RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4762|回復: 17
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手買"左"103GT, 有關電變, servo, 及控的請教

jypepe 發表於 2007-11-1 23:30:12 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
1. 電變用futaba的230或330好嗎?
2. servo 又邊隻合適呢? (朋友建議全套電子野用同一品牌)
3. 但最頭痛係個控~~~花多眼亂~~
如果預千五蚊budget執呢三樣野, 大家有乜提議
不過好似頭兩樣都去左一半budget
變左控冇乜得簡...
希望大家指敎下
謝謝

sfdo 發表於 2007-11-2 09:26:24 | 只看該作者
我諗都唔會奇怪,因我估 F103GT 比其他主流 4WD車/M車 更易打理,可能對於新手更易搞得好。

有咩注意?
F103GT 要o係特平o既路先至玩得。(仲有冇得去 TKO 了,又唔可以隨便跑街 )

(如果比著我係你,又夠錢,我會平平買2WD 越野車.... 作為中途適應,唔洗一下子冇得玩 off road 咁冇癮 )
龍崗小吳 發表於 2007-11-2 16:22:01 | 只看該作者
原帖由 sfdo 於 2007-11-2 09:26 發表
我諗都唔會奇怪,因我估 F103GT 比其他主流 4WD車/M車 更易打理,可能對於新手更易搞得好。

有咩注意?
F103GT 要o係特平o既路先至玩得。(仲有冇得去 TKO 了,又唔可以隨便跑街 )

(如果比著我係你,又夠錢, ...

贊成!
F-103GT組裝簡單,零件不易壞,新手首選!
 樓主| jypepe 發表於 2007-11-2 23:55:17 | 只看該作者
就係想用黎跑街...
搵過有個post教用風筒吹, 可以升高少少車頭
http://bbs.rc-evo.com/viewthread ... amp;highlight=103gt
想問除左用呢個方法, 仲可以點升高架車???

sfdo 發表於 2007-11-4 00:02:58 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

冇乜大作用,因為我睇過唔少 F103 或 F130GT ,最接近地面o既唔係車頭,而係尾差速齒輪。
想冇咁易 hi 到地面我估最好係用較大直徑轆鈐,(當然,齒比要相應加多DD)

跑到車底都花晒,即係 個差速齒損得唔少  ....
 樓主| jypepe 發表於 2007-11-4 11:20:41 | 只看該作者
anyway, thx very much
比利羊 發表於 2007-11-5 00:47:26 | 只看該作者
 樓主| jypepe 發表於 2007-11-5 18:46:51 | 只看該作者
謝謝, 正
 樓主| jypepe 發表於 2007-11-11 21:26:15 | 只看該作者
今日終於買左啦, yeah~
不過其他野全部未執......

希望各位繼續多多指教, 謝謝
 樓主| jypepe 發表於 2007-11-18 15:53:03 | 只看該作者
2. servo 又邊隻合適呢? (朋友建議全套電子野用同一品牌)
變左控冇乜得簡...
希望大家指敎下
謝謝
twohitsix 發表於 2007-11-18 16:53:58 | 只看該作者
1. 睇 spec. , 330 會好些...
2. 我自己部 F103GT (以前F103RS都係) 就用緊 futaba 3003, 覺得好夠囉, 幾十蚊一隻好抵玩, 同埋 cut 一邊耳都唔會點心痛. 如果你買 futaba 既控仲有d package 係跟一或兩隻添.
3. 依你個 budget... 我諗某d FM控都買到既, 2.4G 果d唔使諗啦.  或者你諗諗二手... 我見到有人賣緊 KO EX-1 控+接收 $4xx...

原帖由 jypepe 於 2007-11-18 15:53 發表
變左 ...
serpent715 發表於 2007-11-18 17:05:04 | 只看該作者
個S15殼好正
 樓主| jypepe 發表於 2007-11-18 18:04:53 | 只看該作者
原帖由 twohitsix 於 2007-11-18 16:53 發表
1. 睇 spec. , 330 會好些...
2. 我自己部 F103GT (以前F103RS都係) 就用緊 futaba 3003, 覺得好夠囉, 幾十蚊一隻好抵玩, 同埋 cut 一邊耳都唔會點心痛. 如果你買 futaba 既控仲有d package 係跟一或兩隻添.
3. 依 ...

又係喎, 買個好dd o既控, servo 遲d 先 upgrade番都好....
謝謝你
Bluebird 發表於 2008-5-2 21:38:29 | 只看該作者
I don't think it is good for beginner since 2WD is very difficult to control (fast).
billycheng 發表於 2008-5-3 02:23:02 | 只看該作者
開始 玩時,用原裝摩打都有唔錯既直路車速,玩住先!
原裝摩打適合初學玩兩驅車,轉彎唔會咁易打白鴿轉,剛剛好!
待玩熟部車先換快摩打,玩街場唔適合太快摩打!
 樓主| jypepe 發表於 2008-5-3 12:17:16 | 只看該作者
仲未得閒&冇乜錢整佢住...
Q-pet 發表於 2008-5-8 12:56:49 | 只看該作者
咁我拎架tt同你地f1放車都好啵--我都玩快車
~飄道~ 發表於 2008-5-12 15:26:32 | 只看該作者
我都係F103GT新手
F103GT抵玩啦~