RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 忍吳到手買有DF03 [打印本頁]

作者: RCman    時間: 2006-6-13 11:14
標題: 忍吳到手買有DF03
想買好耐,忍到依傢至買
設計上比DF02好好多
用左三個鐘砌好車架
一一個鐘完成個車殼

作者: AMAT    時間: 2006-6-13 11:18
咁多車車玩!~真開心!~

DF03我都好想買O架嚟玩呢~
作者: WTO    時間: 2006-6-13 11:19
快..靚..正
駛唔駛忍呀RCman兄.
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 11:20
我好想買一架係工廠果到片......哈~!
作者: WTO    時間: 2006-6-13 11:23
原帖由 AMAT 於 2006-6-13 11:20 發表
我好想買一架係工廠果到片......哈~!

唔好想喇,買啦...買啦.
作者: RCman    時間: 2006-6-13 11:24
要忍傢.........就係要忍手吳好改
全原裝車
羅黎粗玩果種,
但原來佢要求都好高
個GT-7幾乎吳夠位入
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 11:25
原帖由 WTO 於 2006-6-13 11:23 發表

唔好想喇,買啦...買啦.

都冇錢!買條毛咩!?哈!
作者: WTO    時間: 2006-6-13 11:26
原帖由 RCman 於 2006-6-13 11:24 發表
全原裝車
羅黎粗玩果種,
但原來佢要求都好高
個GT-7幾乎吳夠位入

睇你忍得幾耐
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 11:26
原帖由 RCman 於 2006-6-13 11:24 發表
全原裝車
羅黎粗玩果種,
但原來佢要求都好高
個GT-7幾乎吳夠位入

點可以唔換呀!?點都要全車鈦SCREW~!再加TRF油壓!哈哈!
作者: RCman    時間: 2006-6-13 11:36
原帖由 AMAT 於 2006-6-13 11:26 發表

點可以唔換呀!?點都要全車鈦SCREW~!再加TRF油壓!哈哈!

就係睇左今期RC Sports所以引起羅
前往喻的DF03好死正
佢會出套校牙TRF 比佢,
個樣同Touring的TRF一樣,不過長身版。
重會出Spur Gear限滑添............呢次死啦
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 11:37
原帖由 RCman 於 2006-6-13 11:36 發表

就係睇左今期RC Sports所以引起羅
前往喻的DF03好死正
佢會出套校牙TRF 比佢,
個樣同Touring的TRF一樣,不過長身版。
重會出Spur Gear限滑添............呢次死啦

點可以唔買嚟改嚟!?哈哈!

我買DF03的話我都一定會改!
作者: calvinpun2000    時間: 2006-6-13 12:18
忍吾到好耐!!就會再send相上來!!!哥時就會全改!!!
作者: asaka    時間: 2006-6-13 16:19
can we see the inside out?
作者: hkopium    時間: 2006-6-13 16:25
原帖由 AMAT 於 2006-6-13 11:37 發表

點可以唔買嚟改嚟!?哈哈!

我買DF03的話我都一定會改!

100% agree!!!

點會忍到手唔改呀. 講笑咩.
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 16:39
基本上呢O架車我都係必買O架喇......仲係必改添~!哈!
問題只係幾時唧.........

不過其實我最想買BX.......冇錢....哈!
作者: hkopium    時間: 2006-6-13 16:45
原帖由 AMAT 於 2006-6-13 16:39 發表
基本上呢O架車我都係必買O架喇......仲係必改添~!哈!
問題只係幾時唧.........

不過其實我最想買BX.......冇錢....哈!

不如買... HELL FIRE!!!
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 16:46
原帖由 hkopium 於 2006-6-13 16:45 發表

我唔鍾意.

我只會買BX或DF03.
作者: mikewu    時間: 2006-6-13 16:58
原帖由 hkopium 於 2006-6-13 16:45 發表

AMAT doesn't like HPI ga!  Never seen him play/mention/touch GP cars neither....
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 17:19
原帖由 mikewu 於 2006-6-13 16:58 發表

AMAT doesn't like HPI ga!  Never seen him play/mention/touch GP cars neither....

我有玩過HPI車.....哈!曾幾何時我有部全改版PRO3 O架!哈哈!

