RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
樓主: 天照
收起左側

工房EP RC開發計劃 - KOG01 (UPDATE 2006-7-26)

J 發表於 2006-3-9 09:02:20 | 顯示全部樓層
唔一定, 所以我無問點解, 只問下有無得解囉~ hahaha
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 11:01:39 | 顯示全部樓層
原帖由 skywork 於 2006-3-9 10:43 發表

叫 "阿嬌一號" 0拉!

叫GILLIAN囉~!編號係AG01!哈!
sunnymok 發表於 2006-3-9 12:40:24 | 顯示全部樓層
最好可以開發到一部玩得多,整得少的車就好了.一定支持.
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 12:43:23 | 顯示全部樓層
原帖由 sunnymok 於 2006-3-9 12:40 發表
最好可以開發到一部玩得多,整得少的車就好了.一定支持.

好難喎!哈!XRAY都唔得啦~!哈哈!
sangwong 發表於 2006-3-9 14:22:47 | 顯示全部樓層
底板用呢物料?
碳纖?
混炭?
James 發表於 2006-3-9 14:47:47 | 顯示全部樓層
if u r going to do it....then i am more than happy to support and i will get one for sure.....

do u think is a good idea to show every stages of ur design on the net? so many "spy" on the internet gar wor......u might see ur design becomes the next car of one of the big manufacturer...... (just kidding)

the car should be called ....... H5N1.....LOL
sunnymok 發表於 2006-3-9 14:54:48 | 顯示全部樓層
係0拉,新T2都一有碰撞就要換0野.$$$$$$$,特別係D C 杯
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 15:07:31 | 顯示全部樓層
波箱.....
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 15:18:45 | 顯示全部樓層
原帖由 sangwong 於 2006-3-9 14:22 發表
底板用呢物料?
碳纖?
混炭?

底板會用返炭纖板架喇.....因為個首次製作成本可以低O的....哈!

混炭兜實在太大工程喇~!哈!
monkichi0210 發表於 2006-3-9 15:26:38 | 顯示全部樓層
原帖由 天照 於 2006-3-9 08:50 發表

一定要有得解嗎?哈!

hehe......
amat is a FFS super fans.....KOF is the short form of "knight of gold"(黃金電騎士)......the most lovely machine of "tin chui"(天照).............hehehe........am i right????
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 15:29:19 | 顯示全部樓層
原帖由 James 於 2006-3-9 14:47 發表
if u r going to do it....then i am more than happy to support and i will get one for sure.....

do u think is a good idea to show every stages of ur design on the net? so many "spy" on  ...

邊個咁得閒抄我啦....哈!我都係睇人家嚟做之嗎~!哈!

同埋我都隨時可能會改個形O既~!哈!底板我都改咗幾次啦~!

不過當然去到最後果O的STAGE,我就會小心O的O架喇~!嘿嘿!

ANYWAY....我都係參考人家日本仔車....人地點會抄我呢個低手啦~我出咗名都唔識玩車O既~!

係買先好講呀!唔好到時出咗話:哎呀~!都唔係日本車~!唔買喇~!哈!

樓主| 天照 發表於 2006-3-9 15:39:46 | 顯示全部樓層
原帖由 monkichi0210 於 2006-3-9 15:26 發表

hehe......
amat is a FFS super fans.....KOF is the short form of "knight of gold"(黃金電騎士)......the most lovely machine of "tin chui"(天照).............hehehe........am  ...

KOG呀!咩KOF呀?KING OF FIGHTER呀?哈!
monkichi0210 發表於 2006-3-9 15:47:40 | 顯示全部樓層
原帖由 天照 於 2006-3-9 15:39 發表

KOG呀!咩KOF呀?KING OF FIGHTER呀?哈!

KOG...KOG........Sorry law!!!!
....but......am i say it right!!!????amat????
i like bang doll!!!!!make one BD-01 in rwd for me please!!!........kidding!!!
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 15:51:39 | 顯示全部樓層
原帖由 monkichi0210 於 2006-3-9 15:47 發表

KOG...KOG........Sorry law!!!!
....but......am i say it right!!!????amat????
i like bang doll!!!!!make one BD-01 in rwd for me please!!!........kidding!!!

你家陣真係當我變魔術定....哈!
比利羊 發表於 2006-3-9 17:30:17 | 顯示全部樓層
天照兄,各位網友,你們好!

得知天照兄正開發本地新車,小弟十分感興趣,
希望能與大家交流一下...

巿場上的車種十分多,要設計一部新車出來比美大廠,可等容易!
小弟玩了車十多年,車架的設計可算是盡善盡美了,要突破設計的界限,
我想...唯有向車架以外,物理發展!

例如-
車架可自動分配重心,即車架中加入一小塊鉛,由轉向連動,
車轉左,鉛塊向右方推進,改變車架的離心力,或整排電可左右動,
如鉛一樣,改變入灣重心.

我們常玩車,但講到set車,就估估下...
如果有數據入電腦分析就更好.
例如電變可駁USB,而車之極速,初速,扭力,耗電量等等,可從電腦分析,
又或像真車一樣有中央電腦監察差速,備震等等...

身為香港人,改善問題是我們善長的,但能否突破傳統,大胆假設,細心求正,
就在乎决心.

祝早日成功,打倒日本仔.
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 17:32:29 | 顯示全部樓層
原帖由 比利羊 於 2006-3-9 17:30 發表
天照兄,各位網友,你們好!

得知天照兄正開發本地新車,小弟十分感興趣,
希望能與大家交流一下...

巿場上的車種十分多,要設計一部新車出來比美大廠,可等容易!
小弟玩了車十多年,車架的設計可算是盡善盡美了, ...

電變做到啦~!可以CHECK數據~!哈!

至於你話到個車架咁複雜.....嗯....我諗我唔會搞到咁大鑊先....哈!
搞掂第一架設計先講~!哈!
 樓主| 天照 發表於 2006-3-9 17:33:30 | 顯示全部樓層
前波箱........

可能會再偷輕....但要出咗份轉向先可以作準.....

樓主| 天照 發表於 2006-3-9 17:55:03 | 顯示全部樓層
希望大家俾多O的意見啦~!

但唔好太複雜,太複雜我都唔知WORK唔WORK,做都做唔嚟啦~!哈!
hangson 發表於 2006-3-9 18:14:13 | 顯示全部樓層
金屬件用cnc嗎??
asaka 發表於 2006-3-9 18:27:21 | 顯示全部樓層
how much?