RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 太孤單了, 天水圍玩坦克我來報到. [打印本頁]

作者: yauky    時間: 2011-8-2 01:21
標題: 太孤單了, 天水圍玩坦克我來報到.

我係四拾幾老餅, 有無師兄住天水圍的, 來報到, 如果岩玩一膂..........................:'(
作者: jimmy_k    時間: 2011-8-2 09:58
回復 yauky 的帖子

我係三張幾坦克新手…可否預埋我玩?
作者: askalaw    時間: 2011-8-2 10:12
其實冇分地區啦, 由新界到香港, 1 粒鐘咩都到啦~
反而我想問下有冇師兄有好地方介紹玩坦克.
作者: yauky    時間: 2011-8-2 10:31
我還是在家改車, 一個外出就是不知到那裡放車...................,
作者: yauky    時間: 2011-8-2 10:32
回復 jimmy_k 的帖子

當然可以...................
作者: kenl    時間: 2011-8-2 10:33
回復 askalaw 的帖子

多的是來次坦克長途耐力環山行,荃灣直上大帽山頂,再落錦田收車飲茶吹水
作者: yauky    時間: 2011-8-2 10:43
我呢個肥佬自從孩子長巳足有8年無咁樣行, 唔知我得唔得.........................
作者: mercedes    時間: 2011-8-2 10:45
yauky 發表於 2011-8-2 10:43
我呢個肥佬自從孩子長巳足有8年無咁樣行, 唔知我得唔得.........................

事在人為
作者: yauky    時間: 2011-8-2 10:50
我無認輸, 只要怕部車未能走如此長途............沒幾分鍾就跪低;P;P
作者: yauky    時間: 2011-8-2 10:55
回復 kenl 的帖子

kenl兄的提議十分好, 有些地方我巳足20年無去, 孩子小時經常到西貢行山露營..............
錦田是我小童時的記憶....................
作者: Manhin80    時間: 2011-8-2 10:56
你上次可以去南生圍和另外的車長玩嘛
作者: yauky    時間: 2011-8-2 11:00
其實, 是可以的, 只是小虎還在改進中...................................如果能約好地點時間, 我買多部來操車....
作者: kenl    時間: 2011-8-2 11:15
yauky 發表於 2011-8-2 11:00
其實, 是可以的, 只是小虎還在改進中...................................如果能約好地點時間, 我買多部來操 ...

買多部HL虎王 湊夠一對一公一乸
作者: yauky    時間: 2011-8-2 11:19
會考慮, 恆恆買回來可即操即用, 星星就不能...............
作者: 052c    時間: 2011-8-2 11:25
askalaw 發表於 2011-8-2 10:12
其實冇分地區啦, 由新界到香港, 1 粒鐘咩都到啦~
反而我想問下有冇師兄有好地方介紹玩坦克.

路線有幾條,供大家參考

摩星嶺(來回)

寶琳<--> 調景嶺

調景嶺 <--> 井欄樹 (更正)

東涌 <-- > 大澳

屯門 <-->下白泥

五塊田 <--> 大廟

以上路線全部試過

作者: askalaw    時間: 2011-8-2 11:32
回復 052c 的帖子

052c 帥兄, 哩D係唔係都係行山路線?
作者: 052c    時間: 2011-8-2 11:37
askalaw 發表於 2011-8-2 11:32
回復 052c 的帖子

052c 帥兄, 哩D係唔係都係行山路線?

作者: mercedes    時間: 2011-8-2 11:40
052c 發表於 2011-8-2 11:25
路線有幾條,供大家參考

摩星嶺(來回)

Chng, can you list out the time required for each route.  Thanks!
作者: askalaw    時間: 2011-8-2 11:44
052c 發表於 2011-8-2 11:25
路線有幾條,供大家參考

摩星嶺(來回)

如果非行山路綠, 青衣公園真係不錯的, 又有兩個小山丘可以爬, 又有不少凹凹凸凸地面.有興趣可以走試下! 當然記得通知聲我啦~

作者: kenl    時間: 2011-8-2 11:50

其實摩星嶺上水庫一段斜路再入水庫草地玩,拍吓影片都唔錯,車同人都唔傷,尤其宜家咁鬼熱

仲有香港仔水塘,仲正,不過冇人敢去

下白泥,造舊一流,泥多,可以拍坦克搶灘

作者: 052c    時間: 2011-8-2 12:02
mercedes 發表於 2011-8-2 11:40
Chng, can you list out the time required for each route.  Thanks!

