RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
打印 上一主題 下一主題
收起左側

想玩拖砵仔!

newbie2 發表於 2008-4-30 01:19:39 | 只看該作者

ming兄同周兄,唔好吹水住,教教我先,我唔想隻船好"飄然" 咁沉。
唔好講翼住,咁唔想隻船咁易沉,請問係唔係加鉛(係唔係釣魚d鉛)? 加幾多? 同埋加在船底邊個位?

周百通 發表於 2008-4-30 02:09:22 | 只看該作者
原帖由 newbie2 於 2008-4-30 01:19 發表

ming兄同周兄,唔好吹水住,教教我先,我唔想隻船好"飄然" 咁沉。
唔好講翼住,咁唔想隻船咁易沉,請問係唔係加鉛(係唔係釣魚d鉛)? 加幾多? 同埋加在船底邊個位?
我唔識整船,大家研究研究。
買釣魚用鉛約磅半,分別放在船頭及近尾部,要留意所有配件放入船身及加鉛后,船身在水中是否平衡有否超重,冇問題將鉛粒加固。
船底加防搖亦。艙口防水圍高度約一吋,睇多D大車同Rccc既整港拖文章便有更多資料參考。
其它野請教西毒銘啦!

屯門小明 發表於 2008-4-30 08:50:18 | 只看該作者
買釣魚用鉛約磅半,分別放在船頭及近尾部,要留意所有配件放入船身及加鉛后,船身在水中是否平衡有否超重,冇問題將鉛粒加固。
船底加防搖亦。艙口防水圍高度約一吋,睇多D大車同Rccc ... [/quote]
果然係專業 (太極高手)
周百通 發表於 2008-4-30 09:31:44 | 只看該作者
原帖由 屯門小明 於 2008-4-30 08:50 發表
船底加防搖亦。艙口防水圍高度約一吋,睇多D大車同Rccc ...

吹咩!
jackyming. 發表於 2008-4-30 10:17:13 | 只看該作者
八公兄係福建大學做研究生,專研究護冀 樂而雅
newbie2 發表於 2008-4-30 11:20:00 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-4-30 02:09 發表
船底加防搖亦。艙口防水圍高度約一吋,睇多D大車同Rccc ...

謝謝周sir,明了很多。有沒有師兄有相是放鉛的,好比我參考。

周sir,(1) 隻船怎樣才是超重?  (2) 有關防遙翼,我見你是燙開船則,攝入隻翼再補膠防水。 請問有乜好方法燙開船則? 用cutter的話都幾係。 你用乜膠去造補膠防水呢? 應該不是熱溶膠吧? (3) 如果唔燙開船則,就咁用膠水黏頂唔頂得住?

唔好意思,太多問題。
noble 發表於 2008-4-30 14:52:28 | 只看該作者
原帖由 周百通 於 2008-4-30 09:31 發表

吹咩!

哈哈哈!哈哈哈!哎!真係頂您晤順。 :lol