RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: orochichu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的90%master

tso 發表於 2008-1-12 17:37:22 | 只看該作者

我唔知咩叫直濕  玩左冇幾久所以好多野都唔識
saihung281692 發表於 2008-1-12 17:38:59 | 只看該作者
原帖由 tso 於 2008-1-12 17:37 發表

我唔知咩叫直濕  玩左冇幾久所以好多野都唔識

咁你影D相睇呢
tso 發表於 2008-1-12 19:10:57 | 只看該作者
原帖由 saihung281692 於 2008-1-12 17:38 發表

咁你影D相睇呢

唔該師兄幫幫手

條軸心被我拆左呀!!

換左避陣的

penny. 發表於 2008-1-12 21:52:17 | 只看該作者
尾果件係金屬,係直濕?
咁樣睇車頭Toe-in out同camber好似有D怪
車尾camber都係,條油壓裝到咁斜?
DriftNoobie 發表於 2008-1-12 22:27:23 | 只看該作者
頭 camber 好有問題. 水平 level 對住車頭望 camber 應該 /===\ 唔係 \===/
頭 toe 應該係零.
(1) okay
(2) Steering 組合中位未 set 好.
(3) 因此, 你用左右搖臂棍去就中位, 所以好明顯左右上搖臂棍長短有別.
加40-60gram 鉛係摩打果邊, balance 番車既左右重量 (摩打果邊有條槽, 可以插鉛塊).
車頭再加 40gram 鉛.

如果你架車係原裝車, 咁前後都應該行緊差速. 無問題, 玩住先. 直濕, 頭單, 中單之類名貴 option 可以慢慢先加. 用前後差速一樣可以漂移到.

tso 發表於 2008-1-13 11:13:27 | 只看該作者
原帖由 penny. 於 2008-1-12 21:52 發表
尾果件係金屬,係直濕?
咁樣睇車頭Toe-in out同camber好似有D怪
車尾camber都係,條油壓裝到咁斜?

個件金屬物體係我撞到連後備果兩條都繼左先換   成二百幾蚊條  我中學生換住一條先  儲到錢先再換
tso 發表於 2008-1-13 11:25:06 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2008-1-12 22:27 發表
頭 camber 好有問題. 水平 level 對住車頭望 camber 應該 /===\ 唔係 \===/
頭 toe 應該係零.
(1) Servo 安裝錯誤. 條臂應偏另一邊.
(2) Steering 組合中位未 set 好.
(3) 因此, 你用左右搖臂棍去就中位, 所以好 ...

(1)係咪set右D??
(2)係咪要同軸心位一樣至中??
(3)係咪要兩條一樣??
thx師兄
DriftNoobie 發表於 2008-1-13 17:55:14 | 只看該作者
(1) SOrry, 係我記錯, 你既方向你正確.
(2) & (3) 係.

你用手轉一邊既後車輛, 如果另一邊個車輪:
(a) 反方向行 = 差速
(b) 同一方向一起轉 = 直濕 <--- 多數漂移車友都係用佢係後輪. 有部份人, 前後都用.
(c) 完全唔郁 = 單向. (左右車輪個別行, 但兩車輪都只可以向一方向行) <--- 只會用於前輪

tso 發表於 2008-1-13 20:57:16 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2008-1-13 17:55 發表
(1) SOrry, 係我記錯, 你既方向你正確.
(2) & (3) 係.

你用手轉一邊既後車輛, 如果另一邊個車輪:
(a) 反方向行 = 差速
(b) 同一方向一起轉 = 直濕  

我係(b)款的