RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 車場上, 撞壞別人的車, 洗唔洗賠???? [打印本頁]

作者: Samsunny    時間: 2010-11-16 11:36
標題: 車場上, 撞壞別人的車, 洗唔洗賠????

天水圍車場上, 撞壞別人的車, 洗唔洗賠????
我架TT01撞散人架416, 我無心, 條友叫我賠$500, 請問我應該賠嗎????
最後我走人, 無理佢, 無賠錢, 但條友係咁停"小"老母.

JV師兄, 無咁惡.
作者: 導雷斯    時間: 2010-11-16 11:45
車場上, 撞壞別人的車, 洗唔洗賠????
我架TT01撞散鰦人懐架416, 我無心鮋, 條友叫我賠$500, 請問我應該賠嗎 ...
Samsunny 發表於 2010-11-16 11:36

我認為不用賠 ....
作者: orangeteam    時間: 2010-11-16 11:46
點撞先,有心嗎
作者: z96282424    時間: 2010-11-16 11:46
我反而見人係JV用T3, 416, TOP 等既頂級車加隻3.5-5.5T 無敵快SETTING 射爆D 慢車/死車多...
仲要聲大夾惡話你嫁車慢, 睇唔到, HI花佢架車云云.....
我自己都試過比人射完, SORRY都冇句, 個樣仲好責怪咁拖慢佢圈速....
作者: 忍者    時間: 2010-11-16 11:47

回復 1# Samsunny
你唔係有心多數唔洗.有計傾.有心玩野撞就...................有可能除時開片都始
作者: lawlaw    時間: 2010-11-16 11:49
未聽過要賠...
作者: li5115    時間: 2010-11-16 11:52
No la.  
爛乜要陪 $500?
作者: fung2010    時間: 2010-11-16 11:52
報警啦不如
落場無父子
咁人地鬥澳門撞波子拉利要唔要賠?
彩你都on
作者: kingman7788    時間: 2010-11-16 11:54
有心又點冇心又點,你話冇心我覺得有心,爛左就係爛左架喇。

私了: 睇下邊個好抽D
公了: 民事訴訟呀笨
作者: Tim718    時間: 2010-11-16 11:54
我覺得開片係遲早既事!
作者: 達人    時間: 2010-11-16 11:58
我認為不用賠 ....
作者: Samsunny    時間: 2010-11-16 12:00
報警啦不如
落場無父子
咁人地鬥澳門撞波子拉利要唔要賠?
彩你都on
fung2010 發表於 2010-11-16 11:52
報警的話, 是否由交通警處理???BTW, 車場有無列明規則, 說明洗唔洗賠????
作者: jf813    時間: 2010-11-16 12:02
no way, if he think that is an issue tell him to go home and play with himself.
作者: sum814    時間: 2010-11-16 12:02
賠條毛.....
作者: RICHOME2    時間: 2010-11-16 12:02
報警!。。。。。。。。
作者: HimHim    時間: 2010-11-16 12:04
最後咁你有冇賠呀?
作者: sunday    時間: 2010-11-16 12:06
公主道撞的士 要賠
but
公主道 飛車 civic 撞 civic 都冇得賠
車場上撞車, 邊有得賠 ??

一係打交 law .....
作者: ap    時間: 2010-11-16 12:09
有錢收呀?等我放架車係jv等收錢都好,難搵工。

***夠錢找多個打手。
作者: Samsunny    時間: 2010-11-16 12:14
回復 16# HimHim 我無賠, 但走人囉, 佢係咁"小"老母....佢洽我 5'4". 中學生.
作者: kingman7788    時間: 2010-11-16 12:14
有錢收呀?等我放架車係jv等收錢都好,難搵工。

***夠錢找多個打手。
ap 發表於 2010-11-16 12:09

C兄請唔請人呀?
作者: ballhk58    時間: 2010-11-16 12:16
ching...架車落得場就預在會有碰撞架啦,想唔撞
1, 自己開個場自己玩晒
2, 買個水泡套住架車黎玩
作者: oltea    時間: 2010-11-16 12:17
回復 4# z96282424

