RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 4298|回復: 6
打印 上一主題 下一主題
收起左側

[技術問題] 新手問419XR走唔直,救教

樓主| sethtang 發表於 2018-12-22 15:01:14 | 只看該作者 回帖獎勵 |倒序瀏覽 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
想問下各位師兄,新車419XR落地走唔直,偏左左邊
無論慢油定快油都係偏左

已上架check設定確定左右兩邊一樣,toe, camber, downstop,車高都一樣

想問下會有咩其他常見潛在原因有可能令到架車走唔直?因為以前玩其他車都係set好一落地就直,冇相關經驗

唔該晒各位
nde63h 發表於 2018-12-22 21:24:37 | 只看該作者
差速左右兩邊暢順程度不同?
AMAT 發表於 2018-12-22 22:19:31 | 只看該作者
你放平架車,車架有冇扭到先?
wankalok 發表於 2018-12-23 16:30:12 來自手機 | 只看該作者
nde63h 發表於 2018-12-22 21:24
差速左右兩邊暢順程度不同?

贊同師兄的意見,因左右兩邊可以郁動的部份,如果係有阻力都會導致兩邊不平衡。
拆除油壓部份,逐一檢查一下。
 樓主| sethtang 發表於 2018-12-24 10:03:55 來自手機 | 只看該作者

唔該各位
初步check左差速左右感覺上正常
目前發現前油壓rebound右邊比左邊硬,已經打散左油壓再砌過
如果都係唔得就打散埋差速再砌

想問下各位左右rebound相差大其實會唔會導致慢油都偏埋一面?
masterlai 發表於 2018-12-24 14:12:11 | 只看該作者
rebound左右如果不同  在彎道會比較明顯,直線應不至於有過大差異
如確定toe, camber, downstop,車高都一樣   

那麼會影響的還有
1. 車架tweak  
2. 有一側輪胎沒黏好OR內襯沒塞好
3. 擺臂左右滑順度不一(沒打磨或絞刀處理過)
4. servo or 控問題(VR髒,中立點不準)
5. servo horn緩衝片虛位(易發生在TAMIYA中低階車)
 樓主| sethtang 發表於 2018-12-27 14:34:50 | 只看該作者
唔該各位
打散重砌油壓後今日試車問題已解決