RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想食油雞一問 [打印本頁]

作者: jythegreat    時間: 2011-10-15 13:16
標題: 想食油雞一問
從來未搞過油車,想試吓:

1.油車同電車玩法會唔會好唔同,i mean,制作,setting,parts,學問等等
2.我係咪要買過晒所有tools for油車,或者玩油車我最少需要d乜野同電車唔同嘅工具呢?
3.而家d油車係咪重係好似以前咁要扯吓扯吓嚟撻車(細個成日見d師兄咁做)
4.maintenance會唔會好麻煩
5.係咪無乜地方可以放車,一般車場好似唔太歡迎油車(以前唔係,而家好似有)
6.要學幾內先知基本知識
7.各位師兄有乜好介绍?(京商好似唔錯)
8.個深淵($)最淺有幾深

唔該晒
作者: Dickyyim03    時間: 2011-10-15 13:31
jythegreat 發表於 2011-10-15 13:16

1.油車同電車玩法會唔會好唔同,i mean,制作,setting,parts,學問等等

不如你來跟我學整車先

又身痕買車玩呀?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-15 13:36
Dickyyim03 發表於 2011-10-15 13:31
不如你來跟我學整車先

又身痕買車玩呀?

你肯教我肯學架,多一門手藝吖嗎

身痕痕,心癢癢,有d想呀真係
作者: Dickyyim03    時間: 2011-10-15 13:40
jythegreat 發表於 2011-10-15 13:36
你肯教我肯學架,多一門手藝吖嗎

身痕痕,心癢癢,有d想呀真係

其實開頭我都想玩油車.但問題是場地同我自己怕麻煩,比電車多太多機械原素了.

作者: 阿虫    時間: 2011-10-15 23:12
jythegreat 發表於 2011-10-15 13:16

1. 如果你從未玩過油車, 最好跟玩開油車o既朋友一齊玩, 油車同電車係兩個世界, 淨係副機都有排你玩
2. 六角批會用得返, 不過油車會要多幾支, 仲有要買飛輪匙, 飛輪puller, 溫度計, 火咀電果d
3. 而家多數用撻箱撻車多, 手拉偈唔係咁多選擇
4. 呢樣見仁見智, 我就唔覺好煩
5. 要比錢o既車場比較多可以玩油車
6. 呢樣真係無一定
7. 我個人就鍾情Xray, 油車電車都係Xray
8. 個深淵可大可少, 2-3千又得, 過萬又得
作者: jythegreat    時間: 2011-10-15 23:26
阿虫 發表於 2011-10-15 23:12
1. 如果你從未玩過油車, 最好跟玩開油車o既朋友一齊玩, 油車同電車係兩個世界, 淨係副機都有排你玩
2. 六 ...

唔該晒師兄

咁你覺得油車好feel d定電車好feel d
如果油車撞起上嚟會唔會好似真車咁着火甚至爆炸架?(好on居問題)

engine 點樣分,我見有09 engine, 28 engine, 電車講 turn, 講 A, 咁油車係咪好似真車咁講 cc 同 hp呢? 新手應該玩乜野engine? 我諗油車成個mechanism會近似真車.
作者: 教圭    時間: 2011-10-16 00:15
jythegreat 發表於 2011-10-15 23:26
唔該晒師兄

如果你真的想玩油雞,找一個玩開的朋友教你會好D!
在這個post問幾條問題、係唔會有你想所得到嘅答案!
不如你比心機睇曬”油車技術討論版D post 有問題再問啦!
作者: 阿虫    時間: 2011-10-16 00:58
jythegreat 發表於 2011-10-15 23:26
唔該晒師兄

如果講好feel我就覺得係油車好feel, 因為有engine聲聽, 玩電車就方便簡單dd
咁我又真係未聽過玩油車會爆炸著火, 玩飛機就會, 不過都係jet engine先會
同真車一樣計CC同HP, 以前就Novarossi N12T1好抵玩, 7百幾有交易, 不過而家就加返價成9百幾, 抵唔抵就見仁見智, 不過我個人覺得新手唔好玩手拉偈, 唔係拉到手斷都著唔到車
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 01:05
教圭 發表於 2011-10-16 00:15
如果你真的想玩油雞,找一個玩開的朋友教你會好D!
在這個post問幾條問題、係唔會有你想所得到嘅答 ...

唔該師兄,你呢個答案可以答晒成個RC Evo裡面所有版所有人問嘅所有問題!高!
作者: 教圭    時間: 2011-10-16 01:12
jythegreat 發表於 2011-10-16 01:05
唔該師兄,你呢個答案可以答晒成個RC Evo裡面所有版所有人問嘅所有問題!高!

