RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 我的mini-Z DRIFT [打印本頁]

作者: hamilton521    時間: 2006-7-3 21:46
標題: 我的mini-Z DRIFT
http://www.youtube.com/watch?v=a0UXDoJMwDM

http://www.youtube.com/watch?v=CNL0dFXfkX8

作者: 工藤新一    時間: 2006-7-3 21:51
wow!!!!!!!!great!!!!!!!!!!
作者: 高橋涼介    時間: 2006-7-3 22:15
WOO...好型
作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-4 00:11
你setting係點??
我依家一轉灣就甩晒~做唔到咁~
可以講解下嗎?
作者: david6680    時間: 2006-7-4 00:29
原帖由 ~YY*BilLY~ 於 2006-7-4 00:11 發表
可以講解下嗎?

mr01,mr02 or awd??
作者: hamilton521    時間: 2006-7-4 00:39
原帖由 david6680 於 2006-7-4 00:29 發表

mr01,mr02 or awd??

AWD
作者: hkopium    時間: 2006-7-4 00:54
正!!!

分享下你架車車既 Setting 啦?
作者: Colin    時間: 2006-7-4 00:55
原帖由 ~YY*BilLY~ 於 2006-7-4 00:11 發表
可以講解下嗎?

你試下頭同尾toe in 個度數大d 啦
作者: ELVINO    時間: 2006-7-4 11:43

作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-4 12:21
我01同02都好甩~

頭同尾TOE IN 個度數??姐係叫我買硬TOE用??
作者: Colin    時間: 2006-7-4 14:55
原帖由 ~YY*BilLY~ 於 2006-7-4 12:21 發表
我01同02都好甩~

頭同尾TOE IN 個度數??姐係叫我買硬TOE用??

師兄你係甩尾定drift 呀
作者: andrewlio    時間: 2006-7-4 15:21
great movie!
作者: hamilton521    時間: 2006-7-4 15:56
原帖由 andrewlio 於 2006-7-4 15:21 發表
great movie!

THANKS!
還有
http://www.youtube.com/watch?v=CNL0dFXfkX8
作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-5 01:09
原帖由 Colin 於 2006-7-4 14:55 發表

師兄你係甩尾定drift 呀

個車頭食死左囉~靜係個尾甩~咁叫咩野??
我想做到片咁樣~要點??
作者: david6680    時間: 2006-7-5 09:31
原帖由 ~YY*BilLY~ 於 2006-7-5 01:09 發表

個車頭食死左囉~靜係個尾甩~咁叫咩野??
我想做到片咁樣~要點??

甩尾
作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-5 21:17
咁點可以飄移
作者: Colin    時間: 2006-7-5 21:22
awd + dirft tie....我估
作者: WallaceNg    時間: 2006-7-5 21:33
我想問xmods only加drift tire得唔得?同用水喉得唔得?
作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-6 23:03
姐係01,02TOE唔得??
作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-6 23:03
SORRY€我係想問~
姐係01同02做唔到??
作者: Colin    時間: 2006-7-6 23:13
師兄們話2wd 既車係做唔到dirft只有4wd 既車先得(講緊搖控車呀)
原因我唔知=x=
作者: ~YY*BilLY~    時間: 2006-7-7 14:42
O.....明白晒~thx~
作者: 高橋涼介    時間: 2006-7-7 17:05
原帖由 Colin 於 2006-7-6 23:13 發表
師兄們話2wd 既車係做唔到dirft只有4wd 既車先得(講緊搖控車呀)
原因我唔知=x=

用真車原理去諗..就會明白...
姐係好似一架FR車...用600匹盡油去轉動對尾o太轉灣.....(唔掉頭就出奇)
作者: 椰禮    時間: 2006-7-7 17:22
原帖由 高橋涼介 於 2006-7-7 17:05 發表

用真車原理去諗..就會明白...
姐係好似一架FR車...用600匹盡油去轉動對尾o太轉灣.....(唔掉頭就出奇)

錯啦,人地d1先至用FR車d1 ga,又唔見咁多4wd係度d1

我自己發現過(只係細車,大車唔知一唔一樣原理)點解4wd可以drift,2wd唔得

先講2wd先,雖然後驅轉向幾好,不過一drift既時候,頭look(睇係反邊一邊軑)例如向左反軑,
車頭又邊既look會無形lock軑,之後反住軑白鴿轉,因為車頭除左後驅帶動速度之外,基本上
頭look冇動力存在,換句話講姐係行緊既時間話停就停;但4wd就岩岩相反,車頭車尾都有動
力推動部車,就算車尾唔識郁又夠滑既話(FF)都可以拖住黎行,另外佢車頭有動力,冇咁易無
形lock軑,so先可以做到drift既效果

上述個人意見,如有錯誤請指點一下
作者: 高橋涼介    時間: 2006-7-7 18:54
其實我想講...
如果對番比例....mini既大細....用我地馬達個轉速黎轉個後look
會等同用好大馬力去轉真車後look.....
點解(D1) d人用FR玩到..因為真車控制油門比MINI易好多...而且飄既時候好少會好大油
但係MINI個油門控制位比起真車差別好多...拉多少少都會等同突然多出幾百匹馬力..所以MINI02玩飄移就會勁易打百鴒轉.....但係你講車身輕..都好關事..因為太輕..所以緊易飄..但係就會變左一飄就轉.....
4WD玩到既完因..係因為佢輕所以易飄之餘...也因為頭LOOK同時有動力拉架車走..
所以就唔會打百鴒轉.......
應該係咁.......哈哈..變左研究飄移學
作者: tomy    時間: 2006-7-7 19:21
原帖由 hamilton521 於 2006-7-3 21:46 發表
http://www.youtube.com/watch?v=a0UXDoJMwDM

玩得唔錯wo師兄

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2