RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 沒禮貌的女收銀員 [打印本頁]

作者: tsebbb    時間: 2013-7-18 16:57
標題: 沒禮貌的女收銀員
Why she need to drop and leave the exchange to me in the cashier desk without saying anything except looking at the turtle ......really poor
作者: albertau2011    時間: 2013-7-18 21:09
吾明
作者: ebe    時間: 2013-7-18 21:19
There's only one female there
作者: tsebbb    時間: 2013-7-19 01:06
付款後收銀員將找給我的錢用力拍在玻璃枱上,no sorry or thank u ,有冇禮貌d呢,我相信不會再幫襯了(出入重要用力開及關門),真的浪費了幾位誠懇有禮好店員。
作者: Kwok_Jeff    時間: 2013-7-19 11:07
tsebbb 發表於 2013-7-19 01:06
付款後收銀員將找給我的錢用力拍在玻璃枱上,no sorry or thank u ,有冇禮貌d呢,我相信不會再幫襯了(出 ...

有時候重粗口爛舌!!
作者: RCandylau    時間: 2013-7-19 12:14
個肥婆一向串爆,有時聽到佢同店员互相講粗口添,肥婆可能是陳太親戚所以關照住佢,以前個大陸口音女子就完全吾同,態度超好又熱誠
作者: sammy    時間: 2013-7-19 13:01
係啦,好難請人咩,D態度咁差嘅人都用,趕客咩,好似前世欠佢咁
作者: whatafather    時間: 2013-7-19 13:37
其實無必要從偉高直接買任何嘢,好貨色自然KWS 都有零售,另類心頭好可以叫相熟模型舖向佢攞貨,一般會平5%。

但係如果喜歡行o下大型模型舖,又心急買嘢唔等得嘅ching,好似我尼款,咪忍o下囉!
作者: RCandylau    時間: 2013-7-19 13:46
whatafather 發表於 2013-7-19 13:37
其實無必要從偉高直接買任何嘢,好貨色自然KWS 都有零售,另類心頭好可以叫相熟模型舖向佢攞貨,一般會平5% ...

一般都係入去望下有乜新野到望完個價跑去kws買的
作者: 2121212    時間: 2013-7-19 14:53
RCandylau 發表於 2013-7-19 12:14
個肥婆一向串爆,有時聽到佢同店员互相講粗口添,肥婆可能是陳太親戚所以關照住佢,以前個大陸口音女子就完全 ...

agree x 100

作者: dtracker    時間: 2013-7-19 17:26
對靚仔可能吾一樣
作者: tsebbb    時間: 2013-7-22 00:22
RCandylau 發表於 2013-7-19 13:46
一般都係入去望下有乜新野到望完個價跑去kws買的

agree, JV  c hing also told me this as they don't respect customers and themselves .......
作者: denden    時間: 2013-7-22 08:08
唔係嘛!距非常有禮貌窩,可能當日有啲誤會咋嘛
作者: Kwok_Jeff    時間: 2013-7-22 10:10
對靚仔更係有禮貌啦!重唔會講粗口啊^0^
作者: jun9999    時間: 2013-7-22 10:56
有禮貌既員工的確係會令客人再回頭買野
所以我有時都係TAOBAO買算~佢地重有禮貌.
作者: peteryip    時間: 2013-7-22 16:07
RCandylau 發表於 2013-7-19 12:14
個肥婆一向串爆,有時聽到佢同店员互相講粗口添,肥婆可能是陳太親戚所以關照住佢,以前個大陸口音女子就完全 ...

100%   agree

作者: NICKELHUNG    時間: 2013-7-22 19:36
有時仲見到同4眼sales卿卿卿我我,救命.......
作者: ebe    時間: 2013-7-23 21:28
NICKELHUNG 發表於 2013-7-22 19:36

個4眼仔重好似好 lum ;P
作者: tonyho88888    時間: 2013-7-23 22:24
好心搵個好樣D坐櫃枱丶一入舖頭咩心機都冇晒!
作者: arken    時間: 2013-7-23 23:36
Agree 100% 正常吾會幫襯!咁眼覺高走去廣東道開吖笨
作者: eddievv331    時間: 2013-7-24 23:06
人地主要做批發、零售唔係主線!而家好多公司都係咁!串就
必定架啦!所以都係唔好去!費事受氣!
作者: mkjeo    時間: 2013-7-25 08:41
NICKELHUNG 發表於 2013-7-22 19:36

我仲見過黑框四眼男同肥花佢地一杯雪糕兩份食
作者: kf-man    時間: 2013-7-25 16:37
下次去搵(龍哥)幫到手又有禮
作者: mkjeo    時間: 2013-7-28 11:28
kf-man 發表於 2013-7-25 16:37
下次去搵(龍哥)幫到手又有禮

