RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 5195|回復: 30
收起左側

今日買左v one s3

o風見車人o 發表於 2006-3-21 20:45:48 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我用返電車個控得唔得嫁??點解油車要用兩個servos ge??一個用黎行左行右..另一個servos要黎做咩嫁?
我見到有一parts係兩塊皮夾住塊鐵片ge...甘係唔係用黎剎車用?洗引擎果時係成個洗...定係靜係洗果個燃燒室???如果成個洗...甘要唔要加返d滑油???
WTO 發表於 2006-3-21 20:52:05 | 顯示全部樓層
用緊咩servo ?
另一個servo用來控制油門及迫力.
 樓主| o風見車人o 發表於 2006-3-21 21:14:20 | 顯示全部樓層
futaba...控 servo..and part ..我玩油車果時多出黎ge個ftaba servos ...我諗住去買多個servos and 受信機...火咀電...servos and 受信機係唔係要買返futaba?
tllau 發表於 2006-3-21 22:43:14 | 顯示全部樓層
原帖由 o風見車人o 於 2006-3-21 20:45 發表
我用返電車個控得唔得嫁??點解油車要用兩個servos ge??一個用黎行左行右..另一個servos要黎做咩嫁?
我見到有一parts係兩塊皮夾住塊鐵片ge...甘係唔係用黎剎車用?洗引擎果時係成個洗...定係靜係洗果個燃燒室???如 ...

買車時問埋就ok啦 !
唔駛係度問得咁挨笑, 人地點答呢  ?
風見車人 發表於 2006-3-21 23:43:04 | 顯示全部樓層
係呀 買果時咩都唔問
你買幾錢呀
 樓主| o風見車人o 發表於 2006-3-22 00:46:57 | 顯示全部樓層
$$1980
stephen 發表於 2006-3-24 19:54:19 | 顯示全部樓層
前面個servo要買個貴0的,因為要大力0的,後面用個cheap 0的都無所為,因為只控制油門!我都係玩s3,非常好玩
wai 發表於 2006-3-24 20:16:33 | 顯示全部樓層
係咪 !!
ppl 發表於 2006-3-24 23:44:53 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen 於 2006-3-24 19:54 發表
前面個servo要買個貴0的,因為要大力0的,後面用個cheap 0的都無所為,因為只控制油門!我都係玩s3,非常好玩

其實我覺得前面o個個反而可以cheap小小,因為唔夠力最多轉唔到灣,而油門就要個好o的既,因為如果有野kick住油門唔夠力收油,架車就會full油去搵條燈柱,後果當然嚴重o的,當然最好兩個servo都有番咁上下啦.
coronafans 發表於 2006-3-24 23:57:17 | 顯示全部樓層
原帖由 ppl 於 2006-3-24 23:45 發表

其實我覺得前面o個個反而可以cheap小小,因為唔夠力最多轉唔到灣,而油門就要個好o的既,因為如果有野kick住油門唔夠力收油,架車就會full油去搵條燈柱,後果當然嚴重o的,當然最好兩個servo都有番咁上下啦.

I agree  
wai 發表於 2006-3-25 13:35:32 | 顯示全部樓層
格車要幾好有幾好,用錢買就得,反而手車就要多操練至得. !! 係咪 !!
stephen 發表於 2006-3-26 11:59:28 | 顯示全部樓層
我架車後面個servo 係am控年代既ko 702,又吾見我收吾到,其實睇下你點控!真路尾重要full 雞,梗係收吾到!!!而我前面個servo都係成五六年前既ko 2004,咪一樣咁好玩,講真,快0個0.1秒有幾多!!!我都同意wai 話話技術重要0的,重之0的parts 吾係太差就得,且你又吾係比賽!!!
ppl 發表於 2006-3-26 22:24:11 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen 於 2006-3-26 11:59 發表
我架車後面個servo 係am控年代既ko 702,又吾見我收吾到,其實睇下你點控!真路尾重要full 雞,梗係收吾到!!!而我前面個servo都係成五六年前既ko 2004,咪一樣咁好玩,講真,快0個0.1秒有幾多!!!我都同意wai 話話技術重要 ...

其實你應該係誤會左個意思...............
唔係話你收唔切架車,係話你架車如果有意外個servo唔夠力去收油,後果會比較嚴重,可以既話用個比較好既servo晌油門度.
當然大把人重會用3003落油門度,亦玩得好開心,只因未發生過類似情況姐.
有時意外既野有幾好技術都冇用,唔通高手唔會炒車咩,技術係重要,最起碼可以避免好多不必要既意外.
cpkd 發表於 2006-3-26 23:04:50 | 顯示全部樓層
I'm not agree with you both. I think servo should buy a better one. You no need to buy the best but at least more then enough. It's really worth to put money into it because it can be use for few years and will not easily malfunction. When I was beginner, I just like you to bought some cheape servo but I sold it later since the servo will affect the handling much more. So my opinion is bought two better servos for your car before upgrade anything else.

ppl 發表於 2006-3-26 23:11:06 | 顯示全部樓層
原帖由 cpkd 於 2006-3-26 23:04 發表
I'm not agree with you both. I think servo should buy a better one. You no need to buy the best but at least more then enough. It's really worth to put money into it because it can be use for few y ...

我個意思係有得選擇當然用兩個好servo,如果冇選擇既時候(只有一個好一個唔好),我會用個比較好既servo落油門,個意思係咁.
可能我文法唔好所以大家有誤會....
ppl 發表於 2006-3-26 23:16:47 | 顯示全部樓層
原帖由 cpkd 於 2006-3-26 23:04 發表
I'm not agree with you both. I think servo should buy a better one. You no need to buy the best but at least more then enough. It's really worth to put money into it because it can be use for few y ...

我個意思係如果有得選擇既話當然用兩個好servo,如果冇得選擇既時候(一個好一個唔好),我會用個比較好既servo落油門度.
ppl 發表於 2006-3-26 23:17:40 | 顯示全部樓層
http://www.rc-evo.com/
睇下呢度,有servo規格

iketani 發表於 2006-3-27 09:33:34 | 顯示全部樓層
其實好同唔好
買左cheap少少既就feel下唔好既係點law
之後有$$買個好d就會好清楚睇到貴同平既分別
right??
以買貴同唔貴係睇自己點諗lu
stephen 發表於 2006-3-27 15:05:24 | 顯示全部樓層
邊個吾知買個靚servo好,我都知可以用好多年!!!我只係話如果我有一個好0的servo會放頭,你話轉彎個力大0的或開個airhole 個力大0的?我就真係未聽過有人話因為個servo吾夠力收吾切油,我只有聽過個servo吾夠快轉吾切彎!當然你比得起錢買個六七百servo更好啦!如果你話意外既,就算你架車裝最好既都會撞架啦!其實錢吾係最大問題,你用吾用得著先係問題,我都吾知見過幾多人人買佢買,結果買完之後咪又係同一結果

iketani 發表於 2006-3-27 15:09:24 | 顯示全部樓層
原帖由 stephen 於 2006-3-27 15:05 發表
邊個吾知買個靚servo好,我都知可以用好多年!!!我只係話如果我有一個好0的servo會放頭,你話轉彎個力大0的或開個airhole 個力大0的?我就真係未聽過有人話因為個servo吾夠力收吾切油,我只有聽過個servo吾夠快轉吾切彎 ...

YESYESYES
覺得睇下自己就唔就到
RIGHT??