RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 3957|回復: 15
收起左側

Saddle Pack 電池一問

樓主| kwokkeun 發表於 2019-4-24 11:01:12 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
現時仍然有好多車架係用Saddle Pack 電池, 但去廣華街問過市面上好似已經買唔到Saddle Pack (無論NIMH定LIPO), 請問師兄們知唔知邊度仲有得賣? 定只可以買舊NIMH直電返去DIY?

定其實saddle pack車已經被淘汰...
emax430 發表於 2019-4-24 11:21:19 來自手機 | 顯示全部樓層
試試上淘宝找找。
AMAT 發表於 2019-4-24 15:53:51 | 顯示全部樓層
點會冇呀。
創昇IP有出,鍵全WFC都有出。
AMAT 發表於 2019-4-24 15:54:58 | 顯示全部樓層
淘寶買要小心揀一O的深圳或廣州地區,因為好多地區係唔肯寄香港,速運亦都唔肯收。
 樓主| kwokkeun 發表於 2019-4-24 19:42:55 來自手機 | 顯示全部樓層
可惜我就係去創升佢話無喇
 樓主| kwokkeun 發表於 2019-4-24 19:44:01 來自手機 | 顯示全部樓層
唯有買舊nimh DIY, 今晚再見吓淘寶先, thanks!
rk2 發表於 2019-4-25 11:39:56 | 顯示全部樓層

sorry 。。。。。
pecky38 發表於 2019-4-25 15:27:59 | 顯示全部樓層
https://hobbyking.com 找 saddle,有三款
 樓主| kwokkeun 發表於 2019-4-28 00:32:41 來自手機 | 顯示全部樓層
另外我見外國有d人會DIY將條belt升高或降低,舊電就可以喺條belt中間過,好勁! 好似好大工程,所以hobbyking order咗了,多謝各位師兄幫忙!
AMAT 發表於 2019-5-9 18:22:45 | 顯示全部樓層
其實所講O既SADDLE PACK,係咪想講STICK PACK?
如果講STICK PACK就我擒日係極速見到有得賣。
如果係想講兩舊電拉住條線,咁你買兩舊SHORTY再整條焊線囉。
jj2006 發表於 2019-5-9 21:16:59 來自手機 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-5-9 18:22
其實所講O既SADDLE PACK,係咪想講STICK PACK?
如果講STICK PACK就我擒日係極速見到有得賣。
如果係想講兩 ...

Size 唔同,早期電越使用的
AMAT 發表於 2019-5-10 01:01:35 | 顯示全部樓層
jj2006 發表於 2019-5-9 21:16
Size 唔同,早期電越使用的

果隻駝背電?
 樓主| kwokkeun 發表於 2019-5-10 11:36:16 | 顯示全部樓層
最後喺Hobbyking買咗, 5100 65-135C, 小插曲係我收到貨就見佢快閃減價.... 不過都算好彩仲買到

回AKD, Saddle Pack再短過Shorty, 用唔到...
jj2006 發表於 2019-5-13 12:29:43 | 顯示全部樓層

也不是
masterlai 發表於 2019-5-15 17:08:18 | 顯示全部樓層

提供個建議  
試試SONY  VTC 5A 高放電18650電池打焊片+熱縮模
這種電池放電夠   2S2P可以取代Saddle Pack
我有一陣子的12仔都是用這種電池在跑..

注意...一定得VTC5A或其他接近的動力型18650
一般18650放電不到0.5c   一使用馬上壓降停擺
建議並聯兩組再串,這樣電池組就不需要多焊一條分壓線

pecky38 發表於 2019-5-15 22:57:09 | 顯示全部樓層
kwokkeun 發表於 2019-5-10 11:36
最後喺Hobbyking買咗, 5100 65-135C, 小插曲係我收到貨就見佢快閃減價.... 不過都算好彩仲買到

回AKD, Sad ...

Hobby King 經常這樣快閃式個別貨品減價一兩天!通常在11月就有大規模大減價清貨。有意中物又等得又唔怕斷貨就要記住喇!