RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 6573|回復: 12
收起左側

[車輛專區] 想玩高級少少嘅軸車,幾時有廠肯出?

樓主| rcson 發表於 2019-4-15 16:39:02 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
xray 竟然出頭驅車都唔出軸車,tamiya 有部tb evo 7 本身其實唔差,但好似無乜人玩,最大問題廠商唔出parts,唔通每次炒爛野買過部新車咩,叫人點玩?係咪唯有繼續等?
tc3driver 發表於 2019-4-15 17:36:15 來自手機 | 顯示全部樓層

tb evo7的齒不耐用,不合玩modified組別,另一方面,如果攪到無零件代理亦需負責
chacha 發表於 2019-4-15 20:50:19 來自手機 | 顯示全部樓層
雙星 evo7 都算多零件,見冇咩人玩又唔想!咁得 TT糸列可以滿足到你!
masterlai 發表於 2019-4-16 11:29:54 | 顯示全部樓層
試試軸傳油房改電
強度、性能應該都符合你的要求
缺點就是比較重....
我有一台TG10 MK.2正打算改電...
garywong5368 發表於 2019-4-16 12:48:11 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2019-4-16 16:01:07 | 顯示全部樓層
軸車就係因為有佢一定局限,尤其係摩打上,所以先咁少廠願意出。
多數人玩都係講緊玩STOCK。

以前就23T,宜家就13.5T。
mattma369 發表於 2019-4-16 17:02:03 | 顯示全部樓層
可以試下
Traxxas 4Tec 2.0 不過係重身車, 另一種感覺!

# 個個都要輕, 重身車無人玩
AMAT 發表於 2019-4-18 04:57:18 | 顯示全部樓層
mattma369 發表於 2019-4-16 17:02
可以試下
Traxxas 4Tec 2.0 不過係重身車, 另一種感覺!

完全都唔係果樣O野,玩TRAXXAS呢架同玩TT01或TT02其實分別不太大。
duckduck 發表於 2019-4-23 10:11:20 | 顯示全部樓層
https://youtu.be/A4I8K1uUUcQ

TT02 大改,好好玩咁,不過,要好多DIY 技巧。係高難度作品。
masterlai 發表於 2019-4-23 11:36:38 | 顯示全部樓層
duckduck 發表於 2019-4-23 10:11
https://youtu.be/A4I8K1uUUcQ

TT02 大改,好好玩咁,不過,要好多DIY 技巧。係高難度作品。 ...

改到這樣的錢   買台TB EVO還有找  光是那四隻XRAY避震就可以買一組底盤  
事實上  我自己的TT02   改原廠上可調連桿(TT02RR用)  原廠金屬傳動軸
換上路邊雜牌金屬可調避震   車高調整一下  擺臂間隙用washer墊一下
使用3590KV外轉無刷+11.1V   已經可以跑到影片中的8.9成左右
其他如金屬擺臂之類的   改了只是徒增重量罷了   

TT02最大的罩門....是沒有DOWNSTOP調整  
所以過彎的側傾過大  反應較慢  殼沒選好也容易翻車
從避震芯套油管降低扭動重心  動態會好很多

mattma369 發表於 2019-4-23 12:16:35 | 顯示全部樓層
TRAXXAS呢架同玩TT01或TT02其實分別不太大。

每件零件比較就會好大分別

企遠睇 軸車 咪又係分別不太大。
JOHN2 發表於 2019-4-23 14:39:39 來自手機 | 顯示全部樓層
會唔會玩復刻TC3/4更好?
blackshark3 發表於 2019-4-25 23:00:58 | 顯示全部樓層
軸車梗係Awesomatix A700 Evo 2