RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 玩具帆船入手 [打印本頁]

作者: snipertat    時間: 2009-10-7 16:11
標題: 玩具帆船入手
近日..見到d c兄玩帆船
中左小小毒..本身玩開無刷快艇...
但d電去得好快..所以想玩下架慢船..可以玩成日果d..

睇左好耐...一係玩日本仔果d..一係玩大陸果d..
但未諗得掂之際
搵到架平平地既玩具帆船~唔屎煩..
可以先感受下過唔過引先再升級

不過因為係玩具級..所以好細架~同埋好膠..
但新手黎講都已經叫夠係池邊玩下..
海邊玩都真係危危地...
等遲一排大風d就可以試玩lu~
Length 515mm
Width 120mm
Height 857mm
kws好似最平做緊$780...
我就xxx返到黎試玩~hehe~開心價

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

http://www.youtube.com/watch?v=7e5MJw1z90M
作者: fly175hk    時間: 2009-10-7 20:17
近日..見到d c兄玩帆船
中左小小毒..本身玩開無刷快艇...
但d電去得好快..所以想玩下架慢船..可以玩成日果d..

睇左好耐...一係玩日本仔果d..一係玩大陸果d..
但未諗得掂之際
搵到架平平地既玩具帆船~唔屎煩.. ...
snipertat 發表於 2009-10-7 16:11

幾靚仔喎. 落咗水未? 你喺邊個池放?
作者: snipertat    時間: 2009-10-7 23:45
好膠架~冇你地玩開果d咁靚..
支主杆都係全膠..
我未落水呀..因為想去池試下先..
但好似唔係好夠風玩咁..
作者: vodkawater    時間: 2009-10-8 00:02
如果日本果d大隻d要幾銀?
作者: noble    時間: 2009-10-8 00:09

其實哩啲船仔,攞嚟試探性質,係唔錯撰擇!
揾佢嚟學習,同攞經驗。睇吓啱唔啱興趣。
帆船嘅嘢,睇落好似,幾好睇幾好玩。
玩落就知有幾煩,分分鐘仲埋毒就…………!
作者: fly175hk    時間: 2009-10-8 00:42
如果日本果d大隻d要幾銀?
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:02

日本比較大隻有 Seawind, Fairwind . Seawind kit 上星期見到賣$16xx.
另外有隻好似係大陸製 ETNZ , complete 賣$1900.
作者: vodkawater    時間: 2009-10-8 00:49
日本比較大隻有 Seawind, Fairwind . Seawind kit 上星期見到賣$16xx.
另外有隻好似係大陸製 ETNZ , complete 賣$1900.
fly175hk 發表於 2009-10-8 00:42

請問係咪KWS見到架? seawind, fairwind 淨係船, 要自己有控同電就玩得?
作者: Thomasbb    時間: 2009-10-8 01:11
你班友仔.... 換船速度有冇咁快-.-
作者: kit1938    時間: 2009-10-8 12:41
請問係咪KWS見到架? seawind, fairwind 淨係船, 要自己有控同電就玩得?
vodkawater 發表於 2009-10-8 00:49

廣華街鴻X有好多Kyosh的帆船款!
作者: snipertat    時間: 2009-10-8 15:29
其實哩啲船仔,攞嚟試探性質,係唔錯撰擇!
揾佢嚟學習,同攞經驗。睇吓啱唔啱興趣。
帆船嘅嘢,睇落好似,幾好睇幾好玩。
玩落就知有幾煩, ...
noble 發表於 2009-10-8 00:09

係呀~我平平地玩黎學下先~有興趣的話會買架日本仔~
作者: snipertat    時間: 2009-10-8 15:32
fly175hk 發表於 2009-10-8 00:42

果架大陸製 ETNZ ...賣1900..仲話得一架...
我係掏寶睇...季風900...成set返到香港大約hk$1300
如果800mm果隻..只係$850 (全套齊即玩)
不過問過百通c兄..佢話lee d大陸船...都係唔耐玩...
日本仔好d..
作者: snipertat    時間: 2009-10-8 15:32
你班友仔.... 換船速度有冇咁快-.-
Thomasbb 發表於 2009-10-8 01:11