如果全程無人要整野

摩星嶺、寶琳<--> 調景嶺     3-4小時

調景嶺 <--> 井欄樹、五塊田 <--> 大廟、屯門 <-->下白泥    4-5小時

註:要達到以上時間,坦克車速不能太慢(至少要同你人行步速相約甚或快少少),否則請自行加多1-2小時不等

作者: 052c    時間: 2011-8-2 12:05
kenl 發表於 2011-8-2 11:50
其實摩星嶺上水庫一段斜路再入水庫草地玩,拍吓影片都唔錯,車同人都唔傷,尤其宜家咁鬼熱

仲有香 ...

下白泥最刺激路段

http://www.youtube.com/watch?v=v01NJDU3bTU
作者: yauky    時間: 2011-8-2 12:38
咁多師兄響應, 除非的衰仔唔去.......................唔怕孤單了;P
作者: askalaw    時間: 2011-8-2 12:50
咁係時間草擬下時間同地點喇!
作者: mercedes    時間: 2011-8-2 15:36
052c 發表於 2011-8-2 12:05
下白泥最刺激路段

http://www.youtube.com/watch?v=v01NJDU3bTU

Exciting.  If the tank falls, you cannot take it back.
作者: brahms    時間: 2011-8-2 19:08
嘩....行幾個鐘....覺得好似無無刷同改啤令會好易出事.....
作者: mercedes    時間: 2011-8-2 22:05
Can Chings show us which parts of the tank should be modified so that the tanks could finish such a long journey.
作者: askalaw    時間: 2011-8-2 22:12
回復 brahms 的帖子

我都有同感, 我上次係南生圍食草都已經有銅胚士頂唔順!
作者: askalaw    時間: 2011-8-2 22:15
mercedes 發表於 2011-8-2 22:05
Can Chings show us which parts of the tank should be modified so that the tanks could finish such a  ...

我都想知有冇D易少少既方法加啤令係每支軸果到,
要轉孔, 仲要對到兩邊齊一齊係超難既事.. 相對我哩D冇架生既人黎講 ...
作者: yauky    時間: 2011-8-3 00:53
高難度, 我想我要認輸啦........................................:'(:'(
作者: yauky    時間: 2011-8-3 00:58
回復 askalaw 的帖子

我都係原始的工具, 手鋸, 手電鑽, 手銼, 我最先進的工具都只係個把數字式卡尺..........................要做到比較準確都要想好多方法先敢鑽一個孔...............................
作者: 16vale    時間: 2011-8-3 01:12

作者: 052c    時間: 2011-8-3 23:37
mercedes 發表於 2011-8-2 22:05
Can Chings show us which parts of the tank should be modified so that the tanks could finish such a  ...

主要配備:

鋼波箱(一定啦)

電池架(原裝電池架太細,可以將一邊的膠柀剪爛,然後將多餘的電線塞O西入去,咁樣個空間應該夠放一舊8000MAH的方型鋰電)

BEARING(尼個如果技術好當然係換O西佢啦,如果吾得O既可以淨係換走接駁驅動輪個粒,事關聽聞一D師兄講個粒BEARING可以係鴨記直接配,乜都吾駛改直換就得)

波箱座(原裝HL的波箱座有幾條膠柱,個幾條膠柱可以剪走O西佢,直接用平頭螺絲將個波箱鑲死係底板度

記住落潤滑油

作者: yauky    時間: 2011-8-4 01:38
回復 052c 的帖子

多謝師兄的指導............................:victory::victory:
作者: brahms    時間: 2011-8-4 02:19
師兄 BEARING 鴨仔邊到買呀
作者: askalaw    時間: 2011-8-4 08:32
我反而想知粒現成啤令係邊個位??
作者: mercedes    時間: 2011-8-4 09:19
052c 發表於 2011-8-3 23:37
主要配備:

