇睇好嗎???
作者: gtimax    時間: 2013-10-3 23:06
iCoke 發表於 2013-10-3 00:10
就算唔上波箱殼用手安實啤呤轉都會卡。

軸車通病, 因傘齒及差速齒太貼關係, 先嘗試用不同厚的介子調校差速的左右位置, 如果都有少許就加些油慢走一排電就會無事

作者: iCoke    時間: 2013-10-4 03:16
整好啦。。佢個尾波箱4隻腳左邊2隻底左小小。我唔敢磨右邊。而家左邊2隻加左介子墊高左就順返晒。。。點會咁嫁孖星。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2