RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: 想買油車玩 [打印本頁]

作者: chub    時間: 2009-5-1 11:55
標題: 想買油車玩
我有晒電子器材,想玩架油車玩要有殼同有部手拉就得,一千蚊唔知有咩撰擇!
作者: albertau2011    時間: 2009-5-1 12:09
new or 二手?
作者: chub    時間: 2009-5-1 12:47
兩樣都得
作者: 1312    時間: 2009-5-1 23:26
buy 06 la
作者: haley1200cc    時間: 2009-5-2 19:03
玩新車好過舊車,舊車好多事,引擎可能己到期,小心!小心!
作者: glen6831    時間: 2009-5-3 05:39
06 新車在 GWS 只需要 1980 仲有八折, 仲要入油馬上玩
作者: chub    時間: 2009-5-3 10:26
有冇唔係rtr要自己砌,千零蚊
作者: chub    時間: 2009-5-3 15:27
有冇計跟埋架?
作者: edmondhk    時間: 2009-5-3 15:53
有冇計跟埋架?
chub 發表於 2009-5-3 15:27

作者: COLT仔    時間: 2009-5-3 18:02
G4JS 冇跟計,FW06 一SET 過
價錢差不多,大家都知點選擇
作者: redbullbull    時間: 2009-5-3 19:51
當然係G4 LA
作者: l3en668    時間: 2009-5-3 20:39
一千蚊...買架生都唔夠啦....
我當你真係有埋火咀電,火咀電差.starter.starter 差.

你只係買殼 $100,油$190 4L , o太 $120 ..
都去左你一半啦.
作者: redbullbull    時間: 2009-5-3 21:23
一千蚊...買架生都唔夠啦....
我當你真係有埋火咀電,火咀電差.starter.starter 差.

你只係買殼 $100,油$190 4L , o太 $120 ..
都去左你一半啦.
l3en668 發表於 2009-5-3 20:39

你咪咁衰la
作者: haley1200cc    時間: 2009-5-3 22:12
玩二手嚟,去二手遙控玩具出售版 尋尋2.4一控一接收等一等有人放HK800車3RRR連引擎最多值HK1200比小小時間每曰去看一看包你找到。
作者: glen6831    時間: 2009-5-6 01:06
是呀!真車新牌仔也不會很快買法拉利啦!
二手啦!
作者: tong_ab    時間: 2009-5-6 01:19
o6 RTR la
作者: 101ROADBAR    時間: 2009-5-6 23:54
一千蚊? 買二手o拉!
作者: glen6831    時間: 2009-5-8 10:37
二手遙控玩具出售版 有一部 05T $650
抵玩試吓啦!如果我有錢也想買多一部在香港玩
作者: sport    時間: 2009-5-8 20:49
你咪咁衰la
redbullbull 發表於 2009-5-3 21:23

佢都係講事實
作者: kinman182004    時間: 2009-5-14 14:45
Below $1000, buy second hand la.
作者: edmondhk    時間: 2009-5-14 15:41
都係果句,冇錢唔好玩車
車就可以一千
但係玩落買油,消耗品,parts果到分分鐘仲多錢
作者: Ronald    時間: 2009-5-14 16:52
添多d啦...添多d有得唸
作者: glen6831    時間: 2009-5-16 16:20
都係果句,冇錢唔好玩車
車就可以一千
但係玩落買油,消耗品,parts果到分分鐘仲多錢
edmondhk 發表於 2009-5-14 15:41

師兄:我又不覺得玩落去的洗費是問題,正如你上班也一定要洗錢,玩咩都也要錢。有時去一次 K 用了數百之後 ON ON 地回家其實也是多餘。留在家中打機一樣可以不知不覺洗一筆,因為你會不停買 games。

