RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手..想玩直昇機..想知要有咩準備 [打印本頁]

作者: cnights    時間: 2006-1-19 01:53
標題: 新手..想玩直昇機..想知要有咩準備
本人有興趣想玩電直昇機,但是對它應知太小...想知道玩前有咩要準備同注意, 而且有咩機是suitable 新手??另外電同油其實分別有幾大?希望各位俾些意見.thx.
作者: 小步    時間: 2006-1-19 11:53
問題係你想玩o既buget有幾多
同mei你想玩大機正細機

入門一定係油機最好,8xxx幾就一步到位,6xxx就beginner o的
電機飛上來唔會平得過油機好多,加上保養麻煩,多野要照顧,要求技術也高,就係細架易帶呢個好處
作者: cnights    時間: 2006-1-19 15:29
原帖由 小步 於 2006-1-19 11:53 發表
問題係你想玩o既buget有幾多
同mei你想玩大機正細機

入門一定係油機最好,8xxx幾就一步到位,6xxx就beginner o的
電機飛上來唔會平得過油機好多,加上保養麻煩,多野要照顧,要求技術也高,就係細架易帶呢個好處

不是油機會比電更煩同難保養??因為我玩油車時...覺得油車是比電車更難保養..直昇機不是一樣??

我想知大機同細機有咩分別..因為真是唔知對新手來說...咩是比較易入門...

如果是新手,有咩機是比較好的介紹??而且有咩野要買同準備??

sorry a,我之前玩開車,對直昇機一定都唔識,所以希望你唔介意我煩同白知...
作者: 小步    時間: 2006-1-19 21:45
WELCOME~~~
是的,直昇機同車分別很大
直昇機的確是油動比較方便一點,我出發點是控制,學習方面
因為電/油都要差不多價位
油機在飛行上,穩定性,學習,調機等都有比較明確的指標,對新手來說可以比較易入門
油動直昇機只要跟隨一般老手及說明書setting指示,基本上都可以了,在設備/動力上都沒太多要照顧的地方
玩電機一開始就要有一定的直昇機智識同技術,因為電機一定比油機難控制
加上在動力,電池,充電器,調機....等等上都要重新學者有關的知識,要顧及的東西定比油機多
當然,電直最大的是方便,地方比較易找.
油機玩一次要有油,油pump,火咀電,12v大電starter,加上一定的工具等等...至小都半箱野出出入入
至於engine,油個o的,你可不用太擔心,一副os50 調好之後基本上都不用再調,就算有問題係玩機o既都懂的教你
其他一律standard setting ,方便入門

電機選擇有36 , align450xl 等
36機平,十分穩定,對設備要求低一點點,但品質一般,3D性能不好

450xl ,se
一架十分高性能的電機,但對一切設備要求都十分高
基本上價錢同架入門中級油機差不多,因為機重,比較受電池,動力,飛行時間等限制
但450se的確是一架十分高平價的電直. 要是小機來說可算是一步到位之選

不要以為電直就可用平價的遙控,動力,電子設備
相對要求其實比油機更高.

作者: 小步    時間: 2006-1-19 22:00
還有,玩直昇機本來就是七分調三分飛.
一架機要飛得好,細心調試及技術知識比機本身的選擇更重要
作者: cnights    時間: 2006-1-19 23:50
thx你詳細的介紹...

如果我想開始,是不是要去睇下一些基本rc直昇機的info先a??
而且我想知那裡有些比較好而且由淡入深的??
另外,之前聽人說過好似我們這些新手...最好用sim先..之後先玩真的..是不是真??而sim可以在那裡買??

我明白油機可能會比較易入門..但是我玩油車時覺得玩油好煩...太多野要帶...所以我都是會選電....
如果是align450xl 大約full set連control大約幾錢a??而且想知直是不是要用pcm control??
希望唔會煩到你.
作者: 小步    時間: 2006-1-20 15:34
450xl有不是ccpm版的...就是hde版本
玩sim是一定要的,可省回不少修機費用
不過,如要買4500我還是見意ccpm好,一步到位,反正價錢一樣
加上遙控full set要5~7000左右啦...

強烈見意你買以下餐單:
JR 9X II
ALIGN 430L Brussless Motor
HobbyWing 35A /PHINEX ESC
1800~2200MAH 12C Lipo Battery
Lipo Charger MUST
3 x HiTEC HS-56 Servo
Futaba GY401 + 1 x DS877 Digital Servo

full都要$6千幾7千...貴係貴o的,不過唔使再upgradeo的電子設備
用平野省個1千幾百,學好hold機之後乜q都要換哂先飛得好,到時買過哂仲貴
作者: cnights    時間: 2006-1-20 15:46
我想問我本身玩車時已經有charger...同直個charger有分別,如果冇是不是可以用返(用緊tekin bc112a)??

