RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 香港遙控船/模型船舖 [打印本頁]

作者: man0083hk    時間: 2011-5-20 11:31
標題: 香港遙控船/模型船舖
各位師兄,

小弟對遙控船深感興趣, 但眼見香港剩下的聚腳點執下一間又一間... 令到有興趣的人苦無門路T T
在此希望版主及發燒友大家分享下香港賣遙控船及模型船的聚腳點 =]

以我多個月的搜尋, 廣華街一帶有賣船及零件的地方,分別是 生暉模型 及 智樂模型;
另外有深水步的新高登
據聞柴灣及上環一帶都有, 希望發燒友們發現聚腳點搬了可以更新一下他們的新聚腳點
謝謝

作者: antony_wong2001    時間: 2011-5-20 12:16
man0083hk 發表於 2011-5-20 11:31
各位師兄,

小弟對遙控船深感興趣, 但眼見香港剩下的聚腳點執下一間又一間... 令到有興趣的人苦無門路T T ...

柴灣、上環,已經係兩年前嘅事。
作者: bcr2000    時間: 2011-5-20 13:09
玩快船的店舖還有-深水埗-啟行 , 佐敦-專業 及 土瓜灣-老洲.
作者: man0083hk    時間: 2011-5-20 13:28
antony_wong2001 發表於 2011-5-20 12:16
柴灣、上環,已經係兩年前嘅事。

對呀~ Antony師兄 =]
之前見有發燒友新老馬搬左去柴灣, 後來改在家... 較早前都有找過老馬問關於水警輪既野 XD
記得早幾年生暉有賣水警輪的, 之後遍尋不果才知老馬有造
上環個間, 有發燒友講上年執左...
所以執下一間執下一間, 想找這些聚腳點真不易...
藉此, 希望各發燒友分享下聚腳點現況... =]
作者: man0083hk    時間: 2011-5-20 13:29
bcr2000 發表於 2011-5-20 13:09
玩快船的店舖還有-深水埗-啟行 , 佐敦-專業 及 土瓜灣-老洲.

Thanks~ 師兄
作者: radiant_star06    時間: 2011-5-20 14:01
還有牛頭角雷達行
作者: r003    時間: 2011-5-20 14:23
可到TAOBAO 訂.
作者: mercedes    時間: 2011-5-20 14:47

土瓜灣-老洲 : 有沒有地址
作者: man0083hk    時間: 2011-5-20 15:48
深水步 - 精藝
深水步元洲街162-188號天悅廣場隔離
作者: lf2c    時間: 2011-5-20 16:10
深水步 - 天域遙控模型
深水步福華街福仁商場1樓~
作者: antony_wong2001    時間: 2011-5-21 03:36
man0083hk 發表於 2011-5-20 15:48
深水步 - 精藝
深水步元洲街162-188號天悅廣場隔離

深水步 - 精藝都算,
作者: bcr2000    時間: 2011-5-21 08:21
antony_wong2001 發表於 2011-5-21 03:36
深水步 - 精藝都算,

聽講話系賊竇.專系騙人.
作者: mandymiu    時間: 2011-5-21 10:25
回復 bcr2000 的帖子

應定性為老點、作大、扮勁。佢橱窗明碼實價,你啱就行入去。

我都俾佢點過一次咁大把。

btw where is 土瓜灣 老洲?
作者: Jack05101    時間: 2011-5-21 10:42

土瓜灣-老洲
喺邊???
作者: antony_wong2001    時間: 2011-5-21 10:54
bcr2000 發表於 2011-5-21 08:21
聽講話系賊豆.專系騙人.

唔知佢哋分家定柝伙,又或者開多一間,有一間近KWS(在一間閣樓RC鋪下面,不過閣樓RC鋪已經執笠,間執笠RC鋪以前仲有條mini z賽道), 名就唔記得咗,両條友仔在深水埗天悅商場開鋪,靠賣二手RC起家,我都中過招,不過都成十幾年前嘅事。
作者: bcr2000    時間: 2011-5-21 16:02
antony_wong2001 發表於 2011-5-21 10:54
唔知佢哋分家定柝伙,又或者開多一間,有一間近KWS(在一間閣樓RC鋪下面,不過閣樓RC鋪已經執笠,間 ...

