RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手想買車幾問 [打印本頁]

作者: bEN812    時間: 2012-10-17 19:41
標題: 新手想買車幾問
大家好,我未玩過MINI﹣Z遙控車~
想問下而家KWS賣個幾個PACKAGE係咪唔包遙控?
今日去睇過分別係MR﹣03兩個版本(1個平版$9XX/特別版黃色$13XX),仲有就係MA﹣015,我呢個新型請問應該選擇邊個好呢?
我見有師兄放部MA﹣010 2手,有改裝既咁又抵唔抵買呢?
如果冇遙控買個2手,KT﹣18得唔得,因為見到又有2手~
原諒小弟咁多問題
作者: wing1203    時間: 2012-10-17 20:11

MR﹣03兩個版本(1個平版$9XX/特別版黃色$13XX) <--- 呢兩個版本都唔跟控的
而MA-015 有出過一個有控的 (跟KT18) , 即係呢個MINI-Z AWD MA-015 DWS Chassis / Transmitter set ASF2.4GHz
http://www.kyosho.com/eng/products/rc/detail.html?product_id=108652

作者: wing1203    時間: 2012-10-17 20:13
最主要係你想玩快車,定係飄移,會唔會上車場玩.
MR (後驅)主要係玩快車
而MA (四驅) 係可玩快車或者飄移
作者: bEN812    時間: 2012-10-17 20:27
我自己都未選擇好,如果係咁不如買部2手MA﹣010
新MA﹣015都唔平,個條LINK個PACKAGE今日睇好似唔多覺有
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-18 00:17
有無2手車條LINK睇下...?如果無控又要買控,要預既錢又唔同....
作者: yammax    時間: 2012-10-18 00:20
二手車 改左既野 你唔慢慢玩又唔知要黎做咩
同埋你去車場睇下野 車場有啲師兄會放二手車既 價錢可能唔平得幾多 起碼有咩事有人幫到手先呀嘛
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 00:31
2手車條LINK http://rc-evo.com/xbbs/forum.php ... 7&fromuid=80317
咁我買左2手控先,再買架新車,咁會唔會好D?

作者: killermomo    時間: 2012-10-18 09:19
bEN812 發表於 2012-10-18 00:31
2手車條LINK http://rc-evo.com/xbbs/forum.php?mod=viewthread&tid=271127&fromuid=80317
咁我買左2手控先 ...

師兄, 先買左部2手控都無所謂, 第日再 upgrade 啦, 但係部 2手車, 你要問清楚係咪 2.4G 先得, 唔好買錯, 如果唔係就玩唔到......
2手車, 呢度大把敗家仔 好容易捕到, 唔洗心急.......
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 09:24
咁我而家就者係選擇mr-03/ma-015既新車~
如果呢兩架車又應該點選擇?係唔係睇下我想玩快車定飄移?
03車架係咪玩唔到飄移架?
作者: killermomo    時間: 2012-10-18 10:28
bEN812 發表於 2012-10-18 09:24
咁我而家就者係選擇mr-03/ma-015既新車~
如果呢兩架車又應該點選擇?係唔係睇下我想玩快車定飄移?
03車架 ...

03係後驅車, set 車同, 控車技術要求, 我覺得係高d.....雖然好似平d, 但係日後d parts upgrade 加下加下, 可以嚇死人....
015 係4驅, 買原裝加 bearing, 飄移胎, 就已經係飄移車......
變快車, 就加兩條珠差, 快摩打, 跑車胎, 呢度要 1K 幾.......

作者: siukuenchi    時間: 2012-10-18 10:40
killermomo 發表於 2012-10-18 10:28
03係後驅車, set 車同, 控車技術要求, 我覺得係高d.....雖然好似平d, 但係日後d parts upgrade 加下加下, ...