另外,你說了2隻版本(ccpm / hde) ..他們分別是咩??(只是想清楚些)

如果要用sim,請問我又要準備甚麼??支control可以support它嗎??

我寧願一次到位,好過之後左加右加...好煩..又浪費錢..所以我想了解清楚...

你見義的有1隻digital servo,其他3隻不是,y另外3隻不用a?
作者: cnights    時間: 2006-1-20 15:51
而且如果我買了之後...點樣set部直a??
作者: wave    時間: 2006-1-20 16:31
要义倒Lipo Battery既charger喎!
作者: wave    時間: 2006-1-20 16:36
原帖由 cnights 於 2006-1-20 15:51 發表
而且如果我買了之後...點樣set部直a??

新手第一次飛一定要人幫你set架,
如果唔係炒机多過玩机!
作者: cnights    時間: 2006-1-20 16:43
thx...我睇錯了= =''
作者: cnights    時間: 2006-1-20 16:44
原帖由 wave 於 2006-1-20 16:36 發表

新手第一次飛一定要人幫你set架,
如果唔係炒机多過玩机!

即是買了先算??
作者: wave    時間: 2006-1-20 17:13
原帖由 cnights 於 2006-1-20 16:44 發表

即是買了先算??

最好搵個識既人帶住.
作者: cnights    時間: 2006-1-21 01:05
我冇朋友玩...= =''
作者: 小步    時間: 2006-1-21 02:34
沒關係,你可找我們玩,幫你SET機
CHARGER一定要for lipo battery,車仔差機只多可以差遙控電
450CDE 就是CCPM , 三點直駒十字碟 ,三個servo直接分配一切動作
好像是快,輕 , 間單,但調試比較煩,要一定知識技術,對servo要求也高
450HDE 就是一般HPM MIXING ,三個servo分開三個動作,升降,前後,左右
因連桿比較多,比ccpm反映慢一點點,但比較易SETTING

仲有一o的stuff你要買,如學飛架,一般工具,插頭.....等...

hs-56本身已是不錯了,力大又快...就是尾servo/rubber 因gy401關係,要求高一點,一定要digital servo才可發揮應有性能

如果經濟上許可,直上450se是最好的.但加上來真係貴過架50級油機.
上得直昇機控,一定support sim. PCM 比一般fm可信性高很多...
要知道你舊錢在空中飛,而上空對電波給收是很好的,即是說,很遠地方的電波都會收得很好
要是ppm[fm]很易受外界影響,加上pcm的fail safe功能在直昇機上有很大的幫助
要知道200多km/h [小機] 500多km[大機] 的rotor blade 在空中飛舞不是說笑的
大機不用說,400級都可把你的手指平平的去掉,用pcm是一定的
入門直昇機都是sim + 真實操練一起去的,這樣會快上手一點
要做到不炒機而懂hovering不難,二個字,聽教就得了
當年zifu教我飛,都係冇炒機就學到飛hovering,而家我三個客仔由入門都而家都冇炒過機...都飛到航線了...
之後再上其他動作,由真係要自己苦綀了.[炒就一定有架啦,世界no.1都一樣照炒,因咩而炒就看看到時功力啦]

注 : CCPM / HPM /MCCPM 你可在網上找找,有很長細資料
玩得450,電一定唔好買平野,自己羅黎煩,仲有,要玩四唔舊電走唔甩.
因為lipo要求多多,如唔可以過放,唔係好易死電,死電再charge 個差機唔好detect唔到會爆電,一爆屋到燒mei你
對放電,充電的電壓電流要求也很嚴格,唔理o既話o的電好快就死哂.所以一般都要用meter check大約飛行時的電流量,再計算飛行時間,一般飛70%就要停
加上轉速,pitch setting,快行習慣等都有差異,再好的電池,在飛行時動力不多不少都會有點下降,控制手法等都要跟著改變
所以我說對新手來說玩電直比油直麻煩
作者: cnights    時間: 2006-1-21 16:40
thx你們的資料...
如果是想搵你們...我有咩方法同地方搵到你們??
等我上去睇下d分別先^^
作者: cnights    時間: 2006-1-21 17:38
我想問多小小野...
450xl其實是不是指一個standard...定是某一間廠的一個model??
因為我在yahoo search到有t-rex 450se...是不是你之前指的align450se??
作者: 小步    時間: 2006-1-21 22:54
align terx450xl / se
align 是牌子
作者: zifu    時間: 2006-1-21 23:50
到大利行吹水區睇下啦
作者: cnights    時間: 2006-1-22 00:14
= =
大利行吹水區<---在那裡??
作者: 小步    時間: 2006-1-22 00:32
標題: zfiu
原帖由 zifu 於 2006-1-21 23:50 發表
到大利行吹水區睇下啦