油車我又係唔玩O既~!呵呵!
作者: hkopium    時間: 2006-6-13 17:22
I see I see... 咁呢架啦...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

作者: AMAT    時間: 2006-6-13 17:24
原帖由 hkopium 於 2006-6-13 17:22 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢O架好肉酸,唔鍾意.
作者: 127937499    時間: 2006-6-13 18:51
原帖由 hkopium 於 2006-6-13 17:22 發表

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

x10......睇下就好la......冇錢
作者: iCoke    時間: 2006-6-13 21:35

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

呢部野勁貴 聽講好似要3千幾個大洋呀
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 21:37
原帖由 iCoke 於 2006-6-13 21:35 發表

呢部野勁貴 聽講好似要3千幾個大洋呀

呢部O野又貴又醜......但聽聞話幾好走O既.......出咗無耐.....都未見有人世界賽用....哈!
作者: iCoke    時間: 2006-6-13 21:39
快又斷估都好快呀 成部f1改咁=.= 不過個樣就................................................................
作者: binary    時間: 2006-6-13 21:48
Super low CG !!  
作者: AMAT    時間: 2006-6-13 21:51
原帖由 binary 於 2006-6-13 21:48 發表
Super low CG !!  

唔係T TECH RACING又點會係網站到話到O架幾咁走在科技之端啦~!哈!

不過T TECH RACING真係一年都出唔到一O架車呢......
作者: iCoke    時間: 2006-6-13 21:55
有$買呢部車 都死 d pars 下下都要訂=.="
作者: Patrick6    時間: 2006-6-13 21:55
原帖由 iCoke 於 2006-6-13 21:39 發表
快又斷估都好快呀 成部f1改咁=.= 不過個樣就................................................................

個樣好似一條"達"沙魚.
作者: binary    時間: 2006-6-13 22:00
個樣確實幾............................................衰  
作者: garyracing    時間: 2006-6-13 22:03
標題: 回復 #1 RCman 的帖子
請問你部DF03 買了幾多錢 ?
我早幾日在KWS見最平都要$730 , 另外想問 , 你係唔係另外買多一set 白色車輪胎 ?
因為原裝應該是黑色的.
作者: RCman    時間: 2006-6-14 09:03
過左一晚就變成甘樣

作者: RCman    時間: 2006-6-14 09:06
同場加影DF02
可以係好多方面都有大大的改進
個比喻就好似...............TT01(DF02) VS TA05(DF03)
作者: RCman    時間: 2006-6-14 09:12
原帖由 garyracing 於 2006-6-13 22:03 發表
請問你部DF03 買了幾多錢 ?
我早幾日在KWS見最平都要$730 , 另外想問 , 你係唔係另外買多一set 白色車輪胎 ?
因為原裝應該是黑色的.

係,$730@KWS
原裝係黑link,我吳link,散買有套白色的。
作者: jpmontoya2    時間: 2006-6-14 14:17
Umm......so can u give me ur DF02 since its so bad?
hehehe
作者: minimini    時間: 2006-6-14 22:50
原帖由 RCman 於 2006-6-14 09:12 發表

係,$730@KWS
原裝係黑link,我吳link,散買有套白色的。

which shop ??
作者: AMAT    時間: 2006-6-14 22:52
如果支中軸換埋做藍色輕量中軸,咁就更理想~!呵!
作者: minimini    時間: 2006-6-14 23:11
which Esc you plan to use ??
作者: jpmontoya2    時間: 2006-6-14 23:22
原帖由 minimini 於 2006-6-14 23:11 發表
which Esc you plan to use ??

i think he is using MC800 on his buggy
作者: minimini    時間: 2006-6-14 23:28
原帖由 jpmontoya2 於 2006-6-14 23:22 發表

i think he is using MC800 on his buggy

oh......really ??......MC800 is a good Esc ar.......BTW, is your MC800 OK ??.......
作者: jpmontoya2    時間: 2006-6-14 23:30
原帖由 minimini 於 2006-6-14 23:28 發表

oh......really ??......MC800 is a good Esc ar.......BTW, is your MC800 OK ??.......

Yeah.......:-)
作者: minimini    時間: 2006-6-14 23:38
I heard from someone that the rear diff is not strong enough wor.......not sure whether it is true or not.......
作者: minimini    時間: 2006-6-15 00:46
原帖由 RCman 於 2006-6-14 09:03 發表
過左一晚就變成甘樣

how much you spent for this level of upgrade ??...........your car changed to Lunsford turnbackles .......cannot join the Tamiya Cup wor.......
作者: ALEXANDER    時間: 2006-6-15 02:04
我都想買一架粗玩
作者: RCman    時間: 2006-6-15 09:17
原帖由 minimini 於 2006-6-15 00:46 發表

how much you spent for this level of upgrade ??...........your car changed to Lunsford turnbackles .......cannot join the Tamiya Cup wor.......

