RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4001|回復: 7
收起左側

[電變問題] 電變無反應

樓主| dttmtong 發表於 2019-7-15 00:40:32 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新買 Xerun xr10 pro 80a, Powestar RS472HV, Power HD M9

電變風扇著、長著紅燈、接收器完全無燈。

按書明書長按開關會閃爍但馬達沒有嗚叫,放手不按電變會熄了

請問各位知唔知道係什麼地方出問題,謝謝你
masterlai 發表於 2019-7-15 14:15:10 | 顯示全部樓層
先試試servo能不能動  
如果不能動,那應該是槍控與接收尚未對頻完成

如果servo能動  電變亮紅燈  通常是沒找到油門中立點
請試試重新抓取油門行程與中立點

ps:另一個潛在的原因是霍爾感應線鬆脫或接觸不良   
拔開重插或換一條線試試。
RGear 發表於 2019-7-15 17:46:49 | 顯示全部樓層
1. 插接曾經同這發射已經對頻 ?
2. 係咪電變插頭,插接收插錯方向 ?
 樓主| dttmtong 發表於 2019-7-15 17:50:46 來自手機 | 顯示全部樓層
未與發射器對頻的
 樓主| dttmtong 發表於 2019-7-15 22:03:42 來自手機 | 顯示全部樓層
謝謝各位,已經找到問題所在
 樓主| dttmtong 發表於 2019-7-15 22:07:40 來自手機 | 顯示全部樓層
之前都買過 Powerstar 代用接收,跟說明書做係無問題的。今次買另一款有線款,個說明書係無用的,之後係網上找到有人分享設定方法,跟著做就攪掂了。
battle 發表於 2019-7-16 18:25:05 | 顯示全部樓層
代用比正貨質素功能有無明顯落差?
 樓主| dttmtong 發表於 2019-7-16 22:35:40 來自手機 | 顯示全部樓層
唔知,我浄係係細場例如 YMT 和 TSW 玩過,不過食粥丶RC 媽都有得賣照計 ok gei. 我之前都唔知有代用,去問食粥先知原裝咁貴,之後老細介紹話一樣咁我咪試下