RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

標題: TAMIYA FF01 & YOKOMO YR-F2 [打印本頁]

作者: chacha    時間: 2009-3-9 02:36
標題: TAMIYA FF01 & YOKOMO YR-F2
[localimg=800,600]4[/localimg]個人比較喜歡 FF 車,從雙星一出 FF  01 EG 6 就即刻買,真係正做得又好,不過可惜當年我班朋友冇人玩頭驅車,祇有我獨力迎戰同窮追(其實係自我安慰,頭驅始終同四驅有一段距離 )廢話講完,一星期前係工房有師兄出讓 FF01 唔使諗即買,頭波箱冇乜變形(雙星 FF 最大問題,多數都撞不似人形,試過連摩打尾盍盍都爛埋 ),全原裝都有85成新,我經過一星期打散同補一補佢(換左頭萬向節(新買)、波箱炭軸、部份鈦推桿、全車鋁鏍絲、摩打散熱等大部份都係以前剩落),終於見得下人,車殼雖然唔係我最喜愛既 EG 6 (係AE 101),反正愛黎收藏冇問題,另一架係早幾年係拍賣網買返黎,呢架 YR-F2 當年我都幾喜歡,不過厭佢貴所以冇買,係拍賣網價錢都合理,呢架都冇咩要執,祇係換左 D 鏍絲,唔知工房冇師兄玩過呢架車,性能同雙星有咩分別,操控好唔好
作者: chacha    時間: 2009-3-9 02:42
再黎 YOKOMO YR-F2 
作者: 楓仔    時間: 2009-3-9 02:44
FF01係一架好車!!!
作者: Sin    時間: 2009-3-9 02:54
我也有收藏FF-01和YR-F2

用相同麽打YR-F2速度比FF-01快
作者: chacha    時間: 2009-3-9 02:56
對,真係好玩,我當都有買另一架彩花雅確
作者: Sin    時間: 2009-3-9 03:08
標題: 回復 5# 的帖子
FF-01是很吸引,還有Levin, Corona EXIV, CIVIC body 未噴
零件還足夠砌多一部全新的出來.

My YR-F2是用Yokomo 披露 body
作者: chacha    時間: 2009-3-9 03:13
標題: 回復 4# 的帖子
EG 6 我愛你,復刻版街車幾時先有呀
作者: chacha    時間: 2009-3-9 03:16
標題: 回復 6# 的帖子
我祇有收藏一個全新 PIAA 花雅確
作者: Sin    時間: 2009-3-9 03:17
標題: 回復 7# 的帖子
我有全新 EG6 Castrol 花 body 及四個無限白色鈴,如有興趣PM我la

作者: tiger1    時間: 2009-3-9 08:02
Chacha: your yokomo looks realy nice.
作者: chacha    時間: 2009-3-9 08:12
標題: 回復 4# 的帖子
比師兄講到,我真係想拎部 YR-F2 去車場放
作者: Sin    時間: 2009-3-9 12:46
標題: 回復 11# 的帖子
Use Black pig or the Tamiya 27T touring, the 23T is too power for FWD car.
作者: move7648    時間: 2009-3-9 13:34
請問 :
波箱gear ratio FF01 vs FF02 相差幾多??
我見樓上c兄話FF用黑豬玩

我宜家有部M03改FF02
用BL 3000kv, 唔覺得快, 又唔好操控 (compare with M03)
[可能我set唔好架車]
作者: chowhungjai    時間: 2009-3-9 13:38
ff01 report duty!!

Here is my Golf V5 and civic shell
作者: Sin    時間: 2009-3-9 13:48
標題: 回復 13# 的帖子
As I know the gear ratio for the FF-01 is 7.21:1
作者: move7648    時間: 2009-3-9 16:57
標題: 回復 14# 的帖子
i love you hate you~~
作者: chacha    時間: 2009-3-9 23:35
標題: 回復 12# 的帖子
我玩 FF 01 FF 02 都係跑有刷 11T
作者: 有勇冇謀    時間: 2009-3-9 23:47
ff01 好車一架
[attach]233338[/attach]
作者: minimini    時間: 2009-3-10 02:00
原帖由 chacha 於 2009-3-9 02:42 發表
再黎 YOKOMO YR-F2 

wow........超正 !!........

如果係想儲 Yokomo touring cars......呢部一定走唔甩.........

歡迎光臨 RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區 (https://www.rc-evo.com/xbbs/) Powered by Discuz! X3.2