平平地玩下姐..hehe~
架無刷會繼續玩架~
作者: kit1938    時間: 2009-10-9 09:43
果架大陸製 ETNZ ...賣1900..仲話得一架...
我係掏寶睇...季風900...成set返到香港大約hk$1300
如果800mm果隻..只係$850 (全套齊即玩)
不過問過百通c兄..佢話lee d大陸船...都係唔耐玩...
日本仔好d..
snipertat 發表於 2009-10-8 15:32

I agree 因為我個friend 買咗隻季風,真係唔係好掂,個D電子嘢比佢激死,第一首先要換接收先,驚佢有得去冇得返,第二要換哂D帆繩,因為好痗容易拉斷.跟住就係拉帆個servor......真係攬攬埋埋仲貴過日本
仔嘢!
作者: fly175hk    時間: 2009-10-9 11:59
I agree 因為我個friend 買咗隻季風,真係唔係好掂,個D電子嘢比佢激死,第一首先要換接收先,驚佢有得去冇得返,第二要換哂D帆繩,因為好痗容易拉斷.跟住就係拉帆個servor......真係攬攬埋埋仲貴過日本
...
kit1938 發表於 2009-10-9 09:43

最穩陣同易砌都係日本船..
德國野就好似玩猜迷遊戲咁
作者: cedwwh    時間: 2009-10-10 10:58
Please don't buy the China one, it is just waste of time and money. The one I had, the deck with crack and the winch servo does not work well. I brought the yacht body back to the shop at Mong Kok and he promosied me to send me a new one. Obviously, he never call me back and follow up......so please watch out!
Agreed that Jap's yacht is reliable and easier to assemble. I had a small Yamaha long time ago and then I switched to Robbe Windstar. Currently, I go for Laser from US which is very simple and easy assemble. Let me know if need further information.
作者: snipertat    時間: 2009-10-12 00:23
今日落左水....
大埔池..細雨少風...
架野唔係好去..
有d c兄話感覺唔多正常..想拆開睇下入面係點
不過...因為要拆screw~所以無咁做...
佢地話...見到佢已經食住個風..但都唔係好去咁..
作者: fly175hk    時間: 2009-10-12 09:39
是否太細風? 如果遙控運作正常而帆亦可全開或收,有可能係ching 仍未掌握到航向與帆收/放角度的理論。有時間入來一齊研究吓
作者: snipertat    時間: 2009-10-12 10:44
是否太細風? 如果遙控運作正常而帆亦可全開或收,有可能係ching 仍未掌握到航向與帆收/放角度的理論。有時間入來一齊研究吓
fly175hk 發表於 2009-10-12 09:39

我自己覺得好細風同d風唔係好定...因為大埔個池仲有牆身...
不過場內有玩過帆船既c兄睇過..
話船就一齊正常....佢話個帆已經係滿帆..
但都唔多去..好慢..haha~

不過我自己覺得慢慢地都幾好玩~

我都想跟你地去玩..
但...隻野..我覺得未必頂到海水..
再感受下..遲d有機會買架日本仔先出海玩~
作者: V70    時間: 2009-10-12 13:50
Robbe - Windstar!
Woo, Tempting!
How do you comment on it?

And, cedwwh C-Hing, do you have photos of your Laser for sharing?
作者: fly175hk    時間: 2009-10-12 19:49
Please don't buy the China one, it is just waste of time and money. The one I had, the deck with crack and the winch servo does not work well. I brought the yacht body back to the shop at Mong Kok and ...
cedwwh 發表於 2009-10-10 10:58