那個客你看看做不做.我勁sell佢9x se xddd
不過佢找我買我都係找你囉貨架啦..xdd
作者: cnights    時間: 2006-1-22 01:00
HAHA..
我好大機會是你的客..
不過我好想知full set final幾錢...
作者: 小步    時間: 2006-1-23 02:34
其實找邊個買都冇問題
但唔好買o的平價控.....貴係貴,
但一定冇後悔.
作者: cnights    時間: 2006-1-24 00:47
我在旺角買了隻kyosho ep玩...當是玩450前的玩具= =''

隻ep好個control 好似可以用fight sim,我應該那裡搵個sim a??

另外我想知如果我搵你們買450...你們收credit card嗎??
作者: SnackEater    時間: 2006-1-24 16:10
呢件玩具好貴啊!
作者: cnights    時間: 2006-1-24 16:31
我都覺得貴...不過不是它...而是d電= =''
我覺得ep d電好似是用8粒3a串埋一齊= =''
作者: 小步    時間: 2006-1-24 20:05
Q掃ep ...唉.....

買esky , jabo 好過~~~~
作者: cnights    時間: 2006-1-24 22:57
haha...行行下旺角....突然興起,所以買了....
當玩450之前...學下飛la..
作者: 小步    時間: 2006-1-24 23:04
新機唔炒過,都可以既~~~炒過一兩次之後~~~~~~~掉得
要是買,點解唔買ESKY , JABO 之類fp機仔?
起碼平得來又易修,又可用鋰電.
作者: SnackEater    時間: 2006-1-25 00:14
個外殼同包裝係幾吸引o既

作者: cnights    時間: 2006-1-25 01:42
之前玩車是玩kyosho= =''
所以....

不過我現在覺得它一d都唔似室內機....好大架...香港有幾多"室內"可以飛它= =''
作者: 小步    時間: 2006-1-25 11:53
室內飛~~~~~~400級都得

作者: cnights    時間: 2006-1-25 13:56
= =你家好大a.....
作者: 小步    時間: 2006-1-26 18:21
一o的都唔大,只係隻手定~
作者: cnights    時間: 2006-1-27 02:25
都是勁人le^^
作者: siuwing    時間: 2006-5-28 16:05
各位前輩好,

我隻鴨記ESky lamaV3之前無啦啦"蕉ed", 我墊高枕頭問過自己日後想點玩, 又可以afford幾多...
想到既係, 我暫時只係想過下basic既直昇機癮:
1. 想嚮自己屋企飛就得 (個廳300尺左右)
2. 唔駛玩到打翻斗同反轉飛, 只係想定定地hovering同順順利利走下8字

不過我估呢D要求都唔易, 屋企細, 多雜物, 想飛就要 隻機細得黎要好定, 速度慢得黎又要好control, 唔會左片右片同係咁轉...

Budget呢...連埋我D朋友, 身邊都蕉ed 3隻老鴨lama (雖然我仲係好唔"份氣", 估緊個原因), 睇埋大家既posts, 我而家都明一分錢一分貨既道理喇, 初初玩都係要set個max., 而家我可以afford 4k左右啦.

唔知hirobo隻xrb會唔會suit到我既need呢?
佢好似齋機都要2k幾, 表現係唔係"明顯"比隻lamaV3好好多呢? 我唔想玩少少時間就"打柴"
全套大約幾錢(機, control, accessories...)?

以我既要求, 想隻Hirobo"好飛D"又駛唔駛改野呢? 相關價錢要多少?

另外, 我隻lama仔而家整就3幾百(不過唔知整番會唔會好快又死, 或者已經變到好難control...);
唔整就可以拎佢去堆填區, 伙計埋單: 多謝550玩兩個禮拜, 好令人頭痕耶

唔好意思, 又打左一大段野出黎麻煩大家添
作者: zifu    時間: 2006-5-28 23:39
人地買550,我店為何要買6xx,因為大陸廠都有reject貨,明嗎?
作者: 小步    時間: 2006-5-29 00:18
冇人知買去入貨一次,坐向到一架架試成日,
有鑊又要自己return[好彩就收唔好彩自己食],自己做埋qc , 有埋technical support....
好似唔使成本咁...

free lunch仲好,今時今日技術,真係用錢炒返黎的,多一百幾十都唔想比.....都係去鴨記買吧

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2