RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: kam2004
打印 上一主題 下一主題
收起左側

我的机电混合大苯船

sailorboy 發表於 2007-12-12 16:27:18 | 只看該作者
原帖由 kam2004 於 2007-12-12 14:23 發表

多謝船友...我如果兩邊加水翼,該如何加?又我也改了方向舵,由8字改到普通垂直舵!
方向牲及船轉彎 已沒有片水了, 星期六又去試下!

Kam 船友
你可照這船做法, 船尾壓水板可試照我船方法
車之神 發表於 2007-12-12 16:52:57 | 只看該作者
原帖由 sailorboy 於 2007-12-12 16:27 發表

Kam 船友
你可照這船做法, 船尾壓水板可試照我船方法

sailorboy朋友,可去上環河李活道一間模型店買一些專業同較像真的船用配件改落你隻船上,就會好一些,但要再好看些我睇都要全拆清再造過的,玩起來就滿祝感些了!

樓主| kam2004 發表於 2007-12-12 17:08:39 | 只看該作者
原帖由 於 2007-12-12 16:52 發表

sailorboy朋友,可去上環河李活道一間模型店買一些專業同較像真的船用配件改落你隻船上,就會好一些,但要再好看些我睇都要全拆清再造過的,玩起來就滿祝感些了!

車之神兄,清問水翼冇有得買?
車之神 發表於 2007-12-12 17:15:49 | 只看該作者
原帖由 kam2004 於 2007-12-12 17:08 發表

車之神兄,清問水翼冇有得買?

我都係新手,不過我睇那橙色的小船就行貨左,手工較粗,kam2004,你可用鋁角造的,又可看多些專業少少船友造的船,我都想造一隻拖船去灣仔池放

sailorboy 發表於 2007-12-12 18:06:08 | 只看該作者
原帖由 車之神 於 2007-12-12 17:15 發表

我都係新手,不過我睇那橙色的小船就行貨左,你可用鋁角造的,我都想造一隻拖船去灣仔池放

車之祌友;
我橙色船壓水板是鋁片做, 上了白油,我不用鋁角,因起了條邊,鋁片是與船底平行出

還有你玩開車, 我聽的車友講, 掃把佬是一流棘車, 吾知有無RC 出過
車之神 發表於 2007-12-12 18:19:41 | 只看該作者
原帖由 sailorboy 於 2007-12-12 18:06 發表

車之祌友;
我橙色船壓水板是鋁片做, 上了白油,我不用鋁角,因起了條邊,鋁片是與船底平行出

還有你玩開車, 我聽的車友講, 掃把佬是一流棘車, 吾知有無RC 出過

其實車架還車架,殼還殼,你如果喜愛掃把佬可靜換殼可,我本人玩開21級平地車,沒有玩像真車殼,
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=58374&extra=page%3D7

sailorboy 發表於 2007-12-12 18:30:33 | 只看該作者
原帖由 車之神 於 2007-12-12 18:19 發表

其實車架還車架,殼還殼,你如果喜愛掃把佬可靜換殼可,我本人玩開21級平地車,沒有玩像真車殼,
http://bbs.rc-evo.com/viewthread.php?tid=58374&extra=page%3D7

Thank you 洒
jackyming. 發表於 2007-12-12 22:09:58 | 只看該作者
原帖由 車之神 於 2007-12-12 17:15 發表

我都係新手,不過我睇那橙色的小船就行貨左,手工較粗,kam2004,你可用鋁角造的,又可看多些專業少少船友造的船,我都想造一隻拖船去灣仔池放

其實落小小心機,用心去做就得啦,唔好求其,都要過得自己先,各人有各人造船方發,明唔明呀。

樓主| kam2004 發表於 2007-12-12 22:30:32 | 只看該作者
原帖由 jackyming. 於 2007-12-12 22:09 發表

其實落小小心機,用心去做就得啦,唔好求其,都要過得自己先,各人有各人造船方發,明唔明呀。

車之神 發表於 2007-12-12 22:35:05 | 只看該作者
原帖由 jackyming. 於 2007-12-12 22:09 發表

不過他可能是一明求學生,支金有限,學業至上,如他長大成人,手工應可追上你們造的船,我以前中學D&T課堂可以拿模型回學校整,你可一試,水手仔,努力呀!希望你造一隻像真度高的船模
 樓主| kam2004 發表於 2007-12-12 22:41:29 | 只看該作者
原帖由 車之神 於 2007-12-12 15:43 發表

