RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 周百通
打印 上一主題 下一主題
收起左側

國慶坦克檢閱 45#(新地點)

ShipKing 發表於 2008-9-25 03:06:08 | 只看該作者
TAM SIR 睇來多數燈膽打晒o查,
台灣個邊d friend 都有呢d 問題!
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-26 22:15:38 | 只看該作者
因帶隊司令北上参加國慶閱兵。
地點稍后通知。
frogprince 發表於 2008-9-27 17:06:16 | 只看該作者

周大元帥 你是唔是打算組團去天安門
唔該順路班幾隻T-72或者九十九番嚟
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-27 18:52:32 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-27 17:06 發表

周大元帥 你是唔是打算組團去天安門
唔該順路班幾隻T-72或者九十九番嚟
唔係我北上呀
T-72有1/16既即買。
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-27 19:02:04 | 只看該作者
最新消息:
經總參謀長及司令官商討地點后,如下
集隊:早上10:30KWS明苑等
軍操地點:京士柏道.....某花園

Barry28 發表於 2008-9-27 19:11:02 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-27 19:02 發表
最新消息:
經總參謀長及司令官商討地點后,如下
集隊:早上10:30KWS明苑等
軍操地點:京士柏道.....某花園

收到!!
不見不散!!
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-27 19:42:20 | 只看該作者
真快手
frogprince 發表於 2008-9-27 21:01:28 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-27 18:52 發表
唔係我北上呀
T-72有1/16既即買。

邊度? 幾錢?
ShipKing 發表於 2008-9-27 22:50:20 | 只看該作者
青蛙王子殿下, 你訓醒未,
幾錢? 記得準時到呀, 咪又玩半更呀.
環球有鋼鐵雪耳曼坦克, 好有質感.
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-27 23:54:42 | 只看該作者
原帖由 frogprince 於 2008-9-27 21:01 發表

邊度? 幾錢?
我話如果有.........哈~。
青蛙大哥,今次要比足面,人同車(坦克)齊到呀
MRX-2 發表於 2008-9-29 13:10:59 | 只看該作者
日報記者RAY準時到場!

請問今次火力強大嗎?(有幾多部)

想問下個檢閱幾時會解散?
patrick16 發表於 2008-9-29 15:42:38 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-27 23:54 發表
我話如果有.........哈~。
青蛙大哥,今次要比足面,人同車(坦克)齊到呀

會唔會搵到呢班人將批車賣曬比我地呢

海盜劫坦克 歐美軍艦包圍 開價1.5億贖款 俄艦出動施壓
(明報)9月29日 星期一 05:05
【明報專訊】東非    國家索馬里海盜日前擄劫一艘運送33輛坦克等軍火的烏克蘭    貨輪,要求對方繳付2000萬美元    贖款(逾1.5億港元),震驚國際。俄羅斯    已即時派出軍艦前往該區巡邏,美國    和歐盟    國家也遣派軍艦包圍索馬里中部海域,以防海盜卸下貨輪上的軍火或易手。

索馬里北部邦特蘭(Puntland)自治州總統顧問加博夫薩德說﹕「我們獲悉有3艘船艦在追捕海盜,其中兩艘極接近該艘遭挾持的貨輪。那些軍艦中,一艘是美國,另外兩艘是歐盟國家。」俄羅斯海軍司令日前也命令載有200名官兵的「無畏」號(Neustrashimy)護衛艦駛往索馬里海域,與其他國家一同進行反海盜行動。有村民稱,西方軍艦包圍着海盜,用擴音器警告海盜切勿企圖從貨輪上卸下任何東西。

出事貨輪載33俄式T-72坦克

烏克蘭貨輪「芬娜」(MV Faina)號,上周四在肯尼亞蒙巴薩(Mombasa)港附近被劫,目前約在索馬里中部哈拉爾代雷(Harardhere)和霍比奧(Hobyo)港之間。烏克蘭國防部稱,船上除了有17名烏裔船員、3名俄人和1名拉脫維亞人外,並運有烏克蘭售予肯尼亞政府的一批軍火,包括33輛俄式「T-72」坦克、火箭推動榴彈炮、地對空機槍和一批火藥等。烏克蘭外交部昨表示,「芬娜」號的船長在失去聯絡前,曾向海事部門求救,表示3艘載有持械男子的快艇正快速駛向他們。海盜一度要求3500萬美元(逾2.7億港元)贖款才肯歸還貨物和船員,更恐嚇不得發動任何軍事行動,否則後果自負。不過後來降低贖款額,要求2000萬美元。有消息說,貨輪現時有35人,其中21名船員被囚於一個極酷熱的房間裏,船長有心臟病    ,情况「不好」。船長透過衛星電話向美聯社說,一名俄籍船員因高血壓死亡。

一名俄籍船員高血壓亡

顧及船上人命和軍火,美國與俄國罕有合作,由美國第五艦隊「霍華德    」號航母驅逐艦監視「芬娜」號的動向,直待俄國配備導彈的「無畏」號駛至。美艦發言人克里斯滕森稱,他們周日見到「芬娜」號,但不知道船上狀况。美軍準備與貨輪船員接觸,惟未獲對方回應。美國海軍對船員和貨物的命運「深表關切」,不希望任何坦克或武器落入「不法分子手中」。

與此同時,烏克蘭、索馬里聯同英、美、俄為盡快化解危機,緊密交換情報。但軍火買主肯尼亞政府堅稱不會跟海盜或恐怖分子談判。

法新社/美聯社
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-29 19:22:19 | 只看該作者
原帖由 MRX-2 於 2008-9-29 13:10 發表
日報記者RAY準時到場!

請問今次火力強大嗎?(有幾多部)

想問下個檢閱幾時會解散?
本來有八.九部參加...........而家可能有六部
約在下午2:00解散。
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-29 19:33:32 | 只看該作者
原帖由 patrick16 於 2008-9-29 15:42 發表

會唔會搵到呢班人將批車賣曬比我地呢
送比你都冇位擺
哩排你突然唔見人,有d咩忙咁呢?
patrick16 發表於 2008-9-29 20:09:11 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-29 19:33 發表
送比你都冇位擺
哩排你突然唔見人,有d咩忙咁呢?

真係送比我既我可能日日都縮係入面訓架啦
呢排多左野做無咩時間上黎吹水
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-29 23:10:38 | 只看該作者
我度度摸吓就以經好滿足

登錄/註冊後可看大圖
kwcgary 發表於 2008-9-30 00:49:43 | 只看該作者

回復 56# 的帖子

上星期我都影左幾張

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖
 樓主| 周百通 發表於 2008-9-30 11:13:34 | 只看該作者

回復 57# 的帖子

哩d野喺香港好少機會見到摸到,真係人一世物一世。
想到歐洲去摸吓d二戰坦克同見識吓d1/4 遙控坦克。
patrick16 發表於 2008-9-30 13:42:30 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-9-30 11:13 發表
哩d野喺香港好少機會見到摸到,真係人一世物一世。
想到歐洲去摸吓d二戰坦克同見識吓d1/4 遙控坦克。

你自己唔係日日都摸住支轟天炮咩
kwcgary 發表於 2008-9-30 14:00:53 | 只看該作者

回復 58# 的帖子

仲有相

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

上呀。。。