RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 新手只玩過3動, 可否直上4動單槳, 還是要先玩雙槳? [打印本頁]

作者: kslee30    時間: 2009-10-3 16:53
標題: 新手只玩過3動, 可否直上4動單槳, 還是要先玩雙槳?
只玩過V-MAX SWIFT, 真的很好玩, 現在想玩4動, 請教熟手們, 直上4動單槳, 例如Walkera CB100, 會不會很易炸機, 還是要先玩4動雙槳呢, 例如Walkera LAMA2或九鷹SOLO?

THANKS.
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-3 17:29
V-MAX 真的只是玩具, 轉玩 4ch 的"9英"都要重新學過, 莫講話單槳機....
作者: ~CCXR~    時間: 2009-10-3 19:14
lama is good for beginners
作者: kslee30    時間: 2009-10-3 23:15
lama is good for beginners
~CCXR~ 發表於 2009-10-3 19:14

How about Lama2 Vs Nine Eagle SOLO? THANKS
作者: ~CCXR~    時間: 2009-10-3 23:25
i prefer nine eagle
作者: samchong    時間: 2009-10-4 00:24
Im a new hand too, I have a 4#3B it was hard~ 雙槳 movment is too slow~ But CB100, its easy to control, it will balance by itself. its very fun to play with~ so, I would say CB100 is a good choice~
作者: kslee30    時間: 2009-10-4 09:46
Im a new hand too, I have a 4#3B it was hard~ 雙槳 movment is too slow~ But CB100, its easy to control, it will balance by itself. its very fun to play with~ so, I would say CB100 is a good choice~
samchong 發表於 2009-10-4 00:24

不知4#3B是否沒有陀螺儀的呢???? (新手唔識野)
作者: kslee30    時間: 2009-10-4 09:48
i prefer nine eagle
~CCXR~ 發表於 2009-10-3 23:25

請問你隻nine eagle條平衡桿斷過未呀? 網上好多人話好易斷, 想了解下, thanks.
作者: 阿業阿業    時間: 2009-10-5 00:01
請問你隻nine eagle條平衡桿斷過未呀? 網上好多人話好易斷, 想了解下, thanks.
kslee30 發表於 2009-10-4 09:48

千其唔好買~我狂斷,就算玩熟左有時輕輕跌一跌都會斷架枝干~依家隻機身個架都斷埋,站時唔整住~
俾多$200買lama 2啦~好似平衡干無禁易斷~cb100就唔好買住喇~平平地玩住lama 2先~真係好鐘意玩先換cb100 or其他單槳機好d~如果你買機可以pm我~我識人賣一定平過kws~
開頭唔知咩價位~隻9鷹買左$650...貴左好多~
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-5 00:47
kslee30 發表於 2009-10-4 09:48

係....易斷到冇朋友....
作者: kslee30    時間: 2009-10-5 08:58

有網民提供了九鷹平衡桿易斷的解決方法, 即管轉載如下, 唔知得唔得 :

方法是用鋼絲,把兩邊的銅錘取下來,用鋼絲穿兩邊,把平衡桿轉動軸扯下來,按到鋼絲上去。調節平衡,用透明膠帶固定
(1)原來配的垃圾平衡桿和用家自己做的平衡桿

登錄/註冊後可看大圖

(2) 平衡桿上的銅錘

登錄/註冊後可看大圖

(3) 裝到用家的飛機上,摔不壞的平衡桿

登錄/註冊後可看大圖

唔知有冇人願意做實驗品。
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-5 13:21

I WILL
咁果支完裝平衡桿係幾mm??
作者: kslee30    時間: 2009-10-5 15:10
I WILL
咁果支完裝平衡桿係幾mm??
有勇冇謀 發表於 2009-10-5 13:21

未買呢部機, 唔知喎, 用卡呎卡一卡原裝果支應該可以知道的吧?
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-5 23:05
0.86mm, 不過仲未拆到粒銅錘
作者: 阿業阿業    時間: 2009-10-5 23:38
枝桿有無得賣....我斷左6,7枝仲留係度....
作者: kslee30    時間: 2009-10-6 09:17
枝桿有無得賣....我斷左6,7枝仲留係度....
阿業阿業 發表於 2009-10-5 23:38

淘寶有SOLO專用金屬桿賣, 但要RMB100, 太貴。
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-6 11:56
0.85MM 鋼支可以在那裡買?
作者: 阿業阿業    時間: 2009-10-6 12:41
淘寶有SOLO專用金屬桿賣, 但要RMB100, 太貴。
kslee30 發表於 2009-10-6 09:17

