RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: orochichu
打印 上一主題 下一主題
收起左側

實然好毒,咁又萬二(更新)

DriftNoobie 發表於 2007-12-23 14:41:20 | 只看該作者

我 5.5R 就大齒 80, 細齒 18-20 都有用. Keep 住 ratio 係 9-10 之間. 覺得 okay, 有力, 又唔傷 ESC (Factory standard 話應該要 8.5 Ratio 以上). 不過, 我見有人用 GTB 玩快車, 7.x 都頂到無出事.
DriftNoobie 發表於 2007-12-23 14:42:46 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2007-12-23 14:38 發表

搭咩齒比 ... 我都唔識玩 , 不過我知有人玩更强 R.

Edde 哥仔, long time no see . 你指既强 R, 即係大 R (i.e. 11.5R 之類)?
gegegum 發表於 2007-12-23 14:42:54 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:36 PM 發表

你仲未算井底, 井中間.

唔信可以問下 gegegum 兄.

又係問我!? 我仲o係個井出面喎!
gegegum 發表於 2007-12-23 14:44:31 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:41 PM 發表

我 5.5R 就大齒 80, 細齒 18-20 都有用. Keep 住 ratio 係 9-10 之間. 覺得 okay, 有力, 又唔傷 ESC (Factory standard 話應該要 8.5 Ratio 以上). 不過, 我見有人用 GTB 玩快車, 7.x 都頂到無出事.

咁夠唔夠線性呀?
DriftNoobie 發表於 2007-12-23 14:52:36 | 只看該作者
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 14:42 發表

又係問我!? 我仲o係個井出面喎!

第二個井呀?   不過你有好多個井.

我玩時就無線性, 但"老表"兄玩我架車時就好有.

Edde 發表於 2007-12-23 14:57:22 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 14:42 發表

Edde 哥仔, long time no see . 你指既强 R, 即係大 R (i.e. 11.5R 之類)?

hi Bro. 我指低 R 數字 ... 强爆轉速.
SPAWN 發表於 2007-12-23 15:15:29 | 只看該作者
原帖由 Edde 於 2007-12-23 14:31 發表
6.5 R ... 好 ... 强呀

我之前5.5R la
gegegum 發表於 2007-12-23 15:21:34 | 只看該作者
原帖由 SPAWN 於 2007-12-23 03:15 PM 發表

我之前5.5R la

就係過你架車車, 先覺得太細r, 唔夠線性!
gegegum 發表於 2007-12-23 15:23:43 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:52 PM 發表

第二個井呀?   不過你有好多個井.

我玩時就無線性, 但"老表"兄玩我架車時就好有.

我挖緊一個"谷", 可以比多d人趺落去!
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-23 19:15:19 | 只看該作者
咁如果我同返master本身個set齒得唔得傢 會唔會攪到個esc好傷傢
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 14:41 發表

樓主| orochichu 發表於 2007-12-23 19:17:08 | 只看該作者
gem兄咁姐係個無刷唔可以用?    咁你快d教我6.5r用咩齒好嗎  可以嗎
原帖由 gegegum 於 2007-12-23 14:33 發表

我都係咁話! 都唔知搭咩齒比好!?
DriftNoobie 發表於 2007-12-23 19:24:20 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 19:15 發表
咁如果我同返master本身個set齒得唔得傢 會唔會攪到個esc好傷傢

我玩緊 cheap cheap CGM Chassis

唔知 Drift Master 本身 Internal Gear Ratio 同 gear sizes 係幾多.

Hope other brothers can help you.
Edde 發表於 2007-12-23 19:50:18 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 19:17 發表
gem兄咁姐係個無刷唔可以用?    咁你快d教我6.5r用咩齒好嗎  可以嗎

跟說明書建議齒比先, 同參考 bro. DriftNoobie 嘅差不多, 因你部 D.M 同 CGM 內齒比係一樣.
又或者 ... 買多個 10.5 或 11.5, 相信 bro. Anthony 有更好嘅建議.
gegegum 發表於 2007-12-23 20:09:48 | 只看該作者
原帖由 DriftNoobie 於 2007-12-23 02:41 PM 發表

LCG 用咁大齒比有d難度, 因為大齒不能太大80唔知夠唔夠位!?
mk9001 發表於 2007-12-23 20:18:50 | 只看該作者
師兄:你砌完部車未?post 上嚟睇吓得唔得?
minesr34gtr 發表於 2007-12-24 09:32:28 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 19:15 發表

我見議唔好la!原裝齒比5.5,gtb fan又未換,
應該個esc好傷下....
一係buy set 64 pitch既齒,大齒100,細齒26,齒比9.05,應該可以頂住先
不過我見議都係快d比多$550買多個novak 10.5r motor la!

minesr34gtr 發表於 2007-12-24 09:52:26 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-23 03:52 發表
仲有想問下點解(((我唔識係咩名))我買左 LOCK住前搖臂前F 0 同 後F0 個到有一條長鐵既電板 點解 前後冇 野LOCK死野 條好長個條鐵可以飛出黎既

哥個叫臂碼,車頭個海綿會頂住條pin,唔會飛出黎既
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-24 10:23:46 | 只看該作者
@O@係喎 THX 我傢下係用6.5R 用緊原裝風扇轉頭出去買 我應該玩幾日6.5R轉左 D1 15T傢哪 哈哈放心  THX 師兄
原帖由 minesr34gtr 於 2007-12-24 09:52 發表

哥個叫臂碼,車頭個海綿會頂住條pin,唔會飛出黎既
gegegum 發表於 2007-12-24 10:30:43 | 只看該作者
原帖由 orochichu 於 2007-12-24 10:23 AM 發表
@O@係喎 THX 我傢下係用6.5R 用緊原裝風扇轉頭出去買 我應該玩幾日6.5R轉左 D1 15T傢哪 哈哈放心  THX 師兄

用無擦玩有擦摩打咁浪費!?  你買多個d1 15t, 點解唔買個10.5r呀? lrp 10.5r平d,$450.咋喎!
 樓主| orochichu 發表於 2007-12-24 10:37:30 | 只看該作者
砌就砌完哪 POST上黎唔好話我架野樣衰就得哪  不過我好懶D水晶邊唔係好靚傢哪 仲有好多零件未買到呀 嗚嗚 C座 轉向杯.......仲有好多
原帖由 mk9001 於 2007-12-23 20:18 發表
師兄:你砌完部車未?post 上嚟睇吓得唔得?