RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 電單車問題 [打印本頁]

作者: sshh    時間: 2006-11-8 21:33
標題: 電單車問題
小弟對電單車認識唔深
架車係suzuki, 只換了少量option,damper,motor
但為何架車轉彎時有困難? (樣子似推頭,冇咩轉向反應)
作者: chingwingtat    時間: 2006-11-8 22:01
星期五(10-11-06)石門dee局有無興趣出黎研究一下,請教一下班師傅,你部車就會藥到病除!
作者: sshh    時間: 2006-11-8 22:18
thanks~但太遠了,小弟在HK west
會唔會係改左輕flywheel 所以會出現咁樣情況?
車仲改左28bb motor,尾damper(1/10車damper)
作者: chingwingtat    時間: 2006-11-9 00:51
其實我覺得部車轉彎時有困難係會有好多原因的,但真係要睇到部車先知點攪,我起初玩都有好多問題解決唔到,要見到D師傅請教下佢地就解決晒!例如:servo安裝是否正確,人仔是否中位,車呔有無呔膽,轉向組件與組件之間有無被磨擦令轉向減慢速度……等,如果能將問題解決玩起上黎就得心應手得多啦!自然可以領略到樂趣之處!
作者: soilderman83    時間: 2006-12-14 12:26
原帖由 chingwingtat 於 2006-11-9 00:51 發表
其實我覺得部車轉彎時有困難係會有好多原因的,但真係要睇到部車先知點攪,我起初玩都有好多問題解決唔到,要見到D師傅請教下佢地就解決晒!例如:servo安裝是否正確,人仔是否中位,車呔有無呔膽,轉向組件與組件 ...

agree!I think I need to go to shatin once to learn how to set la!
作者: beebee    時間: 2006-12-14 12:37
原帖由 soilderman83 於 2006-12-14 12:26 發表

agree!I think I need to go to shatin once to learn how to set la!

歡迎~~果到好多師兄會幫倒手啦
作者: soilderman83    時間: 2006-12-14 13:49
原帖由 beebee 於 2006-12-14 12:37 發表

歡迎~~果到好多師兄會幫倒手啦

I think I will use the orginial option to play and study and get some opinion to buy parts to modifly is better!
作者: chingwingtat    時間: 2006-12-14 18:46
原帖由 soilderman83 於 2006-12-14 13:49 發表

I think I will use the orginial option to play and study and get some opinion to buy parts to modifly is better!

其實好多o野都可以DIY做出黎,唔一定買得到,我覺得哩個就係佢好玩之處!
作者: 笨仔    時間: 2006-12-14 19:22
原帖由 sshh 於 2006-11-8 21:33 發表
小弟對電單車認識唔深
架車係suzuki, 只換了少量option,damper,motor
但為何架車轉彎時有困難? (樣子似推頭,冇咩轉向反應)

你係咪用futaba個套電子嘢呢!
我都用過,真係你所講嘅一樣,但係換咗個快servo之後,就好好多.
作者: sshh    時間: 2006-12-14 19:47
原帖由 笨仔 於 2006-12-14 19:22 發表

你係咪用futaba個套電子嘢呢!
我都用過,真係你所講嘅一樣,但係換咗個快servo之後,就好好多.

bingo
我用futaba個套ja
咁快servo使唔使預$300左右?
作者: wave    時間: 2006-12-14 19:54
其實我都係用futaba個套,我冇咁o既問題,唔一定要用快servo,
我都係28BB MOTOR 係唔係你冇收油入灣呀?
作者: chingwingtat    時間: 2006-12-14 19:58
好多師兄都係用futaba 135都無問題,如果要換我就會換9650!
作者: beebee    時間: 2006-12-14 20:17
貴野我推介9602同9650 futaba產品...值得信賴!!平平地我就推介台灣gws 2bbmg...金屬齒都係$140左右....超值!!
作者: beebee    時間: 2006-12-14 20:22
其實用o左輕飛輪,架車左右反應會好好多果喎~~唔明係似推頭,冇咩轉向反應??會唔會你尾壓用太高度數油壓油??因為太高度數...反應架車會太定...導致冇咩轉向反應出現....
作者: sshh    時間: 2006-12-14 20:23
可能係我用左1/10 既damper問題

作者: beebee    時間: 2006-12-14 20:25
記住玩dee個迫力係要黎減速...唔係要黎迫死停車....
作者: beebee    時間: 2006-12-14 20:29
都係果句~~出黎玩番晚...比吓d師兄睇吓...效果一定有改善
作者: sshh    時間: 2006-12-14 20:33
原帖由 beebee 於 2006-12-14 20:25 發表
記住玩dee個迫力係要黎減速...唔係要黎迫死停車....

玩dee技巧好似仲難過玩1/10~
我見佢車快又唔訓低轉彎,所以落左死brake
作者: beebee    時間: 2006-12-14 20:38
玩大車同玩dee都有唔同o既技巧...冇話邊隻難d....你發覺架dee有問題..都識問吓...已經成功o左一半啦....努力操吓車...會好快上手o架啦~~
作者: pat1111    時間: 2006-12-15 12:59
原帖由 beebee 於 2006-12-14 20:17 發表
貴野我推介9602同9650 futaba產品...值得信賴!!平平地我就推介台灣gws 2bbmg...金屬齒都係$140左右....超值!!

師兄請gws 2bbmg 洗唔洗改位?

Thanks
作者: beebee    時間: 2006-12-15 13:09
要改少少o既.....果份膠料圓形位姐....
作者: soilderman83    時間: 2006-12-15 13:14
原帖由 beebee 於 2006-12-15 13:09 發表

Which KWS shop can buy this servo?and which KWS shop have more m/c parts to buy,thanks!
作者: beebee    時間: 2006-12-15 13:27
我通常買gws  servo就去"偉go"......futaba而見比較平價就"創精"......款式多d就去"紅星"....
作者: soilderman83    時間: 2006-12-15 13:44
原帖由 beebee 於 2006-12-15 13:27 發表
我通常買gws  servo就去"偉go"......futaba而見比較平價就"創精"......款式多d就去"紅星"....

Thanks!
作者: pantherjovi    時間: 2006-12-15 15:19
原帖由 beebee 於 2006-12-15 13:27 發表

係飛機果邊woo,車果邊無....
作者: beebee    時間: 2006-12-15 22:44
原帖由 pantherjovi 於 2006-12-15 15:19 發表

係飛機果邊woo,車果邊無....

係喎~~ ...."飛含世界"果邊.....thx
作者: pat1111    時間: 2006-12-15 22:53
原帖由 beebee 於 2006-12-15 13:09 發表

Thanks
作者: beebee    時間: 2006-12-15 23:07
如果有咩改位問題....我可以影比你睇黎改...出聲得o勒...唔好客氣
作者: soilderman83    時間: 2006-12-21 17:03
原帖由 beebee 於 2006-12-15 22:44 發表

係喎~~ ...."飛含世界"果邊.....thx

GWS servo is out of stock is GWS servo spec. is near futaba 9650 and 9602 servo and the price is cheap?

作者: beebee    時間: 2006-12-21 17:29
同gws比一定唔平...果2隻futaba servo都成4百蚊左右,,,,

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2