老實講 ,我係過來人 ,也曾被騙過先咁講 .
作者: Fei    時間: 2011-5-21 16:39
bcr2000 發表於 2011-5-21 16:02
老實講 ,我係過來人 ,也曾被騙過先咁講 .

不如講下騙過你甚麼?
作者: man0083hk    時間: 2011-5-21 20:54
antony_wong2001 發表於 2011-5-21 10:54
唔知佢哋分家定柝伙,又或者開多一間,有一間近KWS(在一間閣樓RC鋪下面,不過閣樓RC鋪已經執笠,間 ...

好在有咁多位師兄的提醒
免得中招... Thanks
作者: man0083hk    時間: 2011-5-21 20:55
我今日去三和行... 見到有部水警輪擺設賣
作者: bcr2000    時間: 2011-5-21 21:42
Fei 發表於 2011-5-21 16:39
不如講下騙過你甚麼?

我曾經幫佢買過隻9402SEVRO,番屋企裝上架車仔到,行行吓SEVRO數牙.於是打開黎睇,
發現內裡原來是膠齒,而不金屬牙齒.咁就奶咗嘢.後來聽啲車友講,呢間嘢專系編人,
叫我以后唔好再幫襯佢.
作者: kevinbe888    時間: 2011-5-21 23:34
回復 antony_wong2001 的帖子

佢地係兩兄弟
作者: kevinbe888    時間: 2011-5-21 23:35

回復 antony_wong2001 的帖子
ERR ...
作者: kevinbe888    時間: 2011-5-21 23:36

佢地係兩兄弟嚟嫁,之前開响KWS街尾 ...
作者: 大孖    時間: 2011-5-22 09:03
專業与啓航我覺得幾好,曾買過21及15級快艇。製作很好。精X就........
作者: flybook    時間: 2011-5-22 10:43
啓航我10幾年前已經幫襯佢買野, 好好人 玩船最重要的金屬船葉可找佢地買,現在搬了位置但都系天悅入面商場上一層
作者: Skipper    時間: 2011-5-22 21:18
flybook 發表於 2011-5-22 10:43
啓航我10幾年前已經幫襯佢買野, 好好人 玩船最重要的金屬船葉可找佢地買,現在搬了位置但都 ...

可否告知, 啓航詳細地址, 我都想上去參觀吓.
作者: man0083hk    時間: 2011-5-23 11:14

bcr2000 師兄, 想問下深水埗啓行係咪在新高登入面o個間?
作者: bcr2000    時間: 2011-5-23 12:27
回復 man0083hk 的帖子

已搬遷到深水埗 青山道 155號 天悅廣場 2/F  
作者: antony_wong2001    時間: 2011-5-23 12:40
bcr2000 發表於 2011-5-23 12:27

以賣乜嘢船零件為主?ching
作者: bcr2000    時間: 2011-5-23 12:57
antony_wong2001 發表於 2011-5-23 12:40
以賣乜嘢船零件為主?ching

以賣快船零件為主.
作者: man0083hk    時間: 2011-5-23 14:50
bcr2000 發表於 2011-5-23 12:27

Thanks for your information
作者: KS3    時間: 2011-5-23 15:00

c兄  可告知佐敦-專業地址
作者: bcr2000    時間: 2011-5-23 15:22
回復 KS3 的帖子

九龍 佐敦 彌敦道 381號 381廣場 2/F 117室
作者: KS3    時間: 2011-5-23 15:28
bcr2000 發表於 2011-5-23 15:22
回復 KS3 的帖子

謝謝   C兄
作者: flybook    時間: 2011-5-24 18:38
回復 Skipper 的帖子

深水埗青山道天悅廣場,元洲街都有入口,美居中心有個油站對面, 要入去商場上去,賣油船野的,但免除行油動力的東西, 都岩電船用
作者: mercedes    時間: 2011-5-25 14:29
bcr2000 發表於 2011-5-23 15:22
回復 KS3 的帖子

In this shop, do they have spare parts for sale?
作者: bcr2000    時間: 2011-5-25 17:52
回復 mercedes 的帖子

有 , 睇妳要乜嘜零件 .
作者: Q太郎    時間: 2011-6-10 20:21
Skipper 發表於 2011-5-22 21:18
可否告知, 啓航詳細地址, 我都想上去參觀吓.