我turnbackles吳係Lunchord甘富貴,只係3-Racing,三對都只係$115
全車upgrade左:
籃色鋁螺絲4包$110
Ti螺絲square的一包$33
3-Racing turnbackles 三對$115
Tamiya damper set for DF02(自行落spacer改合DF03長度用)$280
前後白色rims 二對$50
Total: $588
作者: leohouse    時間: 2006-6-15 12:19
標題: Dark Impact Gear Ratio
I  buy DF-03 in KWS (創 升) $730
作者: leohouse    時間: 2006-6-15 12:21
Gear Ratio for Dark Impact
作者: RCman    時間: 2006-6-15 15:41
原帖由 leohouse 於 2006-6-15 12:19 發表
I  buy DF-03 in KWS (創 升) $730

Leohouse 兄你都買左呀
我星期六試車啦,
會買多個齒試下個大餅
作者: 工藤新一    時間: 2006-6-16 13:57
又要出Center One-Way Set了!钱包准备好!GO!
作者: RCman    時間: 2006-6-20 12:17
試左車了,都幾好行。
不過當日個場合力腳多D

作者: stephenrc    時間: 2006-6-24 11:27
Hi Hi,,,

what turn of the motor use in the DF-03 ar?????
作者: RCman    時間: 2006-6-24 11:28
原帖由 stephenrc 於 2006-6-24 11:27 發表
Hi Hi,,,

what turn of the motor use in the DF-03 ar?????

Tamiya TZ 23T + org pinon+Spur
作者: 工藤新一    時間: 2006-6-24 13:43
Tamiya TZ 23T + org pinon+Spur

你用TZ,BZ什么时候推出?
Is the original pinon Aluminum?
作者: liallanhk    時間: 2006-6-24 19:20
Wu!幾正wo,post 多相呀! 吾該, 想問,Brother DF03 套轉向掂吾掂ah..
作者: RCman    時間: 2006-6-29 15:39
原帖由 liallanhk 於 2006-6-24 19:20 發表
Wu!幾正wo,post 多?相呀! 吾該, 想問?,Brother DF03 套轉向掂吾掂ah..

傳向都好好,
佢無DF02甘多虛位。
我好滿意DF03
作者: gary1986    時間: 2006-7-2 19:45
DF-03~~D配件難唔難買噶噶??
作者: 工藤新一    時間: 2006-7-3 12:20
原帖由 gary1986 於 2006-7-2 19:45 發表
DF-03~~D配件難唔難買噶噶??

Option parts有很多还没推出;
Spare parts应该不难吧..............
作者: calvinpun2000    時間: 2006-7-3 12:22
原帖由 RCman 於 2006-6-29 15:39 發表

傳向都好好,
佢無DF02甘。
我好滿意DF03

df-02好多虛位???
作者: RCman    時間: 2006-7-3 13:45
原帖由 calvinpun2000 於 2006-7-3 12:22 發表

df-02好多虛位???

你話TT01多吳多虛位呢
DF02就係TT01的Buggy牌
作者: combatfung    時間: 2006-7-30 19:50
原帖由 RCman 於 2006-6-14 09:03 發表
過左一晚就變成甘樣

i want to but the rear damper set , where are u buy it, how much and what brand?? THX:L:L:L
作者: minimini    時間: 2006-8-14 00:17
I bought the slipper in "Wang Kee" today........$155........
作者: eason    時間: 2006-8-14 00:41
如果走 buggy 場........油壓用幾多号油 ??......Thx !!
作者: minimini    時間: 2006-8-14 01:12
好似冇セ聽見 "老展" 有 DF03 五金 parts 出喎........
作者: barrypops    時間: 2006-8-14 14:37
有....不過在香港重未有得賣住....But in Japan Yahoo 就...........好似有得賣
作者: zoozoo    時間: 2006-8-15 12:36
DF03只能用条电?
作者: zoozoo    時間: 2006-8-15 12:47
TOP-FORCE 2005哩部车价钱系唔系同DF03差唔多?
作者: barrypops    時間: 2006-8-15 15:18
原帖由 zoozoo 於 2006-8-15 12:36 發表
DF03只能用条电?

可以分三三擺
作者: barrypops    時間: 2006-8-15 15:18
原帖由 zoozoo 於 2006-8-15 12:47 發表
TOP-FORCE 2005哩部车价钱系唔系同DF03差唔多?

Yup ! 差不遠
作者: zoozoo    時間: 2006-8-15 16:59
0甘边部结实D?我未玩过越野车,想稳部结实D  ge入门车哩学
作者: AMAT    時間: 2006-8-15 17:03
原帖由 barrypops 於 2006-8-15 15:18 發表

可以分三三擺

放中間三三擺!?
作者: RCman    時間: 2006-8-15 17:05
原帖由 AMAT 於 2006-8-15 17:03 發表

放中間三三擺!?