其實本人玩船都是新手,但你造的船我都沒有見過在海上出現過的,我覺得有少少行貨。

其實本人玩船造的船,我都沒有見過在海上出現過的,因為不是本地船,在綱上見到真船,是運兵船。產於澳大利亞!
 樓主| kam2004 發表於 2007-12-12 22:44:21 | 只看該作者
原帖由 車之神 於 2007-12-12 22:35 發表

不過他可能是一明求學生,支金有限,學業至上,如他長大成人,手工應可追上你們造的船,我以前中學D&T課堂可以拿模型回學校整,你可一試,水手仔,努力呀!希望你造一隻像真度高的船模

yes sir  
sailorboy 發表於 2007-12-12 23:22:38 | 只看該作者
原帖由 車之神 於 2007-12-12 22:35 發表

車之神友:我睇你由車壇 過船  壇, 不是想玩船, 我一地求學時期,當然無咁多錢買名牌, 就算摩打都用甲記,
         這橙色船,不是套kit, 朋 友送的船 殼,其餘部份自行研做.
         你咁有米,不如送架舊款車我玩
         現在睡覺,明天下午二時去水池返 學
 樓主| kam2004 發表於 2007-12-13 09:05:12 | 只看該作者
原帖由 sailorboy 於 2007-12-12 23:22 發表

車之神友:我睇你由車壇 過船  壇, 不是想玩船, 我一地求學時期,當然無咁多錢買名牌, 就算摩打都用甲記,
         這橙色船,不是套kit, 朋 友送的船 殼,其餘部份自行研做.
         你咁有米,不如送架舊款車我玩 ...

老友,天氣回暖學游水呀?小心流鼻水!
sailorboy 發表於 2007-12-13 12:08:16 | 只看該作者
原帖由 kam2004 於 2007-12-13 09:05 發表

老友,天氣回暖學游水呀?小心流鼻水!

kam 船友:
你有無睇過維記 長毛X 臣兄, 早期電視專訪,玩模型船心態.
他講:有錢有有錢玩法, 無錢有無錢玩法, 自己能做到一隻船行得走得,總好過比錢人買.最緊要自巳玩得開心
職業司苦手工當然精良
 樓主| kam2004 發表於 2007-12-13 12:46:11 | 只看該作者
全對!套kit 有 套kit 玩法,要做到大 c 父制品,有些人用一生精力也不成,正所謂巧手自制!大師不是想做就做!

外國模友做船用 4--5 年一艘,我太牲不成了!
jackyming. 發表於 2007-12-13 21:41:01 | 只看該作者
peter仔,講得對.自創同套kit都有佢地既樂趣
周百通 發表於 2007-12-13 22:01:07 | 只看該作者
自創樂趣係征服感.成功感.自豪感。
車之神 發表於 2007-12-13 22:21:54 | 只看該作者
自創都要見得人,過得自己,我個仔中學係美勞堂造隻纸船有時都好像真,所以我同自己講,如果有幾會玩像真船,一定要像真,如果唔係我仔都笑我,到時真係冇面
 樓主| kam2004 發表於 2007-12-13 22:28:41 | 只看該作者
原帖由 sailorboy 於 2007-12-13 12:08 發表

kam 船友:
你有無睇過維記 長毛X 臣兄, 早期電視專訪,玩模型船心態.
他講:有錢有有錢玩法, 無錢有無錢玩法, 自己能做到一隻船行得走得,總好過比錢人買.最緊要自巳玩得開心
職業司苦手工當然精良

自己能做到一隻船行得走得,總好過比錢人買.最緊要自巳玩得開心  

我自制的夢幻泡影船!!