RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 3Racing Sakura Ultimate /Xi Sport專區 [打印本頁]

作者: Salviour94    時間: 2013-8-1 10:46
標題: 3Racing Sakura Ultimate /Xi Sport專區

For Discussing Sakura Ultimate
3Racing網頁 :
http://hk.3racing.hk/carkits_web.php?carkits_web_key=35

新車資訊 :
今次新車改用了7075鋁合金
Servo吊碼
金屬大減皮帶牙
新牙差 等

喜歡呢架車既師兄 一齊討論啦

作者: yakuza    時間: 2013-8-1 22:38
四舊美金一架?我都想知佢嘅賣點係乜?BD7都係貴40USD。
作者: Noir.KAZE    時間: 2013-8-1 22:54
yakuza 發表於 2013-8-1 22:38
四舊美金一架?我都想知佢嘅賣點係乜?BD7都係貴40USD。

網價不嬲標得貴

作者: 965    時間: 2013-8-1 23:11
Well... Stupid American pricing style...

MSRP $499
Sale price 399
Web discount $40
Coupon $40
Today only $50
Click now? Extra 10%
Free shipping next 10 orders...

So stupid!
作者: Tam    時間: 2013-8-2 07:58
現在有部xi .好似無什麼大改而須要换ultimate. 跟dh 版差不多
作者: borry    時間: 2013-8-2 10:59
Tam 發表於 2013-8-2 07:58
現在有部xi .好似無什麼大改而須要换ultimate. 跟dh 版差不多

me too~

作者: Nicholas.C    時間: 2013-8-2 11:27
想請問, 其實有冇話到底幾時出的呢?
作者: kkchung    時間: 2013-8-2 12:12
Tam 發表於 2013-8-2 07:58

重心推前,馬達位置也改前了。

驅動齒比改變成 1:2 , 20T / 40T。

全新 40T 差速器。

頭尾同時用回短波箱。

全新大徑短身油壓,全7075-T6 加 內裡全用CNC 加工的賽鋼料。筒身表面做了PTFE 處理。

新中馬達座改用5x10啤呤及新扭動設計。

新轉向幾何角度。

新頭直軸及強化外杯。

全新懸掛幾何角度及外形強化。

新防傾杆座。

新扭動變化底板、二樓板。

新三節萬向。

中齒改成 20 T 全7075-T6 鋁合金表面做了加硬處理。

全車用上進口 7075-T6 鋁合金....等等

作者: rcworldhk    時間: 2013-8-2 15:14
全車鋁合金強化、塑膠件而舊今正
作者: Salviour94    時間: 2013-8-2 16:17
其實我覺得膠件問題不大
如果手車吾好 膠件問題對於該車手就大問題
我用xi dh係jv係咁反車都冇爛膠件
如果直路直指埋去膠件點勁都爛啦
作者: yakuza    時間: 2013-8-2 18:12

你哋成日話3racingD膠件唔得,但係在下玩咗咁耐S0S, 我真係幾滿意D膠件,所以有認真諗過出架ultimate,但係成400USD一架絕對係心理關口。
作者: hydrogen9999    時間: 2013-8-2 18:56
呢架車在零件方面仲未普及
作者: Tam    時間: 2013-8-2 23:44
kkchung 發表於 2013-8-2 12:12

Thank kk c hing. 現在知多了ultimate 的改動。但這些改動對車的性能有什麼改善,可以講多些嗎?
作者: levinw    時間: 2013-8-3 00:40
小強哥,,,請問KWS有貨未呀?
作者: Salviour94    時間: 2013-8-3 21:45
kkchung 發表於 2013-8-2 12:12

KK兄 另外想問一下 3Racing 是不是出D3 touring?
作者: krislo21    時間: 2013-8-5 20:12
RC媽 有得買啦!改了價錢,現售$2400
作者: Salviour94    時間: 2013-8-6 01:21
krislo21 發表於 2013-8-5 20:12
RC媽 有得買啦!改了價錢,現售$2400

233X 價錢幾吸引 3RACING好多部車的標價都比售價貴
所以我覺得呢部車係值得既
作者: kkchung    時間: 2013-8-9 05:54

國內的一些車子新安裝等 Post 連結。

http://bbs.rcfans.com/forum.php?mod=viewthread&tid=609244

http://bbs.rcfans.com/forum.php?mod=viewthread&tid=609079

http://bbs.rcfans.com/forum.php?mod=viewthread&tid=609215

作者: m05car    時間: 2013-8-9 08:54
請問呢架車隻牙差可否同zero 共用?
作者: kkchung    時間: 2013-8-9 12:53
m05car 發表於 2013-8-9 08:54
請問呢架車隻牙差可否同zero 共用?