日日同女友一齊工作有愛情脂潤,四眼哥哥心情都靚D
作者: tekin708    時間: 2013-7-28 11:37
too bad

作者: davy_ma0203    時間: 2013-7-30 20:56
上次去鋪頭睇下有冇新模型到, 就萛冇買野見到佢地態度都好好, 沒有師兄講冇禮貌, 可以上次樓上個位師兄咁啱, 每個人都有心情唔好, 體諒一下人地辛勞工作六天為大家服務, 冇左一間咁多咁齊的模型店, 各位師兄可能要走好多間先買得齊你想買的, 大家體諒一下店員的辛苦
作者: gx2081    時間: 2013-7-31 16:05
偉高是一間很好模型店,現在香港很少有這樣店舖,請師兄原大方啲原諒他吧!
作者: sttyc    時間: 2013-7-31 23:25

偉高的服務已算不錯的了,零件齊,訂件都快。比起某些代理商,甚麼零件都無存貨,不付代理商的責任。
作者: Kwok_Jeff    時間: 2013-8-1 08:52
正因為偉高是一間很好的模型店,在本港或國際上都有点声譽,冇可能比員工在店內講粗口,更不能因心情不好就可以對客人冇禮貌!今時今日咁既服務態度唔得啦!!其實偉高一早應該回應一下解下畫,不是不了了之!!唔通真係唔怕你精,唔怕你呆,最怕你唔來??!!
作者: Jimmyso    時間: 2013-8-1 18:44

我們一直有非常關注呢件事。
作者: peter7    時間: 2013-8-1 22:21
之前個斯文姐姐我比十分滿分。而家個肥妺妹服務都好好,不過真係要講小D粗口。
作者: WilliamSit    時間: 2013-8-1 22:50
我最近剛開始去偉高買嘢,感覺一流,只係買架幾舊水嘅farm king 都好好招呼
作者: wingscreamer    時間: 2013-8-2 09:19
peter7 發表於 2013-8-1 22:21
之前個斯文姐姐我比十分滿分。而家個肥妺妹服務都好好,不過真係要講小D粗口。 ...

我買細件野時都有問下要唔要膠袋 , 其他員工都OK, 鋪面系做生意地方, 保持形象,唔好講粗口!

作者: chiuchiu    時間: 2013-8-4 10:01
雙方體諒最重要!和氣生財!
作者: 724811    時間: 2013-8-5 09:08

我很久没去偉高,大约有四年以今時今日的競爭,玩雙星車不是戰鬥力高而是對於一大班人有一種情意結,買雙星車可以不去偉高,但買雙星車零件必定到偉高,因為偉高知道雙星陪伴很多人成長,知道自己是代理,(所以店員擺出一種不願做生意的態度,有名有利你不買也有其他人買)對於我這種打工仔比錢看臉色要受氣,我不能接受,這些都是我放棄玩雙星和偉高代理其他品牌的原因,有空我會到偉高走走,同樣是感到不願做生意和不專業的話,我會繼續停用雙星和偉高代理的品牌…
作者: cwkenneth    時間: 2013-8-5 16:06
每次去偉高買東西都見條女粗聲粗氣地高談闊論,相信這是她的個人風格。

不過,相比起KWS某些白鴿眼舖頭,我倒覺得很enjoy去偉高。
作者: WilliamSit    時間: 2013-8-5 23:23
香港地講粗口都冇咩大不了啫,去到車場都係海鮮祖先橫飛

最重要係你睇得起你自己,買到你想買嘅嘢,最終去模型舖都係想有車玩

要有特別招呼或有人叫你做老細可能去錯地方
作者: blackshark3    時間: 2013-8-5 23:35
作為九龍城原居民同自小已玩模型嘅我幫襯咗偉高(同前身人和)超過40年,陳家經營一向價錢實際態度友善,今日陳太生意做大咗,有得力助手如蘇經理、勝哥同各舗面同事嘅協助,舗面整整有條,佢亦選擇繼續做我呢啲小客仔嘅濕碎零售生意,唔同其它同期“大批發商”咁一早宿上神檯廢事招呼零售客,足見偉高係有誠意做模型生意並冇忘本佢嘅街坊模型玩具舗嘅根。我明白買嘢玩最緊要開心,事實我搵錢已經“送貨如送禮,收數如乞米”,冇理由買嘢使錢都要受氣。相信蘇經理一定已經作跟進,大家俾啲時間睇下啦
(利申:成日同陳太講笑我咁多年幫襯嘅額度應該喺偉高有股份,但仲係細客仔一名
作者: mandymiu    時間: 2013-8-6 18:17
以前寫字樓在樓上,而家冇王管,否則邊有食雪糕咁happy
作者: 船之父    時間: 2013-8-7 21:22
唔係你哋講得咁衰,個肥妹好有禮貌解釋俾人聽,响電話問亦好禮貌講解,反而雷達行接電話女人語氣甚差,我都晤想再問多問,收線
作者: Jimmyso    時間: 2013-8-8 15:57

