RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 亞修羅 - 童年夢 [打印本頁]

作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 14:26
標題: 亞修羅 - 童年夢

小時候在德昌, 只有Window shopping, 當時見到好鐘意但冇可能買到, 今天終可找來一架, 雖然係幾貴, condition尚好, 唯有脫手一些收藏換佢, 一架當年少有的皮帶4WD 12仔, Thanks for share

[attach]617830[/attach][attach]617834[/attach][attach]617831[/attach][attach]617829[/attach][attach]617832[/attach][attach]617833[/attach]

作者: RGear    時間: 2012-5-2 14:30
Will you play it at JV ?
作者: wave    時間: 2012-5-2 14:30
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 14:32
回復 RGear 的帖子

HAHA...No la C hing, Play at JV = killing him!!

作者: yukyuk    時間: 2012-5-2 14:35
真係好少有!!我諗呢架野都好跑得下
作者: wuyan    時間: 2012-5-2 14:38
一定好靜
作者: pokapi    時間: 2012-5-2 14:48
咩年代架?
作者: epc_mem    時間: 2012-5-2 14:54
pokapi 發表於 2012-5-2 14:48
咩年代架?

大約係, 84~86 年o既設計 ~ 當年o既 design 係幾有突破性o架 !
作者: pokapi    時間: 2012-5-2 14:58
30年前日本仔真係識玩\
果時中國都唔知玩緊d咩
作者: tsanpong    時間: 2012-5-2 15:00
好正

天后德昌都三十年前的事,記得那時一放學就去齋睇,因為無錢買.
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 15:03
回復 tsanpong 的帖子

係呀師兄!果時我真係齋睇! , 但都好開心.
作者: Mkflee    時間: 2012-5-2 15:07
this is a good car
作者: chacha    時間: 2012-5-2 15:09
當年各廠有自己獨特設計,唔同依家 D 咁,架架都七八成似
作者: tsanpong    時間: 2012-5-2 15:38
JohnnyC 發表於 2012-5-2 15:03
回復 tsanpong 的帖子

係呀師兄!果時我真係齋睇! , 但都好開心.

個時摩頓台,成班靚仔青蛙草蜢,不之幾開心.
還有興記,可能見過你都未定。
作者: tarotrex    時間: 2012-5-2 15:38
JC Ching! 架車甘令!如果將個摩打拋返光,車架抹返油直係新既一樣!
作者: lolototo    時間: 2012-5-2 15:38
e部亞修羅當年真條得過睇字,不過都有d有錢同學仔買左,真係好靚,Ching你呢部keep得好好唔知有冇跟無段變速呢?
作者: cfchung    時間: 2012-5-2 15:51
架車好正 。。。。隻Q嫂480T摩打又正 !!!!
作者: lolototo    時間: 2012-5-2 16:05
e隻Kyosho 480T仲好似有幾隻唔同顏色/型號, 記得分別係紅、金、綠藍、黑, 但唔知有咩唔同呢
作者: racart    時間: 2012-5-2 16:15
好鬼死靚架good
作者: johnny    時間: 2012-5-2 16:15
480T 只得綠色, 其他色是其他型號.
作者: minimini    時間: 2012-5-2 16:15
good stuff bro Johnny......
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 17:29
回復 tarotrex 的帖子

Kent 哥仔, 我心急丫嗎! ...遲下做..thanks
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 17:30
回復 racart 的帖子

Thank you Ming
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 17:30
回復 lolototo 的帖子

冇呀C hing, 有就重正
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 17:31
回復 minimini 的帖子

Thanks Mini
作者: uboat    時間: 2012-5-2 18:20
亜修羅!好跑之車!CHING買到正嘢!
作者: emaxxyeung    時間: 2012-5-2 19:22
師兄,千萬唔好再放佢落場跑,此車有”日本豆腐車”之稱號。
收藏一流。
設計及創意一流。落場玩就‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧‧好流。
除非師有大量parts就例行
作者: tiger1    時間: 2012-5-2 19:31
名車,奇葩
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-2 20:51
回復 emaxxyeung 的帖子

哈哈!多謝提示,唔會玩佢架喇,由佢安安樂樂坐下算吧啦!
作者: victor.rc    時間: 2012-5-2 21:12
tsanpong 發表於 2012-5-2 15:00
好正

天后德昌都三十年前的事,記得那時一放學就去齋睇,因為無錢買.

