RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 小角色
打印 上一主題 下一主題
收起左側

一個瘋狂既挑戰(4擔重型拖車)4擔雞暴光~ 10年1月23更新

man01 發表於 2009-4-15 15:54:06 | 只看該作者
80# ec709
幾年前嘅post咁你都揾出嚟托咩
咦. 完全冇晒消息既?
 樓主| 小角色 發表於 2009-4-16 12:15:36 | 只看該作者
09年4月16日己更新係p.1~~
odaan 發表於 2009-4-16 13:54:11 | 只看該作者

登錄/註冊後可看大圖
小角色 發表於 2007-9-2 19:27

你呢部易整好多
四套壓力唧筒 , 兩套升降唧筒 , 一個磨盤 , 一個絞盤 , 兩隻轉向摩打
odaan 發表於 2009-4-16 14:00:52 | 只看該作者
你呢部易整好多
四套壓力唧筒 , 兩套升降唧筒 , 一個磨盤 , 一個絞盤 , 兩隻轉向摩打
odaan 發表於 2009-4-16 13:54

呀 , 仲有尾腳

1. 尾鏟升降 + 伸縮 = 兩套壓力唧筒
2. 大雞升降 + 伸縮 = 兩套壓力唧筒, 轉向 = 磨盤, 吊重 = 絞盤
3. 尾腳 + 側腳 (共用一個channel) = 三套升降唧筒, 側腳擺開 = 轉向摩打
gary213 發表於 2009-4-16 19:22:47 | 只看該作者
so beautiful
小角仔 發表於 2009-4-16 20:41:35 | 只看該作者
呀 , 仲有尾腳

1. 尾鏟升降 + 伸縮 = 兩套壓力唧筒
2. 大雞升降 + 伸縮 = 兩套壓力唧筒, 轉向 = 磨盤, 吊重 = 絞盤
3. 尾腳 + 側腳 (共用一個channel) = 三套升降唧筒, 側腳擺開 = 轉向摩打
odaan 發表於 2009-4-16 14:00

odaan兄 , 這是你下一個目標???
odaan 發表於 2009-4-16 21:13:47 | 只看該作者
小角仔 發表於 2009-4-16 20:41

搞掂部吊機先
odaan 發表於 2009-4-16 23:35:53 | 只看該作者
小角仔 發表於 2009-4-16 20:41

其實呢部野易好多 , 起碼有位做 , 長 D 都夠擺

http://www.rc-daily.com/forum/vi ... &extra=page%3D1
無乜位 , 放少少野都諗到頭爆
一係唔夠擺 , 一係唔夠行程 , 夾硬縮短力點 , 又唔夠力 ...........
 樓主| 小角色 發表於 2009-4-17 00:07:40 | 只看該作者
你呢部易整好多
odaan 發表於 2009-4-16 13:54

呀師兄...對於你黎講...你齊嫁生咩件都車到出黎緊係話易整啦...
不過對其他人黎講咁會係易定係難呢...
人地係用其他野代替果樣野...你咁樣講會唔會覺得有d唔尊重人呢?
 樓主| 小角色 發表於 2009-4-17 00:13:59 | 只看該作者
呀師兄...對於你黎講...你齊嫁生咩件都車到出黎緊係話易整啦...
人地係用其他野代替果樣野...你咁樣講會唔會覺得有d唔尊重人呢?
小角色 發表於 2009-4-17 00:07

個個人各有所長...我都係做維修出身架...起碼有11年維修經驗...
機械野點都熟d掛
唔好咁...唔好咁....
sunsun_121 發表於 2009-4-17 02:41:42 | 只看該作者
以前用來道我入貨車RC的毒品。宜加有再出來放毒。
咁你而家都應該成為左一個好專業既引君子啦喎.
odaan 發表於 2009-4-17 09:17:45 | 只看該作者
小角色 發表於 2009-4-17 00:07

何以你認為我會唔尊重你 ??
你未識我 , 我未識你 , 既然我有志加入呢個圈 , 我又何必要以一時衝動同你交惡 , 令自己日後更難過呢 ??

如你堅持我唔尊重你 , 我先作道歉

製作技術上 , 我既課題諸多制限的確令我 R 爆頭 , 因為我每樣零件都要有指定 size
而如果我解決晒所有問題的話 , 你既課題就唔難做到
"唔難" ....... 當然就我既標準去睇 , 每人標準唔同 , 我又點知你既標準係點呢 ??

個個人各有所長...我都係做維修出身架...起碼有11年維修經驗...
機械野點都熟d掛
小角色 發表於 2009-4-17 00:13

計學師至今 17 年 , 由車床車房吊機地盤起機場至設計 , 但我唔會以時間去比較 , 因為每人際遇不同 , 你果 11 年可能比我果 17 年學得更多

我既課題已經有半年 , 所以想盡快完成左先做其他 , 至於乜乜唧筒 , 其實 , 我係有興趣協助既 ....
聽你地咁樣講. 我真係有d後悔個陣. 冇比心機讀"機電工程".....
sunsun_121 發表於 2009-4-17 10:57:40 | 只看該作者
你未識我 , 我未識你 , 既然我有志加入呢個圈 , 我又何必要以一時衝動同你交惡 , 令自己日後更難過呢 ??

製作技術上 , 我既課題諸多制限的確 ...
odaan 發表於 2009-4-17 09:17

二位大師都係強人。矢係各子各修恨、所以以後請你們多D點圖同講解、樣小弟學多D野
 樓主| 小角色 發表於 2009-4-18 00:52:22 | 只看該作者

製作技術上 , 我既課題諸多制限的確 ...
odaan 發表於 2009-4-17 09:17

開頭呢架車我只係得果幾張相抄住黎做..再運用日常工作上學到既技術加埋黎整.....
之後見到你一句好易...一時間覺得好似比人打沉左...
其實你果支雞我之前都有諗過整...不過唔係用車出黎既方法....
不過諗落不如成架車大大鑊咁整仲過引
man01 發表於 2009-4-18 02:31:44 | 只看該作者
繼續整啦!買定花生
odaan 發表於 2009-4-18 11:32:22 | 只看該作者
開頭呢架車我只係得果幾張相抄住黎做..再運用日常工作上學到既技術加埋黎整.....
之後見到你一句好易...一時間覺得好似比人打沉左...
其實你果支雞我之前都有諗過整...不過唔係用車出黎既方法....
不過諗落不如 ...
小角色 發表於 2009-4-18 00:52

因為當年我地去起機場 , 青馬大橋買呢部車既時候 , 我去睇佢測試過 , 所以佢好多機械結構都知佢點運作

呢部車整體平衡性好高 , 本體重量夠重 , 而且佢以尾吊為主 , 更容易掌握
而且車身夠大 , server , 驅動部件 , 甚至擺多兩舊電 , 都可以完全收納係車身中

反觀拖頭吊機 , 靈敏 , 但重量過輕 , 如出腳距離不足而吊重 , 容易反車
屋仔內位置有限 , 新燈 , 喇叭 , 震蛋 , 接收已經滿晒 , 仲要兼容吊機接收 , 電變
電源都係一個問題 , 摺合後重量唔好聚係車頭 , 一來要保持動力擔有足夠壓力
同時減少車頭轉向負擔
同埋佢既位置一定要係波箱上面 , 所以佢一定要升高 2cm , 重心升高會影響行車

你既計劃 , 磨盤對下空盪盪 , 所以可以盡量降低重心高度 , 的確 , 相對上比我容易

難得你不計前嫌 , 如你開始計劃 , 必通知小弟作協助