我都有興趣mini z wor, 因為可以喺細D 嘅地方練吓先。主力玩Drift, 其實mini 多唔多嘢Set? 駛唔駛好似1/10咁攪吓反胎比咁?
作者: BUZZ777    時間: 2012-10-18 10:41
提提師兄,如果諗住買mr03而又諗住會改,咁就可以唔買黃色特別版,除非你好愛黃嘢
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 10:57
BUZZ777 發表於 2012-10-18 10:41
提提師兄,如果諗住買mr03而又諗住會改,咁就可以唔買黃色特別版,除非你好愛黃嘢 ...

多謝提醒,我都唔諗住買黃色~
琴日去食粥睇普通版,應該係最平個度~
作者: killermomo    時間: 2012-10-18 12:34
bEN812 發表於 2012-10-18 10:57
多謝提醒,我都唔諗住買黃色~
琴日去食粥睇普通版,應該係最平個度~

兄弟, 黃車係後驅, 飄不到的................
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 13:14
咁者係買ma-015喇,又可飄又可快~
不過而家個新車價出面相差$4~500左右喎.....
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 13:48
siukuenchi:我pm覆唔到你,等級唔夠,食粥既野平均都平過其他幾間
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-18 19:39
bEN812 發表於 2012-10-18 13:48
siukuenchi:我pm覆唔到你,等級唔夠,食粥既野平均都平過其他幾間

thanks!!

另外我想問,有set 嗰個控(kt18)係咪好雞?
如果想一步到位應該買咩控?
mt-4 / 4pl 嗰D 好似要加嘢先用得....
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 19:44
siukuenchi 發表於 2012-10-18 19:39
thanks!!

呢樣就要問下d師兄~
不過經過幾日爬文,好似EX-10係個幾好選擇
作者: JasonLeung    時間: 2012-10-18 20:23
siukuenchi 發表於 2012-10-18 19:39
thanks!!

MT4 4PL MINI-Z用唔到
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-18 22:04
原來係咁.

咁MA-015 係咪全部都係2.4G?
除O左BEARING 仲有咩要買?
作者: bEN812    時間: 2012-10-18 23:07
siukuenchi 發表於 2012-10-18 22:04
原來係咁.

咁MA-015 係咪全部都係2.4G?

師兄諗住買MA﹣015呀?
MA﹣015好似係指2.4G
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-18 23:48
bEN812 發表於 2012-10-18 23:07
師兄諗住買MA﹣015呀?
MA﹣015好似係指2.4G

http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=107873

Lee 個有興趣 ...

係咪買LEE SET
+ 個控 (? PERFEX EX-5UR ASF ??)
+ BEARING (MDW001)
就OK ?

咁有冇師兄知邊度有得賣 LEE 個86SET ?
好似唔多見有...

作者: siukuenchi    時間: 2012-10-18 23:57
定係EX-10 / EX-1 + 902 module?
作者: bEN812    時間: 2012-10-19 00:26

個86 PACKAGE應該冇左好耐~
個控我就剛剛入左枝2手 KT﹣18超抵玩價~
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-19 01:56
discontinue 左咁可惜......

WA 師兄你真係快手!
咁買左車未?

作者: bEN812    時間: 2012-10-19 10:58
siukuenchi 發表於 2012-10-19 01:56
discontinue 左咁可惜......

WA 師兄你真係快手!

未呀,過幾日出去買架MR03玩住先
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-19 23:55
bEN812 發表於 2012-10-19 10:58
未呀,過幾日出去買架MR03玩住先

似乎唔係好多選擇。

如果玩drift多,R8 DWS 嗰Set 大家點睇?差不多1600,做1st car適當嗎?

作者: siukuenchi    時間: 2012-10-19 23:56
同埋有冇師兄知邊度仲有EX-10 + 901sm 賣?
KT-18似乎真係唔多得......
作者: bEN812    時間: 2012-10-20 01:26
我前幾日係食粥見到有兩種包裝,一種係只見到個車架,另一種係見到個車殼+四條呔,大家都係MR﹣03車架,價錢差唔多$9xx~
如果我買都係諗住買呢兩個其中一個,有冇殼都冇所謂,因為我會買個白殼自己上色,所以我覺得咁玩都好抵
作者: 白豬車手    時間: 2012-10-20 01:32
siukuenchi 發表於 2012-10-19 23:56
同埋有冇師兄知邊度仲有EX-10 + 901sm 賣?
KT-18似乎真係唔多得......

