RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 恒龍大腳 [打印本頁]

作者: ThomasZ    時間: 2012-3-25 00:12
標題: 恒龍大腳
http://item.taobao.com/item.htm? ... e733ea8008130bdc35f

請問有無師兄玩過呢部車? 七百幾蚊睇落真係抵到爛, 半套無刷價錢買成架油車 玩到十次都翻本了
作者: bigjohn    時間: 2012-3-25 10:30
恒龍油車無玩過,電車就玩過,D膠件好差,D齒好易掃,
不過零件都吾難買,鍾意整車既師兄就可以諗諗佢.
作者: ThomasZ    時間: 2012-3-25 12:31
bigjohn 發表於 2012-3-25 10:30
恒龍油車無玩過,電車就玩過,D膠件好差,D齒好易掃,
不過零件都吾難買,鍾意整車既師兄就可以諗諗佢.

料差是預期中的
請問有無其他大廠的零件合此牌子的車用?
作者: Allan007    時間: 2012-3-25 12:58
ThomasZ 發表於 2012-3-25 00:12
http://item.taobao.com/item.htm?id=3575230515&ali_refid=a3_419435_1007:1103156713:7::4706376cfa3a9e7 ...

摩打俠好似試過響JV半個圈搞掂左部大6大腳
作者: 一匹狼    時間: 2012-3-25 13:16
如果跑TKO級GE爛地沙地我諗OK GE
不過如果係MX程度吾知可以頂到幾多個JUMP
我個人係讚成師兄試下,車爛都仲有套18偈
作者: valklai    時間: 2012-3-25 13:22
ThomasZ 發表於 2012-3-25 00:12
http://item.taobao.com/item.htm?id=3575230515&ali_refid=a3_419435_1007:1103156713:7::4706376cfa3a9e7 ...

好抵啊,可惜屋企冇位擺囉!!
作者: ThomasZ    時間: 2012-3-25 13:33
一匹狼 發表於 2012-3-25 13:16
如果跑TKO級GE爛地沙地我諗OK GE
不過如果係MX程度吾知可以頂到幾多個JUMP
我個人係讚成師兄試下,車爛都仲 ...

我都係諗住係咁玩下咋, mx d jump我架emaxx都死左一半, 昨天修了一天
d a-arm pin 曲哂, 有無鈦金屬pin? 平跑房車反而見過
作者: ThomasZ    時間: 2012-3-25 13:34
valklai 發表於 2012-3-25 13:22
好抵啊,可惜屋企冇位擺囉!!

等我試車報告
屋企無位就擺出樓梯口, 偷左都唔肉痛 燒左個電變都係呢個價錢,哈哈
作者: 一匹狼    時間: 2012-3-25 20:49
回復 ThomasZ 的帖子

你個度治安應該好好
期待試車報告
作者: 293    時間: 2012-3-27 13:28
Allan007 發表於 2012-3-25 12:58
摩打俠好似試過響JV半個圈搞掂左部大6大腳

咁快手 ??
作者: groovyice    時間: 2012-3-30 14:53

HL电车随便玩玩还算行啦,油车就算了吧,不如HSP的
作者: visign    時間: 2012-3-30 18:24
HL油車比hsp差, 好難搞, 小問題多.
無其他廠parts可用, 只有原廠,
如果你無辦法taobao買野, 唔好玩大陸車.
不過taobao寄hk好貴, 我是寄大陸, 所以無視運費.
電車還可以, 電車掃齒問題, 可以換op鋼齒.
不過主要係波箱diy個墊片就ok.
作者: ThomasZ    時間: 2012-3-30 18:39
[attach]605852[/attach][attach]605851[/attach][attach]605850[/attach]
明天去平地慢跑試車, 第一願望係著到引擎,第二係希望玩到十缸油,如此心願足矣

作者: anthony13579925    時間: 2012-3-30 18:50
ThomasZ 發表於 2012-3-30 18:39
明天去平地慢跑試車, 第一願望係著到引擎,第二係希望玩到十缸油,如此心願足矣

ching,運落黎幾錢??
作者: kyiie168    時間: 2012-3-30 18:51

請問有無師兄玩過呢部車 (有玩過) ok   上年買了,要$1280入仔     我上年日日去太平山頂放車,都ok   e倍車買得個      零件kws都有小小賣    大陸 恒龍 會好多零件修理
作者: ThomasZ    時間: 2012-3-30 19:49
kyiie168 發表於 2012-3-30 18:51

請問有無師兄玩過呢部車 (有玩過) ok   上年買了,要$1280入仔     我上年日日去太平山 ...