How do you like your  Windstar? I found that sail winch set up not that good. Now I'm modifying it for using sail arm instead.
作者: snipertat    時間: 2009-10-13 01:21
今晚再去左大埔池試...
無浪...細風...
做到自己想要既效果..
滿意!
有朋友試玩完已經中左毒.會入手京商既seawind!
作者: fly175hk    時間: 2009-10-13 09:35
始終喺海放D風定D.. 我地有rescue service..隻船有事執得番...大埔入黎好近啫..
Seawind 又起價. 上星期有人見到賣 $18xx ..
作者: snipertat    時間: 2009-10-13 10:27
始終喺海放D風定D.. 我地有rescue service..隻船有事執得番...大埔入黎好近啫..
Seawind 又起價. 上星期有人見到賣 $18xx ..
fly175hk 發表於 2009-10-13 09:35

哈哈...咁好?
咁下次你地幾時放呀?
等我帶隻玩具仔出去沖下先~haha

係水池d風..真係無定向咁..
作者: vodkawater    時間: 2009-10-13 12:57
咁seawind係咪大隻過 kyosho?
今晚落去KWS睇下先.
作者: snipertat    時間: 2009-10-13 13:04
咁seawind係咪大隻過 kyosho?
今晚落去KWS睇下先.
vodkawater 發表於 2009-10-13 12:57

係呀~
kyosho隻SEAWIND 998mm X 1,850mm  
kyosho隻612  612mm X 1,135mm
作者: cedwwh    時間: 2009-10-13 13:31
19# V70

Hi, Fly175HK,

Here is the photo of Laser. This is the medium sail.

You can also see the US and AUS website below:
http://www.radiosail.com.au/index.php
http://www.sailrclaser.com/

作者: cedwwh    時間: 2009-10-13 13:38
20# fly175hk
Hi, Snipertat,

Windstar is great. Last for years and the fibre glass body is reliable even it hits the rocks. You can buy the large size and small sail for various weather. And yes, the winch servo is not a good design as the wire always come out the pulley when the spring lose its function after a while. I met guys who actually modified the winch to long lever and works well too.

Where do you normally sail your Windstar?
作者: snipertat    時間: 2009-10-13 14:18

Windstar is great. Last for years and the fibre glass body is reliable even it hits the rocks. You can buy the large size and small sail for various weather. And yes, ...
cedwwh 發表於 2009-10-13 13:38

我應該都唔會改這架yacht架啦..
因為佢係比較低級既質素..
遲d我都應該會升級買隻seawind...

我上星期先買..至今試過兩次水咋..
都係大埔果個水池仔..今個星期日睇下join唔join到其他c兄入西貢玩下先~
作者: noble    時間: 2009-10-13 19:03
我應該都唔會改這架yacht架啦..
因為佢係比較低級既質素..
遲d我都應該會升級買隻seawind...

我上星期先買..至今試過兩次水咋..
都係大埔果個水池仔..今個星期日睇下join唔join到其他c兄入西貢玩下先~
snipertat 發表於 2009-10-13 14:18

分分鐘,戰艦多過帆船!
作者: snipertat    時間: 2009-10-13 22:36
分分鐘,戰艦多過帆船!
noble 發表於 2009-10-13 19:03

我有朋友今日去紅星買左架seawind啦
趕工中...希望星期日可以帶到場比c兄過下目,有冇野要改良咁..
我就帶架玩具仔去試下~haha
作者: vodkawater    時間: 2009-10-13 23:41
我有朋友今日去紅星買左架seawind啦
趕工中...希望星期日可以帶到場比c兄過下目,有冇野要改良咁..
我就帶架玩具仔去試下~haha
snipertat 發表於 2009-10-13 22:36

本來開埋箱要612, 最後21:00 先決定要seawind 仲阻住人收工, hehe
希望星期日join到大家喇!
作者: noble    時間: 2009-10-13 23:50

30# snipertat

當日可能好難,放到帆船!
吹東風4~5級!
如果從未放過帆船啲話,咁就冒險咗啲。
sea wind 本身防水設計很差,一定要加工做防水。

http://www.seawindrc.com/default.asp?url=links
作者: Johnny28    時間: 2009-10-14 10:17

吹東風4~5級!

http://www.seawindrc.com/default ...
noble 發表於 2009-10-13 23:50

有Noble
no trouble
做防水
實做到
作者: vodkawater    時間: 2009-10-14 12:46

吹東風4~5級!