買野揾高廋嗰個好好多,招呼好,笑容好,又肯平比人,另一個就......
作者: bcr2000    時間: 2011-6-11 08:16

CHING 呢間黑店(蒸藝) , 從此之後 , 我就再無幫襯佢囉 .
作者: bei6266    時間: 2011-6-11 09:30

呢間野開左差不多二十年,如果冇換老細.呢間一定係黑店.因為我都中過招.
作者: bcr2000    時間: 2011-6-11 11:09
bei6266 發表於 2011-6-11 09:30
呢間野開左差不多二十年,如果冇換老細.呢間一定係黑店.因為我都中過招.

各位 CHING 我哋真係要小心 D 喇.
作者: antony_wong2001    時間: 2011-6-16 06:29
有冇人知道日文點解

作者: nelmou    時間: 2011-6-16 07:31
bcr2000 發表於 2011-6-11 08:16
CHING 呢間黑店(蒸藝) , 從此之後 , 我就再無幫襯佢囉 .

呢間「克」店聞名已久
作者: bei6266    時間: 2011-6-16 07:37

直頭係賊竇.唔好咁害d ching呀.
作者: batcat    時間: 2011-6-16 08:50

我細個時都比佢點過, 就再無幫襯佢!  
蒸藝 好似呴kws (cat 店旁)同 灣仔(近298) 都開左...
作者: Encyclopedia    時間: 2011-6-16 09:49
現在在香港賣船模型的廠都己經搬曬上大陸造架啦,想買未睇下大陸北京呀,廣州呀,深圳的賣模型的廠既廣告咯,睇啱就快遞寄回港咯,係咁架咋!
作者: mercedes    時間: 2011-6-16 10:51
Encyclopedia 發表於 2011-6-16 09:49
現在在香港賣船模型的廠都己經搬曬上大陸造架啦,想買未睇下大陸北京呀,廣州呀,深圳的賣模型的廠既廣告咯 ...

Where can we find the advertisements
作者: man0083hk    時間: 2011-6-16 14:17
Encyclopedia 發表於 2011-6-16 09:49
現在在香港賣船模型的廠都己經搬曬上大陸造架啦,想買未睇下大陸北京呀,廣州呀,深圳的賣模型的廠既廣告咯 ...

ching~ 佢地有冇公司既網頁?
作者: momojj2891    時間: 2011-6-16 21:31

老洲以做快船為主沒有零售.我都搵過佢做左隻26cc  0艇我有佢地址電話.這pm(係道公開好似賣廣告怕有d師兄唔鍾意)
作者: bcr2000    時間: 2011-6-17 08:35
momojj2891 發表於 2011-6-16 21:31

老洲以做快船為主沒有零售.我都搵過佢做左隻26cc  0艇我有佢地址電話.這pm(係道公開 ...

CHING 係呀 , 公開 ....... 真的不太方便 .(雖然没有零售 ,但亦接受訂單造船.)
作者: bcr2000    時間: 2011-6-17 08:36
batcat 發表於 2011-6-16 08:50
蒸藝 好似呴kws (cat 店旁)同 灣仔(近298) 都開左...

多謝CHING 告知佢既分店.
作者: kalt    時間: 2011-6-17 16:56
batcat 發表於 2011-6-16 08:50

化 灰 都 認 得  地 , 生 人 勿 近
作者: kalt    時間: 2011-6-17 17:02
回復 kalt 的帖子

再 補 充 多 句, *** ( 呢 幾 個 小 賊 仔, 吟 多 年, 都 是  賊 吓, 賊 吓, (賊 性 不 改) 等 天 收 ***
作者: 丘引    時間: 2011-6-17 17:23
有咁嘅事?
作者: momojj2891    時間: 2011-6-19 18:51

廣華街真係好多黑店...我初初玩船都交左好多學費比X藝 (5.6千蚊左右)本來念住自己唔識玩所以要交下學費.後來去左X樂買野.傾下傾下先知比果邊搵左笨好耐....本來只想玩電.但係不停燒差機.燒電.壞遙控....後來發覺原來X藝 個老細都唔識玩船既.佢只係賣玩具的.真係
貼錢買爛售.所以後來經朋友得知香港有人專門造船的.所以轉玩油船再也不玩電船了...........

