RC EVOLUTION - 遙控工房 - 香港RC遙控車討論區

新玩家註冊
搜索
查看: 7062|回復: 18
收起左側

新手買XM1S 定係 3R M4

樓主| playrc 發表於 2018-12-14 20:19:18 | 顯示全部樓層 |閱讀模式

遊客登錄

您需要 登錄 才可以下載或查看,沒有帳號?新玩家註冊

x
新手買XM1S 定係 3R M4
tamiyarx 發表於 2018-12-14 22:15:49 | 顯示全部樓層
XM1S 平平哋玩住先,兩部設計差不多
tophand88999 發表於 2018-12-14 22:22:41 | 顯示全部樓層
XM1S 個差速設計好D
jackkoco 發表於 2018-12-14 22:30:07 來自手機 | 顯示全部樓層
Xm1s 買過用家都話正
wankalok 發表於 2018-12-14 23:28:37 來自手機 | 顯示全部樓層
XM1 性價比如何?
AMAT 發表於 2018-12-15 01:04:04 | 顯示全部樓層

XM1S夠用,其實冇乜大需要買買XM1......

XM1唔同XQ1S同XQ1果種分別,因為大TOURING車架軟,用咗快摩打車架軟得更快,所以相對比較需要用鋁合金車架。
但XM1S本身車架短,已經好硬下,就算用快摩打都唔會有太大變化。
仲有XM1同XM1S主要係波箱,轉向等分別,最關鍵O既摩打座反而冇乜大改變,所以唔係有咁大原因一定要買XM1。
反而係買咗XM1S,可以根據架車反應同自己需要,先再去改PARTS,咁樣仲好。
masterlai 發表於 2018-12-15 01:31:22 | 顯示全部樓層

XM1S原裝設計無法裝長電,只能裝短電,
標準540馬達裝上後,
左右重量差異達到一百多克,
要一堆配重塊才能平衡..
我用天蠍星HS2221 400級外轉無刷
+3s軟包lipo
稍微抑制這現象...(速度?約等同5.5t馬達..)
M4pro可裝長電,理論上較無配重問題。

另外...無論XM1S或XQ1S.,萬向傳動軸都很弱,
前者萬向節的止附螺絲會鬆,後者傳動軸會莫名歪曲,有買的話,此為首要改進的地方..
AMAT 發表於 2018-12-15 02:40:55 | 顯示全部樓層
masterlai 發表於 2018-12-15 01:31
XM1S原裝設計無法裝長電,只能裝短電,
標準540馬達裝上後,
左右重量差異達到一百多克,

M4 PRO用長電,都會有些問題.....
其實兩台車最好還是用SHORTY.....能用標準電,只是一個比較花巧的賣點.....

左右重量,看你用什麼電,如果用重一點的SHORTY,還是可以....

XM1S萬向,反而我沒有什麼大問題,主要大問題是臂短PIN沒有卡位,走完有PIN走位情況。
後來才推出有卡位的PIN,這個反而是大問題。
man3717 發表於 2018-12-15 06:19:32 來自手機 | 顯示全部樓層
師兄 萬向有冇其他牌子 可以用
masterlai 發表於 2018-12-15 08:40:52 | 顯示全部樓層
AMAT 發表於 2018-12-15 02:40
M4 PRO用長電,都會有些問題.....
其實兩台車最好還是用SHORTY.....能用標準電,只是一個比較花巧的賣點.. ...

我上個月初才買Xm1S呢
那根擺臂短pin依然沒有止附缺口
不過這問題有車友提過
所以一開始組裝我就放棄幾米螺絲
pin兩端直接與擺臂用快乾黏死..
至此從未走位過,即使跑到空中轉體七圈半....
btw...Xm1s全op+carbon上下板
價格約略同M4pro,我的建議,
1/10買advence 2K18 ,M車買XM1S
至於XQ1s價格同Xm1s,但卻缺了carbon板可改,
在一些抓地好的場地會較沒優勢..
唔識做 發表於 2018-12-15 19:24:36 來自手機 | 顯示全部樓層
臂pin用銼執條糟唔係咁難
kentchoikl 發表於 2018-12-16 14:45:46 | 顯示全部樓層
XM1S parts 好似貴啲!
椰禮 發表於 2018-12-17 16:24:30 來自手機 | 顯示全部樓層
有冇師兄知m4 210軸距用唔用到長電?
chacha 發表於 2018-12-17 16:44:46 來自手機 | 顯示全部樓層
唔得
椰禮 發表於 2018-12-17 16:53:27 來自手機 | 顯示全部樓層
225就可以用長電210就唔得?
chacha 發表於 2018-12-17 18:15:52 來自手機 | 顯示全部樓層
係!
椰禮 發表於 2018-12-19 13:46:13 來自手機 | 顯示全部樓層
我又想問下如果用abc果d 160mm殼,m4係咪會太闊唔啱用?因為見官方張setting sheet闊都172&176。。。
RGear 發表於 2018-12-19 14:02:23 | 顯示全部樓層
椰禮 發表於 2018-12-19 13:46
我又想問下如果用abc果d 160mm殼,m4係咪會太闊唔啱用?因為見官方張setting sheet闊都172&176。。。 ...

我架 XM1s 闊160mm, ABC 160mm 殼冇問題
Ansonyeung86 發表於 2019-1-9 11:45:58 來自手機 | 顯示全部樓層
個底軟左會有什麼影響?