http://www.seawindrc.com/default ...
noble 發表於 2009-10-13 23:50

請問砌好成架船 定 未砌前 做防水?
船上蓋要加強防水? 對嗎?
作者: fly175hk    時間: 2009-10-14 17:46

Windstar is great. Last for years and the fibre glass body is reliable even it hits the rocks. You can buy the large size and small sail for various weather. And yes, ...
cedwwh 發表於 2009-10-13 13:38

Nice lazer! You seem to own a lot of boats.
I sailed the Windstar for the first time last Sat. Only after a few laps the sheets derailed from the winch   Now I'm modifying it for use with a high torque sail arm servo instead...
We sail at Tai Mei Tuk. We have skippers for Yamaha, Seawind,  fortune 612 and my Windstar. Normally we do fun race and would lay a 2 to 4 buoy course. Of course you can just freee cruising. Do come and join us if you can.
I should be testing my Windstar again this coming Sat.
作者: fly175hk    時間: 2009-10-14 17:55
請問砌好成架船 定 未砌前 做防水?
船上蓋要加強防水? 對嗎?
vodkawater 發表於 2009-10-14 12:46

Check this out on how to water proof the hatch of Seawind..
http://www.seawindrc.com/tips-mods/WATERPROOF%20%20HATCH[by%20andy%20rust].asp
http://www.seawindrc.com/tips-mo ... 0ON%20THE%20SEAWIND[1].doc

最好先造好防水, 否則你D servo, receiver 就好快打柴
作者: noble    時間: 2009-10-14 21:26
33# Johnny28

喺喥掛住打油詩!
叫板主禁止你發言……!!
作者: Johnny28    時間: 2009-10-14 23:43
33# Johnny28

喺喥掛住打油詩!
叫板主禁止你發言……!!
noble 發表於 2009-10-14 21:26

:L
作者: snipertat    時間: 2009-10-15 10:20
哈哈...真係多謝咁多位c兄既教路
作者: fly175hk    時間: 2009-10-15 11:39
哈哈...真係多謝咁多位c兄既教路
snipertat 發表於 2009-10-15 10:20

咁你隻船玩完後發覺有冇入水?
作者: vodkawater    時間: 2009-10-15 12:18
唔該哂c兄! 但我仲未動工, 加上星期日唔係HK, 請問下次活動係幾時呀?
作者: fly175hk    時間: 2009-10-15 12:28
唔該哂c兄! 但我仲未動工, 加上星期日唔係HK, 請問下次活動係幾時呀?
vodkawater 發表於 2009-10-15 12:18

我地喺大美督放. 下星期六(24Oct) 都會玩. 另外青山湾亦有班c hing 玩帆船.
視乎你方便..
係呢, 你買左sail servo 未? Futaba 定 Hitec?
作者: vodkawater    時間: 2009-10-15 18:29
請問大美督24Oct(星期六) 早上定下午呀?
砌好左同試水ok, 邊都玩都冇所謂.
我買seawind時執埋套hitec hs-765HB servo 同 Futaba attach 2ER控
因為我咩都唔識, 鴻聲話上星期有人執左套一樣, 我咪照跟羅.
作者: fly175hk    時間: 2009-10-16 00:57
請問大美督24Oct(星期六) 早上定下午呀?
砌好左同試水ok, 邊都玩都冇所謂.
我買seawind時執埋套hitec hs-765HB servo 同 Futaba attach 2ER控
因為我咩都唔識, 鴻聲話上星期有人執左套一樣, 我咪照跟羅.
vodkawater 發表於 2009-10-15 18:29

我地上下午都得. 不過通常等埋住得遠嗰D, 所以多數下午玩. 我地有rescue boat, 隻船如果失控亦執到. 亦有水喉洗船, 因為放船地点係大埔船會. 我已PM 电話比你, 有興趣就去之前打电話比我.
作者: snipertat    時間: 2009-10-16 10:21
咁你隻船玩完後發覺有冇入水?
fly175hk 發表於 2009-10-15 11:39

