RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
返回列表 發新帖
樓主: AMAT
收起左側

[工房推介]TOPRACING最新版本MCTXXR電變

teamlosi 發表於 2008-1-12 01:50:20 | 顯示全部樓層

味80A個隻lo,用EX1 mars,白皮豬,電變冇過熱

樓主| AMAT 發表於 2008-1-12 10:11:24 | 顯示全部樓層
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 01:50 發表

味80A個隻lo,用EX1 mars,白皮豬,電變冇過熱

我知呢個唔係電變過熱問題.....係中位問題

我地會同廠果邊反~.

呢個問題其實同廠方面試得唔夠太多款控嚟攞中位數有關......

多謝你O既意見先~!^_^

另外,你都記得留意下,個控前後波有冇掉轉到......
teamlosi 發表於 2008-1-12 14:17:07 | 顯示全部樓層
前後波冇掉轉到呀,同當比油和收油密度高時也會停車一迅間(少過半秒),我巳加cap16v200mu.
yuch 發表於 2008-1-12 14:30:05 | 顯示全部樓層
各款價錢賣幾多????
天照 發表於 2008-1-13 00:19:21 | 顯示全部樓層
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 14:17 發表
前後波冇掉轉到呀,同當比油和收油密度高時也會停車一迅間(少過半秒),我巳加cap16v200mu.

嗯.....我會同廠方反~下.....
chingmomun 發表於 2008-1-28 17:17:48 | 顯示全部樓層
我用 MCTXXR 放在 tt01, 齒比是 58T 配 25T @ 6.03, 行 D1 15T 摩打, 成架車拿起 full 油好勁, 但係放落地 FULL 油起步車子就窒下窒下不能起步, 但係如果不是 full 油起步, 車子稍為動了就即刻 full 油就無問題, 這情況是否因車子太重, 用這個齒比推 15T 起步 FULL 油會做成電流過大? 我用的已是新版 mctxxr, 底 S/N 是 HK 行頭的 !
 樓主| AMAT 發表於 2008-1-29 01:58:11 | 顯示全部樓層
原帖由 chingmomun 於 2008-1-28 17:17 發表
我用 MCTXXR 放在 tt01, 齒比是 58T 配 25T @ 6.03, 行 D1 15T 摩打, 成架車拿起 full 油好勁, 但係放落地 FULL 油起步車子就窒下窒下不能起步, 但係如果不是 full 油起步, 車子稍為動了就即刻 full 油就無問題, 這情 ...

15T摩打一定係過大.

15T要7.0以上.

小心燒電變.
chingmomun 發表於 2008-1-29 10:16:33 | 顯示全部樓層
如果用 MCTXXR, 請問這個比例合格嗎?

SPUR GEAR          PINION GEAR        RATIO        MOTOR        POSITION
   61             19                 8.35         10+        A
   61             20                 7.93         15+        B
   61             21                 7.55         15+        C
   61             22                 7.21         15+        D
   58             22                 6.85         19+        A
   58             23                 6.56         19+        B
   58             24                 6.28         19+        C
   58             25                 6.03         19+        D
   55             25                 5.72         23+        A
 樓主| AMAT 發表於 2008-1-29 21:11:04 | 顯示全部樓層
原帖由 chingmomun 於 2008-1-29 10:16 發表
如果用 MCTXXR, 請問這個比例合格嗎?

SPUR GEAR          PINION GEAR        RATIO        MOTOR        POSITION
   61             19                 8.35         10+        A
   61             20                 7.93         15+        B
   61             21                 7.55         15+        C
   61           ...

7.21以上都可以.
teamlosi 發表於 2008-2-13 23:57:23 | 顯示全部樓層
原帖由 teamlosi 於 2008-1-12 01:22 發表

經過長細測試發覺電變本身是有起油延遲毛病,當接上電源待登号跳定一比大油,motor不是立即開動,已是要停一迅間才動,但在行車
途中增減油門是正常的,情況是車子每當停車再開問題便會再次發生,已將中位作加& ...

請問廠方有冇回應啊,新呢一水有冇改良?
 樓主| AMAT 發表於 2008-2-14 00:02:45 | 顯示全部樓層
原帖由 teamlosi 於 2008-2-13 23:57 發表

請問廠方有冇回應啊,新呢一水有冇改良?

呢個問題主要係因為廠方使用O既標準遙控,同大家用O既控有分別.....所以個中位唔一樣......
呢個係中位SETTING問題.

宜家廠方佢地都攞多咗唔同牌子O既控嚟做測試,希望可以個中位再SET得比較適合大部份人用開O既控.....

但始終唔係可以SET中位O既MODEL,所以中位有偏差有小小在所難免....都係要用家自己係支控上面作小小微調....
teamlosi 發表於 2008-2-14 00:32:24 | 顯示全部樓層
請問廠方用那牌子控? 我就覺得不是中位問題但你就由頭到尾都話係中位問題!
 樓主| AMAT 發表於 2008-2-14 00:35:28 | 顯示全部樓層
原帖由 teamlosi 於 2008-2-14 00:32 發表
請問廠方用那牌子控? 我就覺得不是中位問題但你就由頭到尾都話係中位問題!

佢地SET果時係用FUTABA O既棍控.

係唔係咁準.

如果你覺得唔係控o既問題,可以攞返俾我地,我地同你睇.....
teamlosi 發表於 2008-2-14 00:44:57 | 顯示全部樓層
那我就試下用FUTABA 睇下好唔好D. thanks!
 樓主| AMAT 發表於 2008-2-14 00:50:16 | 顯示全部樓層
原帖由 teamlosi 於 2008-2-14 00:44 發表
那我就試下用FUTABA 睇下好唔好D. thanks!

你攞過嚟我地同你試啦.....哈!
天照 發表於 2008-2-17 00:32:58 | 顯示全部樓層
關於之前有人講話疾油呢個問題......我地今日都做O左O的測試......

結果會遲下公佈........

但建議如果你係用開IB電的話,試下轉用GP或EP或TEAM ORION或MUCH MORE電池........
因為暫時計,我地發現呢個問題只係發生係IB電身上.......

我地會同廠繼續作進一步詳細測試......

希望得出更加準確O既結果...... 
leeho888 發表於 2008-2-17 01:17:28 | 顯示全部樓層
EP電池我試過都係疾油
天照 發表於 2008-2-17 01:20:18 | 顯示全部樓層
原帖由 leeho888 於 2008-2-17 01:17 發表
EP電池我試過都係疾油

唔計IB,暫時可以建議解決方法係加個電容係電池正負極位.

電變本身係冇問題.

電池本身電壓高低太唔穩定會係個成因.....
電變本身有PROTECT,所以先會咁.至少,唔會燒先.
但解決方法我地研究緊.