RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4090|回復: 9
收起左側

IMAX B6, V2, Mini. 新手想問呢三隻charger有什麼分別? 邊一隻比較安全.

樓主| zwanzig 發表於 2019-6-7 16:41:18 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手想問呢三隻charger有什麼分別? 邊一隻比較安全.? 邊一隻cp值最高?

用利差 Lipo 同 NiMH

IMAX B6
B6 V2
B6 mini
pui4yip 發表於 2019-6-8 10:45:53 | 顯示全部樓層
B6mini要配火牛,b6比b6v2係舊一代,b6v2可以叉到hilv電同時6a 叉電,要買b6v2
 樓主| zwanzig 發表於 2019-6-9 11:25:31 來自手機 | 顯示全部樓層
唔該, 咁樣 b6 v2好啲吖,定係b6 mini好呀
 樓主| zwanzig 發表於 2019-6-9 11:26:09 來自手機 | 顯示全部樓層
屋企有幾個手提電腦火牛
pui4yip 發表於 2019-6-9 19:30:09 | 顯示全部樓層
買b6v2,電腦火牛都5知岩5岩
 樓主| zwanzig 發表於 2019-6-10 17:15:12 來自手機 | 顯示全部樓層
Thanks
 樓主| zwanzig 發表於 2019-6-11 12:03:23 來自手機 | 顯示全部樓層
有隻 skyrc S60 .好無過B6AC?
AMAT 發表於 2019-6-18 02:39:59 | 顯示全部樓層
第一個問題,邊部好......

俾我三部都唔買。原因因為呢O的機都係用舊O既SOFTWARE嚟去做充電,根本就已經配合唔到宜家新O既鋰電。
俾錢買嚟充,又唔爆,又唔好用,平衡又慢,點解要買?

如果想平,市面想大把又平又好用O既機,SKYRC S65, T200, B6LITE..... 又或者ISDT O既Q6系列,都係兩三百蚊一部。
至少個PROGRAM新O的,問題少O的,充電亦都快啲先啦。

第二個問題

到電腦牛喇。我唔知你新定舊,但要留意返你個WATT數夠唔夠,你充一排7.4V電,舉例你用12A充,係要8.6 X 12A= 104W
要留意返你電腦火牛單一個輸出,出唔出到咁多。
唔好以為電腦牛有300W就一定出到,300W係佢總輸出,佢單一組線係未必出到300W,可能得100W樓下。
emax430 發表於 2019-6-18 09:12:54 來自手機 | 顯示全部樓層
買SKYRC S65 吧,可以用AC,不用外接火牛,幾方便。
emax430 發表於 2019-6-18 14:04:55 來自手機 | 顯示全部樓層
也可以考慮LRP Pulsar Sport 41410GB,價錢和SKYRC S65 差不多。