Me too
作者: tiger1    時間: 2012-5-2 23:51
天后德昌: I remember I saw those ABC cars there, Spark 4wd.

I purchased a Bulldog from there, mainly because it is a cheap car when compared with 834b and hotshot....
作者: magic_pro2004    時間: 2012-5-3 02:45

十分同意!無戰力可言 ........ 相反 “ 京商 ” 果架 1/12 4WD 就勁好多啦!
作者: emaxxyeung    時間: 2012-5-3 03:20
想當年,玩呢架車仔時,頭狗骨成日飛出來。
玩左兩野就將佢放棄左。
作者: tiger1    時間: 2012-5-3 05:23
magic_pro2004 發表於 2012-5-3 02:45

十分同意!無戰力可言 ........ 相反 “ 京商 ” 果架 1/12 4WD 就勁好多啦!

agree, Japan champ ma
作者: yakuza    時間: 2012-5-3 07:14
我印象中呢架嘢賣成六、柒百銀㗎,果陣時Hotshot, Optima 都唔駛咁貴。
我同有D師兄都一樣--得個睇字,或者返屋企對住自己架Kawada Rx430自我安慰一番,皆因兩架都係四驅12仔,都頂得下癮嘅。hahaha....
不過家陣呢㗎嘢真係可遇不可求,咁耐我都係見過一次晌EBay,仲賣成$9xxusd,加埋運費要成$1kUSD㗎。
作者: macau-rc    時間: 2012-5-3 09:40
New In Box

作者: Andrewkwan    時間: 2012-5-3 09:49

作者: bcr2000    時間: 2012-5-3 09:53
JohnnyC ching , 能夠買回兒時的心頭好 , 真系可喜可賀 .
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-3 12:03
Thank you c hing
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-3 12:04
回復 bcr2000 的帖子

Thank you c hing
作者: tiger1    時間: 2012-5-3 14:08
yakuza 發表於 2012-5-3 07:14
我印象中呢架嘢賣成六、柒百銀㗎,果陣時Hotshot, Optima 都唔駛咁貴。
我同有D師兄都一樣--得 ...

Kawada Rx430 not too bad la
作者: Joseph888    時間: 2012-5-3 14:51
當年D 12 仔真係好靚仔,每一部都有自己付特色,正啊,有機會下次聚會可以帶出來欣賞一下
作者: chacha    時間: 2012-5-3 15:03
yakuza 發表於 2012-5-3 07:14
我同有D師兄都一樣--得 ...

我就比較喜歡京商多 D
作者: Buzzcow    時間: 2012-5-3 23:32
JohnnyC 發表於 2012-5-2 14:26
小時候在德昌, 只有Window shopping, 當時見到好鐘意但冇可能買到, 今天終可找來一架, 雖然係幾貴, conditi ...

Very nice collection!
作者: tiger1    時間: 2012-5-4 03:43
當年l2仔4驅有Q嫂 fantom, abc sparks, Kawasaki RX430, ayk. 各有不同,正!
作者: tiger1    時間: 2012-5-4 05:54
Fantom 同 ayk 都有兩個 versions, yokomo 都差啲出咗一部(prototype), 雖然全部3p 避震,但全部都一眼睇到設計上分別。
作者: superman    時間: 2012-5-4 10:42
好懷念,但未見過人玩過,街上都是草猛多
作者: JohnnyC    時間: 2012-5-4 11:06
回復 tiger1 的帖子

thank you c hing, 以前亦好鐘情Kyosho D 12仔, 尤其佢D車殼, 超靚
作者: emaxxyeung    時間: 2012-5-4 12:04
tiger1 發表於 2012-5-4 03:43
當年l2仔4驅有Q嫂 fantom, abc sparks, Kawasaki RX430, ayk. 各有不同,正!

亞修羅,設計最華麗,
ABC Spark. 用料最正
AYK, 最實在,
Fantom ,最出名。
Kawada, 最平
作者: tiger1    時間: 2012-5-4 12:10
emaxxyeung 發表於 2012-5-4 12:04
亞修羅,設計最華麗,
ABC Spark. 用料最正
AYK, 最實在,

Yes, '亞修羅' 設計華麗.