我果架因為拆唔到入面..
但佢有個放水位...
玩完都會有少少水可以流返出黎~
作者: V70    時間: 2009-10-16 15:57
SeaWind 出名係插水同入水!
真係要好小心做防水!
作者: snipertat    時間: 2009-10-16 22:56
SeaWind 出名係插水同入水!
真係要好小心做防水!
V70 發表於 2009-10-16 15:57

有冇人試過插到沉左呀?
作者: fly175hk    時間: 2009-10-16 23:58
有冇人試過插到沉左呀?
snipertat 發表於 2009-10-16 22:56

有浪重易插, 因為始終係flat water hull design.
除非入晒水, 否則好難會沉..
作者: V70    時間: 2009-10-19 10:05
插水係好事o黎!
真船o既設計都係咁!
為o左令船能夠在怒海上平穩地高速航行,唔使拋上拋落令船減速,讓部份海浪"洗船面"係好聰明o既設計!

至於入水就明顯係模型o既設計失敗!

SeaWind 插水係唔會沉,因為有keel! (龍骨?)
作者: vodkawater    時間: 2009-10-21 00:18

登錄/註冊後可看大圖

各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺絲去固定個細servo呢? thanks!
作者: fly175hk    時間: 2009-10-21 10:58
各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺 ...
vodkawater 發表於 2009-10-21 00:18

佢用嘅螺絲應該同你個大servo 嗰D一樣..
不過個servo 應該係有跟螺絲架喎 ...不如先試吓問鴻聲
good luck!
作者: snipertat    時間: 2009-10-22 10:47
各位Ching, 昨天終於有時間砌, 80% 完成, 要搞好 receiver 同船身防水., 同仲爭圖中要固定細servo, 屋企冇螺絲, 要去配, 想問 Ching 你地係用咩螺 ...
vodkawater 發表於 2009-10-21 00:18

再唔係咪用索帶頂住先囉~hehee~
我有好多索帶
作者: vodkawater    時間: 2009-10-22 12:36
佢用嘅螺絲應該同你個大servo 嗰D一樣..
不過個servo 應該係有跟螺絲架喎 ...不如先試吓問鴻聲
good luck!
fly175hk 發表於 2009-10-21 10:58

琴晚落左去買埋避震膠同螺絲, 店員話因為有D控係冇跟的,
見到CHING D短片成架船面都可以被水沖上, 真係要做足防水.
而家睇緊CHING參考防水的網頁,
作者: fly175hk    時間: 2009-10-22 14:09
琴晚落左去買埋避震膠同螺絲, 店員話因為有D控係冇跟的,
見到CHING D短片成架船面都可以被水沖上, 真係要做足防水.
而家睇緊CHING參考防水的網頁,
vodkawater 發表於 2009-10-22 12:36

唔係太大風浪都可以玩住先。 不過玩到咁上下就要返岸check 下至好。
作者: vodkawater    時間: 2009-10-22 20:12
唔係太大風浪都可以玩住先。 不過玩到咁上下就要返岸check 下至好。
fly175hk 發表於 2009-10-22 14:09

其實CHING 會否做到滴水不沾船倉呢?
作者: fly175hk    時間: 2009-10-22 23:32
其實CHING 會否做到滴水不沾船倉呢?
vodkawater 發表於 2009-10-22 20:12

我就做唔到咯...最少都有幾滴   總之濕唔到servo或receiver 我就願了...
做防水我見noble 或 V70 都好好...
作者: V70    時間: 2009-10-23 09:44
我仲將Servo 底封上玻璃膠,即使船身入水浸住Servo 底,都唔會有事!

作者: vodkawater    時間: 2009-10-23 12:33
我仲將Servo 底封上玻璃膠,即使船身入水浸住Servo 底,都唔會有事!