又唔好敢講、我自己都係這樣做的,賴,就不如訓下教好過啦!
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 01:16
阿虫 發表於 2011-10-16 00:58
如果講好feel我就覺得係油車好feel, 因為有engine聲聽, 玩電車就方便簡單dd
咁我又真係未聽過玩油車會爆 ...

手拉偈我以前見人玩得多,拉極拉唔着
我諗住買架星星或者京商呢d full kit學吓玩先,孰左先upgrade,因為未掂過,完全冇idea,好多野唔識,好多野問,唔好意思
thx so much

畢直預五毫子有乜好介紹?(車kit連必要工具,遙控我諗住同電車共用) thx again
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 01:33
教圭 發表於 2011-10-16 01:12
又唔好敢講、我自己都係這樣做的,賴,就不如訓下教好過啦!

有道埋,不過懶唔一定要訓覺嘅,應該問都唔好問,直接買架RTR,有問題去KWS或者寄返廠比人fix咪得囉,再唔係買過部啦.

學生:"老師,呢個topic我唔識,有d唔明,你可唔可以解釋一吓呢?"
老師:"你應該找一個知道的朋友教你會好D,不如你比心機睇曬圖書館有關呢個topic嘅書,有問題再問啦!"
學生:"... ... ..."
作者: sdan321    時間: 2011-10-16 01:57
手拉都可以好快,好好玩嘅
先决定會去邊道玩先諗買邊類型嘅車,(飛街定入場,大場定細場等)
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 02:06
sdan321 發表於 2011-10-16 01:57
手拉都可以好快,好好玩嘅
先决定會去邊道玩先諗買邊類型嘅車,(飛街定入場,大場定細場 ...

我都係諗住玩on road,睇中左京商架F1,any idea?
作者: 強記    時間: 2011-10-16 04:17
回復 jythegreat 的帖子

通常入場玩油車會買熱門車,原恩系零件易買同多人有零件,損耗了或撞難左都容易問在場師兄攘到零件,如733/nt1/3r等等
作者: jythegreat    時間: 2011-10-16 13:40
強記 發表於 2011-10-16 04:17

通常入場玩油車會買熱門車,原恩系零件易買同多人有零件,損耗了或撞難左都容易問在 ...

thx 去睇吓先
作者: 阿虫    時間: 2011-10-16 15:35
jythegreat 發表於 2011-10-16 01:16
手拉偈我以前見人玩得多,拉極拉唔着
我諗住買架星星或者京商呢d full kit學吓玩先,孰左先 ...

你o既預算, 京商會比較合適, 星星油車我本人就唔多建議啦, 而Xray, 蛇同無限都會超出你預算好多吓
作者: RacingLok    時間: 2011-10-17 01:36
好似有架kyosho出的gp frazer 乜都包晒....買樽油同埋撻匙就玩得, 都係千中左右
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 07:43
All I know is oil chickens need a lot more tools and supporting stuffs, e.g. starter
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 07:43
and more $$ is needed
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 09:04
tiger1 發表於 2011-10-17 07:43
and more $$ is needed

我反而覺得玩電車比較貴, 買電都買窮
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 10:36
you are right but oil chicken eat oil
作者: lmy    時間: 2011-10-17 11:58

簡單解答以上既問題, 10K 應該可以如果由0開始, 扒下文睇下點SET ENGINEE 就好快上手, ENGINEE 都係唔好買平野... 中價貨好D.. 平野RUN IN 較麻煩. 仲有就係場地問題...始終油車似架真車多D
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 12:45
lmy 發表於 2011-10-17 11:58

簡單解答以上既問題, 10K 應該可以如果由0開始, 扒下文睇下點SET ENGINEE 就好快上 ...

收到,唔該師兄,原來油車都要run in,同真車一樣,不過真車就睇住個rpm啫,油車就唔知,都有排學咯.咁09engine好d定28engine好d呢?
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 13:01
tiger1 發表於 2011-10-17 10:36
you are right but oil chicken eat oil

hehe~~~ 1/10 其實油錢唔會好貴, 1/8 我就真係唔敢講
作者: Hpibbq    時間: 2011-10-17 13:19
回復 阿虫 的帖子

1/8 同1/10 其實差唔係好多.

1/8 ENGINE平左好多. and 玩落真係好玩好多.

作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 13:30
Hpibbq 發表於 2011-10-17 13:19
回復 阿虫 的帖子

1/8 同1/10 其實差唔係好多.