不可以齒數不同。
作者: Salviour94    時間: 2013-8-9 12:57
牙差係新的
作者: Nicholas.C    時間: 2013-8-9 13:24
前兩日個 FD已買左了~2000樓下~抵呀~好心急~我都想入手~
作者: smlming    時間: 2013-8-9 14:11
$2000樓下 where to buy
作者: Salviour94    時間: 2013-8-10 02:28
smlming 發表於 2013-8-9 14:11
$2000樓下 where to buy

二千樓下就去食粥 不要食飯了
作者: paullau0114    時間: 2013-8-10 09:56
真係好低買,所以我都中左毒了
作者: Salviour94    時間: 2013-8-10 13:14
paullau0114 發表於 2013-8-10 09:56
真係好低買,所以我都中左毒了

師兄咁要快去食粥喇
作者: paullau0114    時間: 2013-8-14 11:11
有無師兄試左車呀?
作者: andyQQ    時間: 2013-8-15 10:37
$2000樓下?? really ?
作者: 遙控大叔    時間: 2013-12-13 09:59
終於揾到講呢車post,我想入呢部車,但出左咁耐好小見師兄講,部車o唔ok?如果二千樓下真係入得過
作者: Salviour94    時間: 2013-12-15 18:14
有師兄話xi sport好玩過ultimate....
作者: tc3driver    時間: 2013-12-17 13:06
Salviour94 發表於 2013-12-15 18:14
有師兄話xi sport好玩過ultimate....

要留意兩架車齒比不同,部份零件不可共用

作者: Salviour94    時間: 2013-12-17 13:54
tc3driver 發表於 2013-12-17 13:06
要留意兩架車齒比不同,部份零件不可共用

基本上係一樣 膠車同金屬車
作者: gum_yue    時間: 2014-1-25 14:39
請問,如果我想轉做64pitch需要買乜野零件
作者: keithww23    時間: 2014-1-27 12:34
我都入佐架xi sport,慢砌中~
作者: brianych    時間: 2014-2-3 22:41
準備同啲老死一齊入部Sakura XI sport一齊鬥吓車.有無啲平價好用13.5T Motor 介紹吓
作者: keithww23    時間: 2014-2-4 00:56
完成,感覺上xi sport比0用料都好好多,只要跟足說明書完成已經好好跑,油壓比之前實淨,唯一要換的就是兩個差速座、轉向座、和轉向拉杆都要換成金屬~120a8.5t都暫時還可以,但,再升級motor,就怕xi sport頂不下
作者: ken6159    時間: 2014-2-4 09:23
Just run my new Ultimate these 2 days, this was my first time to drive 3Racing touring car; really the car performed very well. Good car.
作者: kkchung    時間: 2014-2-5 14:00
Salviour94 發表於 2013-12-17 13:54
基本上係一樣 膠車同金屬車

Xi  和 Ultimate 是兩個不同車系的車種。

Xi 是上一代車架,現在做成 Sport 版 及改良了一些零件。

Xi  Sport 版 和 Ultimate 同樣用上新改良懸掛。而車架內裡重心分佈、波箱、齒輪比、差速、底板二樓板等也大多不同。情況便是當年 Xi 及 Zero sport 的分別。

3Racing 會把上代車系轉成廉價板出售。
Xi 車系 Xi > Xi DH > Xi  Sport
Ultimate 車系 > Ultimate > Ultimate 2014
作者: kkchung    時間: 2014-2-5 14:11
Ultimate 2014 新摩打座。

作者: jeffkam23    時間: 2014-2-6 09:29
ultimate 2014 幾時出呀? 同埋大概幾錢呢?

作者: brianych    時間: 2014-2-6 12:08
請問存無JV SETTING REFERENCE 吓 FOR XI sport?新手用 13.5T用幾多 PINSION GEAR?全原裝.又想問如果要買 options換金屬座先定炭纖板先好呢?
作者: brianych    時間: 2014-2-6 12:09
kkchung 發表於 2014-2-5 14:11
Ultimate 2014 新摩打座。

好似 BD SEVEN 2014...
作者: jeffkam23    時間: 2014-2-6 14:19
同埋想問下ULTIMATE 同 ULTIMATE 2014 有咩唔同呢

THANKS
作者: Salviour94    時間: 2014-2-6 14:42
brianych 發表於 2014-2-6 12:08
請問存無JV SETTING REFERENCE 吓 FOR XI sport?新手用 13.5T用幾多 PINSION GEAR?全原裝.又想問如果要買 o ...