V70 發表於 2009-10-23 09:44

多謝教路!
作者: snipertat    時間: 2009-10-23 17:16
多謝教路!
vodkawater 發表於 2009-10-23 12:33

快d快d~等你試水~hehe~
作者: fly175hk    時間: 2009-10-24 22:17
今日3点竟然起東南風, 我地7隻帆船玩到5点半至收工
作者: vodkawater    時間: 2009-10-25 00:03
我今日五點去左大埔池試左水喇. 下次可以join CHING 你地.
作者: fly175hk    時間: 2009-10-25 10:51
我今日五點去左大埔池試左水喇. 下次可以join CHING 你地.
vodkawater 發表於 2009-10-25 00:03

試船滿意嗎?
下星期應該Lantau 隊有 4 隻seawind 來TMT. 另外有 Sea Queen, Yamaha etc.
我地會玩 fun race, 走3或4個浮泡. 各位帆友歡迎參加.
作者: vodkawater    時間: 2009-10-25 11:02
因為只有微風, 唔係幾去, 但效果滿意, 至於技術要慢慢跟各位ching學習, 希望join 到你地喇.
作者: fly175hk    時間: 2009-10-25 22:54
因為只有微風, 唔係幾去, 但效果滿意, 至於技術要慢慢跟各位ching學習, 希望join 到你地喇.
vodkawater 發表於 2009-10-25 11:02

我地已約定下星期六玩. 有時間過來交流吓..應該共有6隻 seawind 所做嘅防水都各有特色
作者: snipertat    時間: 2009-10-27 10:08
HOHO~我果架玩具因為個鉛唔夠力....成日反側無晒控制咁...
如果加返d鉛應該會解決到個問題..但架船會好慢..
所以放棄左..

尋晚買左架612 II ,個FEEL完全唔同晒...想佢點就點..哈哈~
作者: fly175hk    時間: 2009-10-27 13:10
架612 都幾好玩,不過防水難做過seawind. 我嗰隻就servo 打哂柴。
作者: snipertat    時間: 2009-10-27 13:47
架612 都幾好玩,不過防水難做過seawind. 我嗰隻就servo 打哂柴。
fly175hk 發表於 2009-10-27 13:10

佢原裝servo好似唔多夠力拉帆咁..我用手拉都大力過佢好多..
我諗如果海玩大風d.都可能唔夠力收..
我應該會換過隻好少少先

防水都唔係好難做丫..
本應我想係尾舵加個o-ring..不過一加厚左上面就唔夠位鎖住佢
所以我用防水膠布開個洞仔...先穿個尾舵上去..已經做到唔錯既防水了
入面既接收加個汽球同索帶...
而上面個兩個蓋..close之後就再用防水膠布貼晒四邊~應該好夠做了

令外船頭開左個洞..等佢放水易d...
遲d換埋全船既線先...佢果d好雞下...

尋晚去大埔即買即試..無定向細風...但速度唔會慢過seawind好多~hehe~
作者: fly175hk    時間: 2009-10-27 22:42
我後期換咗兩個 Hitec 645 servo 落去就大力得多了.
612 主要在兩個頂蓋入水. 用防水膠布貼實就ok. 不過要改到唔使用膠布貼就要花多点功夫了...
至於佢同 Seawind 比...試過你就知  
作者: noble    時間: 2009-10-27 23:45
67# snipertat

只要見過真正賽帆船。
你可能步樓上嗰位人兄後塵!
要買sea wind 解毒!
作者: snipertat    時間: 2009-10-28 00:46
67# snipertat

只要見過真正賽帆船。
你可能步樓上嗰位人兄後塵!
要買sea wind 解毒!
noble 發表於 2009-10-27 23:45

但我鐘意船仔~~
作者: vodkawater    時間: 2009-10-28 00:53
我地頭先入去左tuen mun 池試, 都有風, seawind 同 612 都好去.
我架seawind 尾部個蓋痴得唔好, 安左落去冇問題, 但每次玩完再開番, 就鬆左, 又要再貼過.
作者: fly175hk    時間: 2009-10-28 09:43
我地頭先入去左tuen mun 池試, 都有風, seawind 同 612 都好去.
我架seawind 尾部個蓋痴得唔好, 安左落去冇問題, 但每次玩完再開番, 就鬆左, 又要再貼過.
vodkawater 發表於 2009-10-28 00:53