其實個場係公眾嘅,無論玩快定慢都得,新手好,老手又好,唔係因為你快就趕人走,唔係因為你慢就趕人走,唔好話鬥快,個埸唔係比緊賽,唔一定要同你比速度,個場係比大家開心,最近jv場有好多快車嘅人聲大夾惡,小弟好想講一句,快車嘅怕爛就去收費場,唔係迫人要同佢同級速度鬥圈速,慢有慢玩,快有快玩,大家想開心玩,車唔一定鬥快,可唔可以唔鬥,有新手用stock車又唔見d快車嘅去教人點玩A場?
至於撞壞車方面,要睇點撞,一般唔易撞壞如果有意識收油或有閃避動作,推車姐~最多cup車
作者: GARY^^    時間: 2010-11-16 12:23
唔好賠, 不過冇心撞都好, 個樣誠懇d同人say返幾句sorry.
作者: sunday    時間: 2010-11-16 12:38
唔好賠, 不過冇心撞都好, 個樣誠懇d同人say返幾句sorry.
GARY^^ 發表於 2010-11-16 12:23

Correct.
車場上, 撞壞別人的車,
唔洗賠
但要記住,
撞壞別人的車,
唔洗賠唔代表
你可以洗銅銀夾大聲
作者: fung2010    時間: 2010-11-16 12:48
回復 19# Samsunny

咁你到底有無賠????????????????????????????????????????????????????????
作者: sai20092001    時間: 2010-11-16 13:00
車埸撞車要賠錢?!!! 咁係街埸踢波整親駛唔駛拎返醫藥費..@@
作者: 330324059    時間: 2010-11-16 13:38
天水圍車場上, 撞壞別人的車, 洗唔洗賠????
我架TT01撞散人架416, 我無心, 條友叫我賠$500, 請問我應 ...
Samsunny 發表於 2010-11-16 11:36 AM

你又唔係突登 唔洗賠    仲有!TT01都撞得散架416 佢果部九乘九係囯产野   擺明係撞車黨屈你錢
作者: ilove-benz    時間: 2010-11-16 13:38
回復 1# Samsunny

你唔係俾人坤左500下話???
作者: cvleung    時間: 2010-11-16 13:41
冇新手加入只會令這圈子越來越細..遲早被邊緣化
作者: manman    時間: 2010-11-16 14:47
邊 9 個 416  咁很惡 ,
高楷車係細場點會比慢車撞 ,
叫佢claim 燕梳
作者: 導雷斯    時間: 2010-11-16 14:55
冇新手加入只會令這圈子越來越細..遲早被邊緣化
cvleung 發表於 2010-11-16 13:41

認同,會嚇到想加入既人
作者: Samsunny    時間: 2010-11-16 14:57
我個朋友話 416 唔洗賠. 但如果係 426 就多多都要賠, 請問426係乜車架????
作者: percy313    時間: 2010-11-16 14:58
叫佢...
咩都唔好玩...
打過先啦...

玩就會有機會撞壞GA LA
賠佢老X
作者: 導雷斯    時間: 2010-11-16 15:00
我個朋友話 416 唔洗賠. 但如果係 426 就多多都要賠, 請問426係乜車鈬架????
Samsunny 發表於 2010-11-16 14:57

我理得佢架車用18k金做 , 洗鬼賠!!
作者: bbqbbqbbq    時間: 2010-11-16 15:03
特登撞你都唔洗賠啦~
作者: bigmouthguy    時間: 2010-11-16 15:20
落得場就生死有命架啦~~~ 賠佢條毛, 如果係唔小心, 一句SORRY 就算, 怕爛返屋企玩啦~~~
作者: 330324059    時間: 2010-11-16 15:20
我個朋友話 416 唔洗賠. 但如果係 426 就多多都要賠, 請問426係乜車架????
Samsunny 發表於 2010-11-16 02:57 PM

426唔係講架車 係講緊個車主
作者: rcmodel    時間: 2010-11-16 15:31
426. 都唔會咁老土屈你500蚊..          咁小啦
作者: RICHOME2    時間: 2010-11-16 15:31
Samsunny 發表於 2010-11-16 14:57

唔好亂講野, 小心比警察拉!
作者: percy313    時間: 2010-11-16 15:32
回復  HimHim 我無賠, 但走人囉, 佢係咁"小"老母....佢洽我 5'4". 中學生.
Samsunny 發表於 2010-11-16 12:14

下次見到呢D人
用手機拍佢老X個樣...