唔好睇小KT18呢支控,玩得好一樣可以跑出好高圈速的
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-20 08:34
bEN812 發表於 2012-10-20 01:26
我前幾日係食粥見到有兩種包裝,一種係只見到個車架,另一種係見到個車殼+四條呔,大家都係MR﹣03車架,價 ...

師兄最終都係買racer? 我諗住awd 玩drift 咋。
咁快D入la!
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-20 08:39
白豬車手 發表於 2012-10-20 01:32

其實EX10都唔易搵 ...
都係平平地入KT18玩熟先

咁gyro 係咪買番kyosho?
定係其他廠都ok?
作者: casper    時間: 2012-10-20 09:18
siukuenchi 發表於 2012-10-20 08:39
其實EX10都唔易搵 ...
都係平平地入KT18玩熟先

依家 10仔 二手咁抵我就覺得唔好再買 KT-18 喇, 唔係話KT-18 唔好, 但同10 仔既操控跟本就係兩回事.

gyro 其實可用可唔用, 但如果真係要買除kyosho, x-power 都有出, 功能一樣, 但就少好多~
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-20 13:24
白豬車手 發表於 2012-10-20 01:32

X power 平D? 咁要搵搵la
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-20 13:27
casper 發表於 2012-10-20 09:18
依家 10仔 二手咁抵我就覺得唔好再買 KT-18 喇, 唔係話KT-18 唔好, 但同10 仔既操控跟本就係兩回事.

gyr ...

10仔都唔多人放......
買新嘅幾錢?901sm仲有冇得賣?
作者: casper    時間: 2012-10-20 14:38
siukuenchi 發表於 2012-10-20 13:27
10仔都唔多人放......
買新嘅幾錢?901sm仲有冇得賣?

去徵求問下啦,唔好買舊十仔喇,買新十仔(Eurus) + 902 module 啦。
作者: bEN812    時間: 2012-10-20 14:50
我諗住玩住快車練好d先,再玩drift~
個人覺得drift既技術要高啲,所以玩住快車練好手指先~
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-21 01:50
casper 發表於 2012-10-20 14:38
去徵求問下啦,唔好買舊十仔喇,買新十仔(Eurus) + 902 module 啦。

多謝建議, 可惜到宜家都未有回音
其實買新大約幾錢?
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-21 01:54
bEN812 發表於 2012-10-20 14:50
個人覺得drift既技術要高啲,所以玩住快車練好手指先~ ...

一齊努力LA ~~
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-21 04:21
bEN812 發表於 2012-10-20 14:50
個人覺得drift既技術要高啲,所以玩住快車練好手指先~ ...

玩快車...練唔到飄移,當你既技術係用係快車果套,到時學飄移仲難
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-21 04:22
快車入灣收油...飄移比油入灣...
作者: bEN812    時間: 2012-10-21 14:29
多謝師兄指教~我會諗清楚先買車~
不過多數都係買MR﹣03....
作者: casper    時間: 2012-10-21 22:24
siukuenchi 發表於 2012-10-21 01:50
多謝建議, 可惜到宜家都未有回音
其實買新大約幾錢?

如果買女新我就覺得買新一仔喇, 不過好似仲未有貨。
作者: 558558    時間: 2012-10-21 22:44
其實,買車前也可先上車場參觀及試玩,親自感受一下,再諗清楚想玩咩先決定都未遲
作者: bEN812    時間: 2012-10-21 23:07
558558 發表於 2012-10-21 22:44
其實,買車前也可先上車場參觀及試玩,親自感受一下,再諗清楚想玩咩先決定都未遲 ...

收到,唔該哂師兄~
你地去開邊個場玩?
作者: wing1203    時間: 2012-10-22 00:37
bEN812 發表於 2012-10-21 23:07
收到,唔該哂師兄~
你地去開邊個場玩?