個圓形尾蓋?? 應該係唔使痴個喎..  試吓查D grease 落個O ring 道然後至裝個蓋. 我就每次都係咁, 從來未彈過出黎..
作者: vodkawater    時間: 2009-10-28 12:52
個圓形尾蓋?? 應該係唔使痴個喎..  試吓查D grease 落個O ring 道然後至裝個蓋. 我就每次都係咁, 從來未彈過出黎..
fly175hk 發表於 2009-10-28 09:43

圓形尾蓋分開2件, 痴得唔好, 要再搞搞,  係喎. 用 grease試下先, 另外係咪有CHING 用 槍袋裝到架seawind? 係咪M16槍袋就ok 喇?
作者: fly175hk    時間: 2009-10-28 13:41
圓形尾蓋分開2件, 痴得唔好, 要再搞搞,  係喎. 用 grease試下先, 另外係咪有CHING 用 槍袋裝到架seawind? 係咪M16槍袋就ok 喇?
vodkawater 發表於 2009-10-28 12:52

I see.
Noble就用鎗袋一袋搞掂晒套 Seawind. Rig 和拆帆佢好快手.
作者: snipertat    時間: 2009-10-28 14:30
I see.
Noble就用鎗袋一袋搞掂晒套 Seawind. Rig 和拆帆佢好快手.
fly175hk 發表於 2009-10-28 13:41

我上次見佢裝都要成半個鐘喎~HEHEE~
作者: vodkawater    時間: 2009-10-28 14:38
雖然你隻612 拆得快, 快到唔洗安中桅杆d 帆扣 同唔做防水,
到最後又要搞左成粒鐘個servo, 先至可以落水....hehe
作者: snipertat    時間: 2009-10-28 14:50

我架612改鬼埋2.4G啦,換晒D帆繩
同埋用2隻9KG .做埋接收防水..可以試海啦~HEHE~

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: fly175hk    時間: 2009-10-28 20:22
我架612改鬼埋2.4G啦,換晒D帆繩
同埋用2隻9KG .做埋接收防水..可以試海啦~HEHE~

登錄/註冊後可看大圖

http://i80.photobucket.com/albums/j170/snipertat/002-17.jp ...
snipertat 發表於 2009-10-28 14:50

Good!! 不過我隻612 班crew 後來全部失晒踪...変咗鬼船
作者: kklo    時間: 2009-10-28 21:36
小弟初黎報到,請各師兄指教,星期六我都出隻612&seaqueen,興奮興奮......
作者: noble    時間: 2009-10-28 21:48
我上次見佢裝都要成半個鐘喎~HEHEE~
snipertat 發表於 2009-10-28 14:30

半個鐘,一般時間上下,要快十五分鐘之內都得!
實際上冇必要快,睇落去好簡單,裝得唔好就事大!
作者: noble    時間: 2009-10-28 21:52
小弟初黎報到,請各師兄指教,星期六我都出隻612&seaqueen,興奮興奮......
kklo 發表於 2009-10-28 21:36

咦!嗰名同啲船咁熟口熟面嘅???!
作者: fly175hk    時間: 2009-10-28 22:14
咦!嗰名同啲船咁熟口熟面嘅???!
noble 發表於 2009-10-28 21:52

係喎, 咁熟口面嘅...
Seaqueen & 612 ?? 一個人放兩隻船??
作者: kklo    時間: 2009-10-28 22:52

我集團名下有多個賽手,無問題嘅!
作者: snipertat    時間: 2009-10-28 23:35
半個鐘,一般時間上下,要快十五分鐘之內都得!
實際上冇必要快,睇落去好簡單,裝得唔好就事大!
noble 發表於 2009-10-28 21:48

咁又係...裝同拆都係樂趣黎既...
我架612返到黎..自己由頭拾過..都不知幾過引
作者: snipertat    時間: 2009-10-28 23:35
kklo 發表於 2009-10-28 21:36

