RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 跳水岳頭問題 [打印本頁]

作者: andrew007    時間: 2013-6-12 22:33
標題: 跳水岳頭問題
呢隻巡邏船之前用直軸低速都頭岳岳跳水...........諗住轉用軟軸將船軸盡量拉直.........
不過都係頭岳岳又跳水......試過將舊電放船頭都一樣
會唔會本身船底係內弧有關
有D船友話再將船槳位再推前......
唔知各位師兄有什麼好提議呢

作者: Pollux袁兄    時間: 2013-6-12 23:28
會唔會Overpowder 咗?
因為係巡邏船,基本船型設計都唔係for 太快,如果要快又要定,就要加壓水板同水刀,不過咁就無咗像真效果。
(以上純屬個人推算)

作者: andrew007    時間: 2013-6-12 23:45
Pollux袁兄 發表於 2013-6-12 23:28
會唔會Overpowder 咗?
因為係巡邏船,基本船型設計都唔係for 太快,如果要快又要定,就要加壓水板同水刀, ...

都唔係太快........用內轉2445,約1700KV行2S,30槳同32槳都係咁
可能要將個內弧位拉平可能會好D
不過工程浩大

作者: JerryLeung12    時間: 2013-6-13 00:48
船頭倉內加船,慢慢試便可以。
作者: 自由人    時間: 2013-6-13 01:03
andrew007 發表於 2013-6-12 23:45
都唔係太快........用內轉2445,約1700KV行2S,30槳同32槳都係咁
可能要將個內弧位拉平可能會好D
不過工程 ...

船底本身熟於破浪快船, 1700 kv 雖然行 2S ..但都過快所以會跳....用直軸冇問題... 換個外轉 800 -- 1100 KV 行 2S 試下....(最好行 800 應該有速度感,像真夠玩..)......    ***以上純熟個人想法.... ***

作者: andrew007    時間: 2013-6-13 09:50
自由人 發表於 2013-6-13 01:03
船底本身熟於破浪快船, 1700 kv 雖然行 2S ..但都過快所以會跳....用直軸冇問題... 換個外轉 800 --  ...

我用半油都係跳,應該唔係麼打問題!

作者: tonycheungkw    時間: 2013-6-13 10:59
有冇片睇?
作者: andrew007    時間: 2013-6-13 11:02
tonycheungkw 發表於 2013-6-13 10:59
有冇片睇?

片就冇,行到好似拜神咁

作者: tonycheungkw    時間: 2013-6-13 11:47
相信主要都係船尾過重同動力過大有關。
有冇全船既相睇?
同埋內部相
作者: andrew007    時間: 2013-6-13 18:51

請各師兄幫忙睇睇有什麼問題

還有已換了25槳三葉,不過未試可不可行

作者: tonyho88888    時間: 2013-6-13 21:49
試下改泣电放係前面睇下會吾會好D
作者: tonycheungkw    時間: 2013-6-13 21:57
又可能係整體隻船唔夠重
作者: ar-    時間: 2013-6-13 22:08
唔關船輕重事,估計係重心偏後左,試吓將电盡量放前D会有改善
作者: tonycheungkw    時間: 2013-6-13 22:15
要睇埋放落水先知。
依家係唔係直出?

作者: andrew007    時間: 2013-6-13 22:35
tonyho88888 發表於 2013-6-13 21:49
試下改泣电放係前面睇下會吾會好D

已經試過了........仲要係8000鋰電........夠晒份量啦

作者: andrew007    時間: 2013-6-13 22:38
ar- 發表於 2013-6-13 22:08
唔關船輕重事,估計係重心偏後左,試吓將电盡量放前D会有改善

試過了............放後船頭還低了很多添
結果都係一樣

作者: andrew007    時間: 2013-6-13 22:39
tonycheungkw 發表於 2013-6-13 21:57
又可能係整體隻船唔夠重

試過放兩排電分兩邊放.......夠晒重
結果又係一樣

作者: andrew007    時間: 2013-6-13 22:40
tonycheungkw 發表於 2013-6-13 22:15
要睇埋放落水先知。
依家係唔係直出?