多謝各位網友的意見!
有關個別顧客對偉高門市員工的工作態度作出的批評及寶貴意見,我非常感謝。相信每間公司都期望員工每天都能做好本份工作,一般經營門市生意的公司對員工應有的要求偉高亦一樣有。就敝司個別員工的失禮或失言實感遺憾,但我相信她/他們看到論壇上的批評後應有所反省。我相信她/他們能夠改善的,也應該給予機會及時間。另一方面我也看到留言板上一些顧客對她/他們服務的讚賞。非常感激37年以來很多很多模型朋友顧客,除了購物外,經常來偉高『蒲』的也不少。大家有講有笑,講吓時下模型盛事,一起分享模型心得等等,使我難忘。我希望能更加了解各位對偉高更多的意見,相信對提升偉高服務質素會有所幫助。煩請 E-mail 到 [email protected],一定會給您完滿回覆,多謝!

陳太
偉高模型

作者: doubleding99    時間: 2013-8-8 19:13
whatafather 發表於 2013-7-19 13:37
其實無必要從偉高直接買任何嘢,好貨色自然KWS 都有零售,另類心頭好可以叫相熟模型舖向佢攞貨,一般會平5% ...

其實,各位看官想一想,作為一個品牌的代理商,價錢當然可以比一般零售便宜,但真的這樣做的話,零售商又如何立足呢?而且作為批發商有些貨品你不要也得硬吃比如much more. oem的雙星差機,師兄們認為蘇經理不知道是死貨嗎?明知死貨也得接,否則,好東西就不到你了?每個崗位都各有難處,不在其位也許不理解,小弟只是一個打工仔,但家人也有做生意的,各有難處,各位師兄放開一點,玩也玩得開心㸃若有得罪請見諒。
作者: whatafather    時間: 2013-8-8 21:38
作為消費者,我理你咁多呀!

我唔介你貴D,但你畀返咩service 我先?

唔通我盲目仰慕你對RC 熱成,出高價D 行遠D 再受住氣 咁響你門市買嘢咩!
作者: whatafather    時間: 2013-8-8 21:39
我唔係打工仔,所以我自以為我更加明白
作者: rockyhui68    時間: 2013-9-2 13:18
但這樣服務質素都係 旺角KWS模型店 經常發生的. 不可以說有服務, 我都想知道原因.   
作者: sam529    時間: 2013-9-2 16:24
其實都係呢處買双星嘢,最齊!服務都唔錯喎!
作者: tsfai    時間: 2013-9-2 17:46
At least will call you back after they ask you to leave your phone # when they need to check stock/availability.
作者: TOMY1988    時間: 2013-9-3 00:01
tsfai 發表於 2013-9-2 17:46
At least will call you back after they ask you to leave your phone # when they need to check stock/a ...

E樣真係要讚......

上星期五下晝.....係太子地鐵站..撥個輪落偉哥...問一包4草多D既53827...接電話果位男士.......唔知係咪JIMMYSO....

好好禮貌....CHECK左電腦紀錄話有係鋪頭.......之後講既先係讚.....

叫我留低電話....要去搵到實物先答得實我......之後過左一陣......樓上果位較年青既職員....[其實我好想叫佢O靚仔]

打返比我....話有...咁我就去啦......上到去上層零件部......一問之下.....樓上果位較年青既職員....立即係佢張工作枱攞比我

有張紙仔MARK左我TEL NO....一早就準備好包野......

之後去下面比錢.......我認得收我錢果位帶眼鏡既男士把聲....就係聽我電話...CHECK機果位......好好禮貌....END.....

..以往同佢都有問有答....個人幾NICE......

我想講既係......真係唔係間間都肯因為果幾草做咁多野.....大可以係電話答左有.....你落到黎先慢慢搵.....

不過好野無人讚.......主動果隻......衰野就即刻上網爆.....E下真係對一間花左咁多時間黎經營既企業黎講幾傷.....

作者: tsfai    時間: 2013-9-3 10:26
TOMY1988 發表於 2013-9-3 00:01
E樣真係要讚......

上星期五下晝.....係太子地鐵站..撥個輪落偉哥...問一包4草多D既53827...接電話果位男 ...

I remember one time I parked the car outside and the staff took the pre-ordered parts out to me and received the money outside. It was less than $100.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2