RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 粉電差機 [打印本頁]

作者: andrew007    時間: 2013-5-23 23:28
標題: 粉電差機
我向來都好少用粉電,近來幫朋友改隻船用6V粉電,有咩平價差機介紹
我見淘寶有D6V粉電差機,好似普通火牛咁,唔知會唔會自動cut電
聽聞直接用6V直流電可以差到,唔知係咪真

作者: 自由人    時間: 2013-5-24 00:10
師兄  希望唔好介意..講一下我自己既經驗....10幾年前玩拖船用 粉電差機..差電時間比較耐,,好似 百令蚊部..而家用緊 B6 差鋰電 同 粉電.....一部機搞掂晒......( 我自己用 B6 差 6 V 粉電,,用 1.2 -- 1.5 V 去差....慢差,差出離舊電比較飽.....)
作者: andrew007    時間: 2013-5-24 00:16
自由人 發表於 2013-5-24 00:10
師兄  希望唔好介意..講一下我自己既經驗....10幾年前玩拖船用 粉電差機..差電時間比較耐,,好似 百令蚊部.. ...

其實我都知B6好D,不過睇下有無其它選擇,因為幫朋友以低成本製作

作者: 自由人    時間: 2013-5-24 00:21
andrew007 發表於 2013-5-24 00:16
其實我都知B6好D,不過睇下有無其它選擇,因為幫朋友以低成本製作

鴨記 買部 百令蚊既粉電差機...............
作者: sniper    時間: 2013-5-24 00:29
路過搭單一問
如果我用一個6v 2a粉電行有刷 35t
同我用lipo 7.4v 4000mah
表現會有什麼分別??
thx
作者: JerryLeung12    時間: 2013-5-24 11:53
sniper 發表於 2013-5-24 00:29
路過搭單一問
如果我用一個6v 2a粉電行有刷 35t
同我用lipo 7.4v 4000mah

粉电適合慢速,定D及用來當鉛用
lipo 7.4當然快點,另外要睇幾多C,力量型。

作者: taiming2    時間: 2013-5-24 12:13
007師兄 請看看這個
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1133816538?actsrch=srp3

作者: 自由人    時間: 2013-5-24 12:27
taiming2 發表於 2013-5-24 12:13
007師兄 請看看這個
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1133816538?actsrch=srp3

搞錯  sorry.........
作者: andrew007    時間: 2013-5-24 14:19
taiming2 發表於 2013-5-24 12:13
007師兄 請看看這個

呢款差到粉電?

作者: taiming2    時間: 2013-5-24 15:31
andrew007 發表於 2013-5-24 14:19
呢款差到粉電?

唐哥  唔好意思 攪錯 比錯料

作者: 周百通    時間: 2013-5-24 15:51
我用呢款6v至12v2A。
登錄/註冊後可看大圖