請問邊個位最易爛? 師兄係咪用GO18級引擎用咩油玩開?
我對調校引擎有恐懼,今次要克服佢
作者: visign    時間: 2012-3-30 20:13

據反映, 主要是engine難調, 飛輪等比較多問題.
a臂插pin比較軟, 一撞就彎, 不過彎有彎好, 唔彎就會爆a臂.
taobao大把parts. 唔駛驚~~

作者: turbines    時間: 2012-3-30 21:05

[attach]605879[/attach]
我都買左架電既,,玩左幾廿排5000電都健步如飛~~

作者: ThomasZ    時間: 2012-3-31 00:15
turbines 發表於 2012-3-30 21:05
我都買左架電既,,玩左幾廿排5000電都健步如飛~~

剛睇過師兄的帖, 你架黑色殼形d喎!!
最後有無買無刷套裝? 如果你架車同我架一樣size的話, 我建議買好盈給短卡用的sc8套裝(120a無感+2700kv摩打,好似係四極的摩打), 我上年買$10xx, 好耐用, 低熱量高扭力, 覺得慢就換大摩打齒, 呢套快慢都岩玩 摩打試過雨中玩濕到透都無事, 電變就外殼濕哂都唔死得(說明書話防濺水果然無錯) 不過係防濺水,唔係防潛水, 唔好好似traxxas果d電變咁攞去潛水 [attach]605947[/attach]
作者: ford    時間: 2012-3-31 00:53

我有2個朋友買過hsp 油雞shortcourse及油大脚.1300幾銀.在mx玩.....
金屬件林過膠,膠件似脆皮雪條.最勁就喺個17mm hex nuts都係膠.
thomas兄請勿帶入club玩,良心講幾百蚊在空地當平路車放狗ok的(超值).
也小心被爆師兄的traxxas撞散   期待試車報告,不次mx和你决戰大脚見
作者: ThomasZ    時間: 2012-3-31 01:14
ford 發表於 2012-3-31 00:53
我有2個朋友買過hsp 油雞shortcourse及油大脚.1300幾銀.在mx玩.....
金屬件林過膠 ...

嘿嘿, 其實我係諗住買黎練習一下調校引擎用的
我想買新版revo, 可駁iphone十分吸引, 不過都係要等我識校偈先
3.3係咪即係21級偈?
作者: ThomasZ    時間: 2012-4-1 11:41

試車報告

這是小弟第4部油車,以前都係部車玩我多過我玩部車,所以後來都係放棄了,但見到呢架車咁平,就忍唔住買番架再試一試。
終於落地試這部便宜得令我吃驚的恒龍大腳油車了,今天還在中速磨合的階段,偶然才試一下極速試試轉二波,翻了幾次車,toe-link的膠一分為二了,幸好slash的也合用,可以繼續玩。然後後差速也粉碎了,回家乾脆拆掉當前驅玩(希望沒中差的吧),如果前差爆埋就倒鋼泥入去行頭直,嘿嘿。那台GO台灣18級引擎送來的時候內地的店主聲稱已磨合了,果然比起我以前的新車來說的確很順滑,我拉三幾下便著到引擎了。高轉時轉波那一刻感覺很興奮,衝出去的感覺很爽,這是電車沒有的感覺。 跟車的那套2.4G也不錯,有背光液晶屏,還有預留用鋰電的插口,比我用開的的SPEKTRUM更帥!
總括而言,對於我這個油車失敗者來說非常滿意了,今天都玩得超爽,一撻即著又唔易死火,特別要多謝DANNY師兄當年特登出來教我SET偈!
這車的質量當然不能跟外國名牌比較啦,一分錢一分貨,真係脆過脆皮的。但如果玩開電車的朋友們有控車經驗不會亂撞,有修車經驗,有其它車後備零件可亂塞進去的話,如想試試接觸一下油車,以這個價錢來說是一個不錯的選擇。

試車片段
http://www.youtube.com/watch?v=87bCSgNPAp0
http://www.youtube.com/watch?v=a2H-vW6grwY

作者: 一匹狼    時間: 2012-4-1 12:00
D差速甘易粉碎
作者: ThomasZ    時間: 2012-4-1 16:20
一匹狼 發表於 2012-4-1 12:00
D差速甘易粉碎

剛剛玩完前差速都爛埋
睇黎又有藉口俾自己買revo
作者: 一匹狼    時間: 2012-4-1 18:03

點爛法都分享下
作者: ThomasZ    時間: 2012-4-1 22:06
一匹狼 發表於 2012-4-1 18:03

點爛法都分享下

入面所謂的金屬齒一分為幾
作者: ford    時間: 2012-4-1 23:12
真喺唔明大陸呢d車差成敢都要放出來賣.....
作者: 一匹狼    時間: 2012-4-2 01:00

吾怪得我見到有得一粒粒買
作者: ThomasZ    時間: 2012-4-2 02:47
一匹狼 發表於 2012-4-2 01:00

吾怪得我見到有得一粒粒買

我直接用鋼膠封死佢行頭直。
我諗無人玩大腳玩到行前驅仲要頭直,嘿嘿
作者: Chrischu33    時間: 2012-4-2 07:54
nice car
作者: ThomasZ    時間: 2012-4-4 18:25
ford 發表於 2012-4-1 23:12
真喺唔明大陸呢d車差成敢都要放出來賣.....

含恨呀!! 原來hpi 柯拔甩3.0 都係二千頭咋! 估唔到d 油車咁平!仲防水添! 早知買柯拔甩

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2