RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3319|回復: 13
打印 上一主題 下一主題
收起左側

試試問~f103同f103gt既各種分別~

kelvinblstz 發表於 2007-9-13 21:47:22 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
我了解左f103-gt係車底上有明顯分別~同埋有2樓板~

但係仲有什麼大分別呢~

我看珠叉好像有點不同~

請各大大幫忙解答~3q
epg800 發表於 2007-9-13 22:10:33 | 只看該作者
大致上都差不多一些料件可互通
只有底盤型狀不同
而輪胎也不同 這導致前懸吊為調整車高於大王稍加了些墊片 馬達座也加了墊片
後倫軸的輪胎轉接座也不同
車殼柱也不同
大概就這樣了.............
 樓主| kelvinblstz 發表於 2007-9-13 22:24:46 | 只看該作者
後倫軸的輪胎轉接座也不同

這點可以詳解一點嗎?.?
chacha 發表於 2007-9-13 23:14:50 | 只看該作者
F103用返 F1輪0太,但係F103GT係用一般房車 26mm闊輪0太,兩者不能互通,你可以下載說明書研究清楚
F103
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/f103lm_audir8r.pdf
F103 GT
http://www.tamiya.com/japan/download/rcmanual/58367.pdf
 樓主| kelvinblstz 發表於 2007-9-13 23:56:15 | 只看該作者
點解f103條f1呔入面有啤令既~有咩作用呢?
chacha 發表於 2007-9-14 03:28:38 | 只看該作者
因為F103係後驅,所以頭0太有啤0令,即係好似12仔咁
 樓主| kelvinblstz 發表於 2007-9-14 03:31:29 | 只看該作者

頭有啤令我知~但係gt板本係直硃叉到有齊5粒啤令咁~但係f1板就係條尾令到先有兩粒~其實分別係d咩東東呢?
chacha 發表於 2007-9-14 04:42:38 | 只看該作者
你 ga 意思係唔係 F103 圖 17 ga (R) 0個隻令,個粒啤0令?
個粒係壓力啤0令,MC2同MC3組合成,再加兩片 MC1 鍋形界子,個度係用0黎調教珠差 ga 鬆緊

sfdo 發表於 2007-9-14 23:30:38 | 只看該作者

回復 4# 的帖子

講開又講
你有冇比較過 F103 同 F103GT o既玩法/性能?
好奇想知兩者玩落有冇唔同 feel?
 樓主| kelvinblstz 發表於 2007-9-14 23:41:12 | 只看該作者
原帖由 chacha 於 2007-9-14 04:42 發表
你 ga 意思係唔係 F103 圖 17 ga (R) 0個隻令,個粒啤0令?
個粒係壓力啤0令,MC2同MC3組合成,再加兩片 MC1 鍋形界子,個度係用0黎調教珠差 ga 鬆緊

我想知103gt支珠叉係一體化既~103既就係利用埋條f1既r車鈴~係咪咁~?

但係我想知f103gt係咪唔可以玩f103既f1呔?

咁如果係要改珠叉~會有parts搵到嗎?
chacha 發表於 2007-9-15 03:46:57 | 只看該作者

回復 9# 的帖子

我祇係玩過F103 配海綿0太,加0太水玩落同12仔差不多,超爽,F103GT就未玩過,玩海綿0太應該同F103一樣,如果玩膠0太照理應該比四驅需要更多技術,
chacha 發表於 2007-9-15 04:09:22 | 只看該作者
原帖由 kelvinblstz 於 2007-9-14 23:41 發表

我想知103gt支珠叉係一體化既~103既就係利用埋條f1既r車鈴~係咪咁~?

但係我想知f103gt係咪唔可以玩f103既f1呔?

咁如果係要改珠叉~會有parts搵到嗎?

可以咁講,
要改好多野先至裝到,但係F1 0太直徑比房車0太細
唔祇淨係改珠差咁簡單,基本成條尾軸換哂,parts 應該都有,要比 D 時間

樓主| kelvinblstz 發表於 2007-9-19 17:22:27 | 只看該作者
呔水咩東東來嫁@o@"?.?

海棉呔先用嫁?.?
龍崗小吳 發表於 2007-10-12 19:48:39 | 只看該作者
可以參考小弟之前自己做的報告!
http://tw.myblog.yahoo.com/jw!4b ... 6&l=f&fid=8