RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 呀爆
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一架油車幾多錢???

oasc 發表於 2006-4-27 23:48:25 | 只看該作者
原帖由 sport 於 2006-4-27 23:41 發表

set車你下野係一言難盡,servo是3003?

有幾一言難盡呀!我兩隻都係9451..你玩咩車呀!
sport 發表於 2006-4-27 23:48:53 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:47 發表

頭呔用40度嗎?咁後呔駛唔駛買比頭呔(40度)更大的呔?

後呔用42
andrewlio 發表於 2006-4-27 23:49:51 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:40 發表

油針設定
燃油 的 "%"
引擎工作溫度/濕度
駕駛者操作方式
引擎汽缸容積等等......
實在太多因素影響.

我可以講..
我d 油針setting    85 % ok   唔會死火, 唔會太多油.. 啱啱好的!!

我用30% 油ga!

副engine 行完一缸油  12x 度

engine 係m.speed os tz .12 5port engine, 好q 快!!!!!!!!!!!!!!!
sport 發表於 2006-4-27 23:50:14 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:48 發表

有幾一言難盡呀!我兩隻都係9451..你玩咩車呀!

v-one-rr evo v-one-s v-one-rrr
andrewlio 發表於 2006-4-27 23:51:37 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:35 發表

係呀,有次試車,直路爆緊果陣碌到塊樹葉仔就反鬼左,攪到偈頂花左!!!好傷心.
我尾呔用開Spxxdmxxd 40度呔,有時玩飄移就會轉番d比40度高d既飄移呔.

部車可以用冇彎黎形容,扭少少就打白鴒轉......set唔好部車永 ...

你部車d toe-in or out, camber, custer set 好未ga?!?!?

rr d 灣應該都唔差ga wo  我都有部rr  d 灣幾靚下( 但係冇3r 咁靚)!!!
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:52:10 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 27/4/2006 11:49 PM 發表

我可以講..
我d 油針setting    85 % ok   唔會死火, 唔會太多油.. 啱啱好的!!

我用30% 油ga!

engine 係m.speed os tz .12 5port engine, 好q 快!!!!!!!!! ...

嘩,"O"左咀,
小弟很窮,只用開20%油.
oasc 發表於 2006-4-27 23:54:08 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:49 發表

我可以講..

我用30% 油ga!

engine 係m.speed os tz .12 5port engine, 好q 快!!!!!!!!! ...

那就有問題啦?OS.TZ 3Port 行95度以經怏到冇影.12x度,你去比賽嗎?
DieselEngine 發表於 2006-4-27 23:54:59 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 27/4/2006 11:51 PM 發表

你部車d toe-in or out, camber, custer set 好未ga?!?!?

rr d 灣應該都唔差ga wo  我都有部rr  d 灣幾靚下( 但係冇3r 咁靚)!!!

Toe-in Toe-out......唔清楚要點set,我周街玩應該點set
老實說我冇d高手咁專業用尺set車,

camber?? custer??
oasc 發表於 2006-4-27 23:56:56 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:52 發表

嘩,"O"左咀,
小弟很窮,只用開20%油.

二十蚊姐?玩四冲油呀!好平.1xx唔知3L定4L....
andrewlio 發表於 2006-4-27 23:58:22 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:54 發表

那就有問題啦?OS.TZ 3Port 行95度以經怏到冇影.12x度,你去比賽嗎?

未有參賽ge 料!!!

3port 100度以下   好正常...

但係5port 機, 熱過3port 機好多.. 同埋  我係度個火咀位wo   插到最入.. 火咀頭戈到有12x度, 但係機頂只有10x度.. 有分別  

唔知你係度邊個位呢?!
andrewlio 發表於 2006-4-28 00:01:06 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-27 23:54 發表

Toe-in Toe-out......唔清楚要點set,我周街玩應該點set
老實說我冇d高手咁專業用尺set車,

camber?? custer??

最基本要set ge 係..

車頭
\   /

/   \
車尾

八字, 尾大過頭.

custer 唔洗點set 都得  但係toe-in 同toe-out 同埋camber 就要set 好佢.

唔係ge 話  部車唔定, 轉唔到灣.
andrewlio 發表於 2006-4-28 00:01:39 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-4-27 23:56 發表

二十蚊姐?玩四冲油呀!好平.1xx唔知3L定4L....

我澳門呢邊買30%油   145蚊2L
oasc 發表於 2006-4-28 00:03:43 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-4-27 23:58 發表

未有參賽ge 料!!!

3port 100度以下   好正常...

但係5port 機, 熱過3port 機好多.. 同埋  我係度個火咀位wo   插到最入.. 火咀頭戈到有12x度, 但係機頂只有10x度.. 有分別  

唔知你係度邊個位呢?!

度我火咀頭位置,我認識玩3port和5port都冇人過110,比賽時例外..
oasc 發表於 2006-4-28 00:06:37 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 00:01 發表

我澳門呢邊買30%油   145蚊2L

30%什麽牌子,Cosmo 30%130蚊2L
andrewlio 發表於 2006-4-28 00:07:27 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:03 發表

度我火咀頭位置,我認識玩3port和5port都冇人過110,比賽時例外..

may be 同天氣有關吧...

同埋  我一玩就玩5缸油以上先熄機!!!  之前未set 好d 油針戈d 野就    13x 度....
e+ 叫做所謂85%set 好, 5缸油以上就120~122度左右   我諗應該支大油針可以放多4分1圈
andrewlio 發表於 2006-4-28 00:08:04 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 2006-4-28 00:06 發表

meccamo 30%!
DieselEngine 發表於 2006-4-28 00:10:52 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 28/4/2006 12:06 AM 發表

哎呀,你幾時又轉埋黎COSMO呀,係咪抵玩好多呢,
果隻tornado真係臭到離晒譜呀可.
oasc 發表於 2006-4-28 00:12:25 | 只看該作者
原帖由 andrewlio 於 2006-4-28 00:08 發表

meccamo 30%!

係唔係飛機油嚟架?唔好靜係教engine,試下教Clutch,有幫助的!
oasc 發表於 2006-4-28 00:14:19 | 只看該作者
原帖由 DieselEngine 於 2006-4-28 00:10 發表

哎呀,你幾時又轉埋黎COSMO呀,係咪抵玩好多呢,
果隻tornado真係臭到離晒譜呀可.

唔好意思!兩隻都冇用,我用O當勞30%.....哈
DieselEngine 發表於 2006-4-28 00:15:30 | 只看該作者
原帖由 oasc 於 28/4/2006 12:14 AM 發表

唔好意思!兩隻都冇用,我用O當勞30%.....哈

拿,都話你有貨嫁la,笑我入cheap油喇,哈.