RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 1213|回復: 5
打印 上一主題 下一主題
收起左側

新手電變, SERVO問題

KEVIN-BD5 發表於 2007-9-30 03:35:59 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
小弟入手左LRP AI PRO REVERSE既電變

呢個電變好用嗎, 因為我睇過POST先知原來LRP 都幾多負面新聞??

另外SERVO 同 MOTOR 係咪應該要配合返個電變??

我應該買邊隻SERVO同MOTOR呢???

P.S: 小弟係超新手, 完全唔識呢D, 希望各位可以盡量解答小弟, 唔該
觀星是答案 發表於 2007-9-30 04:06:12 | 只看該作者
原帖由 KEVIN-BD5 於 2007-9-30 03:35 發表
小弟入手左LRP AI PRO REVERSE既電變

呢個電變好用嗎, 因為我睇過POST先知原來LRP 都幾多負面新聞??

另外SERVO 同 MOTOR 係咪應該要配合返個電變??

我應該買邊隻SERVO同MOTOR呢???

P.S: 小弟係超新手 ...

買 Servo 只要睇下你需要幾快同幾大力
同埋係咪 digital servo 即可
AlexFiona 發表於 2007-9-30 04:17:04 | 只看該作者
LRP嘅無刷電變D小面新聞就真係多左D
不過就吾多覺普通果D電變有問題, 我依家有兩隻, 一隻全新買返來, 一隻買二手的, 玩左一排都吾見有問題
至於SERVO同MOTOR就無話要配合返個ESC(即係電變), 不過要留意嘅係SERVO個SYSTEM要同你套搖控系統夾就真
如果你係用AM搖控就冇問題, 之但係如果你用FM又或者用到2.4G呢就要小心啦
而MOTOR就睇你自己鍾意, 不過要留意返你隻ESC可以SUPPORT最少幾多TURN數嘅摩打(除非你果隻係NO LIMIT),
如果你隻係SUPPORT 8 TURN以上, 噤你就吾好買隻 7 TURN比佢用(最安全就用9 TURN或以上), 吾係會燒ESC都吾定
 樓主| KEVIN-BD5 發表於 2007-9-30 17:53:06 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2007-9-30 04:17 發表
LRP嘅無刷電變D小面新聞就真係多左D
不過就吾多覺普通果D電變有問題, 我依家有兩隻, 一隻全新買返來, 一隻買二手的, 玩左一排都吾見有問題
至於SERVO同MOTOR就無話要配合返個ESC(即係電變), 不過要留意 ...

原來係咁, 咁都好d

但" 不過要留意嘅係SERVO個SYSTEM要同你套搖控系統夾就真
如果你係用AM搖控就冇問題, 之但係如果你用FM又或者用到2.4G呢就要小心啦"

呢句, 姐係2.4g 用既servo有唔同???
AlexFiona 發表於 2007-10-1 23:58:56 | 只看該作者
如果係用果套2.4係 HRS版本就要用返 DIGITAL SERVO先得
 樓主| KEVIN-BD5 發表於 2007-10-3 00:06:31 | 只看該作者
原帖由 AlexFiona 於 2007-10-1 23:58 發表
如果係用果套2.4係 HRS版本就要用返 DIGITAL SERVO先得

原來係咁~~唔該哂alex兄