RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3067|回復: 20
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[新手買車問題] 2.4G的mm同awd, 唔該哂 ^o^

cobracave 發表於 2008-9-8 14:35:44 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
大家好,

我係剛剛開始爬左幾個有關miniz新果o的2.4G的forum文章, 跟住去左轉kws收多o的料, 發覺都係有o的唔清楚, 有勞各位大哥指教下, 謝謝.

1. kws"極x"位哥仔都好有耐性去說明左MR02-RM,MM,LM有咩唔同及有咩可以共用, 同埋新車落地前有咩可以加, 價錢大約係千八蚊唔連控.
- 包括淨車2.4G(rm,mm), x-speed摩打, 啤呤, 摩打金屬架, 珠差, 呔, 彈弓, H板, 轉向杯, 叉電x4, 叉機等等.
以上物件除左淨車京商(rm,mm$6xx, lm$7xx), 其他是atomic的, 請問價算係正常嗎?
同埋果位哥仔話我聽, 叫我自己搵埋一枝2.4G的遙控器大約五百蚊上下就可以裝好去試車, 保守都要二千三蚊, 這個價錢算正常嗎?

2. 我行完kws同中間有賣bb槍果條巷o的rc car店, 全部都無2.4G車, 只有一間有AM車同kt-18連車果塊接收板.
這間店的哥仔就有另一種建議, 就係買佢全套的AM車同kt-18遙控連接收板. 之後換左AM車塊接收板做2.4G果塊.
不過咁樣買加埋要五百蚊全套AM車加九百八十蚊kt-18連車果塊接收板, 仲未加x-speed摩打, 啤呤, 摩打金屬架, 珠差, 呔, 彈弓, H板, 轉向杯, 叉電x4, 叉機等等.
如果加埋我想都過二千三蚊.  所以我問左佢淨遙控kt-18的價錢, 要六百蚊. 請問價算係正常嗎?

經過以上的資料, 有以下的問題:
1. 我問左kws同有賣bb槍果條巷o的rc car店, 都係除左kt-18之外, ex-10, ex-1ur影都唔見, 真是這樣難買的嗎?  定係我黑仔?
2. 我都有搵過awd果o的車, 不過又係無影.
3. 其實搵係咪我搵錯舖, 定係MR02同AWD 2.4G車同遙控真係可遇不可求的呢?

有無大哥可以指點下我, 或者有機會同我一齊去買呢?

勞煩哂.
LokSpec 發表於 2008-9-8 15:48:50 | 只看該作者
KT-18控的價錢, 要六百蚊?

我早一個多月前買$500都有找,
咁海鮮價,唔通冇再返貨?

2.2.4G AWD多人買,次次一返貨都會有人買
3.MR02唔係近乎全KWS車仔舖都有咩?
而且係2.4G車中最平

樓主| cobracave 發表於 2008-9-8 15:59:16 | 只看該作者
你覺得kt-18夠唔夠用?  同埋易唔易有死角失控?
因為我想學awd的2.4G.
你有無一次過買埋o的外加或者金屬parts?
個價錢算唔算正常?
謝謝.
LokSpec 發表於 2008-9-8 16:12:16 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-8 15:59 發表
你覺得kt-18夠唔夠用?  同埋易唔易有死角失控?
因為我想學awd的2.4G.
你有無一次過買埋o的外加或者金屬parts?
個價錢算唔算正常?
謝謝.

我本身都係新手
而且我玩Drift多,所以暫時都覺得夠用
加上KT-18是相當方便使用的,又輕

2.4G要注意的是後波,
我就等車停定後,才慢慢向後行

除了金屬摩打座一定要裝之外
我其他盡量用返原裝
Wayne~~ 發表於 2008-9-8 16:13:55 | 只看該作者
EX-1 + 2.4g module 有 d 鋪頭真係冇,不過我上兩星期買到,不過你要買實買到,分開兩件買我之前見有,你其實買得 2.4 G 買 EX1 差到係差 5-6 佰,kt-18 + 芒早都成仟,kt-18 $500-600,芒早 500-600,EX-1 + 2.4g module 大概 1500-1700,睇你去邊間買,kt-18 人地話學車 ok ,但你自己諗啦~kt-18 係基本 2.4G 控~EX-1 就多好多功能,唔知你要求邊樣~!
 樓主| cobracave 發表於 2008-9-8 17:04:09 | 只看該作者
請問如果我買mr02, 果o的淨車已經有2.4G module, 但係夾唔夾到ex-1ur呢?
另外我睇到其他post話awd係無2.4G的版本, 咁咪真係要買ex-1ur + module?
因為我想玩awd多o的, 而且我想一次過買同用熟一個控, 所以我偏向買ex-1ur或者ex-10.
請問你在哪間店買到的?
謝謝.