作者: lf2c    時間: 2011-6-19 18:59
kalt 發表於 2011-6-17 16:56
化 灰 都 認 得  地 , 生 人 勿 近

灣仔果間(即係近IVE果邊)都係"蒸藝"泥既咩???

作者: lf2c    時間: 2011-6-19 19:02

吓........我仲諗住遲d幫襯佢買野添........

作者: lf2c    時間: 2011-6-19 19:04
bei6266 發表於 2011-6-11 09:30

佢呃過你d咩???
因為我想知道下........
起碼我知道後要對呢間野死心..........
作者: lf2c    時間: 2011-6-19 19:07
bcr2000 發表於 2011-6-17 08:36
多謝CHING 告知佢既分店.

貓店右邊果間賣船係橋寶寶泥個喎..........
乜呢間橋寶寶=蒸藝???
作者: shipourking    時間: 2011-6-19 20:10
我從來只想找人砌船可惜無
作者: lf2c    時間: 2011-6-19 20:17
shipourking 發表於 2011-6-19 20:10
我從來只想找人砌船可惜無

去天域問下囉~應該會幫你砌既.......
因為前排佢show一個客隻超大遊艇出泥比我同在店內的ching睇.........
聽老闆講果隻遊艇係要慢慢砌兩三個月先起到貨........
我諗你肯比$$佢應該會幫你砌.........
作者: shipourking    時間: 2011-6-19 20:20
lf2c 發表於 2011-6-19 20:17
去天域問下囉~應該會幫你砌既.......
因為前排佢show一個客隻超大遊艇出泥比我同在店內的ching睇..... ...

Thank you~~ 最怕砌船費是天價和手工差,天域ok嗎?
作者: lf2c    時間: 2011-6-19 20:36
shipourking 發表於 2011-6-19 20:20
Thank you~~ 最怕砌船費是天價和手工差,天域ok嗎?

我就未試過叫佢幫我過砌船仔.......
所以砌船價錢我答你唔到.........
你試下打去問下先..........電話我pm比你........

作者: shipourking    時間: 2011-6-19 20:54
lf2c 發表於 2011-6-19 20:36
我就未試過叫佢幫我過砌船仔.......
所以砌船價錢我答你唔到.........
你試下打去問下先..........電話 ...

好的~~~請問深水埗邊到?

作者: lf2c    時間: 2011-6-19 21:09
shipourking 發表於 2011-6-19 20:54
好的~~~請問深水埗邊到?

睇pm~
作者: Leicaman    時間: 2011-6-19 21:47
try to DIY,can enjoy modeling
作者: Encyclopedia    時間: 2011-6-20 21:23
先前在google網查魚雷艇109,就看到一間北京的模型公司,該艇圖文定茂,不過個船殼加埋的基本嘢都要二千幾蚊人民幣,有即時網上貨品查詢服務,可以即時問,即答; 亦見過如廣州呀,多很工業大城市都有模型賣,兼有速遞服務,不妨試試看!
作者: Encyclopedia    時間: 2011-6-20 21:30
現在係香港想買模型船真係買少見少,來來去去都係得個幾間,想話買的大陸近期新的的軍艦模型都唔使旨意,都係試下係google網查下的模型船,咁自然就會上到大陸的模型公司啦,真係大把型號畀你哋揀啦,使乜係要玩果的古老既卑斯麥呀,大抛和號呀,果的舊嘢呀,現代級呀,國寶潛艇都有啦,重使靠的鬼子佬!
作者: bei6266    時間: 2011-6-21 12:12
回復 lf2c 的帖子

我攞d車落去放2手.架車放唔出.後尾囉返.過左一牌.自己囉黎玩.覺得反應慢曬拆開睇下.先知比人換曬d野.兩隻sevro個殼一樣.銅牙變左膠牙.
作者: mercedes    時間: 2011-6-21 14:41
bei6266 發表於 2011-6-21 12:12
回復 lf2c 的帖子

我攞d車落去放2手.架車放唔出.後尾囉返.過左一牌.自己囉黎玩.覺得反應慢曬拆開睇下 ...