我地多數上CT 或者MMS
而我就係上CT多既
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-22 00:40
casper 發表於 2012-10-21 22:24
如果買女新我就覺得買新一仔喇, 不過好似仲未有貨。

買新嘅5仔又點睇?

作者: fung0083    時間: 2012-10-22 01:26
不妨上車場八卦吓先啦,呢排體驗到,問多人兩句唔會少咗忽肉,但係問少兩句會俾多好多無謂錢。
作者: casper    時間: 2012-10-22 07:58
siukuenchi 發表於 2012-10-22 00:40
買新嘅5仔又點睇?

我冇用過,唔太清楚。個人就唔會買囉。
作者: 白豬車手    時間: 2012-10-22 09:55
siukuenchi 發表於 2012-10-22 00:40
買新嘅5仔又點睇?

5仔既性能同kt18無咩分別,只係有多記憶同玩到chase mode(應該接近冇人玩呢個mode)
作者: siukuenchi    時間: 2012-10-22 10:34
似乎冇咩人玩5仔, 梗係有D 原因O既...
anyway, response time 會唔會差好遠? (kt-18 vs ex-5/10?)
作者: bEN812    時間: 2012-10-22 16:35
當我係食粥睇緊個兩個mr03 package既分別之際,比我見到個同事,原來佢都有係CT玩開,佢見意我買ma-015,因為佢話各方面都比較岩新手,又易上手過mr-03,係個價錢貴啲,買車架+殼連呔最平都($13xx+$2xx),控我用住個2手kt-18($2xx)....
叫佢我買左可以同佢上CT玩下
作者: killermomo    時間: 2012-10-22 16:51
bEN812 發表於 2012-10-22 16:35
當我係食粥睇緊個兩個mr03 package既分別之際,比我見到個同事,原來佢都有係CT玩開,佢見意我買ma-015,因 ...

請問你個fd 叫咩名啊?
車胎可以去到車場先買喎.....
每個場對胎既特性要求都唔同, 祝你快d中mini-z 毒
作者: killermomo    時間: 2012-10-22 16:59
bEN812 發表於 2012-10-22 16:35
當我係食粥睇緊個兩個mr03 package既分別之際,比我見到個同事,原來佢都有係CT玩開,佢見意我買ma-015,因 ...

OH....咁你e家買部 R8 RTR 加 Bearing, 再買幾 Pack 差電, 天日都可以上到CT 練習練習啦

作者: bEN812    時間: 2012-10-22 17:55
killermomo 發表於 2012-10-22 16:59
OH....咁你e家買部 R8 RTR 加 Bearing, 再買幾 Pack 差電, 天日都可以上到CT 練習練習啦
...

我諗住買MA﹣015車架+盒SUBARU IMPREZA WRC2008(白色)/599XX Homestead 2010 #55(黑色)再加bearing咁樣玩下先
作者: bEN812    時間: 2012-10-23 10:06
琴晚睇返京商個website,原來架599xx係for mr-03車架,咁我想問下係唔係裝唔到落架ma-015度?
作者: l0vebylok    時間: 2012-10-23 11:53
再唔系上網睇下人地玩果d片囉
作者: d.s    時間: 2012-10-23 13:53
bEN812 發表於 2012-10-23 10:06
琴晚睇返京商個website,原來架599xx係for mr-03車架,咁我想問下係唔係裝唔到落架ma-015度? ...

599xx can fit ma-015~
作者: bEN812    時間: 2012-10-23 14:23
咁我想問如果其他唔fit既要點做?
作者: d.s    時間: 2012-10-23 15:16
bEN812 發表於 2012-10-23 14:23
咁我想問如果其他唔fit既要點做?

某程度上大部份90mm-98mm殼都可以改到,不外符切切磨磨去fix
作者: bEN812    時間: 2012-10-23 16:04
切同磨....
咁會唔會好難整?
仲有我想買個白林寶殼自己上色,難唔難整?
作者: OoCIRCUSoO    時間: 2012-10-23 16:22
bEN812 發表於 2012-10-23 16:04
切同磨....
咁會唔會好難整?
仲有我想買個白林寶殼自己上色,難唔難整? ...