1/8 我都係聽d師兄講油錢同胎錢都好貴, 不過我自己就無玩1/8
作者: lmy    時間: 2011-10-17 14:06

小弟才疏學淺... 我都唔知乜係09定28... 只知係分級數.. 1/10 通常用12級ENGINEE..

加多句.. 如果唔用手拉ENGINEE 就要買個STARTER BOX啦
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 14:10
最緊要好玩。
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 16:46
jythegreat 發表於 2011-10-16 02:06
我都係諗住玩on road,睇中左京商架F1,any idea?

哇,你真係好鍾意F1,油車都要玩F1
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 16:51
jythegreat 發表於 2011-10-17 12:45
收到,唔該師兄,原來油車都要run in,同真車一樣,不過真車就睇住個rpm啫,油車就唔知,都有排學咯.咁09 ...

以我玩唔過十次油車經驗,run-in要用16% nitro油,run好後可以用20%-25%,當然要較返岩個油針。大CC偈應該易tune D。
扮野識玩油車,有錯請插。
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 18:06
run-in 用 5% 油
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 19:37
其實,師兄,喫油雞至緊要記得點薑葱。:)
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:38
阿虫 發表於 2011-10-17 09:04
我反而覺得玩電車比較貴, 買電都買窮

同埋要差電,油車你有油就玩天光都得
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 19:43
嚴肅小小,油雞初開要多D油,慢慢火。
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:43
lmy 發表於 2011-10-17 14:06

小弟才疏學淺... 我都唔知乜係09定28... 只知係分級數.. 1/10 通常用12級ENGINEE. ...

唔該師兄,係咪級數越大就power越大呢

手拉唔好啦,我細個見人拉到怕

starter box係咪即係火咀之類?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:45
tiger1 發表於 2011-10-17 14:10
最緊要好玩。

未玩過唔知,不過我知道會好嘈,呢鋪實比人投訴都得嘞
作者: tiger1    時間: 2011-10-17 19:45
六級大概等如一cc, 所以21級=3.5cc
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:46
阿虫 發表於 2011-10-17 18:06
run-in 用 5% 油

咁run in(幾多km???)先ok?有冇標準?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 19:52
Allan007 發表於 2011-10-17 16:46
哇,你真係好鍾意F1,油車都要玩F1

係呀,我睇中呢部,不過唔知邊度有賣同幾銀

09 engine 有幾大 power? no idea

http://www.kyosho.com/eng/produc ... l?product_id=106545
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:02
jythegreat 發表於 2011-10-17 19:52

一般21級偈即係0.21立方吋,上面有師兄講左即係3.5cc。不過玩油車真係嘈到呀媽都唔認得
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:06
jythegreat 發表於 2011-10-17 19:46

通常聽D師兄港要run-in幾多缸油。
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:10
jythegreat 發表於 2011-10-17 19:43
唔該師兄,係咪級數越大就power越大呢

手拉唔好啦,我細個見人拉到怕

Start box係一個盒,前後管位set好後有個膠轆岩岩頂住部車個飛輪,插買支火咀電之後,"un"架車落去會頂到start box個開關,個膠轆會轉動個飛輪跟住撻車。
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:18
Allan007 發表於 2011-10-17 20:10
Start box係一個盒,前後管位set好後有個膠轆岩岩頂住部車個飛輪,插買支火咀電之後,"un"架車落去會頂到 ...

咁咪好似死火3波推着架車一樣
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:19
Allan007 發表於 2011-10-17 20:02
一般21級偈即係0.21立方吋,上面有師兄講左即係3.5cc。不過玩油車真係嘈到呀媽都唔認得

咁即係級數越大越大power啦
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:20
tiger1 發表於 2011-10-17 19:37

薑葱唔係白切雞先點嘅咩?
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:21
jythegreat 發表於 2011-10-17 20:19
咁即係級數越大越大power啦

Yes,我部沙皮豬SS係25級偈
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:23
jythegreat 發表於 2011-10-17 20:18
咁咪好似死火3波推着架車一樣

跟本就一樣。
有無諗過個極力子點運作?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:26
Allan007 發表於 2011-10-17 20:23
跟本就一樣。
有無諗過個極力子點運作?

極力子呢個名詞令人好難明
離合器就呼之肉出嘞
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:26
Allan007 發表於 2011-10-17 20:21
Yes,我部沙皮豬SS係25級偈

咁09級咪好弱雞?
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:42
jythegreat 發表於 2011-10-17 20:26
咁09級咪好弱雞?