有冇相相睇下你架船呀?
作者: noble    時間: 2009-10-28 23:43
有冇相相睇下你架船呀?
snipertat 發表於 2009-10-28 23:35

你去風帆映院,睇番場戲就見到!
唔嘥錢咖!
作者: snipertat    時間: 2009-10-28 23:51
唔嘥錢咖!
noble 發表於 2009-10-28 23:43

哦...hehe~
果場我睇左幾次架啦~
當中見到架612閃過~haha
作者: fly175hk    時間: 2009-10-28 23:54
唔嘥錢咖!
noble 發表於 2009-10-28 23:43

已經変晒啦. 做咗無數次手術...佢隻612 都改到認唔出係 612...
作者: snipertat    時間: 2009-10-29 00:00
已經変晒啦. 做咗無數次手術...佢隻612 都改到認唔出係 612...
fly175hk 發表於 2009-10-28 23:54

見到佢同你地d seawind既size都分別好大下~hehe~
作者: noble    時間: 2009-10-29 00:08

612係 SEA WIND 細佬!

作者: snipertat    時間: 2009-10-29 00:19
612係 SEA WIND 細佬!
noble 發表於 2009-10-29 00:08

寶馬花呀~~正呀~~
不過已經再搵唔返~
作者: vodkawater    時間: 2009-10-29 00:24
好正呀 612
作者: kklo    時間: 2009-10-29 11:15
我隻船又名濟公號,實冇你個隻咁正.
作者: snipertat    時間: 2009-10-29 15:52
我隻船又名濟公號,實冇你個隻咁正.
kklo 發表於 2009-10-29 11:15

hehee~
唔緊要啦~都係志在一齊玩下姐..

我果架今日做到最後工程啦~servo做埋防水...
唔拖電盒..改做用一粒 7.4v鋰電800mah(不過唔知個接收頂唔頂得順咁高電壓,有冇c兄試過?)

最後改埋個船花..原裝果個唔多靚仔~
作者: fly175hk    時間: 2009-10-29 16:15
hehee~
唔緊要啦~都係志在一齊玩下姐..

我果架今日做到最後工程啦~servo做埋防水...
唔拖電盒..改做用一粒 7.4v鋰電800mah(不過唔知個接收頂唔頂得順咁高電壓,有冇c兄試過?)

最後改埋個船花..原裝果個唔多 ...
snipertat 發表於 2009-10-29 15:52

嘩, 你架船都改咗唔少野... 連D帆線都好似係 Seawind 嗰D 好嘢
我就只係用過LiPo电 落隻电船度.
帆船因為D 電直入 Receiver, 加個BEC 減壓到6V可能穩陣D. 因大部份servo 都spec 4.8/6V
我就用緊簡單嘅 NiMi 5x1.2V 1600mah 电. 都够放5至6個鐘...
作者: noble    時間: 2009-10-29 18:34
寶馬花呀~~正呀~~
不過已經再搵唔返~
snipertat 發表於 2009-10-29 00:19

我隻船就失蹤多年,班人仲喺喥!

作者: vodkawater    時間: 2009-10-29 19:24
嘩...大家都有幾隻帆船,
noble Ching, 請問你係咪用槍袋裝到隻seawind呀? 有冇槍袋好介紹?
作者: noble    時間: 2009-10-29 20:20
嘩...大家都有幾隻帆船,
noble Ching, 請問你係咪用槍袋裝到隻seawind呀? 有冇槍袋好介紹?
vodkawater 發表於 2009-10-29 19:24

就係哩款!

登錄/註冊後可看大圖
[/ IMG]

登錄/註冊後可看大圖
[/ IMG]

登錄/註冊後可看大圖
[/ IMG]
作者: fly175hk    時間: 2009-10-29 20:58
noble 發表於 2009-10-29 18:34

哈哈...似打摔角咁
作者: snipertat    時間: 2009-10-29 22:53
noble 發表於 2009-10-29 18:34

問佢地過唔過黎我果架612度幫下手囉.

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2