師兄你好 其實我建議爛左先換好啲
因為我覺得換左冇好大分別 所以爛左先換啦
爛左先有理由換OPTION
作者: brianych    時間: 2014-2-7 20:44
THANKS!!今日係食粥出咗三部
作者: keithww23    時間: 2014-2-7 23:19
Ching 3部ultimate?
作者: kkchung    時間: 2014-2-7 23:48
brianych 發表於 2014-2-6 12:08
請問存無JV SETTING REFERENCE 吓 FOR XI sport?新手用 13.5T用幾多 PINSION GEAR?全原裝.又想問如果要買 o ...

如果玩13.5T 加 Boost 如會撞擊較多,先換了那較軟的電架成鋁合金減少飛電。而前臂防傾悍位較易斷,買定一些後備A臂。也可換回之前的ZERO前A臂。
作者: brianych    時間: 2014-2-9 00:39
keithww23 發表於 2014-2-7 23:19
Ching 3部ultimate?

3部XI Sport 咋,入門設備
作者: keithww23    時間: 2014-2-9 01:58
買3部咁多?2部parts?快d ot 砌好佢~~~~
作者: brianych    時間: 2014-2-9 18:43
毒咗兩個朋友入門,平平哋玩住先。自己玩BD7 又入一部同 level一齊鬥吓囉
作者: keithww23    時間: 2014-2-9 21:16
Yes me too都毒佐個fd玩1/10ep~
作者: keithww23    時間: 2014-2-9 21:17
1入rc界深似海~唉
作者: keithww23    時間: 2014-2-9 21:18
停佐2年,上月見到人地玩,條引又發出黎,.............
作者: moshimoshi    時間: 2014-2-11 12:12
brianych 發表於 2014-2-9 00:39
3部XI Sport 咋,入門設備

食粥賣幾多錢啊請問?!
作者: kamwai    時間: 2014-2-12 22:37
Xi sport 宜家賣幾錢?
作者: ivenlo369    時間: 2014-2-15 11:38
680 有找
作者: brianych    時間: 2014-2-15 22:02
請問邊度有防傾桿賣呀?
作者: kamwai    時間: 2014-2-16 18:57
剛購入一部.但見個原裝電架好似好軟.塊底板又冇得用膠紙痴電.有乜辦法?

作者: cccan    時間: 2014-2-16 20:36

換了那較軟的電架成鋁合金減少飛電
copy kkchung ching

作者: brianych    時間: 2014-2-18 02:12
我想問原裝大減用13.5T motor要用幾多T麼打齒呀?唔該師兄!
作者: ho8218    時間: 2014-2-18 14:06
前天陪朋友入了一部
作者: brianych    時間: 2014-2-21 01:02
星期日同朋友上JV試車.第二個圈 FULL雞直路尾入唔到個灣,撞牆.底版斷咗.要立即 UPGRADE上炭織組合交學費
作者: brianych    時間: 2014-2-21 11:31
請問邊度有齒比圖download for Sakaru XI Sport ? Thanks.
作者: Salviour94    時間: 2014-2-21 16:30
brianych 發表於 2014-2-18 02:12
我想問原裝大減用13.5T motor要用幾多T麼打齒呀?唔該師兄!

師兄 其實齒比自己試到最舒服 同摩打吾過熱就可以

作者: Salviour94    時間: 2014-2-21 16:34
brianych 發表於 2014-2-21 01:02
星期日同朋友上JV試車.第二個圈 FULL雞直路尾入唔到個灣,撞牆.底版斷咗.要立即 UPGRADE上炭織組合交學 ...