直出................?

作者: andrew007    時間: 2013-6-13 22:45
各位師兄.........會唔會係本身船形問題
當有返咁上下速度後,水壓夾硬推起船頭呢
所以船頭加幾重都一樣
作者: JerryLeung12    時間: 2013-6-13 23:15
你將重心放了後,但漿又無角度,實跳
作者: andrew007    時間: 2013-6-13 23:25
JerryLeung12 發表於 2013-6-13 23:15
你將重心放了後,但漿又無角度,實跳

之前用硬軸已經有角度
也試過將電池放返船頭
不過都係跳
圖中咁裝盡量直唔係好D嗎.......可以直推?

作者: joeleung    時間: 2013-6-14 00:42

有無試過船尾加壓水板?
重量要分散(一頭一尾)及平均配置(整體平衡)
避免將重量集中船中心一點-(旋轉慣性的問題), I=sum(dA * y^2 ) , A不變, y越大, I越大, 船越定。
作者: andrew007    時間: 2013-6-14 11:31
joeleung 發表於 2013-6-14 00:42
有無試過船尾加壓水板?
重量要分散(一頭一尾)及平均配置(整體平衡)
避免將重量集中船中心一點-(旋轉慣性的 ...

好深奧下
o甘我試下近船頭及近尾各放—舊電試試先
作者: taiming2    時間: 2013-6-14 12:06
andrew007 發表於 2013-6-14 11:31
好深奧下
o甘我試下近船頭及近尾各放—舊電試試先

堂哥  好似上術師兄講 按照你的船穀尾大小 加一層壓水板是否好D,只是個人意見有錯請勿插
作者: ecat    時間: 2013-6-14 14:28

船底左右邊加幼tamiya 三角膠條, 我隻Robbe San Remo 船加左, 頭唔會岳
不過會比較'痴' 水

http://www.youtube.com/watch?v=Gu0_aUJoj3c
作者: andrew007    時間: 2013-6-17 20:58
船底兩邊拆了兩邊壓水邊,轉用約28/3槳,今晚試水唔會跳水,只是船頭升得比較高!
不過可能上次拆軸時撞傷o左個摩打,玩了一陣勁嘈勁熱,應該壞了!
作者: Pollux袁兄    時間: 2013-6-17 23:40
andrew007 發表於 2013-6-17 20:58
船底兩邊拆了兩邊壓水邊,轉用約28/3槳,今晚試水唔會跳水,只是船頭升得比較高!
不過可能上次拆軸時撞傷o ...

聽落好似:
轉咗3瓣槳,Loading 大咗,引致行慢咗,所以唔再跳水(因為已經無Overpower, 離唔到水,跳唔起)。
但因為Loading 過大,拖到個摩打過熱或甚至銷咗。
(以上純屬斷估,有錯勿丙,見諒)

作者: andrew007    時間: 2013-6-18 23:50
Pollux袁兄 發表於 2013-6-17 23:40
聽落好似:
轉咗3瓣槳,Loading 大咗,引致行慢咗,所以唔再跳水(因為已經無Overpower, 離唔到水,跳唔起 ...

咁用兩槳配細槳會好D嗎?

作者: Pollux袁兄    時間: 2013-6-19 01:17
andrew007 發表於 2013-6-18 23:50
咁用兩槳配細槳會好D嗎?

加波箱或者轉過隻船會好D,因為:
隻船型唔係你心目中果種快船,要快唔岳頭/跳,就要加船尾壓水板甚或用刀,但無咗像真船意義。
加波箱可解決問題,但無咗你要的速度。
所以要快就不如乾脆換個隻船喇,呢隻快極有限的。

作者: andrew007    時間: 2013-6-19 10:01
Pollux袁兄 發表於 2013-6-19 01:17
加波箱或者轉過隻船會好D,因為:
隻船型唔係你心目中果種快船,要快唔岳頭/跳,就要加船尾壓水板甚或用刀 ...

其實依家都唔係太快

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2