淘寶我搵唔到....姐係幾錢??
作者: kslee30    時間: 2009-10-6 13:12
淘寶我搵唔到....姐係幾錢??
阿業阿業 發表於 2009-10-6 12:41

請到 :
http://item.taobao.com/auction/i ... htm?cm_cat=50028773

售人民幣 106元。

自己做到的話就平很多。
作者: Prined    時間: 2009-10-6 16:10
成架機連控都係$4XX, 剩係支桿都$106 ?
作者: tf-4    時間: 2009-10-6 16:47
九鷹SOLO隻2.4G遙控太樣衰,所以我買咗藍箭小共翼直昇機,因為佢有FM72MHz版本,可以用到我隻FUTABA舊版FF7遙控。另外,由于我玩直昇機都係新手,基本上每玩必炸,買咗大概半個月,炸咗起碼兩百次,部機仔都冇爛件,係塑料平衡幹有少少歪,A、B槳邊緣都有失事痕蹟,尾部塑料通有少少歪,其它地方冇問題,唔影響飛行。不過呢種細四通直昇機太輕,機身太靈,打呔唔可以太大,而且經常要打反呔就番平衡,初初玩好唔習慣,練習多D就會覺得好過癮。

作者: kslee30    時間: 2009-10-6 18:37
九鷹SOLO隻2.4G遙控太樣衰,所以我買咗藍箭小共翼直昇機,因為佢有FM72MHz版本,可以用到我隻FUTABA舊版FF7遙控。另外,由于我玩直昇機都係新手,基本上每玩必炸,買咗大概半個月,炸咗起碼兩百次 ...
tf-4 發表於 2009-10-6 16:47

請問可否講清楚呢隻機既牌子及型號, 我想睇下仲有冇得賣, 同賣多少錢, thanks.
作者: 阿業阿業    時間: 2009-10-6 18:44
請到 :
http://item.taobao.com/auction/i ... htm?cm_cat=50028773

售人民幣 106元。

自己做到的話就平很多。
kslee30 發表於 2009-10-6 13:12

請問佢呢枝係咪自制??佢無寫~$106都唔貴,我都斷左7枝~都$3XX
作者: tf-4    時間: 2009-10-6 20:45
請問可否講清楚呢隻機既牌子及型號, 我想睇下仲有冇得賣, 同賣多少錢, thanks.
kslee30 發表於 2009-10-6 18:37

係大陸淘寶網有得賣http://item.taobao.com/auction/i ... c5cceccdc86a009.htm,産地係江蘇南京,除咗72M,應該仲有35M和40M,反正可以通用FUTABA和JR遙控器。
作者: kslee30    時間: 2009-10-6 23:05
請問佢呢枝係咪自制??佢無寫~$106都唔貴,我都斷左7枝~都$3XX
阿業阿業 發表於 2009-10-6 18:44

是否自製, 這個賣家沒寫, 我也不知道。
我想, 我會嘗試自製, 應該2、30元可以搞掂???
作者: kslee30    時間: 2009-10-6 23:08
係大陸淘寶網有得賣http://item.taobao.com/auction/i ... c5cceccdc86a009.htm,産地係江蘇南京,除咗72M,應該仲有35M和40M,反正可以通用FUTABA和JR遙控器。
tf-4 發表於 2009-10-6 20:45

即是控制器要另購? thanks
作者: kslee30    時間: 2009-10-6 23:10
成架機連控都係$4XX, 剩係支桿都$106 ?
Prined 發表於 2009-10-6 16:10

是的, 這麼貴, 所以我建議先嘗試自製。
作者: 阿業阿業    時間: 2009-10-6 23:37
是的, 這麼貴, 所以我建議先嘗試自製。
kslee30 發表於 2009-10-6 23:10

唔洗自制同買$106果知喇~今日去買kws parts時~果間野無曬solo平衡干,跟住叫我買lama 2果枝金屬~重少少但係可以話唔會斷~頂佢,賣曬先同我講可以用lama 2果枝.....等我係佢度買過幾枝solo干~
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-10-7 00:01
搞掂..
材料
1.   0.8mm 鐵支  $30 可cut16條
2.   熱縮膠小約
3.   斷桿廢料
4.   aa膠

過程
買鐵支仔...同支炭纖細小小啦...0.05mm
登錄/註冊後可看大圖