It is very bad.  Never never buy things from him again
作者: lf2c    時間: 2011-6-21 19:15
bei6266 發表於 2011-6-21 12:12
回復 lf2c 的帖子

我攞d車落去放2手.架車放唔出.後尾囉返.過左一牌.自己囉黎玩.覺得反應慢曬拆開睇下 ...

你係指攞左去邊間度放二手呀???

作者: bei6266    時間: 2011-6-21 19:39
晶藝
作者: bei6266    時間: 2011-6-21 19:40
回復 lf2c 的帖子

晶藝
作者: lf2c    時間: 2011-6-21 19:54
bei6266 發表於 2011-6-21 19:40
回復 lf2c 的帖子

晶藝

搞錯呀~私自換客人d野咁狗架~
仲諗住遲d幫襯佢買野添.........
睇泥我要死心啦..........

作者: Skipper    時間: 2011-6-21 21:31
lf2c 發表於 2011-6-21 19:54
搞錯呀~私自換客人d野咁狗架~
仲諗住遲d幫襯佢買野添.........
睇泥我要死心啦..........

嗱, 我又講我的際遇比你聽:

喺2005-06年, 我初玩小電直, 玩台灣出的X-400, 去佢度買D 金屬option parts, 佢用原廠包裝, 包D副廠Parts嚟賣, 我意為是原廠, 就咁中招. D parts 虛位佷大, 用唔到.
作者: lf2c    時間: 2011-6-21 22:00
Skipper 發表於 2011-6-21 21:31
嗱, 我又講我的際遇比你聽:

喺2005-06年, 我初玩小電直, 玩台灣出的X-400, 去佢度買D 金屬 ...

搞錯呀~我仲睇過佢個網寫到佢好好人好肯教人野........
又話有好多人都專程去搵佢買野或者請教佢野.......講到幾巴閉都假啦.........
原來背後係咁架.............得啦..........想唔死心都唔得..............
作者: bei6266    時間: 2011-6-22 09:36
回復 lf2c 的帖子

哈哈.真的假不了,假的真不了.
作者: lf2c    時間: 2011-6-22 15:17
bei6266 發表於 2011-6-22 09:36
回復 lf2c 的帖子

哈哈.真的假不了,假的真不了.

照咁講佢個網寫果段文字根本係佢自己作出泥講反話啦...
真係唔睇到呢個post d ching咁講我諗我真係傻更更去買野
之後比佢昆左都唔知咩事...

作者: AC33    時間: 2011-8-4 14:30
我幾年前就比距騙過,距貌似呂米高的,距以450賣左隻XTR比我,是翻版的,線只給了條Futaba既A插比我,或者系我唔知價啦,後來在另一間見到,人地賣百幾蚊,仲要系正版,還有Futaba A,b,JR 三條線跟添,我也買了,正版那個更多飛機選擇的,所以一定要唱衰呢間野。
作者: antony_wong2001    時間: 2011-8-4 15:20
man0083hk 發表於 2011-5-20 11:31
各位師兄,

小弟對遙控船深感興趣, 但眼見香港剩下的聚腳點執下一間又一間... 令到有興趣的人苦無門路T T ...

如果你想玩快船,香港都仲有幾間鋪頭有賣,但像真船就小D,有都唔係主流,但可以去快捷(勝利道)找找,但砌船唔同砌車,好多時說明書十分間單,沒有固定砌嘅方法,主要靠自己諗。
作者: private    時間: 2011-8-4 16:37

me too, 多年前寄賣三架模形車, 點之收得一架車錢!
作者: cman-007    時間: 2011-8-4 20:41
"砌"這個字都是玩的一部分...
因為會了解更多方便維修! 比人"砌"都要自己番手仲"捉蟲"...