一手和二手也會炒車,而且無論一手和二手也會有 total lost 的可能。如果是二手,在未能上手的新仔來說也不會太傷。因為他們起點低,而且如果 LOST 了,一手和二手咪一樣要買零件。到他日玩好了,不用卦 P 牌了再買一台合自已的才是化算。

其次,最重要的是要知足。買油其實一點也不貴,我玩電車發現,玩電車是陰陰地用光了你的錢而你自已不自覺的。因為電車就是少了氣味和聲音,加更多 decoration 的野上去。

我認為無錢有無錢的玩,有錢的也有有錢的玩法。莫非無錢有車牌也非買 BENZ 寶馬不可?不可以買 Civic 仔和二手前七咩?看人的需要吧!好像我,我真是沒錢的人,日後有機會見到面不要見到我馬上走便可以了。買了二手油車後,我一樣有滿足的感覺,那種感覺很難去說出來的。但是,我將一個月幾十幾十餘下來買的車。確實真的很開心。
作者: edmondhk    時間: 2009-5-16 20:16
師兄:我又不覺得玩落去的洗費是問題,正如你上班也一定要洗錢,玩咩都也要錢。有時去一次 K 用了數百之後 ON ON 地回家其實也是多餘。留在家中打機一樣可以不知不覺洗一筆,因為你會不停買 games。

一手和二 ...
glen6831 發表於 2009-5-16 16:20

我只係想講
如果樓主只係得1千蚊buget既,唔多唔小都反映佢用係玩rc既錢唔多
問題係電車玩電車是陰陰地用光了你的錢而用係加更多 decoration 的野上去
咁的確可以自己諗下買唔買
但係油車既消耗品只要你玩就一定洗錢
作者: tekin    時間: 2009-5-16 20:50
agree x 2
作者: chub    時間: 2009-5-17 18:30
多謝各位意見我最終用$900買左架二手05t
用1千蚊buget,係唔想花太多錢去玩,因我經已冇玩車有十年,
所以大部份同油車有關既配套都有,祇係冇油,
以前都係不自覺地花大量金錢去改車,現在知道自己需要點玩,
都係諗住過下手癮,唔會太認真去玩,我都唔係有錢人,祇係想用有限既錢金享受再多些既樂趣!
作者: MNP    時間: 2009-5-17 20:25
support
作者: carcar1822    時間: 2009-5-17 21:35
玩蛇仔二手有價保值!
作者: chub    時間: 2009-5-17 21:56
玩蛇仔二手有價保值!
carcar1822 發表於 2009-5-17 21:35

但係零件貴!
作者: haley1200cc    時間: 2009-5-17 23:33
最新款毒蛇的毒力,便可毒死奸商、毛限、G4、X威。
作者: edmondhk    時間: 2009-5-18 00:11
最新款毒蛇的毒力,便可毒死奸商、毛限、G4、X威。
haley1200cc 發表於 2009-5-17 23:33

有冇1:12既蛇???
作者: 黑豹    時間: 2009-5-18 06:44
多謝各位意見我最終用$900買左架二手05t
用1千蚊buget,係唔想花太多錢去玩,因我經已冇玩車有十年,
所以大部份同油車有關既配套都有,祇係冇油,
以前都係不自覺地花大量金錢去改車,現在知道自己需要點玩,
都係諗住 ...
chub 發表於 2009-5-17 18:30

support
作者: glen6831    時間: 2009-5-18 13:18
我只係想講
如果樓主只係得1千蚊buget既,唔多唔小都反映佢用係玩rc既錢唔多
問題係電車玩電車是陰陰地用光了你的錢而用係加更多 decoration 的野上去
咁的確可以自己諗下買唔買
但係油車既消耗品只要你玩就一定 ...
edmondhk 發表於 2009-5-16 20:16

說來也是!
其實玩咩野也好看自覺性,有人玩基本野也可以好 PRO。也有人只求什麼也要好便所有身家一鑊過。
經濟好的時候真係咩都不想,回想依家想玩也要就住就住真係有 D......

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2