不難整~記得不要太近噴~
作者: d.s    時間: 2012-10-23 17:55
bEN812 發表於 2012-10-23 16:04
切同磨....
咁會唔會好難整?
仲有我想買個白林寶殼自己上色,難唔難整? ...

有砌開模型同齊工具的話冇難度.

作者: bEN812    時間: 2012-10-23 18:05
我要準備咩工具?
白殼,紅威寶,白底灰,所需顏色,光油
仲有冇差啲咩?
作者: Motul    時間: 2012-10-23 18:31
bEN812 發表於 2012-10-23 18:05
我要準備咩工具?
白殼,紅威寶,白底灰,所需顏色,光油
仲有冇差啲咩? ...

仲有用攞機,攞輕個車頂,車窗,頭扲,尾扲,車頭補强,兩邊殼夾補强,撞起黎無咁易爛,又好操控D,我習慣做左以上既野先上色
作者: bEN812    時間: 2012-10-23 19:08
Motul 發表於 2012-10-23 18:31
仲有用攞機,攞輕個車頂,車窗,頭扲,尾扲,車頭補强,兩邊殼夾補强,撞起黎無咁易爛,又好操控D,我習 ...

唔攞又得唔得呢?仲有用咩黎補強?你所講既位大概係邊?用沙紙磨又得唔得呢?
作者: niwadaisuke    時間: 2012-10-23 22:05
bEN812 發表於 2012-10-23 19:08
唔攞又得唔得呢?仲有用咩黎補強?你所講既位大概係邊?用沙紙磨又得唔得呢? ...

我以前都好懶唔攞,,但係唔搞真係多好多問題,例如未必FIT車架,頂車碌,反車。結果宜家用親D殼都攞。用攞機我一個殼搞幾個鐘,,用沙紙..可能兩個禮拜啦...
作者: bEN812    時間: 2012-10-23 22:18
niwadaisuke 發表於 2012-10-23 22:05
我以前都好懶唔攞,,但係唔搞真係多好多問題,例如未必FIT車架,頂車碌,反車。結果宜家用親D殼都攞。用攞 ...

下......分別咁大架~
咁買部攞機幾錢?係邊買架?
用沙紙真係唔得架?
作者: Motul    時間: 2012-10-23 22:29
攞殼其實對新人又好師兄級又好~都有好處~車頂輕左,即係重心低左,過彎靈活D,車仔聽話D,又少撞D,由其是你話買林寶堅尼~唔攞就會係好笨重既大牛龜了!!

登錄/註冊後可看大圖

作者: bEN812    時間: 2012-10-23 22:55
Motul 發表於 2012-10-23 22:29
攞殼其實對新人又好師兄級又好~都有好處~車頂輕左,即係重心低左,過彎靈活D,車仔聽話D,又少撞D,由其是你話買 ...

師兄你好PRO呀!!!
部攞機幾錢?係邊買?
仲有你就係用個枝膠水補強架?可唔可以教下我補強邊幾個位?
作者: Motul    時間: 2012-10-23 23:46
我係CT 最唔PRO 果個~係真的~
~膠水係百德牌~干左都賦有彈性~利用較剪將1MM膠片~剪好適當形狀~用百德膠痴在車頭裡面~
補強地方~ 你見車頭多塊野就係補強了~兩側殼夾~可以唔整或者照我隻NSX咁整~
攞機鴨寮街 $ 1XX至 2XX~
作者: wing1203    時間: 2012-10-24 00:36
Motul 發表於 2012-10-23 23:46
我係CT 最唔PRO 果個~係真的~
~膠水係百德牌~干左都賦有彈性~利用較剪將1MM膠片~剪好適當形狀~用百德膠痴在 ...

