RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 2968|回復: 14
打印 上一主題 下一主題
收起左側

點解FW05t+用15級,反而VoneRRR用12級?

billlkyy 發表於 2007-8-1 04:37:47 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
點解FW05t+用15級,反而VoneRRR用12級?15級唔係勁D咩
RGM-111 發表於 2007-8-2 01:10:18 | 只看該作者
應該 係 商業..上 的 策略  問題.....

15級 又未必  一定勁 D ...  ........ 有D 15級 1匹都冇 有D12級 又成1.5匹 ..wo...
都係 睇application & Engine Design / Usage 姐
 樓主| billlkyy 發表於 2007-8-2 01:26:14 | 只看該作者
Fw05S同o5t+有咩唔同?hk有冇得買?幾多蚊?
RGM-111 發表於 2007-8-2 01:51:51 | 只看該作者
FW-05S Kit Car 要自己砌(made in japan).無 孖速, 無金屬油壓, 無頭萬向, 無反呀連竿, 無 電子野跟, Engine 用GS-15R 當年要大約1600......E家唔G lu....

基本上 FW-05T+抵好多....(made in china)
 樓主| billlkyy 發表於 2007-8-2 01:56:33 | 只看該作者
....我仲以為FW-05s係新車tim
chungtsai 發表於 2007-8-3 12:52:03 | 只看該作者
手拉偈係冇12級,所以要用15級。
sunnyshao007 發表於 2007-8-3 15:15:48 | 只看該作者
stig 發表於 2007-8-3 15:27:50 | 只看該作者
其實幾多級engine係點分 ?
piccoengine 發表於 2007-8-3 18:47:41 | 只看該作者
原帖由 stig 於 2007-8-3 15:27 發表
其實幾多級engine係點分 ?

2.1cc=12
2.5cc=15
3cc=18
3.5cc=21
7.5cc=45
15cc=90
BHP 發表於 2007-8-3 19:15:09 | 只看該作者
佢用 12 級因為佢係出來賽﹐
所以要用同級既 12 級 engine。
這樣令賽事唔係鬥 engine 而係都車手水平。

就等於點解好多比賽用既 buggy﹐ 出廠時都用 21 級而唔用 28 或 30 級一樣。
至於有些車出廠跟 "大" engine,
那是因為他們不是比賽用﹐ 而係 weekend driver 用來玩用的。
stig 發表於 2007-8-3 19:17:47 | 只看該作者
thanks alot ^^
boy2rc 發表於 2007-8-3 23:09:44 | 只看該作者
2.1cc=0.1281ci
2.5cc=0.1525ci
3cc=0.1830ci
3.5cc=0.2135ci
7.5cc=0.4576ci
15cc=0.9153ci

cc=cubic centimeters
ci=cubic inches

唔知幾時及點解d人用咗英制立方英吋小數點頭兩個位來形容模型內燃機之容積...
boy2rc 發表於 2007-8-3 23:48:13 | 只看該作者
原帖由 BHP 於 2007-8-3 19:15 發表
佢用 12 級因為佢係出來賽﹐
所以要用同級既 12 級 engine。
這樣令賽事唔係鬥 engine 而係都車手水平。

就等於點解好多比賽用既 buggy﹐ 出廠時都用 21 級而唔用 28 或 30 級一樣。
至於有些車出廠跟 "大 ...

先講物料與設計, 如一切相同條件下, 大容積引擎一定快過細容積之引擎.

點解時下之引擎, 印像中細cc引擎重快過d大cc引擎呢? 12 快過 15 18, 21  快過 28..30 呢?

物料問題囉..

1/10 Touring Racing 由於唔知幾時, d各廠家集中火力落些 12級引擎中, 攪到火箭咁快且價錢天咁高..

那些1/10 RTR車用平價物料做隻12級引擎, 我想必定慢過隻蝸牛, 你買唔買, 維有加大容積離補, 15級你夠未呀, 再唔係18級丫...都唔夠d純種競賽12級引擎快啦....

Nicvic 發表於 2007-8-31 10:47:30 | 只看該作者
原帖由 billlkyy 於 2007-8-1 04:37 發表
點解FW05t+用15級,反而VoneRRR用12級?15級唔係勁D咩

級數同用途都唔一樣,FW-05T+主要俾你跑下街,同練習。而且系手拉式引擎,屬于入門級。

V-ONE RRR就系競賽級,落場跑噶,引擎要用啟動臺啟動,密封性好,馬力大。

其實你留意一下兩款引擎,進氣口同排氣口既角度,FW-05T手拉式引擎進氣口同排氣口成90度角,V-ONE RRR引擎進氣口同排氣口成直線180度。新手一般可以用呢個方法去睇引擎好壞啦,哈哈,雖然我都系新手。

例子:吸管,水管,風道,如果轉個彎 同直出,多彎路 大直路, 你話邊個快?

如果講得唔好大家唔好見怪
test09 發表於 2007-9-6 05:58:58 | 只看該作者
原帖由 Nicvic 於 2007-8-31 10:47 發表

級數同用途都唔一樣,FW-05T+主要俾你跑下街,同練習。而且系手拉式引擎,屬于入門級。

V-ONE RRR就系競賽級,落場跑噶,引擎要用啟動臺啟動,密封性好,馬力大。

其實你留意一下兩款引擎,進氣口同排氣 ...

順手講下 90度的叫"側排引擎" , 180度的叫"後排引擎"唔好攪錯呵