RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 請教痴膠板問題 [打印本頁]

作者: kennily    時間: 2009-9-25 15:11
標題: 請教痴膠板問題
1)請問膠板用咩痴最好?
我用了很多不同牌子aa膠都唔好 501,502..通常2~3日就成支乾晒
又試過模型店果d膠水完全痴唔到(橙色蓋果隻)
有冇師兄介紹,最好有埋相,因為太多選擇了
2)鋁同膠板用咩痴? 我試過用混合膠,表面好似好實,但一撞就成塊甩? 點攪好?
thanks
作者: 冰‧心龍    時間: 2009-9-25 15:22
如果你就咁痴唔實既話用L型膠條痴上去!應該都ok..有隻叫快乾膠!紅白色包裝幾好用
作者: dm9261    時間: 2009-9-25 16:05
咩膠黎架?
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-9-25 16:30

我都有支, 橙白色包裝的膠水, 係新填地街膠片鋪買, 亞架力膠片專用...
不過如果係食力位, 都係用鋁片/角 or 碼仔 上鑼絲會好好多...
作者: kennily    時間: 2009-9-25 18:48
如果你就咁痴唔實既話用L型膠條痴上去!應該都ok..有隻叫快乾膠!紅白色包裝幾好用
冰‧心龍 發表於 2009-9-25 03:22 PM

快乾膠那麼買?
thx
作者: kennily    時間: 2009-9-25 18:48
咩膠黎架?
dm9261 發表於 2009-9-25 04:05 PM

手辦膠
作者: redbullbull    時間: 2009-9-25 18:58
我都有支, 橙白色包裝的膠水, 係新填地街膠片鋪買, 亞架力膠片專用...
不過如果係食力位, 都係用鋁片/角 or 碼仔 上鑼絲會好好多...
有勇冇謀 發表於 2009-9-25 16:30

亞架力膠係用哥羅方先痴到
作者: kennily    時間: 2009-9-25 19:10
有勇冇謀 發表於 2009-9-25 04:30 PM

我用果d唔係亞架力膠片. 用亞架力膠片果part我用哥來方痴,不過可以得2mm照甩...唉
我整緊個車殼如果上鑼絲會外露唔靚仔....仲未諗到點做. 巴士殼同車架是點樣裝的?
車低上鑼絲? 車殼入面味要痴鋁角才可上鑼絲? 咁的話又=唔受力...真係唔知點做
作者: redbullbull    時間: 2009-9-25 19:39
我用果d唔係亞架力膠片. 用亞架力膠片果part我用哥來方痴,不過可以得2mm照甩...唉
我整緊個車殼如果上鑼絲會外露唔靚仔....仲未諗到點做. 巴士殼同車架是點樣裝的?
車低上鑼絲? 車殼入面味要痴鋁角才可上鑼絲? ...
kennily 發表於 2009-9-25 19:10

想受力又唔怕撞就用黃膠
作者: smallpig668    時間: 2009-9-25 19:54
試下用鋼膠,未乾前點差都得,咩位都做到。
作者: dm9261    時間: 2009-9-25 20:12
小弟消防車大部份都係手辦膠整既  用孖星綠色蓋膠水  

重點係要接合點既兩面都要上膠水
作者: SF-scat    時間: 2009-9-25 20:19
我都係孖星膠水..不過係白色蓋..但我會加方棒or角棒增加接觸點...
作者: superchucu    時間: 2009-9-25 20:30
我都係孖星膠水..不過係白色蓋..但我會加方棒or角棒增加接觸點...
SF-scat 發表於 2009-9-25 20:19

x2 亞加力膠都痴到
作者: kennily    時間: 2009-9-26 08:39
多謝咁多位師兄幫助, 另外仲有一個問題係亞加力膠同手辦膠痴埋一齊用你們果d膠水ok嗎?
thx
作者: dm9261    時間: 2009-9-26 08:52
亞加力膠駁手辦膠我用左aa膠  用左一排甩左

轉用熱熔膠 行左成年都未甩  但比我有種唔太硬淨既感覺

聽聞aa膠就會令亞加力膠變到更加脆
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-9-26 11:02
小弟就用喱隻亞架力專用膠...好實唔錯....
[attach]304573[/attach]
作者: dm9261    時間: 2009-9-26 11:35
五金鋪有售??  叫做咩名?
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-9-26 12:13
17# dm9261

係新填地街膠片鋪買, 亞架力膠片專用...
作者: f-16    時間: 2009-9-26 15:27
用哥羅芳啦............
作者: AILSAVolvo    時間: 2009-9-26 20:33
用哥羅芳啦............
f-16 發表於 2009-9-26 15:27

會唔會好難買啊?通常用哥羅方整暈人
其實係唔係用多D就痴緊D?我有個fd用少少就鬆~

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2