POST上來X下佢都好呀
作者: bowielum    時間: 2010-11-16 16:37
賠錢?
作者: EnjoyRC    時間: 2010-11-16 17:17
d 人係咁賤架啦, 快車就大晒咁, 有d 快車手把口真係賤過屎, 又話人係safety car, 又話人係路障, 好心積下口德啦. 慢車唔係問題, 如果玩玩下又掉頭, 又唔跟線亂行, 呢d 先係有問題
作者: orangeteam    時間: 2010-11-16 17:23
其實我都想知邊條友仔要叫人賠錢,等我有机會見識下都好
作者: UPS    時間: 2010-11-16 17:26
樓主,你有冇問過對方,如果佢自已射爛其它人既車會唔會賠返比人
作者: dragonofgreen    時間: 2010-11-16 17:36
點解你可以撞到416架?佢部車應該等係度俾你撞嗎?細場加TT01車既撞到佢,要賠5百,佢部車都好傷喎?

作者: cattlekcm    時間: 2010-11-16 17:44
係天水圍玩左咁耐都無見過, 可惜見唔到事發經過, 亦唔知主角係邊個
可惜.....只係上個星期六, 日無玩車, 就錯過左呢幕咁經典既場面 ---- 叫人賠錢!!??

有時見到幾歲大既小朋友, 放架幾十紋既搖控車仔落天水圍個場度玩
只要個細路唔走埋落跑道, 其實都無咩人出聲唔比佢地玩 (因為果場係公眾既)
但d細路都好知規矩, 好幾次見到比d車撞到散晒, 佢都無哭無事, 執返d零件走人就算 (可能佢覺得返去可以叫阿爸阿媽買過部卦), 但點都好....我覺得叫人賠錢果位要向呢d小朋友好好學習
作者: sunday    時間: 2010-11-16 18:22
儘管一般同意撞壞別人的車唔洗賠
但為什麼在這裡大多數人的聲音
對 撞壞別人的車 顯得 理直氣壯 ?
作者: truckman    時間: 2010-11-16 18:36
回復 3# orangeteam

咁我咪要破產
作者: tekin708    時間: 2010-11-16 21:08

唔洗賠, just say "sorry c-hing" is ok.....
作者: 41671    時間: 2010-11-16 22:24
得單邊講.....好難分清是非......
講真....你架TT-01係撞爛一架停係度既416?
定係一齊行緊?定係你拍左佢埋燈柱~?

雖然話未聽過撞爛人地架車要賠錢,但係你有冇道歉先~?
文中又冇見你講過....
同埋天水圍我未見過有D咁惡既人喎~
作者: sfdo    時間: 2010-11-18 13:57
回復  z96282424

其實個場係公眾嘅,無論玩快定慢都得,新手好,老手又好,唔係因為你快就趕人走,唔係因為你慢就趕人走,唔好話鬥快,個埸唔係比緊賽,唔一定要同你比速度,個場係比大家開心,最近jv場有好多快車嘅人聲大夾惡,小弟好想講一句,快車嘅怕爛就去收費場,唔係迫人要同佢同級速度鬥圈速,慢有慢玩,快有快玩,大家想開心玩,車唔一定鬥快,可唔可以唔鬥,有新手用stock車又唔見d快車嘅去教人點玩A場?
oltea 發表於 2010-11-16 12:17

好同意你呢番話,我好想將呢番話印成 banner , 放O係 Pit Area
作者: ul8000kbs    時間: 2010-11-20 00:18
點樣隊先?專登隊既,賠就應份,唔係既苦主只有認當黑行衰運...(意外麻...大家都唔想...)
講真個句,除非全場大部份人都話你專登追人隊就話者,如果剩係得佢個堆人話就唔駛理佢啦,再講,落得公家場就預左會有新手,人地想直指埋柱你又頂住佢,變左攬炒一碟都冇計架,你又唔係冇技術,見倒d咁既物體你仲唔比佢走先/放甩佢,你都有多少責任喎~!!既然各有責任咁唔賠都冇咩問題既...

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2