RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 15487|回復: 26
收起左側

灣仔稅務大樓~臨時遙控車場10/5 ~8:00pm 正式開放。

樓主| conyfatcat123 發表於 2019-5-9 15:04:21 來自手機 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
灣仔稅務大樓~臨時遙控車場,將於正式聽晚《10/5》 ~8:00~11:00pm,正式開放!
 樓主| conyfatcat123 發表於 2019-5-9 15:05:08 來自手機 | 顯示全部樓層
【灣仔稅務大樓臨時遙控車場開放時間】星期一至日,晚上8:00至11:00,全年無休!一般下雨會照常開放,遇到~紅色/黃色/黑色暴雨,就會取消開放!
yin36 發表於 2019-5-9 16:53:38 | 顯示全部樓層
係咪即係比塊平地你,用鐵馬圍住,然後在裹面亂Q咁飛個種呢
AMAT 發表於 2019-5-9 17:13:59 | 顯示全部樓層
yin36 發表於 2019-5-9 16:53
係咪即係比塊平地你,用鐵馬圍住,然後在裹面亂Q咁飛個種呢

相信都係。
1BM 發表於 2019-5-9 17:38:23 | 顯示全部樓層
系咁的話 , 全港大部份康民署公園都玩得啦  , 只要不影響場地使用者 , 例如球場打波優先 , 無人打波時可以玩RC無問題的 , 草地又可以玩Buggy
albertau2011 發表於 2019-5-9 20:46:43 來自手機 | 顯示全部樓層
JV 可以玩buggy ?
wongalan 發表於 2019-5-9 23:23:12 | 顯示全部樓層

唔係化!

wongalan 發表於 2019-5-9 23:23:50 | 顯示全部樓層

唔係化!

yin36 發表於 2019-5-10 07:50:33 | 顯示全部樓層

A 場即室外大場,用於玩 1:8 至 1:12 的電動遙控車。B 場為半室內迷你場,用於玩 1:10 至 1:64 的電動遙控車......基本上平時人小小 (當然吾係星期六日啦)係吾會理你放off road or on road, 但你放部buggy係A場, 我吾敢話一定,但你95%以上會比D玩平路車嘅兄師問候你, 除非你部buggy可以快到連D touring都追吾到, 還有千萬吾好撞到有D好火爆嘅師兄啦,否則好可能上C1呢
garywong5368 發表於 2019-5-10 14:34:16 | 顯示全部樓層
敬啟者:

有關臨時重置模型車場的事宜,路政署、康樂及文化事務署(康文署)及港鐵公司一直積極於港島區尋找合適用地作臨時重置。經各方統籌及配合,現已選定於部分告士打道花園空地(相關位置請參考附圖)在指定時間設置臨時模型車場,有關的選址及諮詢工作已經完成,期間並未收到反對意見。
臨時模型車場相關的設計及籌備工作已完成,相關配套設施亦已採購並移交予康文署,康文署將負責管理臨時模型車場的場地及其日常運作,包括安排臨時車場設施及管理等工作。康文署將由2019年5月10日起,每日下午8時至11時試行開放臨時模型車場供市民使用,詳情請留意康文署網頁內的公布。試行期間,路政署、康文署及港鐵公司會進行檢討,如收到公眾意見或反對,會適時跟進。如有強烈的反對聲音,此臨時重置安排可能會被終止。

待隧道入口處休憩花園內的模型車場完成永久重置後,康文署便會停止在告士打道花園空地提供臨時模型車場設施。

如對有關設施及管理有進一步查詢,請致電2879 5568 與康文署黃儉清先生聯絡,或致電2762 4064與本人聯絡。

陳浩賢
工程師/沙中線1
鐵路拓展處
路政署

victor.rc 發表於 2019-5-10 16:25:06 來自手機 | 顯示全部樓層
yin36 發表於 2019-5-10 07:50
A 場即室外大場,用於玩 1:8 至 1:12 的電動遙控車。B 場為半室內迷你場,用於玩 1:10 至 1:64 的電動遙 ...

那就是說如不是走touring cars 就不能到車場?
rk2 發表於 2019-5-10 16:27:25 | 顯示全部樓層
若果地面是圖片內的階磚地,可能會好“扇“下。
park 2.jpg
yin36 發表於 2019-5-10 17:16:39 | 顯示全部樓層
victor.rc 發表於 2019-5-10 16:25

吾係話吾得呀, 基本上係電動嘅都得, 你係玩具返斗城買部蝙蝠車都可以去玩, 我以前都見到D小朋友放部lightning mcqueen落去A場玩, 不過走左幾個圈就聽到個小朋友"嘩嘩"叫,
成部lighting macqueen淨反個轆. 個A場設計係比你玩平路快車, 你放部off road落去吾係吾得, 我都話一係你可以快過部touring, 如果吾係,你吾夠佢快, 佢炒落你到, 對大家都吾好, 咁又何苦呢, 不如去外面飛沙地好過啦.
AMAT 發表於 2019-5-11 01:45:35 | 顯示全部樓層
今日有人去咗睇啦。

簡直都就晒時間要啲工人砌水馬。
civicwong 發表於 2019-5-11 08:59:56 來自手機 | 顯示全部樓層
老實講,不如佢叫啲工人砌條RCP track 玩蚊車好過
pecky38 發表於 2019-5-12 00:09:10 | 顯示全部樓層
yin36 發表於 2019-5-10 17:16
吾係話吾得呀, 基本上係電動嘅都得, 你係玩具返斗城買部蝙蝠車都可以去玩, 我以前都見到D小朋友放部lig ...

好似我落雨去玩就得啦!其實唔好講到o的C兄甘差...我好天都玩過。當然要識得比位D快車過啦(或者比人鬧左都唔知掛!)
https://www.youtube.com/watch?v=WN_bbDat8O4

1BM 發表於 2019-5-12 23:20:04 | 顯示全部樓層
victor.rc 發表於 2019-5-10 16:25

A場告示牌有無清楚寫明只準Touring Car 使用?
有無任何Rc Bike , RC Tank , RC Truck , RC Buggy ......禁止使用等標語 ?

1BM 發表於 2019-5-12 23:22:56 | 顯示全部樓層
yin36 發表於 2019-5-10 17:16
吾係話吾得呀, 基本上係電動嘅都得, 你係玩具返斗城買部蝙蝠車都可以去玩, 我以前都見到D小朋友放部lig ...

贊成Buggy應該玩沙田/草地 , 平路場應該玩平路車
chairmannone 發表於 2019-5-20 12:25:47 | 顯示全部樓層
有冇試玩報告?
bcgr33n 發表於 2019-5-23 11:58:34 | 顯示全部樓層