RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2166|回復: 8
打印 上一主題 下一主題
收起左側

offset 一問

黎小雞 發表於 2007-9-20 22:54:07 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
請問輪呔offset係咩?成日見到幾多mm計,係咪指輪呔闊度?thx!
kwok7660 發表於 2007-9-20 23:05:24 | 只看該作者
其實這個Offset值的意思,是指出車拎車間的螺絲蓋位置的向外數值,一般而言由Offset 0至Offset 2左右。數值越大,車呔向外的數值越大,其輪邊距數值就越大。這個輪邊距數值影響最大當然是車的穩定性,寬一點的車身在轉向穩定相當有利的,但是有一點要相當留意,就是Offset亦會影響到你所設定的Toe-in,Camber的效果。因此在選擇時不單要配合自己的車架懸掛設定,亦都要考慮其效果。是不是有點煩?所以不少人都不愛有Offset的車拎,但用得其所是會對你的轉向有幫助。

資料提供 : http://www.rc-evo.com/  
cyken2512 發表於 2007-9-20 23:15:43 | 只看該作者
又学到野了~~~~有埋图~~真系容易明白~~
kwok7660 發表於 2007-9-20 23:21:55 | 只看該作者
12仔 發表於 2007-9-20 23:29:48 | 只看該作者

回復 2# 的帖子

但係有時是迫不得已 要用Offset +2 的車拎 , 例如雙星車 , 部份型號即使用了6mm厚度的金屬六角 , 如果配用Offset 0 的車拎 , 也會與頭擔C座頂部的膠波頭有接觸 , 局住要選用Offset 2+的車拎, 唔通真係要用到8mm金屬六角咩><

樓主| 黎小雞 發表於 2007-9-21 18:37:35 | 只看該作者
原帖由 kwok7660 於 2007-9-20 23:05 發表
其實這個Offset值的意思,是指出車拎車間的螺絲蓋位置的向外數值,一般而言由Offset 0至Offset 2左右。數值越大,車呔向外的數值越大,其輪邊距數值就越大。這個輪邊距數值影響最大當然是車的穩定性,寬一點的車身在 ...

多謝賜教!
 樓主| 黎小雞 發表於 2007-9-21 18:43:37 | 只看該作者
原帖由 12仔 於 2007-9-20 23:29 發表
但係有時是迫不得已 要用Offset +2 的車拎 , 例如雙星車 , 部份型號即使用了6mm厚度的金屬六角 , 如果配用Offset 0 的車拎 , 也會與頭擔C座頂部的膠波頭有接觸 , 局住要選用Offset 2+的車拎, 唔通真係要用到8mm金屬六 ...

那請問係咪即是大部份情況都係用4mm六角呢?thx!
鐵老人 發表於 2008-9-7 23:06:31 | 只看該作者
原帖由 黎小雞 於 2007-9-21 18:43 發表

那請問係咪即是大部份情況都係用4mm六角呢?thx!

我都係呀,有無幫法補救,又或者有無offset+2六角賣呢
謝謝
asus6800 發表於 2008-9-8 00:05:15 | 只看該作者
原帖由 鐵老人 於 2008-9-7 23:06 發表

我都係呀,有無幫法補救,又或者有無offset+2六角賣呢
謝謝

tamiya touring car最厚係6mm金屬六角..