RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想買個好少少的車架 [打印本頁]

作者: sdfho    時間: 2013-1-30 09:35
標題: 新手想買個好少少的車架
原本係target TT-01E ,因為見佢好多車殻選擇,但網上見有前輩的文章講解,推介的3Racing Sakura Zero Sport 約$680,現在仍買到這型號嗎?還是有更好的改良款呢?最關心的一點係這款車再用到一般Tamiya 的殻嗎?如只要開窿改少少位我都OK, 平時係玩船仔。現想同一班同事齊齊開始玩車仔,謝謝!
作者: 老鬼    時間: 2013-1-30 09:51
Sakura Zero S初出係呢個價,依家好似$500都唔駛,個殻只要係闊190mm就用到,190mm係主流唔駛驚無殻用,但部車出左兩年幾,只係怕佢零件供應會唔會有問題,我建議不如買SPEC-R S1,大約$800左右
作者: superman    時間: 2013-1-30 10:16

$500

我抵呀

$300 夠買麾打, 麾打牙,殼, 仲有噴油, 入貨先
作者: 老鬼    時間: 2013-1-30 10:45
superman 發表於 2013-1-30 10:16
$500

我抵呀

我早個禮拜去食粥見到,應該就無睇錯,一陣再去睇真D
作者: kotaro2872    時間: 2013-1-30 11:20
老鬼 發表於 2013-1-30 09:51
Sakura Zero S初出係呢個價,依家好似$500都唔駛,個殻只要係闊190mm就用到,190mm係主流唔駛驚無殻用,但部車 ...

下...吾系話今個月月頭我個FD系食粥買都要$580

作者: stalaetite    時間: 2013-1-30 12:06
咁多人玩,點會無parts
作者: sean2012    時間: 2013-1-30 12:33
stalaetite 發表於 2013-1-30 12:06

就係咁我先唔玩
作者: 老鬼    時間: 2013-1-30 17:34
kotaro2872 發表於 2013-1-30 11:20
下...吾系話今個月月頭我個FD系食粥買都要$580

啱啱睇完返黎,標價係$498
作者: 老鬼    時間: 2013-1-30 17:37
stalaetite 發表於 2013-1-30 12:06

始終都出左一段時間,加上而家真係$500唔駛有部,我只係怕佢散貨出新野(純粹個人推測),如果繼續有就當然玩得過
作者: sdfho    時間: 2013-1-30 18:30
多謝大家的回覆!如果$500以下真係抵爆喎!個殻我又可以任自己選擇。咁在drift 版大家都講Sakura D3,我諗D3和Zero S都係現行版本吧?應該是D3強在drift ,Zero S強在跑,咁理解正確嗎
作者: 老鬼    時間: 2013-1-30 19:39
sdfho 發表於 2013-1-30 18:30
多謝大家的回覆!如果$500以下真係抵爆喎!個殻我又可以任自己選擇。咁在drift 版大家都講Sakura D3,我諗D3 ...

完全正確
$498真係好抵玩,買個殼同電子野,平平地投資$1,800左右就玩得
作者: kotaro2872    時間: 2013-1-31 00:34
老鬼 發表於 2013-1-30 17:34
啱啱睇完返黎,標價係$498

唉...真系吾買都買左...
BTW都系早買早享受姐...
作者: Terence888    時間: 2013-1-31 00:48
500都唔洗,買兩盒咪唔洗擔心距冇parts 咯~!
作者: kkchung    時間: 2013-1-31 01:06
老鬼 發表於 2013-1-30 17:37
始終都出左一段時間,加上而家真係$500唔駛有部,我只係怕佢散貨出新野(純粹個人推測),如果繼續有就當然玩得 ...

Zero 車系應會一步步退出市場。

作者: superman    時間: 2013-1-31 03:42
吓,下一代會係咩樣架呢?我覺得平價車有市場喎。
作者: allan007_alive    時間: 2013-1-31 05:53
sdfho 發表於 2013-1-30 18:30
多謝大家的回覆!如果$500以下真係抵爆喎!個殻我又可以任自己選擇。咁在drift 版大家都講Sakura D3,我諗D3 ...

如果想買"好少少"就唔好買zero啦。S1話晒係鋰電窄身設計,最起碼有套搞牙油壓,呢D zero都冇。
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 07:54
kotaro2872 發表於 2013-1-31 00:34
唉...真系吾買都買左...
BTW都系早買早享受姐...

今日話$498聽日又可能再平(假切),除非你係先知,否則無得後悔,都係果句,有需要就買
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 07:58
kkchung 發表於 2013-1-31 01:06
Zero 車系應會一步步退出市場。

所以我都唔太推薦依家買ZERO S
作者: sdfho    時間: 2013-1-31 10:06
多謝大家,你們的資訊好有用。我再爬左一D Spec-R S1既文,感覺好似比Sakura Zero S多少少 Details, 又有油壓,但價錢係$866 vs $498 ,我覺得$498呢個價錢實左係太吸引... 咁平而且有碳纖維車架,而家最大考慮係會唔會即將停產並無Parts供應。

其實無論Sakura Zero S或Spec-R S1, 係咪買返黎都係無ESC、Servo、motor?咁放呢D野(連同receiver and battery)個位置係咪一個Standard既size? 我地玩船就好山寨,塞得入做到防水就得 hehehe
作者: kotaro2872    時間: 2013-1-31 12:02
老鬼 發表於 2013-1-31 07:54
今日話$498聽日又可能再平(假切),除非你係先知,否則無得後悔,都係果句,有需要就買 ...

