RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: ((纖維油))有冇師兄可以影張相比我拎住張相黎買呀?? [打印本頁]

作者: valklai    時間: 2012-5-19 11:49
標題: ((纖維油))有冇師兄可以影張相比我拎住張相黎買呀??
問過幾間五金舖,佢調返轉頭問我係d乜野黎,
有冇師兄可以幫幫忙呀
thx!!
作者: siukeung1972    時間: 2012-5-19 12:05
回復 valklai 的帖子

三聖村有得買
作者: pkogps    時間: 2012-5-19 12:30
我都想問下咩黎
作者: FAZZ    時間: 2012-5-19 13:17
Please see this post.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... hlight=%C5%D6%BA%FB
作者: pkogps    時間: 2012-5-19 13:44

回復 FAZZ 的帖子

O~ya
唔該師兄

作者: valklai    時間: 2012-5-20 12:06
FAZZ 發表於 2012-5-19 13:17
Please see this post.
http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=242041&highlight=%C5%D6%BA ...

師兄,咁你既意思係咪即係個d用黎搽落塊玻璃纖維蓆既個種膠水就叫做玻璃纖維油呀??
作者: kitming    時間: 2012-5-20 12:48
valklai 發表於 2012-5-19 11:49
問過幾間五金舖,佢調返轉頭問我係d乜野黎,
有冇師兄可以幫幫忙呀
thx!!

Hi 如用於木船內部, 我个人慣常用, A 与 B 混合胶, 加火酒, 混和掃於倉內,

而 AB 胶分為 5分鈡快乾, 10分鈡, 15, 30, 45, 60, 至 2小時, 我本人喜用 30分鈡至 2小時, 一有足夠時間做, 二越慢乾 越堅固, 三樣分量相等, 並可做多次, 適除專便 任意行, 再者 AB 浠式後流动性良好, 可填補間

作者: FAZZ    時間: 2012-5-20 13:10
valklai 發表於 2012-5-20 12:06
師兄,咁你既意思係咪即係個d用黎搽落塊玻璃纖維蓆既個種膠水就叫做玻璃纖維油呀??

C-hing, 不如你講清楚你所謂o既((纖維油))係乜o野用途, 如果係用o黎做修補, 應該就係呢隻la.
作者: FAZZ    時間: 2012-5-20 13:36
kitming 發表於 2012-5-20 12:48
Hi 如用於木船內部, 我个人慣常用, A 与 B 混合胶, 加火酒, 混和掃於倉內,

而 AB &#3301 ...

原來火酒可以稀釋Epoxy,你呢個方法又幾好喎.
請問係咪可配合纖維布做補強呢?
作者: valklai    時間: 2012-5-20 14:39
kitming 發表於 2012-5-20 12:48

而 AB &#3301 ...

多謝師兄教導
作者: valklai    時間: 2012-5-20 14:48
FAZZ 發表於 2012-5-20 13:10
C-hing, 不如你講清楚你所謂o既((纖維油))係乜o野用途, 如果係用o黎做修補, 應該就係呢隻la.

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=254307
作者: nikeid    時間: 2012-5-20 15:42
回復 kitming 的帖子

師兄,請問火酒和AB混合膠的比倒應該係幾多??  火酒係咪即係消毒傷口那種??
作者: valklai    時間: 2012-5-20 16:01
nikeid 發表於 2012-5-20 15:42

師兄,請問火酒和AB混合膠的比倒應該係幾多??  火酒係咪即係消毒傷口那種??

而 AB 胶分為 5分鈡快乾, 10分鈡, 15, 30, 45, 60, 至 2小時, 我本人喜用 30分鈡至 2小時, 一有足夠時間做, 二越慢乾 越堅固, (((三樣分量相等))), 並可做多次, 適除專便 任意行, 再者 AB 浠式後流动性良好, 可填補間

作者: nikeid    時間: 2012-5-20 16:14

乜"分量相等"唔係係指A膠同B膠各自的分量咩 ??
作者: batmanhu    時間: 2012-5-20 17:29
nikeid 發表於 2012-5-20 16:14

乜"分量相等"唔係係指A膠同B膠各自的分量咩 ??