我又學到野了,謝謝
作者: bEN812    時間: 2012-10-24 00:51
我買左車後要立即上CT跟你地學下野先得喇~
作者: wing1203    時間: 2012-10-24 00:57
bEN812 發表於 2012-10-24 00:51

咁你幾時去買先?
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-24 04:10
bEN812 發表於 2012-10-24 00:51

其實開頭車速唔高,可以唔攪咁多...基本一路一路玩起,唔好比架車玩番你轉頭!如果玩快車,最少都一條珠差,加上合適既車呔/軨...其他野就慢慢加上去(想快少少就X-SPEED先),有唔明的話,車埸既C兄一定會幫你...
作者: samuel20461    時間: 2012-10-24 12:37
Ching條珠差用什麽grease好,For 1/10那些 ok嗎?
作者: bEN812    時間: 2012-10-24 13:23
wing1203 發表於 2012-10-24 00:57
咁你幾時去買先?

黎緊呢個星期囉~
作者: bEN812    時間: 2012-10-24 13:25
瘋語飄移 發表於 2012-10-24 04:10
其實開頭車速唔高,可以唔攪咁多...基本一路一路玩起,唔好比架車玩番你轉頭!如果玩快車,最少都一條珠差,加 ...

我就係想玩快車先,咁我想問買咩牌子珠差好?師兄有冇介紹?
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-24 16:34
bEN812 發表於 2012-10-24 13:25

京商珠差...不過最貴...
鈴同呔兩個車埸都有售...上去果時買仲得...
建議由30度頭呔玩起...

作者: bEN812    時間: 2012-10-24 16:44
瘋語飄移 發表於 2012-10-24 16:34
京商珠差...不過最貴...
鈴同呔兩個車埸都有售...上去果時買仲得...
建議由30度頭呔玩起...

京商同其他兩個牌子( x-power&ATM)有咩分別?
作者: wing1203    時間: 2012-10-24 20:51
bEN812 發表於 2012-10-24 13:25

珠差都係買返kyosho既好,係就係貴少少,但係一定唔會有問題

其實,你到時買左車,上車場再請教在場既師兄,睇下自己需要d咩,
之後先慢慢買都未遲,因為我地個個都唔想大家買左一些有問題,而且又唔實用既產品,浪費金錢及時間
作者: Yinbb    時間: 2012-10-24 21:03
bEN812 發表於 2012-10-24 16:44

買咗車先講啦,你咁樣等同紙一上談兵都不如,你都未招兵買馬,何談打抆呢?
作者: bEN812    時間: 2012-10-24 21:42
Yinbb 發表於 2012-10-24 21:03
買咗車先講啦,你咁樣等同紙一上談兵都不如,你都未招兵買馬,何談打抆呢? ...

車我就一定買,作為一個新手/消費者想了解多啲架車有咩問題,我知道我有時問啲問題對啲大師兄黎講係好onXX,就係我唔知先想問,我之前都有爬下文,如果有咩煩到啲大師兄既就敬請原諒...
再者我返工返shift,未必可以就到時間等有人先上車場,所以我有唔明都想而家係度問,唔洗去到車場冇人但係又有問題都解決唔到企左係度~
作者: wing1203    時間: 2012-10-24 21:54
bEN812 發表於 2012-10-24 21:42
車我就一定買,作為一個新手/消費者想了解多啲架車有咩問題,我知道我有時問啲問題對啲大師兄黎講係好onX ...

其實有些問題,以文字係好難去解釋的
再者,車場係有場主係度的,有問題都可以問佢架
作者: d.s    時間: 2012-10-24 22:41
讀萬卷書不如行萬里路
刨過萬post不如上車場蒲一蒲
作者: bEN812    時間: 2012-10-24 23:00
多謝各位師兄,我明白了~
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-25 02:10
bEN812 發表於 2012-10-24 16:44

品牌方面不宜公開發表個人意見,有機會見到再講
作者: 瘋語飄移    時間: 2012-10-25 02:13
bEN812 發表於 2012-10-24 23:00
多謝各位師兄,我明白了~

因為SET車理論到落埸玩係2回事...要試跑完再因應你要求既方向再SET...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2