京商部SPADA都係用Sirio09偈
http://www.youtube.com/watch?v=6 ... eature=channel_page
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:46
Allan007 發表於 2011-10-17 20:42
http://www.youtube.com/watch?v=6Pmg5KAE8uk&feature=channel_page

咁即係09>廿幾級果d engine?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:48
Allan007 發表於 2011-10-17 20:42
http://www.youtube.com/watch?v=6Pmg5KAE8uk&feature=channel_page

,Alan兄啱啱攞左金牌喎.恭喜恭喜
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:50
jythegreat 發表於 2011-10-17 20:48
,Alan兄啱啱攞左金牌喎.恭喜恭喜

嘻嘻,答完你就升左做金牌會員
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 20:55
jythegreat 發表於 2011-10-17 20:46
咁即係09>廿幾級果d engine?

呢家野真係唔瀨,不過又聽聞過D細engine比較容易漏油。
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 20:57
Allan007 發表於 2011-10-17 20:55
呢家野真係唔瀨,不過又聽聞過D細engine比較容易漏油。

我諗我會go for KF01
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 22:09
tiger1 發表於 2011-10-17 19:37

哈哈...多薑蔥唔該!
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 22:16
jythegreat 發表於 2011-10-17 19:46

用5%油run-in 兩至3缸油, 然後用16%-25%油放到超肥油針慢行多幾缸油, 幾多缸就好難講, 要磨到部機無咁夾先收針, 而且最緊要睇溫度, 詳細可以睇返呢版有個post教人run機, 非常有用

http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=1921&extra=page%3D1

作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 22:19
阿虫 發表於 2011-10-17 22:16
用5%油run-in 兩至3缸油, 然後用16%-25%油放到超肥油針慢行多幾缸油, 幾多缸就好難講, 要磨到部機無咁夾先 ...

唔明,我諗真係要讀吓書先嘞.唔該師兄
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 22:21
jythegreat 發表於 2011-10-17 19:52

老實果句, 我會建議你玩1/10 Touring先, 有乜事求救都易D
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 22:25
jythegreat 發表於 2011-10-17 22:19
唔明,我諗真係要讀吓書先嘞.唔該師兄

係嫁, 玩油雞好鬼多學問, 一D都唔易, 初時多數都係比隻油雞玩你多過你玩隻油雞
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 22:56
阿虫 發表於 2011-10-17 22:21
老實果句, 我會建議你玩1/10 Touring先, 有乜事求救都易D

有乜好介紹?玩星星會唔會易上手d呢?
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 22:59
阿虫 發表於 2011-10-17 22:25
係嫁, 玩油雞好鬼多學問, 一D都唔易, 初時多數都係比隻油雞玩你多過你玩隻油雞

有心玩我會學架,好似玩番電車咁,都要pick up番幾個月先知d基本野,慢慢嚟囉
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 23:00
jythegreat 發表於 2011-10-17 22:56

星星D油車都係算把啦, 平平地搵架Kyosho, 有乜事都易D求救, D件又大路唔使煩, 只係D件就比較差, 不過要記住, 一分錢一分貨, 係要有少少退讓
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 23:05
阿虫 發表於 2011-10-17 23:00
星星D油車都係算把啦, 平平地搵架Kyosho, 有乜事都易D求救, D件又大路唔使煩, 只係D件就比較差, 不過要記 ...

收到,不過邊度會多d京商油車賣呢?
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 23:16
jythegreat 發表於 2011-10-17 23:05
收到,不過邊度會多d京商油車賣呢?

睇油車要去紅精
作者: Allan007    時間: 2011-10-17 23:16
jythegreat 發表於 2011-10-17 22:56

萬萬不可
作者: jythegreat    時間: 2011-10-17 23:20
Allan007 發表於 2011-10-17 23:16
萬萬不可

何解?
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 23:58
Allan007 發表於 2011-10-17 23:16
睇油車要去紅精

同意, 我買乜都係去果度搵
作者: 阿虫    時間: 2011-10-17 23:59
jythegreat 發表於 2011-10-17 23:20
何解?

你留意吓有幾何會見人玩星星油車就估到好極有限
作者: tiger1    時間: 2011-10-18 06:42
吓, 2星油雞?不可玩!!
作者: jythegreat    時間: 2011-10-18 12:19
阿虫 發表於 2011-10-17 23:59
你留意吓有幾何會見人玩星星油車就估到好極有限

收到,一於買KF01
作者: Allan007    時間: 2011-10-18 12:24
jythegreat 發表於 2011-10-18 12:19
收到,一於買KF01

你果然係超級F1車仔迷
作者: jythegreat    時間: 2011-10-18 12:28
Allan007 發表於 2011-10-18 12:24
你果然係超級F1車仔迷

其實我鐘意零級方程式多d,尤其係金鷹二果部8輪車

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2