三三? K-Factory果份Kit就得
原裝連直條橫電都入吳到!
一定要用stick pack至得傢
作者: AMAT    時間: 2006-8-15 17:07
原帖由 RCman 於 2006-8-15 17:05 發表

三三? K-Factory果份Kit就得
原裝連直條橫電都入吳到!
一定要用stick pack至得傢

所以我就唔明點三三囉.....
作者: RCman    時間: 2006-8-15 17:14
原帖由 AMAT 於 2006-8-15 17:07 發表

所以我就唔明點三三囉.....

係啦
如果落到直條橫電我都好開心啦!
部DF03我現時只可以用舊有的GP3300
新四果D 3700/4300都係焊左橫電,用吳到落去DF03道
作者: AMAT    時間: 2006-8-15 17:15
原帖由 RCman 於 2006-8-15 17:14 發表

係啦
如果落到直條橫電我都好開心啦!
部DF03我現時只可以用舊有的GP3300
新四果D 3700/4300都係焊左橫電,用吳到落去DF03道

買!
作者: minimini    時間: 2006-8-15 23:06
知唔知 DF02 萬向能否用在 DF03 上 ??
作者: barrypops    時間: 2006-8-15 23:57
原帖由 barrypops 於 2006-8-14 14:37 發表
有....不過在香港重未有得賣住....But in Japan Yahoo 就...........好似有得賣

GPM auction in Japan Yahoo

http://page12.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/p62049026

http://page12.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/p62049032

作者: RCman    時間: 2006-8-16 08:31
原帖由 minimini 於 2006-8-15 23:06 發表
知唔知 DF02 萬向能否用在 DF03 上 ??

我睇過6月號的RC Sport入面前往喻部DF03內文寫係用左DF02萬向,
不過有無改裝過就吳知,後來我去過偉X問,佢地又話吳合用
作者: minimini    時間: 2006-8-16 12:57
原帖由 barrypops 於 2006-8-15 23:57 發表

GPM auction in Japan Yahoo

http://page12.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/p62049026

http://page12.auctions.yahoo.co.jp/jp/auction/p62049032

Thx barry.......

wa.......出品"咁精美"........買咗都 "唔捨得" 裝落部車度啦......

作者: minimini    時間: 2006-8-16 12:58
原帖由 RCman 於 2006-8-16 08:31 發表

我睇過6月號的RC Sport入面前往喻部DF03內文寫係用左DF02萬向,
不過有無改裝過就吳知,後來我去過偉X問,佢地又話吳合用

我尋日問過 "鍵x" 都話用唔到.....
作者: eason    時間: 2006-8-16 13:26
中軸 & 中軸杯可否轉用其他雙星 touring car 金屬品代替 ??
作者: RCman    時間: 2006-8-16 14:02
原帖由 eason 於 2006-8-16 13:26 發表
中軸 & 中軸杯可否轉用其他雙星 touring car 金屬品代替 ??

你講邊部?
DF-3零件出面有好多啦
作者: minimini    時間: 2006-8-16 22:35
原帖由 RCman 於 2006-8-16 14:02 發表

你講邊部?
DF-3零件出面有好多啦

好似暫時未見有 DF03 用嘅金屬 parts ( C 座, 轉向杯 & 中軸杯) 賣 wor.......

作者: RCman    時間: 2006-8-17 08:48
原帖由 minimini 於 2006-8-16 22:35 發表

好似暫時未見有 DF03 用?金屬 parts ( C 座, 轉向杯 & 中軸杯) 賣 wor.......

金屬未有,老展出左啦,不過我吳會買
我只買原廠,原廠出左三件hop-ups你同我都買左啦
包括限滑,金屬油壓及三支的headsink
作者: gary1986    時間: 2006-8-17 08:56
下午去LOOK LOOK
作者: 阿昌    時間: 2006-8-17 21:20
吾該借問一吓,DF-03條狗骨係幾多mm架?我想搵條68mm~70mm嘅狗骨,但係又吾知啱吾啱,Download 說明圖又無寫
作者: surfhk    時間: 2006-8-17 21:25
five star have the cup joint for DF-03:

http://cgi.ebay.com/FIVE-STARS-S ... QrdZ1QQcmdZViewItem
作者: minimini    時間: 2006-8-17 22:22
原帖由 阿昌 於 2006-8-17 21:20 發表
吾該借問一吓,DF-03條狗骨係幾多mm架?我想搵條68mm~70mm嘅狗骨,但係又吾知啱吾啱,Download 說明圖又無寫