No.6 發表於 2008-9-8 17:37:30 | 只看該作者
AWD有2.4G~
我用緊KT-18玩2.4awd中,
我覺得kt18都ok好用ka, 當然有budget緊係買支好d長遠用都好ge
800mah 發表於 2008-9-8 19:10:33 | 只看該作者
KT 18 其實都好好用, 物超所值啦.
不過應該唔過五百蚊架 bor~
JKC710 發表於 2008-9-8 19:42:25 | 只看該作者
原帖由 800mah 於 2008-9-8 19:10 發表
KT 18 其實都好好用, 物超所值啦.
不過應該唔過五百蚊架 bor~

請問KT 18係咪即刻所講果支"雞控"呢??? 乜支雞控仲要加芒早先用到既咩???
仲哥仔 發表於 2008-9-8 20:12:06 | 只看該作者
原帖由 JKC710 於 2008-9-8 19:42 發表

請問KT 18係咪即刻所講果支"雞控"呢??? 乜支雞控仲要加芒早先用到既咩???

吾需要啦,直接用就得了。。不过最好换过个海绵肽,ko控噶都通用。好渣好多嫁
akwan11 發表於 2008-9-8 20:13:25 | 只看該作者
我支 kt-18 先買 4百幾蚊,
加埋 2.4 awd, 全車 bearing, 頸單, kyosho x speed motor, 殼,drift tire
用左 $2000
不過係一個月前o既事
 樓主| cobracave 發表於 2008-9-8 20:34:51 | 只看該作者
請問你在哪一間店買的?
Wayne~~ 發表於 2008-9-8 20:46:01 | 只看該作者
原帖由 Wayne~~ 於 2008-9-8 16:13 發表
EX-1 + 2.4g module 有 d 鋪頭真係冇,不過我上兩星期買到,不過你要買實買到,分開兩件買我之前見有,你其實買得 2.4 G 買 EX1 差到係差 5-6 佰,kt-18 + 芒早都成仟,kt-18 $500-600,芒早 500-600,EX-1 + 2.4g module 大 ...

sorry~kt-18 唔使+芒早,可減 $600
Wayne~~ 發表於 2008-9-8 20:48:57 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-8 17:04 發表
請問如果我買mr02, 果o的淨車已經有2.4G module, 但係夾唔夾到ex-1ur呢?
另外我睇到其他post話awd係無2.4G的版本, 咁咪真係要買ex-1ur + module?
因為我想玩awd多o的, 而且我想一次過買同用熟一個控, 所以我偏向買 ...

PM 左你
 樓主| cobracave 發表於 2008-9-8 20:51:23 | 只看該作者
請問如果awd2.4g的module同ex-1ur可唔可以pairing呢?  定係一定要用ex-1ur的module?
請問你之前在哪一間店買到的?
謝謝
Wayne~~ 發表於 2008-9-8 21:23:53 | 只看該作者
如果用ex-1ur 就要一架 2.4G 概 mini AWD 另加 mini Z 芒早,共 3 樣加起來就可開車,其實我想問你係屋企玩下,有心長玩,又或者會去車場玩,有心去車場玩就唔好花錢買 kt-18,我驚你到時後悔唔夠用~!
 樓主| cobracave 發表於 2008-9-8 21:43:02 | 只看該作者
我也是這樣想, 所以我會買ex-1ur加awd2.4g, 不過唔知awd2.4g的module可唔可以同ex-1ur做pairing.  定係要用ex-1ur的2.4g module.
我係會去車場玩的.
hillfaihk 發表於 2008-9-9 00:04:48 | 只看該作者
原帖由 Wayne~~ 於 2008-9-8 21:23 發表
如果用ex-1ur 就要一架 2.4G 概 mini AWD 另加 mini Z 芒早,共 3 樣加起來就可開車,其實我想問你係屋企玩下,有心長玩,又或者會去車場玩,有心去車場玩就唔好花錢買 kt-18,我驚你到時後悔唔夠用~!

why會後悔呢?
仲哥仔 發表於 2008-9-9 00:29:07 | 只看該作者
原帖由 hillfaihk 於 2008-9-9 00:04 發表

why會後悔呢?

理由好简单。态度确定一切。。。。
一支好噶控真系会另你走少好多弯路。
仲哥仔 發表於 2008-9-9 00:33:09 | 只看該作者
原帖由 cobracave 於 2008-9-8 21:43 發表
我也是這樣想, 所以我會買ex-1ur加awd2.4g, 不過唔知awd2.4g的module可唔可以同ex-1ur做pairing.  定係要用ex-1ur的2.4g module.
我係會去車場玩的.

ko 2.4g module系所有ko 高级控都通用噶。
但ko 2.4g module又有分大车用和mini用噶。。。。。两个2.4g module系吾可以通用噶。。。。真底死!!