鋼波箱(一定啦)

Thanks for your experience sharing.  It is very useful.
作者: yauky    時間: 2011-8-4 09:32
各位師兄, 唔好玩咁大住, 我末跟得上..................:L
作者: kenl    時間: 2011-8-4 10:47

HL波葙主軸換啤呤,唔改一定唔得,軸尾個粒就可以,近刺輪個粒係冇得換的,5X9有边啤呤

作者: yauky    時間: 2011-8-4 11:15
同意............................
作者: 052c    時間: 2011-8-4 11:52
kenl 發表於 2011-8-4 10:47
HL波葙主軸換啤呤,唔改一定唔得,軸尾個粒就可以,近刺輪個粒係冇得換的,5X9有边啤呤

尼個真係吾清楚,因為我都係聽一D師兄講,話成個波箱有一粒BEARING係吾駛改都換到,而當年我都係無換到,事關就算換左都係稍為延長波箱的壽命,玩個3-4次後,個波箱一樣都係會報銷的。
作者: vonklee    時間: 2011-8-4 11:58
052c 發表於 2011-8-4 11:52
尼個真係吾清楚,因為我都係聽一D師兄講,話成個波箱有一粒BEARING係吾駛改都換到,而當年我都係無換到, ...

康少, 你有沒有計埋你跳樓梯, 爬石頭果d 消耗? 個波箱玩唔玩到3/4次?
作者: brahms    時間: 2011-8-4 13:24
052c 發表於 2011-8-4 11:52
尼個真係吾清楚,因為我都係聽一D師兄講,話成個波箱有一粒BEARING係吾駛改都換到,而當年我都係無換到, ...

師兄, 你係鋼波定合金波3-4次玩完咁CRAZY?
作者: brahms    時間: 2011-8-4 13:28
同埋鴨仔邊有啤令賣呵
作者: yauky    時間: 2011-8-4 13:32
恕我直言, 各位師兄咁樣操車是否走火入魔呢.......................
作者: vonklee    時間: 2011-8-4 15:19
brahms 發表於 2011-8-4 13:24
師兄, 你係鋼波定合金波3-4次玩完咁CRAZY?

其實合金波箱行唔完一次白泥出屯門!!! 行一半度啦..... 親眼睇住佢玩完!  
作者: askalaw    時間: 2011-8-4 17:10
vonklee 發表於 2011-8-4 15:19
其實合金波箱行唔完一次白泥出屯門!!! 行一半度啦..... 親眼睇住佢玩完!

其實幾粒鐘唔點停咁行對咁細架坦克黎講係好嚴峻考驗, 我覺得波箱死一D都唔奇.
加埋跳樓梯等等叫做加速死亡, 唔好話 HL, 媽星都一樣.
作者: vonklee    時間: 2011-8-4 19:21
askalaw 發表於 2011-8-4 17:10
其實幾粒鐘唔點停咁行對咁細架坦克黎講係好嚴峻考驗, 我覺得波箱死一D都唔奇.
加埋跳樓梯等等叫做加速死 ...

星星一定死得快D,佢唔死,你都肉痛死啦........=^.^=
作者: Manhin80    時間: 2011-8-5 07:34
跳樓梯就真係不行了...我的可憐恆龍豹一定會....
作者: yauky    時間: 2011-8-5 08:48
我最終明白, 出外操車後備恆恆鋼波箱一兩個, 還有緊急維修工具........................
作者: JINROH    時間: 2011-8-6 00:01
出門預備: 細鎚仔一個, 履帶針(後備)數支, 後備履帶數格, AA膠, 立時得(重天拿水味個隻), 鏍絲批一套, (拆鎗個隻已OK), 鋼膠, 混合膠, 後備全車鏍絲, (動力輪個粒要配定六至八粒....)
作者: yauky    時間: 2011-8-6 11:36
回復 JINROH 的帖子

同我以前和小兒去露營差唔多...............................就只是欠張睡席
作者: chiimann    時間: 2011-8-30 07:42
咁真係可以帶齊野,露營+放車

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2