我啱啱用 ruler 度過 DF03 條原裝狗骨.......係 70mm 長喎......
作者: minimini    時間: 2006-8-17 22:51
原帖由 surfhk 於 2006-8-17 21:25 發表
five star have the cup joint for DF-03:

http://cgi.ebay.com/FIVE-STARS-S ... QrdZ1QQcmdZViewItem

Thx !!

but the cup joint looks heavy wor........
作者: 阿昌    時間: 2006-8-18 23:33
吾該哂呀minimini,我今日出去KWS搵過,但係無哂貨,因為有人買來改mini-infreno,我都係!!最後去劏房買咗四條70mm,两條68mm嘅狗骨裝咗上車度對位,好似68mm啱啲.
作者: minimini    時間: 2006-8-18 23:41
原帖由 阿昌 於 2006-8-18 23:33 發表
吾該哂呀minimini,我今日出去KWS搵過,但係無哂貨,因為有人買來改mini-infreno,我都係!!最後去劏房買咗四條70mm,两條68mm嘅狗骨裝咗上車度對位,好似68mm啱啲.

唔駛客氣......

for mini inferno !?!?!?.........中間嗰兩條 ??

作者: 阿昌    時間: 2006-8-19 00:04
最近RC Man有篇文篇,標題"輕型装甲車 長臂變身"講述怎樣將架Mini Inferno 加上DF03的搖臂,令車潤與Inferno ST差不多,三言两語交代得清清楚楚,心諗吾係咁難啫,於是我咪照辦煮碗,買臂買盛返離整囉,點知原來又要鋸又要銼,重搵吾倒料添,但係望住部嘢開始成形,都幾過癮
作者: minimini    時間: 2006-8-19 00:13
原帖由 阿昌 於 2006-8-19 00:04 發表
最近RC Man有篇文篇,標題"輕型装甲車 長臂變身"講述怎樣將架Mini Inferno 加上DF03的搖臂,令車潤與Inferno ST差不多,三言两語交代得清清楚楚,心諗吾係咁難啫,於是我咪照辦煮碗,買臂買 ...

waaaaaaaaa.......好堅.........冇諗過可以咁整 tim........keep it up !!...........

我整緊部 DF03.......好頭痕 ........

作者: D友    時間: 2006-8-19 22:08
我想問問 DF03的電池槽 是不是只能用條電?不能用直排電啊?
作者: minimini    時間: 2006-8-19 23:21
原帖由 D友 於 2006-8-19 22:08 發表
我想問問 DF03的電池槽 是不是只能用條電?不能用直排電啊?

yes.........  can only use === ..........can't use I I I I I I .........
作者: zoozoo    時間: 2006-8-20 19:52
琴日买0佐部DF03,我问创升果个四眼哥哥23T摩打要用几大齿比,距话“6左右”。不过我谂返距个胎0甘大,又要跑沙地“6”ge齿比会唔会太细啊?仲有就系我发觉将横电凸出哩果两个铜管拆佐可以放得入排电,如果再焊上电线都有可能用得到。

作者: D友    時間: 2006-8-20 21:38
原帖由 zoozoo 於 2006-8-20 19:52 發表
琴日买0佐部DF03,我问创升果个四眼哥哥23T摩打要用几大齿比,距话“6左右”。不过我谂返距个胎0甘大,又要跑沙地“6”ge齿比会唔会太 ...

但是這樣換電又好麻煩。。。
作者: zoozoo    時間: 2006-8-21 11:10
原帖由 D友 於 2006-8-20 21:38 發表

但是這樣換電又好麻煩。。。

唔会麻烦,同条电一样0甘换。我已经改佐排电
作者: zoozoo    時間: 2006-8-21 22:00
楼主你玩23T果时系用几大齿比啊?我今日用26T摩打齿同原装细果个大饼齿(好似系9.1齿比)用“肉到毛”23T摩打跑,电变同摩打都很快过热T_T
作者: gary1986    時間: 2006-10-28 08:54
我turnbackles吳係Lunchord甘富貴,只係3-Racing,三對都只係$115
全車upgrade左:
籃色鋁螺絲4包$110
Ti螺絲square的一包$33
3-Racing turnbackles 三對$115
Tamiya damper set for DF02(自行落spacer改合DF03長度用)$280
前後白色rims 二對$50

各位哥哥幫下手翻譯一下中文啊.英文好差..我又要OP..

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2