ABC sparks d FRP 料最正, 最 hard, 最 thick

Kawada RX430 is not cheap now

作者: tiger1    時間: 2012-5-4 12:54
對。12仔4wd 好多時前面偏高
作者: jerry1688    時間: 2012-5-16 02:56
good!!!
作者: jerry1688    時間: 2012-5-16 02:57
good!!!

作者: jerry1688    時間: 2012-5-16 02:57
good!!!
good!!!
good!!!
good!!!
good!!!
作者: carlos    時間: 2012-5-16 15:35
回復 JohnnyC 的帖子

正到嘔呀
作者: Clair    時間: 2012-5-19 11:36
nice
作者: pinky    時間: 2012-5-19 20:26
極罕有真係要好好keep住佢
作者: Captain    時間: 2013-7-27 06:59
Good !!!
作者: v8yw2    時間: 2013-7-27 09:35
之前有過2台不過都被我賣掉後悔
作者: chanyh13071    時間: 2013-7-27 11:04
嘩! 超經典 1/12.........
作者: honda_vtec    時間: 2013-7-27 19:12
Johnny兄!正野!
作者: samchung90    時間: 2013-7-28 00:20
pokapi 發表於 2012-5-2 14:58
果時中國都唔知玩緊d咩

跑山, 跑田...

作者: pokapi    時間: 2013-7-31 00:09
samchung90 發表於 2013-7-28 00:20
跑山, 跑田...

真健康

作者: racart    時間: 2013-7-31 12:55
好鬼死靚啊
作者: JohnnyC    時間: 2013-7-31 14:14
racart 發表於 2013-7-31 12:55
好鬼死靚啊

thanks 呀 ming…呢架去左patrick 手!

作者: 新Q太郎    時間: 2013-8-5 01:48
以前都擁有過,如果復刻我一定再買兩部一部玩一部DSP
作者: blackshark3    時間: 2013-8-19 19:39
唔好話老嘢想當年,以前嘅模型車由其電平真係百花齊放創意無限,由蘇士RC 12版車直軸乜都冇,跟住AYK條牙差同快速換呔,無限 K2X超低重心,蘇士RC 12喺底版界條坑避震,然後Delta出3點避震,日系就一方面ABC嘅全四獨另一方面就京商嘅四驅冇避震,跟住AYK Cyclone低重心全4獨同阿修羅行帶4軀有小小避震,12仔電平已經冇乜發展,跟住啲人玩到冇嘢玩將架京商Optima學歐洲rally game放四條cap呔變平路車後電平車架就冇乜大創意。睇下依家乜牌子TC啲parts好多可以共用就見到抄襲嘅嚴重性,依家除咗Awesomatix外基本架架帶車都一樣咁濟
作者: RoyaleM3    時間: 2013-10-4 15:20
I always wanted one too.

I had AYK 86J before...but not anymore
作者: chanyh13071    時間: 2013-10-5 12:26

作者: rk2    時間: 2013-10-5 12:56
pokapi 發表於 2012-5-2 14:58
果時中國都唔知玩緊d咩

果時連飯都未知有無得開。玩手指啦。
作者: G4guy    時間: 2013-10-5 13:45
blackshark3 發表於 2013-8-19 19:39
唔好話老嘢想當年,以前嘅模型車由其電平真係百花齊放創意無限,由蘇士RC 12版車直軸乜都冇,跟住AYK條牙差 ...

"老嘢想當年",U say me wo.
作者: nick0080    時間: 2013-10-5 23:26
NICE !!!!!!!!!!!!!!!
作者: xtoy61744548    時間: 2015-11-4 09:24
good good
作者: tiger1    時間: 2015-11-7 16:10
blackshark3 發表於 2013-8-19 19:39
唔好話老嘢想當年,以前嘅模型車由其電平真係百花齊放創意無限,由蘇士RC 12版車直軸乜都冇,跟住AYK條牙差 ...

Those days, even 4wd 12sons got Kawada RX430, Kyosho Fantom 1, 2, 3, ABD sparks a few versions, Yokomo also had a 1/12 4wd with no suspension, AYK also had more than 2 versions of 4wd 1/12, then Hirobo probably the last 12 son 4wd

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2