嘩 師兄 其實咁係你入灣吾肯收油喎
同埋你用幾多度胎 行熱左條胎未

作者: brianych    時間: 2014-2-21 23:45
其實係我個朋友先真,我上到去已經係度整緊車、32R呔都未熱就要反屋企
作者: brianych    時間: 2014-2-24 08:12
噚日上 JV走咗幾排電,呢架平價Touring 真係幾好走,跟說明書尾二 for JV setting set 已經好 OK. 跟到嗰 friend 部 BD7. 大家都係行13.5T /120A ESC. 不過玩完之後有啲膠 parts 已經鬆鬆地,我諗要 upgrade 金屬 parts. 反而底版比我想像中硬
作者: 無限sky    時間: 2014-3-5 18:45
Xi Sport 塊板 要吾要封邊!?
作者: brianych    時間: 2014-3-8 23:33
纖維版我該唔洗咁麻煩掛
作者: Salviour94    時間: 2014-3-11 00:51
而家我玩T4都冇封邊
作者: Hccjoe    時間: 2014-3-14 07:10
報個到先
作者: 13718844    時間: 2014-3-26 14:23
買左xi sport, 未砌,  新手第一部車
作者: brianych    時間: 2014-4-26 11:13
有冇師兄知道其他廠出啲44 mm 三節棍可以用係XI sport度?個人不太喜廠原廠個條
作者: 77777777    時間: 2014-4-26 22:43
双星貴d,耐用
作者: Salviour94    時間: 2014-4-27 03:23
用top 吾好用孖星 最易爛係孖星野
作者: brianych    時間: 2014-4-28 17:09
其實其他牌子44mm都用得係部XI sport度?
作者: m05car    時間: 2014-4-28 17:17
我未用過 三節棍、請問賣幾錢對?
作者: defcone    時間: 2014-4-28 17:43
Salviour94 發表於 2014-4-27 03:23
用top 吾好用孖星 最易爛係孖星野

媽星三節棍系超CUM用. 對比TOP好似平d添.

作者: Salviour94    時間: 2014-4-28 19:36
brianych 發表於 2014-4-28 17:09
其實其他牌子44mm都用得係部XI sport度?

要睇粒波大細 個金屬球 FOR XRAY同VBC既吾得
FOR呢2架車既係大粒D
作者: brianych    時間: 2014-5-2 01:52
其實有冇出過金屬頭直軸比XI Sport ? 官網都無 show
作者: oasc    時間: 2014-5-2 08:37
網頁內是有的,不過XI果頁冇咗啫

作者: brianych    時間: 2014-5-2 09:39
正,唔該師兄!!
作者: brianych    時間: 2014-5-2 11:17
各位師兄,如果要upgrade 後金屬臂碼,要留意RR要買RR+10 or RR+1 後toe-in 先係3度,如果買咗RR+3就瀬嘢.會變咗toe-in 5度.小弟中招啦
作者: Salviour94    時間: 2014-5-2 22:36
brianych 發表於 2014-5-2 11:17
各位師兄,如果要upgrade 後金屬臂碼,要留意RR要買RR+10 or RR+1 後toe-in 先係3度,如果買咗RR+3就瀬嘢. ...

尾hub已經有兩度 仲整夠3度落去
架車一定好定同推頭 因為我之前T4都試過
之後先知砌錯野 哈哈

作者: brianych    時間: 2014-5-3 00:41
佢最過引係尾分體碼係寫+0嘛,我哋呢啲新手鬼知佢有2度咩.
作者: airwalk    時間: 2014-5-3 11:51
請問xi sport有邊D車殼?
作者: brianych    時間: 2014-5-3 13:31

基本上所有190mm都合用
作者: brianych    時間: 2014-5-3 13:32
都合用
作者: airwalk    時間: 2014-5-10 22:31
買在架xi sport不過佢D螺絲好易滑牙,有無D好D可以換
作者: Salviour94    時間: 2014-5-10 23:53
膠車一部 扭羅絲要點到即止喎
作者: lakuro    時間: 2014-5-11 03:23
新手入佐XI Sport 剛砌完發現手動將前轆轉向右時Steering arm 太貼底下條belt會整歪埋一面請問係咪正常?
作者: brianych    時間: 2014-5-11 12:07
唔正常,不過可否上幅圖睇睇先?
作者: Hccjoe    時間: 2014-5-11 19:22
係咪未裝 SERVO 轉去過大咋?
作者: airwalk    時間: 2014-5-12 11:31
XI SPORT 如果要upgrade, 第一樣野會係乜?
作者: brianych    時間: 2014-5-12 12:36
My personal suggestion..
http://www.rcmart.com/3racing-sa ... 97&currency=HKD
作者: lakuro    時間: 2014-5-16 23:09
原來係我左右臂裝反佐已更正
作者: airwalk    時間: 2014-5-17 11:09

請問車架le個位, 應該係裝咩?

作者: asuradas    時間: 2014-5-17 11:58
http://hk.3racing.hk/products.php?products_key=6586
裝防傾桿

作者: oasc    時間: 2014-5-17 16:56
裝完就係咁樣

作者: brianych    時間: 2014-5-18 21:50
防傾桿真係必買 Option

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2