買多架做parts囉
作者: kotaro2872    時間: 2013-1-31 12:05
sdfho 發表於 2013-1-31 10:06
多謝大家,你們的資訊好有用。我再爬左一D Spec-R S1既文,感覺好似比Sakura Zero S多少少 Details, 又有油 ...

Yes...你買番泥系無ESC、Servo、motor....要自己另外再買....仲有一樣系摩打齒原裝又系冇包.....跟住仲有車殼同噴油又系要另外買....
你玩開船有槍控都可以吾洗買....
作者: superman    時間: 2013-1-31 12:47
servo可以試下用1251,車仔1:10唔洗咁大力,反而要反應快小小。如果有其他也可以用住先,到有雖要才買,因為要成3xx架。
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 12:51
sdfho 發表於 2013-1-31 10:06
多謝大家,你們的資訊好有用。我再爬左一D Spec-R S1既文,感覺好似比Sakura Zero S多少少 Details, 又有油 ...

首先,兩部車都唔係碳纖只係玻纖,一塊碳纖都等於半部車價
我係初出買都係八百,唔會升左呀?如果你話食粥,佢個價係打左交叉,先唔講錢我覺得S1比ZERO S好,頭直,皮帶壓,攪牙避震都比ZERO S好
買返黎係得個車架,ZERO有埋車呔S1無,所有電子野要自己配,放嘅位置部部車都係差唔多
作者: 老鬼    時間: 2013-1-31 12:53
kotaro2872 發表於 2013-1-31 12:02
買多架做parts囉

咁都可以,兩部加埋唔過千
作者: sdfho    時間: 2013-2-1 09:27
原來係玻璃纖!

咁其實同TAMIYA 膠底一樣係易爛喎,
我都擔心會唔會撞一兩野就散曬。
作者: 老鬼    時間: 2013-2-1 09:37
sdfho 發表於 2013-2-1 09:27
原來係玻璃纖!

玻纖硬淨過孖星D膠底多多聲
作者: hydrogen9999    時間: 2013-2-1 09:44
sdfho 發表於 2013-2-1 09:27
原來係玻璃纖!

玻璃纖維硬好多,但就比膠重
作者: ying1234    時間: 2013-2-1 09:44
servo可以用TQ Monkey.....
作者: sdfho    時間: 2013-2-1 09:53
haha! 恕小弟愚昧, 平時玻璃纖快艇唔hi 得架... 容咩易就南Y重演
作者: looklook    時間: 2013-2-1 10:48
Zero s呢部車、我哋一班朋友玩到好粗都吾易爛喎.好玩平、正:
作者: 老鬼    時間: 2013-2-1 11:08
sdfho 發表於 2013-2-1 09:53
haha! 恕小弟愚昧, 平時玻璃纖快艇唔hi 得架... 容咩易就南Y重演

ZERO S係香港同大陸都好多人玩,但真係未聽聞過玩到爛底版咁利害
作者: hinwong    時間: 2013-2-1 12:22
Sakura D 玻纖. 硬過D 碳纖好多.....
作者: kelvinayhh    時間: 2013-2-17 23:37
ep fazer
作者: amazingball    時間: 2013-2-18 03:25
我認得你隻船,你係午餐時間柴灣池放船個班年清人
作者: Chungyin3610    時間: 2013-2-18 08:04
我都砌左部R1,濧於新手來講,我用1O.5T摩打己經夠玩
作者: sdfho    時間: 2013-2-20 11:34
amazingball 發表於 2013-2-18 03:25
我認得你隻船,你係午餐時間柴灣池放船個班年清人

Hahaha 你好,見到面say 個hi
作者: sdfho    時間: 2013-2-20 11:35
我同班朋友仲爬緊文呀,心大心細想一開始就完drift,因為可以o係公司玩。
如果係咁,係咪應該考慮Sakura D3 CS Sport呢? 價錢應該都係~$600左右吧。

其實Drift同普通Touring Car的分別,是否就是齒輪比例的原因呢?
要是的話,Sakura Zero S 換齒輪咪就得lor?!
作者: Chungyin3610    時間: 2013-2-20 11:57
要改很多東西,例如柸頭
作者: 一匹狼    時間: 2013-2-20 11:58
sdfho 發表於 2013-2-20 11:35
我同班朋友仲爬緊文呀,心大心細想一開始就完drift,因為可以o係公司玩。
如果係咁,係咪應該考慮Sakura D3 ...

重心,CS比,後差速是否直軸,轉角大少
都好影響飄得好無

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2