據我知,A膠多數指膠水,B膠就係催化劑令膠水硬化。
系化工舖買嘅AB膠,店員會話係10:1。
即10份膠水(A膠),1份催化劑(B膠)。但要24小時才乾透。
想快D,我會將催化劑嘅份量加大。
但D硬不但快乾,而且會較"趣"。
自己選擇。

作者: nikeid    時間: 2012-5-20 17:32

回復 batmanhu 的帖子

多謝師兄建議,我係用平時書局都買到果種一盒有2支的AB膠,說明書寫份量為1:1
作者: andrew007    時間: 2012-5-20 20:57
AB膠同混合膠最大分別係咩
作者: kitming    時間: 2012-5-20 21:30
FAZZ 發表於 2012-5-20 13:36
原來火酒可以稀釋Epoxy,你呢個方法又幾好喎.
請問係咪可配合纖維布做補強呢?

係, 旦須注意, 玻璃纖維分為, 席与布, 公制与英制, 代表厚 薄,

再者, 所為纖維油, 實則是另一類化合物, 用途不是防水,

作者: kitming    時間: 2012-5-20 21:40
回復 nikeid 的帖子

医用消毒火酒 含75%, 是我常用, 工业火酒 含 95%, 我只用作 清潔,

火洒份量可除意, 火洒份量多, 表示乾得更慢,

作者: kitming    時間: 2012-5-20 21:45
batmanhu 發表於 2012-5-20 17:29
據我知,A膠多數指膠水,B膠就係催化劑令膠水硬化。
系化工舖買嘅AB膠,店員會話係10:1。
即10份 ...

唉 ! !!
          對閣下
                     生活知識,
                                    唉 !
                                          無奈,

作者: nikeid    時間: 2012-5-20 21:45

唉呀,等我仲以為火酒多係代表快D乾,7鬼左!
多謝師兄指正
作者: kitming    時間: 2012-5-20 21:49
回復 andrew007 的帖子

一般統稱, AB 胶 = 混合胶, 實則專業分類很多, 並且性質不盡相同,

作者: nikeid    時間: 2012-5-20 21:51

師兄,何出此言呢??   難道batmanhu師兄既理論係錯??  
作者: kitming    時間: 2012-5-20 22:06
nikeid 發表於 2012-5-20 21:51

師兄,何出此言呢??

化合主要分為 酸性, 及 鹼性, . . . .

例 玻璃纖維漿, 屬 酸性, 而 AB 胶 屬 鹼性,

再者 如 纖維油, 修補用, . . . . 而補殼胶, 本質絕緣物,

作者: FAZZ    時間: 2012-5-20 22:07
kitming 發表於 2012-5-20 21:30
係, 旦須注意, 玻璃纖維分為, 席与布, 公制与英制, 代表厚 薄,

再者, 所為纖維油, 實則是另一類化合物 ...

的確,我果次去化工行話買環氧樹脂(EPOXY), 個老細話呢隻野唔平, 成兩舊幾水都唔係好大罐, 問我咩用途, 小修補的話就用果隻纖維油+纖維蓆套裝, 幾十蚊就得. 價錢爭咁遠, 可能真係兩樣野.
作者: nikeid    時間: 2012-5-20 22:09

弊!!   太複雜,小弟唔明白呀  
師兄可否更深入淺出咁解釋多次
作者: batmanhu    時間: 2012-5-20 22:09
kitming 發表於 2012-5-20 21:45
唉 ! !!
          對閣下
                     生活知識,

唔緊要呀,你有你生活,我有我知識。互不相干。對嗎  
作者: kitming    時間: 2012-5-20 22:52

果然是个人物, 有腔襟, 好 好 好好

作者: nikeid    時間: 2012-5-20 23:17

師兄,當初你係邊度搵到, 原來火酒可以稀釋epoxy 呢個知識架?
作者: batmanhu    時間: 2012-5-21 01:10
kitming 發表於 2012-5-20 22:52

學肥仔森話齋:射射, 射射
作者: kitming    時間: 2012-5-21 07:58
nikeid 發表於 2012-5-20 23:17

師兄,當初你係邊度搵到, 原來火酒可以稀釋epoxy 呢個知識架?

部份從書本刋物, 部份從生活身驗, 部份從求知慾, 實踐過程, 而來 . . . .

作者: kitming    時間: 2012-5-21 08:06
batmanhu 發表於 2012-5-21 01:10
學肥仔森話齋:射射, 射射

早晨 兄台
                 恭喜 賀喜
                                尚能 言 射 言 射
                                                        而不是 滴 溜 溜
                                                                               滴 滴 涕

此類 可 交 朋友,

作者: nikeid    時間: 2012-5-21 23:13

anyway, 我做咗實驗啦,效果十分良好。

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2