RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TOP Rebel 12 新手報到 [打印本頁]

作者: touringkelly    時間: 2012-1-31 17:22
標題: TOP Rebel 12 新手報到
想請教各師兄, 喺JV玩, 2 cells 8.5 or 7.5 turn 摩打, 有冇建議 gear ratio? 假設行新呔44-43mm左右...
我用原裝spur gear 100T....
作者: joeechiu    時間: 2012-1-31 20:44
你可以用96大齒、麼打齒可以最細用24齒(96/25=3.84)用7.5同8.5麼打已經好快、車胎可以不用摩、用自然方法行機圈便細了
作者: touringkelly    時間: 2012-2-1 10:06
thx 師兄, 100/26 都有 3.8,但是否摩打 mount 不夠位 ?

作者: joeechiu    時間: 2012-2-1 12:21
回復 touringkelly 的帖子

如果你用100大齒、麼打齒可以最用到23齒
作者: touringkelly    時間: 2012-2-1 13:30
啊明白了師兄, Thx
作者: efour    時間: 2012-2-1 13:51
搭單一問
如果 1 cell +3.5T 呢?
大減係96,應該用幾多牙呢?
電變係 HW 1s,可唔可以用 Stock mode 呢?
謝師兄
作者: touringkelly    時間: 2012-2-4 20:18
今日去 JV 走了幾排電,尾部穩定性並不理想,尢其是加速出灣,我是跟說明書設定,但前擔加3mm摯片都車高太高(新呔 47mm),是原因嗎 ?
作者: touringkelly    時間: 2012-2-6 16:55

Thx 師兄, 等我試一試, 星期四師兄會上JV嗎?
作者: KKKOO3K    時間: 2012-2-9 09:00
回復 joeechiu 的帖子

SEE YOU TONIGHT 19:00
作者: 高人    時間: 2012-2-9 09:24
多謝各師兄幫忙。
順便提提,留意電變設定!

作者: touringkelly    時間: 2012-2-9 17:51

joeechiu ching 今晚有要事,不能上 JV,希望下次再交流

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2