...我都"捉過蟲"! ! !
作者: bcr2000    時間: 2011-8-5 06:38
private 發表於 2011-8-4 16:37

me too, 多年前寄賣三架模形車, 點之收得一架車錢!

正式狗賊壹名 .
作者: mercedes    時間: 2011-8-6 12:00
He had done so many bad things, how he still can survive and the shop still opens for business.
作者: antony_wong2001    時間: 2011-8-6 12:46
mercedes 發表於 2011-8-6 12:00
He had done so many bad things, how he still can survive and the shop still opens for business.

永遠都有支持者,同水魚。
作者: chiimann    時間: 2011-8-11 11:07
那間"精偽"是專業的,但不是在模型上,而是騙術上.去年我入手玩船,就給他騙了,拿些二手控裝了在船上.回來後在淘寶上看了價錢後才發現給他騙了成千銀.最慘的是他用了個雜牌接收給我!第二次去放船時,先控!只是跑出20米左右,架船無反應,我在岸等了半個鐘才飄回來,後來成套遙控了,走老遠都收到.差點給他害到想放棄玩船添.
作者: tamying2368    時間: 2011-8-30 16:12
大家好,我想買拖船和雙體船邊到有得睇呀?有冇網紙比我呢?....唔該唔該
作者: mercedes    時間: 2011-8-30 16:21
鴨記
作者: tamying2368    時間: 2011-8-30 16:40
mercedes 發表於 2011-8-30 16:21
鴨記

有冇中山號買呢???
作者: antony_wong2001    時間: 2011-8-30 16:53
tamying2368 發表於 2011-8-30 16:12
大家好,我想買拖船和雙體船邊到有得睇呀?有冇網紙比我呢?....唔該唔該

你想要完成品定未砌?
作者: Jack05101    時間: 2011-8-30 16:57
radiant_star06 發表於 2011-5-20 14:01
還有牛頭角雷達行

where is牛頭角-雷達行?
作者: sniper    時間: 2011-8-30 17:00
Jack05101 發表於 2011-8-30 16:57
where is牛頭角-雷達行?

http://www.radarrc.com/index_big5.php
作者: Jack05101    時間: 2011-8-30 17:03
回復 sniper 的帖子

thx,CHING
作者: tamying2368    時間: 2011-8-30 17:04
antony_wong2001 發表於 2011-8-30 16:53
你想要完成品定未砌?

想要完成品..
作者: tamying2368    時間: 2011-8-30 17:06
sniper 發表於 2011-8-30 17:00
http://www.radarrc.com/index_big5.php

唔該..唔該
作者: sniper    時間: 2011-8-30 17:15
tamying2368 發表於 2011-8-30 17:06
唔該..唔該

客氣客氣
作者: msl    時間: 2011-8-30 17:16

精藝
作者: antony_wong2001    時間: 2011-8-30 18:06
tamying2368 發表於 2011-8-30 17:04
想要完成品..

引用師兄嘅帖:http://bbs.rc-evo.com/forum.php? ... age%3D1&page=19
油麻地偉高可能仲有, 雷達行有隻太古, 約32寸長, 但賣這些高級完成品, 要有心理準備, 就是自己買回來時要加工先可以玩.
作者: tamying2368    時間: 2011-8-30 18:12
antony_wong2001 發表於 2011-8-30 18:06
引用師兄嘅帖:http://bbs.rc-evo.com/forum.php?mod=viewthread&tid=222513&extra=page%3D1&page=1 ...

唔該....唔該....咁港式漁船邊到有呢?.......油麻地偉高地址可pm嗎??
作者: antony_wong2001    時間: 2011-8-30 18:22
tamying2368 發表於 2011-8-30 18:12
唔該....唔該....咁港式漁船邊到有呢?.......油麻地偉高地址可pm嗎??
http://waigohobby.com/aboutus.htmlhttp://www.facebook.com/waigohobby
你問下佢地.
港式漁船靠自己整.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2